• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
vaas, tulpen, water, kast
minuten lezen

Alles over tulpen

Wereldberoemd zijn ze, onze tulpen. Vooral de enkele tulp, die mooi is in haar eenvoud en voor het ultieme lentegevoel zorgt,  kent natuurlijk iedereen. Maar heb je al eens gehoord van lelietulpen, parkiettulpen en pioentulpen? De namen zijn vaak zo sprekend dat je ze al bijna voor je ziet. Wij leggen je uit wat de verschillen zijn en geven tips voor je eigen tulpenparadijs.

 

Herkomst van de tulp

Veel mensen denken dat tulpen uit Holland komen. Dat is nu natuurlijk wel zo, maar oorspronkelijk komt dit bolgewas uit Turkije en omstreken. In de 16e eeuw was een Tulp daar een ontzettend schaars product dat alleen de rijke mensen konden betalen. Toen de Tulp naar Nederland kwam, naar Leiden om precies te zijn, werd de ontzettend hoge prijs voor één bol beperkt. Hierna begon de tulpenhandel rijkelijk te bloeien in Nederland waar we vandaag nog steeds van kunnen genieten.

 

Zoveel soorten en kleuren

Er zijn ontzettend veel soorten tulpen. Er zijn gekrulde tulpen, puntige tulpen maar ook mini tulpen die op rozen lijken. Wij zetten een aantal van deze soorten voor je op een rij.

 

ENKELE TULP: Deze soort is de ‘standaard’ tulp en heeft zijn neven zoals de dubbele tulp, lelietulp of mini tulp wereldberoemd gemaakt. Hij is er in  alle kleuren van de regenboog, op blauw na. De enkele tulp is er zelfs in het diep donkerpaars, waardoor hij bijna zwart lijkt.

 

 

 

 

 

DUBBELE TULP: De naam van deze tulp spreekt eigenlijk al voor zich. De dubbele tulp heeft prachtige dubbele bloemblaadjes waardoor de bloem in volume toeneemt.

 

 

 

 

 

LELIETULP: De lelietulp heeft puntige bloemen, zoals de bloembladeren van een lelie. Hij is er in verschillende kleuren, en de bekendste is misschien wel de Yokohama tulp.

 

 

 

 

 

PARKIETTULP: Deze adembenemende tulp heeft prachtige gerafelde bloembladeren en is een echte eyecatcher voor je tuin. Ook de parkiettulp is in verschillende kleuren verkrijgbaar.

 

 

 

 

 

MINI TULP: De bekendste minitulp is de roodkapje variant. De minitulp is er dan ook vooral in roodtinten. Het is een laagblijvende soort met enkele bloemblaadjes die vaak gevlekt zijn.

 

 

 

 

 

BOTANISCHE TULP: De botanische tulp is eigenlijk de oermoeder van de tulp. Deze tulp staat het dichtst bij de originele variant van de tulp en vind je dan ook regelmatig in het wild in Nederland. Je ziet hem vooral in witte en gele tinten.

 
 
 
 

Soorten tulpen

 

Naast deze soorten zijn er ook nog veel hybride tulpen waar prachtige vormen uit komen. Hybride soorten zijn tulpen die niet meer te kruisen zijn tot nieuwe soorten tulpen. De Tulpa ‘Ice Cream’ is hier een voorbeeld van. Deze bijzondere tulp doet sterk denken aan een ijsje. Een van onze favorieten en een absolute must have is de Super Parrot tulp met zijn prachtige rafelrandjes langs de bloembladeren.

 

Verzorging van tulpen in de tuin

Moeten de bollen nu wel of niet uit de grond na de bloei? Is het handig om na de bloei de bloemen er af te halen? En wat is nu de juiste standplaats voor tulpen? Zelf tulpen in de tuin planten en ze verzorgen is niet moeilijk, maar met deze tips ben jij verzekerd van de allermooiste tulpen in je eigen tuin.

Wat is de juiste standplaats voor tulpen?

