• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
Zonnebloemen, hedera, klimop, mandeville, hitte, hittegolf, droogte
minuten lezen

7 tips voor je tuin bij hitte

Als het in de zomer een lange tijd erg warm is en niet regent, moet je zelf in de tuin aan de slag met de gieter en de tuinslang. Tegelijkertijd wordt er bij langdurige droogte geadviseerd om juist zuinig om te gaan met drinkwater, en zo min mogelijk aan je planten te geven. Ga daarom op een zo efficiënt mogelijke manier om met het water geven van je planten en gazon. Wij geven je zeven tips om je tuin optimaal te verzorgen tijdens langdurige hitte.

1

Wanneer moet je water geven

Als je de planten in de tuin water gaat geven kun je dit het beste in de avond of de vroege ochtend doen. Daardoor verdampt het water het minst snel en nemen de planten het water het beste op. Ook is de kans op verbranding van de planten dan het kleinst doordat er geen zon is.

2

Hoe moet je water geven

Het beste is om je planten direct op de aarde water te geven, en de planten zelf niet te besproeien. Zo verspil je zo min mogelijk water en komt het op de juiste plek terecht. Een druppelsysteem of kleine sproeiertjes kunnen daar erg handig voor zijn.

Hitte, warm, water, tuinslang

 

 

3

Hoeveel water moet je geven

Het beste is om je planten enkele keren per week meer water te geven, in plaats van iedere dag een beetje. Zo bereikt het water ook de dieper gelegen wortels en hebben je planten meer overlevingskans.

4

Hoe moet je gras water geven

Je grasmat groen houden is in droge periodes erg lastig. Het gaat in een soort overlevingsmodus en zal helaas geel en droog worden. Maar..dit betekent niet dat het dood is! Onder de grond leeft het gras nog, en zodra er weer regelmatig een regenbui valt zal het weer nieuwe groene sprietjes gaan vormen. Je hoeft het daarom ook niet iedere dag water te geven. Dit bespaart water én je gras heeft het niet persé nodig.

Tuinslangen en sproeiers

 

 

 

tips voor je tuin bij hitte
5

Extra voeding

Vergeet niet om je planten naast water ook extra (vloeibare) voeding te geven. Door het water spoelen de voedingsstoffen in de grond weg. Vooral je zomerbloeiers zullen je erg dankbaar zijn en belonen met nog meer bloemen!

6

Planten in potten

Om je planten in potten zoals zomerbloeiers en mediterrane planten te laten overleven in de droogte kun je ze het beste in de schaduw bij elkaar zetten. Ook kun je de grond afdekken met boomschors of grind zodat het water zo langzaam mogelijk verdampt.

7

Snoeien

Bij hitte is het beter om je planten niet te snoeien, ook al is het daar wel tijd voor. De onderste blaadjes zullen dan verbranden en je snoeiwerk is dan voor niets geweest.

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Dit jaar hebben sommige planten het erg zwaar gehad in mijn tuin, zo ook de plant op deze afbeelding waar ik mij zorgen over maak: https://www.plantengrow.nl/images-planten/helenium-moerheim-beauty-zonnekruid-650_650_3651_b.jpg

  Deze is afgelopen zomer helemaal uitgedroogd (was op vakantie dus kon geen water geven). Loopt deze plant volgt jaar weer uit of kan ik beter nieuwe kopen bij tuincentrum? En kan ik die dan nu nog planten of beter in het voorjaar?

 2. Avatar

  In tijden van de zomer en te weinig waterdruk vang ik overdag al het spoelwater van aardappels/groente op in emmers en geef zo later op de avond ons voortuintje de planten water! Dit is een win/ win situatie, alle kleine beetjes helpen toch, water door de spoelbak gooien kan nog altijd!
  Het afgelopen jaar heb ik zo mijn planten/ struikjes voor waar de meeste zon staat mooi laten overleven, dit is milieubewust in het klein,
  En nog even dit mijn vloer dweil ik meestal met azijnwater wat ik vervolgens over het tuinpaadje gooi, nooit last van algengroei, onkruid!
  Dit is mijn tip voor de warme dagen, vriendelijke groet van Helmi uit Laarbeek

 3. Avatar

  Onze jaren oude hortensias hebben een flinke klap gekregen door de droogte van vorig jaar vrees ik. Ze staan er maar zielig bij. Wat is slim. Ik zie heel veel dode takken. Weg snoeien of juist niet?

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   4 juli 2019, 12:50 / Beantwoorden

   Hallo Karin, de dode takken mag je wegknippen. Dit ontsiert de plant meestal erg. Door het wegsnoeien ontstaat er ook ruimte voor nieuwe scheuten. Succes!

 4. Avatar

  Mijn tuin heb ik in 2015 aan laten leggen door een erkend hoveniersbedrijf. Sommige planten hadden alleen groene bladeren en geen bloemen. Die heb ik o.a. vervangen voor mooie rozen op stam. De overige vaste beplanting heb ik gekocht bij een tuincentrum en naast de andere planten gepoot. Nu heb ik een tuin naar wens. Ik heb nu allemaal verschillende perken in de borders die het hele zomer bloeien! Nu wordt er komende tijd een hitte golf verwacht en moet ik enkele keren per week flink sproeien om de beplanting intact te houden. En dat ga ik
  ’s morgens vroeg doen dan verdampt het water nl. niet door de zon!

 5. Avatar

  De verwachte hoge temperaturen zijn voor mijn planten veel te hoog ik doe alles wat mogelijk is om niet te veel schade te krijgen mijn hortensia 15 stuks op een rijtje hoe dan ook ik doe de bloemen en bladeren verbranden,treurig als je zo iets ziet ik geef s,morgens om 0500 uur en s,avonds veel water maar de bloei gaat verbranden en is niet te voor komen ,zover mogelijk afgedekt met lakens maar helaas het is niet te voor komen wat de enorm hoge temperaturen te voor komen is

 6. Avatar

  Ineke Sies-Pouwelse

  27 juni 2019, 20:01 / Beantwoorden

  Ons dakterras is op 5 hoog en er is vaak veel wind.
  Graag wil ik een groen geraamte van 1 meter 50 hoog.
  Wat heeft de beste overlevings kans?
  En kan ik daar ook een olijf bij zetten?

  BVD Met hartelijke groet,

  Ineke Sies-Pouwelse

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   4 juli 2019, 12:49 / Beantwoorden

   Hallo Ineke, bij veel wind is vocht meestal het probleem. Een plant kan goed tegen wind, maar niet tegen droogte. Als de grond vochtig is kan bijvoorbeeld Hedera een goede optie zijn. Maar met een goede vochthuishouden kunnen vele soorten. Ook een olijf kan op een dakterras maar ook hier moet de olijf niet verdrogen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *