Laden..
Alles over grote kamerplanten

Alles over grote kamerplanten

Ben je op zoek naar een grote kamerplant? Mama Botanica geeft je tips voor planten op verschillende plekken in huis én de verzorging van deze reuzen.
  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Hoe kun je de groei van grote planten goed ondersteunen? 

Een grote kamerplant kan een echt eyecatcher in je woning zijn. Het kan een ruimte bij elkaar brengen en een groot voordeel is dat je maar één plant hoeft te verzorgen, in plaats van heel veel kleinere planten. Om je grote plant nog groter te laten groeien, of je kleine met plant met grote potentie tot grote hoogte te laten groeien, moet je de groei van je planten zo goed mogelijk ondersteunen. Hoe je dat het best doet vertel ik hieronder. Verder kun je je grote plant nog groter laten lijken door de pot in een plantenstandaard of op een tafeltjes te zetten. Zo heeft je plant gegarandeerd direct meer impact.

Grote kamerplanten blogGrote kamerplanten blog

Plantenvoeding

Grote planten hebben vaak indrukwekkende grote bladeren en hebben ook veel energie nodig om dat blad te kunnen ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om regelmatig plantenvoeding aan je planten te geven, om de groei te ondersteunen. Als een plant te weinig voeding heeft, kunnen de bladeren geel worden of blijven de nieuwe bladeren veel kleiner dan de bedoeling is. Plantenvoeding geef je in het groeiseizoen, ongeveer 1x in de maand, of iets vaker als je plant net bezig is een nieuw blad te vormen. Geef nooit meer dan er op de verpakking staat, want dat kan de wortels beschadigen.

Verpotten

Een grote plant moet soms ook verpot worden. Gelukkig minder vaak dan je kleine plantjes, maar op een gegeven moment is de ruimte in de pot vol gegroeid met wortels. Heb je ruimte voor een nog grotere pot, kies dan een maat die ongeveer 20% groter is dan de oude pot. Maak de wortels voorzichtig wat losser met je vingers, zodat ze niet in een cirkel blijven groeien. Pot je plant op met verse potgrond en geniet van nieuwe groei. De beste tijd om te verpotten is in het voorjaar.

Is je plant wel toe aan een grotere pot, maar heb je daar geen ruimte voor? Dan kun je er ook voor kiezen om de bovenste laag van de potgrond te vervangen. Zo krijgt je plant wel nieuwe voedingsstoffen en verse grond, zonder een grotere pot. Als er meer wortels dan aarde in de pot zitten, is dit echter geen goede oplossing. Dan kun je hem opnieuw oppotten. Je haalt de kluit uit de pot, haalt zoveel mogelijk oude aarde weg en snoeit eventueel de wortels wat bij, zodat er extra ruimte ontstaat. Zet je plant met verse potgrond terug in de pot en snoei eventueel een stuk van de plant boven de grond af. Zo kan je plant nog een hele tijd in dezelfde pot blijven staan. De meeste grote planten hoeven maar om de drie jaar of nog minder verpot te worden, zolang ze voldoende plantenvoeding krijgen in het groeiseizoen.

Grote planten voor in de volle zon

Deze snelle groeiers willen het liefst zo veel mogelijk licht om mooie gezonde bladeren te ontwikkelen.

1

Strelitiza Nicolai

Sommige planten kunnen zo snel groeien dat ze binnen een paar jaar je plafond raken en gaat dromen over een groter huis. Een voorbeeld daarvan is de Strelitzia nicolai. Dit is het grotere broertje van de Strelitizia regina, die je misschien wel kent van z’n kleurige, oranje en paarse bloemen in de vorm van een vogelkop. Vandaar dat deze planten ook de naam Paradijsvogelbloem dragen. Waar de Strelitzia regina niet al te hoog wordt en wel elk jaar kan bloeien in de woonkamer, kan de Strelitzia nicolai tot 10 meter hoog worden, maar bloeit deze maar lastig. De nicolai maakt ongeveer drie nieuwe grote bladeren per jaar en wordt hiermee telkens ietsje hoger. 

StrelitziaStrelitzia
2

Bananenplant

De Musa komt in allerlei maten, van dwerg tot gigant. Zo wordt de Musa 'Dwarf Cavendish' maximaal twee meter hoog, meer dan genoeg voor je woonkamer dus. Geef deze plant wel genoeg plantenvoeding, zodat die nieuwe bladeren blijven komen in het groeiseizoen.

BananenplantBananenplant

Onze favoriete grote kamerplanten voor in de volle zon

Grote planten voor indirect licht

Voor optimale groei van deze planten kies je een plek uit waar wel veel licht is, maar waar de zon niet direct op de bladeren schijnt. In veel gevallen is een uurtje of twee direct zonlicht geen probleem, maar kan de heftige middagzon het blad verbranden.

1

Monstera Deliciosa

Een plant die je huis helemaal over kan nemen is de Monstera deliciosa, oftewel de gatenplant. Ze worden van enkele centimeters groot tot enkele meters hoog verkocht. Grotere planten worden vaak opgebonden op een mospaal, zodat omhoog groeien, in plaats van alle kanten op. Naarmate de plant meer volwassen wordt, krijgen de bladeren meer gaten en inhammen, zolang de plant voldoende licht krijgt. Zet je plant op een plek met veel indirect licht, dus zonder volle zon op het blad, en je zult in het groeiseizoen regelmatig nieuwe bladeren zien.

MonsteraMonstera
2

Alocasia Portodora

Deze Alocasia Portodora wordt vooral gekenmerkt door z’n enorme blad. Naast voldoende water, willen deze planten ook een hoge luchtvochtigheid. Zet dus bakjes water op de verwarming, of spray je plant zo nu en dan met de plantenspuit. Andere varianten van de Alocasia die heel groot groeien zijn de Calidora en de Macrorrhiza.

Alocasia portodoraAlocasia portodora
3

Ficus Lyrata

Een echte boom in huis. De Ficus lyrata, maar ook de Ficus elastica, kan behoorlijk groot worden. Zijn ze eenmaal gewend aan hun plek, verplaats ze dan niet meer. Hierdoor kunnen ze humeurig worden en bladeren laten vallen. Kies voor een exemplaar met vertakkingen, voor een nog indrukwekkender effect.

Ficus lyrataFicus lyrata
4

Pachira Aquatica

Deze mooie plant groeit op een stam en heeft een gezonde bos groene bladeren aan de top groeien. Je kunt ze vinden met een typische gevlochten stam, maar ook met dikke enkele stam. In deze dikke stammen kunnen ze veel vocht opslaan, waardoor ze niet elke week staan te snakken naar water. Het is dus niet erg als je een keer vergeet water te geven.

PACHIRA AQUATICAPACHIRA AQUATICA

Onze favoriete grote kamerplanten voor indirect licht

Grote planten voor in de schaduw

Erg veel grote planten voor schaduw plekken zijn er niet. Schaduwplanten zijn over het algemeen kleiner dan planten die meer licht krijgen, omdat ze minder energie uit het zonlicht krijgen. Kies daarom al een wat grotere plant uit als je hem in de schaduw zet. Ze zullen langzamer groeien, waardoor het langer duurt voor ze groot zijn.

1

ZZ-Plant

De Zamioculcas zamiifolia is een echte surviver en heeft in zijn schaduwhoekje maar weinig zorg nodig. Geef je te veel water en voedingsstoffen, dan zullen de takken te snel groeien en erg gaan hangen. Beperk dat door je plant een beetje te verwaarlozen.

ZamioculcasZamioculcas
2

Sanseviera

De vrouwentong komt in allerlei groottes en maten. Sommige kleine soorten zullen nooit heel groot worden, dus let daarop als je een nieuwe plant koopt. Bladeren die beschadigd zijn aan de top, zullen niet hoger groeien, dus pas op wanneer je je plant verplaatst.

Vrouwentong Sansevieria trifasciataVrouwentong Sansevieria trifasciata

Onze favoriete grote kamerplanten voor in de schaduw

HangplantenHangplanten

Grote hangplanten

Grote planten hoeven natuurlijk niet alleen te staan, een grote hangende plant kan enorm veel impact maken, zonder veel vloerruimte in te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een grote Epipremnum aureumRhipsalis of Epiphyllum. De Epipremnum houdt van indirect licht en kan zelfs in de wat donkere hoeken van het huis hangen. Een Rhipsalis of Epiphyllum is een perfect voor een plek met veel indirect licht of kan zelfs een paar uur direct zonlicht hebben. Let wel op dat je deze planten voldoende water geeft. Het is vaak lastiger te zien of de grond al droog is, wanneer een pot hoog hangt. Even de stoel erbij pakken dus!

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (4)
E
E Opdendries
6 januari 2023, 16:02
De bladeren en vooral stelen van mijn Strelitiza Nicolai worden zó lang en zwaar dat ze doorhangen en de plant rondom veel te veel plaats in beslag neemt. Hoe kan ik deze het beste "opbinden"? Of is er een andere oplossing?
I
Intratuin
9 januari 2023, 08:56

Goedemorgen!

De Strelitzia heeft het goed naar zijn zin! Je kunt de bladeren inderdaad bij elkaar binden met een zacht touw of elastieken band, maar meestal staat dit niet zo mooi. Je kunt er ook voor kiezen om de grootste bladeren weg te knippen. Dit klinkt wat rigoureus, maar je plant zal vanzelf weer nieuwe verse bladeren aan gaan maken in het voorjaar, waardoor hij een nieuwe start maakt. Het ligt er natuurlijk wel een beetje aan hoe mooi de grotere bladeren nog zijn.

^Intratuin

R
Rida Broekhuizen
11 januari 2024, 00:41
Is er iemand die mij kan helpen met te hoge kamer planten? Ze vallen om.
I
Intratuin
12 januari 2024, 08:43

Hallo Rida,

Er zijn 2 oplossingen voor te grote planten: óf je knipt delen weg zodat hij kleiner wordt óf je zet hem in een grotere / zwaardere pot tegen het omvallen. Als ik jou was zou ik voor het laatste kiezen, grote planten zijn prachtig, je zorgt blijkbaar goed voor ze!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top