Tulpen hebben niet echt een voorkeur als het gaat om de standplaats. Het zijn makkelijke bollen en daarom ook geschikt voor bijna iedere tuin. Wel zullen tulpen iets meer tevreden zijn met een fijne plek tussen volle zon en half-schaduw in. Maar ook de in de schaduw zullen de bollen je belonen met hun prachtige kleuren en vormen. Helaas zullen ze in de schaduw in de jaren erna wel iets meer moeite hebben om tot bloei te komen. Geef tulpen een plek met iets meer zon en je zult er ieder jaar opnieuw van kunnen genieten.
 

Hoe plant je tulpen?

In de volle grond

Bepaal voordat je begint met graven de juiste plek voor je bol. Maak de grond goed los en maak vervolgens een plantgat, dat ongeveer drie keer zo diep is als de hoogte van de bol. Dat zal een gat van +/- 10 tot 15 cm diep worden. Wil je een groep met bollen, dan is een wat groter gat met deze diepte voldoende. Als je liever losse tulpen op verschillende plekken wilt kun je per bol een gat maken.

Plant voor een groepje tulpen de bollen met de punten naar boven en de wortels naar beneden met een kleine afstand van elkaar in het gat. Bedek met aarde en druk het voorzichtig aan. Voor losse tulpen op verschillende plekken kun je dezelfde wijze van planten aanhouden, alleen plant je dan maar één tulp per gat. De beste tijd om de bollen te planten is van september tot december zolang het niet vriest.

In een pot

Tulpenbollen zijn ook leuk om in een pot op het terras te zetten. Zo geef je in de grijze maanden je terras een lekkere opfrisser. Als je tulpen in een pot gaat planten kun je het beste onderin de pot een laagje hydrokorrels of grind doen. Zo zullen de bollen niet in het water komen te staan en komen de bollen vitaler op in de lente. Vul de pot verder met potgrond en plant ook hier de bollen drie keer zo diep als de hoogte van de bol.

Omdat de tulpen zeker 10 tot 15 cm diep geplant moeten worden zul je hier ook rekening mee moeten houden bij de keuze van de pot waar je ze in wilt zetten. Hij moet wel diep genoeg zijn voor de hoeveelheid aarde en hydrokorrels of grind. Nadat je de bollen in de grond hebt gestopt druk je de grond voorzichtig aan. Nu is het wachten tot de tulpen je zullen verrassen met hun vrolijke kleuren!

Dag winterblues, hallo tulpen!

 

Na de bloei

Bloemen afknippen

Nu je de hele lente hebt kunnen genieten van de voorjaarsbloemen in je tuin hebben de tulpen wel enige nazorg nodig. Na de bloei van de tulp zal de bloembol zaden willen aanmaken. Hij stopt al zijn energie in het produceren van nazaten. Knip daarom na de bloei de bloem er van af. Alle energie en voedingstoffen die de plant dan aanmaakt zal naar de bol gaan waardoor de bol zichzelf sterk genoeg maakt voor een nieuw bloeiseizoen.

Bloembollen in de grond laten of er uit halen?

Verschillende bollen zoals een Blauwdruifje (Muscari) en de Narcis (Narcissus) zijn prachtige planten om in een border te laten verwilderen. Deze bollen hoeven dan ook niet uit de grond gehaald te worden na de bloei. De Tulp heeft net een andere verzorging nodig. Deze bollen kunnen na de bloei en als de plant aan het verdorren is het beste uit de grond worden gehaald. Maak de bollen grondvrij en bewaar ze in een vochtvrije omgeving. Het beste kun je een kartonnen doos gebruiken en die in de kelder of kruipruimte zetten. Na de zomer kunnen de tulpenbollen dan weer fris de grond in.

Tip: spoel tulpenbollen niet af met water, dan gaan ze snel rotten.

Tulpen vermeerderen

Tulpen zijn bollen die je gemakkelijk kunt vermeerderen. Als je de bollen in de zomer uit de grond haalt kun je aan de onderkant van de bol kleine bolletjes zien zitten. Dit zijn bloembollen in de maak. Deze kun je als je de tulpenbollen uit de grond haalt losmaken van de ‘moederbol’. Je kunt ze gewoon laten drogen met de grotere bloembollen voor de komende plantperiode in het najaar.

De bolletjes zullen zeker in de eerste bloeiperiode alleen met blad boven de grond uit komen. Uiteindelijk kunnen deze uitgroeien tot volwaardige bloembollen met prachtige bloemen. Houd er wel rekening mee dat er zomaar enkele jaren overheen kunnen gaan voordat een gestekte tulpenbol bloemen gaat vormen.

Tulpen kun je ook kweken uit zaad. Ook hierbij kan het lang duren voordat je echte tulpenbloemen in de tuin hebt. Helaas kun je van hybride soorten tulpen geen zaad krijgen. Hybride soorten zijn namelijk steriel, dat houdt in dat deze geen bruikbaar zaad zullen vormen, als ze al zaad geven.

Tulpen van binnen naar buiten

In het voorjaar kun je bij Intratuin de mooiste tulpen op pot kopen voor in de woonkamer of tuin. En wist je dat je deze tulpen voor binnen, na de bloei ook gewoon in de tuin kunt zetten? Als de bloem uitgebloeid is kun je deze afknippen en de bol met steel en al op een zonnige plek in de grond zetten. Deze uitgebloeide tulpenbollen hoeven niet zo diep in de grond. Stop de bol goed onder de aarde zodat hij niet meer zichtbaar is. Als je ziet dat ook de stengel afsterft kun je de bollen uit de grond halen om ze in het najaar weer opnieuw te planten. Je kunt ze dan het beste gewoon weer buiten in de grond zetten. Zo kun je nog langer genieten van je tulpen op pot!

 

De tulp als snijbloem

Tulpen zorgen voor instant lente in huis. Ze zijn ook als snijbloem in ontzettend veel soorten en kleuren verkrijgbaar. Ga je voor een bijzondere soort zoals de lelietulp of voor een bonte mix enkele tulpen? Bij iedere smaak en stijl kun je wel een passende tulp vinden.

Tulpen op de vaas verzorgen

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van tulpen in huis is het belangrijk dat je ze goed verzorgt. Dit doe je door ze goed schuin aan te snijden met een scherp en schoon mes. Ook moet de vaas waar je ze in wilt zetten schoon zijn en moeten ze voldoende vers water hebben om te drinken. Een vieze vaas zorgt voor bacteriën in het water waardoor de tulpen eerder zullen verwelken. Ververs het water in de vaas daarom ook regelmatig voor een maximale bloeiperiode. Tulpen drinken veel dus ze zullen dit zeker nodig hebben.

De beste plek voor tulpen op vaas

Zet de vaas op een tochtvrije, niet te warme plek uit de zon. Fruit is naast volle zon ook een echte killer voor je snijbloemen. Zet ze daar dus niet te dicht bij in de buurt. Daarnaast kun je tulpen niet in één vaas combineren met narcissen. Narcissen scheiden namelijk een slijmerig goedje af wat er voor zorgt dat de vaten van de tulp zullen verstoppen.

Tulpen groeien groter en groter

Je zult ook vast wel eens gemerkt hebben dat tulpen ook in de vaas rustig verder groeien en daardoor slap gaan hangen. Dit doorgroeien komt door celstrekking in de tulp. Echt voorkomen kun je dit niet, je kunt ze het beste gewoon op de gewenste lengte regelmatig opnieuw schuin afsnijden. Op die manier houd je ze langer mooi en kun je nog meer genieten van die prachtige kleuren in de vaas.

 

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  ik dacht dat tulpen niet kon blijven staan, dat ze niét voor een 2 de keer zouden bloeien. fijn om te lezen dat het wél kan.
  groetjes klaasje

 2. Avatar

  Wat een prachtige en zeer nuttige pagina over tulpen. Bij het lezen hiervan ga ik dit jaar voor het eerst tulpenbollen planten in mijn tuin.

 3. Avatar

  Leuk die uitgebreide informatie over de tulp.
  Echt interessant.

 4. Avatar

  Het is volgens mij zeer duidelijk en goed beschreven hoe een tulp behandeld moet worden. Alleen heb ik eens vernomen dat je tulpen in een vaas nooit mag bewegen of draaien. Het is dan ook niet goed wanneer de tulp gaat buigen opnieuw de stelen schuin af te snijden. Klopt dat ?
  Is het een fabel dat een koperen munt in de vaas de bloei langer zal duren

  • Intratuin

   Tulpen in een vaas mag je draaien of bewegen. Zolang je het maar voorzichtig doet! De koperen munt in de vaas is inderdaad een beetje een fabel. Het beste kun je de vaas goed schoonmaken met bleek voordat je hem vult met water. Dat doodt de bacteriën en zal ervoor zorgen dat je tulpen zo lang mogelijk kunnen blijven staan.

 5. Avatar

  Tot wanneer kan je tulpen planten?

  • Intratuin

   Hi Trudie, je kunt ze het beste tussen oktober en december planten. Dat wil niet zeggen dat als je ze nu alsnog plant, ze niet meer op zullen komen. Je kunt het dus nog proberen! Ze zullen dan wel wat later tot bloei komen.

 6. Avatar

  Anita Hindriks-Jongeleen

  17 januari 2018, 11:29 / Beantwoorden

  Mijn ervaring met tulpen en trouwens met alle bloemen uit de tuin, is dat je ze gewoon lekker moet laten staan in de tuin voor de langste bloei, alles is zo dood als het op vaas komt te staan en je moet gewoon eens wat vaker de tuin in lopen als je ze wilt zien. Dit is ook nog eens goed voor frisse lucht, en voor de beweging.

 7. Avatar

  Doe op de bodem van de vaas een stuk wit keukenrol, daarop water en dan de tulpen erin. Ze blijven langer staan en trekken niet zo krom. Gehoord van een tulpenverkoopster, vorig jaar het werkt echt!

 8. Avatar

  Hardstikke interessant die informatie. Maar ik mis één ding: De TULPENMANIE in de late Middelleeuwen. Een speculatie die destijds veruit de huidige speculatie in Bidcoings oversteeg.
  Eén bijzondere tulp(bol) werd toendertijd meer waard dan het huis van onze (veel later) beroemde schilder Rembrandt. Iedereen gokte op nog hogere prijzen voor steeds meer speciale tulpen van de daarvan afgeleide bollen.
  Uiteindelijk stortte ook deze windhandel in en bleven velen van de laatst ingestapte burgers berooid achter. Veelal simpele lieden, die in de kroeg over de fantastische winsten van anderen hoorden en als laatsten instapten, meestal met (flink) geleend geld. En dus alles, kwijt waren.
  Meer informatie bij mij te verkrijgen. Rob W. Vinke.

 9. Avatar

  Snij het witte gedeeltevan de steel af, voor je ze in de vaas zet. Dan groeien ze niet zo snel in de vaas. Een paar cm water in de vaas is genoeg. Houdt ook de groei tegen. Werkt perfect.

 10. Avatar

  Onlangs hebben wij een tulpenvaas gekocht.
  Dit fraaie exemplaar, speciaal vervaardigd voor tulpen, laat de bloemen zeer fraai tot hun recht komen.
  Helaas hebben wij deze vazen nog niet bij Intratuin gezien.
  Een aanrader!!
  Groeten Gerard en Sonja.

  • het inspiratieteam

   Hi Gerard, wij gaan zeker aan de slag met deze opmerking! Op -en aanmerkingen zijn altijd welkom, en er is altijd ruimte voor verbetering.

 11. Avatar

  Ik heb de lelietulpen alweer innen staan, voel de lente! 😊😘

 12. Avatar

  Ik heb ooit eens gehoord dat je tulpen niet schuin maar recht af moet snijden zodat ze minder snel groeien én je er langer plezier van hebt. Sinds ik dit doe kunnen tulpen in de vaas bij mij met gemak 2 tot 3 weken mooi blijven staan!

 13. Avatar

  is het slecht voor de bol om een bloeiende tulp, af te snijden en binnen in een vaas te zetten?
  of kan je hem beter laten staan?

 14. Avatar

  Hoi. Ik heb meerdere tulpen die uit 1 bol komen. Zelfs 4 tulpen per bol. Echt bijzonder. Kan er niets over vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *