• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
hitte, warmte, kat, slapen
minuten lezen

5 tips voor je huisdier bij hitte

Als het buiten warm is ga je in de schaduw zitten en eet je een lekker ijsje. Maar ook je huisdieren hebben bij hoge temperaturen extra verkoeling nodig. Dieren zoeken niet altijd uit zichzelf de schaduw op en oververhitting kan heel gevaarlijk zijn. Je hond en kat hebben namelijk bijna geen zweetklieren waardoor hun lichaam niet zo makkelijk afkoelt als dat van ons. Let daarom bij hitte altijd goed op je dier en neem extra maatregelen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet zodat ook jouw huisdier het hoofd koel houdt tijdens warme dagen.

1

Vers drinkwater

Zorg ervoor dat je dier altijd genoeg te drinken heeft. Katten komen oorspronkelijk uit de woestijn en drinken daarom minder. Ververs het water van je kat of hond als het warm is wat vaker zodat het aantrekkelijker voor ze wordt om te drinken. Het oude water kun je daarna mooi aan de planten geven. Zet ook op meerdere plekken een waterbak neer zodat ze die vaker tegenkomen en dus meer gaan drinken. Als je dier echt een hele slechte drinker is kun je ook extra vocht geven via natvoeding. Ook een drinkfontein of een grotere kom om uit te drinken kunnen helpen.

2

Koele plek

Maak een heerlijke schaduwplek voor je dier om in te liggen. Span bijvoorbeeld een laken of zet de parasol op. Katten gaan meestal zelf wel op een koele plek liggen als ze het warm krijgen. Maar dan moet die plek er natuurlijk wel zijn. Houd daarom ook ramen en deuren dicht zodat de warmte buiten blijft en je dier binnen ook naar verkoeling kan zoeken.

Hokken en kooien kun je het beste in de schaduw zetten en nooit in de volle zon. Om bijvoorbeeld het konijnenhok af te koelen kun je er een wit laken over heen gooien. Dit onttrekt de warmte aan het hok.

hitte, warmte, kat, slapen

Waterbakken en drinkflessen voor je dier

3

Blijf kalm

Onderneem, als het buiten warm is, niet te veel activiteiten met je dier en laat het zoveel mogelijk met rust. Ook lange wandelingen maken en fietsen met de hond is op warme dagen niet verstandig. De voetzolen van je hond zijn gevoelig, en het asfalt of zand wordt veel warmer dan wij vaak denken. Probeer dit daarom zoveel mogelijk aan het eind van de dag te doen als het wat is afgekoeld. Zwemmen kan voor verkoeling zorgen, maar let wel op dat je hond niet teveel water binnen krijgt. Dit kan tot watervergiftiging leiden, en pas ook op voor blauwalg en botulisme.

hitte, warmte, hond, water, spelen
4

Zorg voor verkoeling

Veel huisdieren kun je verkoeling geven door ze nat te maken. Katten, honden, konijnen en knaagdieren kunnen het lekker vinden als je ze bij de kop, oren, hals en poten nat maakt. Probeer voorzichtig of je dier het fijn vindt en gooi niet ineens een hele emmer water over ze heen. Gebruik ook zeker geen ijskoud water want dan kunnen de bloedvaten samentrekken. Daardoor kunnen ze hun lichaamswarmte nog moeilijker kwijt en zullen ze nog sneller oververhit raken.

hitte, warmte, hond, schaduw, relaxen

TIP: maak een hondenijsje! Hier heb je voor nodig: 2 bekertjes, 1 Lekker Natuurlijk worst en water.

 1. Haal de worst uit de verpakking en snijd deze in kleine stukjes.
 2. Doe de stukjes worst in de bekertjes.
 3. Voeg water toe zodat de worst helemaal onder water staat.
 4. Zet de bekertjes minstens een halve dag in de vriezer.
 5. Haal het bekertje eraf en laat het even staan voordat je het aan je hond geeft.

Let op, geef het ijsje niet direct aan je hond. Hij kan met zijn lippen of tong aan het ijsje blijven plakken. Laat hem daarom eerst even staan of spoel het ijsje af onder de kraan. Ook moet je oppassen dat je hond niet in een keer een heel blok ijs opschrokt. Likken en kleine stukjes kan geen kwaad. Teveel ijskoud eten kan namelijk maagdarmklachten veroorzaken én het zijn extra calorieën voor je hond. Geef ijsjes daarom met mate.

5

Laat je dier niet alleen

Laat je dier nooit alleen in een ruimte die snel opwarmt zoals de auto, caravan of zolder. Veel mensen denken dat je een hond wel eventjes alleen kunt laten. Ieder jaar kost dit veel hondenlevens omdat mensen niet door hebben hoe snel een auto opwarmt. Zelfs een tent kan snel te warm worden!

Houd altijd een oogje in het zeil en let op dat je je dier niet ergens per ongeluk opsluit. Katten kunnen stiekem ergens tussendoor lopen zonder dat je het in de gaten hebt. Check daarom af en toe of je dier nog lekker in de schaduw ligt te slapen.

hitte, warmte, hond, auto

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Maak een lekker brokken/snoepijsje.

 2. Avatar

  Goed dat jullie hier op aangeven, ben dierenassistente geweest, maar ik zeg zelf ook tegen mensen, en als koeler is in de avond,loop ik dan gewoon 😊👍❤

 3. Avatar

  Ik zet steeds flesjes in de Vriezer en dan 20 min. op het aanrecht, meneer wil geen lauw water
  meer uit de kraan!.

 4. Avatar

  Kijk daar mee uit.. Ze kunnen te koud water krijgen.. En dan een maagdraaing.. Met dood als gevolg.. Heb het bij een familie lid mee gemaakt.. Ik waarschuw ff ervoor… Dat is heel verschrikkelijk om te zien.. Gr marlijn.

 5. Avatar

  Wij hebben een honden zwembad voor onze labrador gekocht. Hij vind het heerlijk.

 6. Avatar

  In het drinkwater één klein koelelementje doen zodat het water koel blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *