• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
appelboom snoeien, appelboom verzorgen
minuten lezen

Appelboom snoeien en verzorgen

De appelboom is er in heel veel verschillende soorten en maten. Als tuinliefhebber mag deze prachtige fruitboom dan ook zeker niet ontbreken in jouw tuin. Het enige wat je moet doen voor een goede oogst is een appelboom snoeien. Verder heeft hij niet veel verzorging nodig om ieder jaar mooie vruchten te krijgen. Maar hoe moet je een appelboom snoeien? En wanneer kun je dit het beste doen? Wij leggen het uit en geven je handige snoeitips zodat je straks kunt genieten van een ruime oogst met lekkere appels.

Snel naar:

Herkomst van de appelboom

De appelboom is samen met de perenboom een van de meest bekende fruitboomsoorten in Nederland. Maar waar komt de appelboom oorspronkelijk vandaan? De Malus (Latijnse naam van de appel) is een oude fruitbomensoort die in de gematigde gebieden van Europa voorkomt tot in de richting van Rusland. De Chinezen begonnen met het kruizen van appelbomen om betere en grotere appels te kweken. Pas in de Romeinse tijd werden appelbomen breder bekend en werden ze door Europa verspreid.

Verschillende soorten en maten appelbomen

Verschillende soorten appelbomen

De gecultiveerde appelboom rassen die allemaal tot de familie van de appelbomen horen zijn in verschillende groepen te verdelen. Zo heb je verschillende soorten appelbomen met appels die je kunt eten maar er zijn ook appelbomen die echt voor de sier zijn geteeld. De verschillende appelboomrassen zijn:

Een gecultiveerde soort is een plant die opgekweekt is door een kweker. Als er bijvoorbeeld vraag is naar een kleine appelboom met grote rode appels kruist de kweker een kleine appelboom en een appelboom met grote rode appels met elkaar. Deze appelboom is dan een gecultiveerde soort. Deze soort is vaak sterker dan de minder vaak gekruiste soorten.

De eigenschap die alle verschillende soorten appelbomen gemeen hebben is de bloesem die nooit helemaal helder wit is. De kleur van de bloesem kan per soort verschillen maar zit altijd tussen heel lichtroze en donkerrood in.

Wilde appel

In Nederland komt er nog maar een soort van de wilde appel voor: de Malus sylvestris. Deze appel komt in kleine getalen in het wild voor in en om de gebieden van de Veluwe. De bloesem is wit-roze en er komen kleine gelige vruchten uit voort. Deze wilde appelboom wordt soms ook gekweekt en aangeboden maar de sierwaarde is niet heel groot. De wilde appelboom wordt wel gebruikt om gecultiveerde soorten op te enten. De wortels van deze wilde appel zijn sterker dan de gecultiveerde soorten, waardoor ze bijna altijd worden gebruikt als onderstam.

Sierappel

Een sier appel is een soort appelboom die alleen voor de sierwaarde is geteeld en gekruist. Er zijn verschillende sier appel rassen te benoemen met als groot verschil de kleur van de vruchten. Deze kan verschillen van felrood tot oranje-geel. De appeltjes zijn klein, ongeveer 2 tot 3 cm, maar hebben dezelfde eigenschappen als een grotere appel. Voor vogels zoals merels, gaaien en kauwtjes zijn deze appeltjes een echte delicatesse. Voor de mens zijn de appeltjes alleen leuk voor het oog. Ook de bloesem van deze sierappel is net zo mooi als die van een eetbare appelboom soort. De vruchten bij de sier appel zijn niet van waarde.

Eetbare appel

De appelboom met eetbare appels is een van de meest voorkomende soorten in Nederland. Er zijn over de hele wereld zo´n 7000 rassen en iedereen heeft zijn eigen voorkeur als het gaat om smaak. Sommige soorten zijn gemaakt voor de smaak en de kleur van de appel, maar soms ook voor de vorm van de appel. Natuurlijk worden deze eigenschappen ook vaak gecombineerd.

De grootste indeling in rassen van de eetbare appel is te maken in twee soorten:

De moesappel
De moesappel is geteeld voor de smaak en de structuur van de appel. Meestal zijn dit soorten waarvan de vruchten wat groter en zuurder zijn dan de handappel. Wat natuurlijk logisch is want meer vruchtvlees zorgt voor meer appelmoes.

De handappel
Appelbomen met handappels zijn de bekendste appelboom rassen. Je ziet ze in de supermarkt maar het zijn ook de meest gebruikte soorten in de tuin als fruitboom. Binnen de categorie handappelbomen zijn er veel soorten en smaken te onderscheiden. Grofweg zou je kunnen zeggen dat er zoete en zoet-zure rassen zijn.

appelboom, fruitboom, snoeien, verzorgen, oogsten

Hoe verzorg je een appelboom

Een appelboom heeft niet veel verzorging nodig. Bij het planten is het goed om onderin het plantgat een laag potgrond te doen om hem een fijne start te geven. Het plantgat kun je net zo groot maken als de kluit van de boom. Geef hem na het planten een flinke plens water. Als je een appelboom hebt geplant hoef je hem alleen nog maar te snoeien en te controleren op ziektes. Als je de boom in een pot hebt geplant moet je wel in de gaten houden of de grond niet uitdroogt.

Wist je dat de manier waarop je een appelboom moet verzorgen bijna hetzelfde is als de verzorging van de perenboom? Lees onze blog over een perenboom snoeien en verzorgen voor de beste tips voor het verzorgen van een perenboom

Als je jouw fruitboom het allerbeste wilt geven kun je in het voorjaar mest strooien. De boom kan dan de voedingsstoffen opnemen voor een ‘boost’ richting de zomer. Verder is het snoeien van een appelboom de beste verzorging die je hem kan geven. Door te snoeien geef je hem ieder jaar voldoende kracht voor nieuwe vruchten.

Ziektes bij een appelboom voorkomen en bestrijden

Een veelvoorkomende ziekte bij appelbomen is spinselmot. Dit is een kleine mot waarvan de rupsjes de meeste schade aan richten aan de boom. De beste oplossing is om de tak waar de rupsjes aan zitten af te knippen en weg te gooien. Er zijn ook verschillende bestrijdingsmiddelen te koop om van deze beetjes af te komen.

Naast spinselmot is ook luis een ziekte die vaak voorkomt bij een appelboom. Gelukkig is luis makkelijk te bestrijden met een harde straal water. Hiermee kun je de luis gewoon wegspoelen. Er zijn ook middelen te koop om luis op een appelboom te bestrijden.

Hoe moet je een appelboom snoeien

Voordat je een appelboom gaat snoeien moet je weten wanneer je dit moet doen en hoe je de verschillende takken aan de boom kunt herkennen. Wij hebben een aantal tips voor je waar je op moet letten zodat je snel aan de slag kunt. Als een appelboom een keer gesnoeid hebt zul je de takken al goed herkennen.

Wanneer moet je een appelboom snoeien

Er zijn 2 perioden dat je een appelboom moet snoeien:

Wintersnoei (voor de bloei vanaf december tot april)
Zomersnoei (in juni – augustus)

Een appelboom moet je snoeien om betere vruchten te kunnen oogsten. Ook is het goed voor de boom zelf. Zo kan hij de energie richten op de bloesem en de vruchten in plaats van de bladeren.

De wintersnoei van de appelboom

In het groeiseizoen heeft de appelboom mooie takken kunnen vormen waar volgend jaar weer vruchten aan komen. Maar dat geldt helaas niet voor iedere tak. Sommige takken groeien snel en recht omhoog. Dit noemen we waterloten. Deze mag je er in de winter helemaal afsnoeien. Zorg ervoor dat je 1 of 2 knoppen aan de tak laat zitten en knip de tak boven een knop die naar buiten of naar onder wijst.

Waterloten kun je goed herkennen omdat ze net even anders van kleur zijn. Ze hebben meestal een rood/bruine kleur met witte stipjes. Als bij een tak knipt met een knop die naar buiten of naar beneden wijst krijg je takken die breed uit lopen of zelfs horizontaal uitgroeien. Dit zijn precies de takken waar volgend jaar bloesem aan zal komen waar je in het najaar de vruchten van plukt!

Zomersnoei bij de appelboom

In de zomer mag je een boom snoeien om hem in vorm te houden. Dit noem je vormsnoei. Hierbij gaat het erom dat je een deel van de waterloten snoeit waardoor de energie van de boom niet in de bladeren gaat zitten maar naar de vruchten gaat. Hierdoor heeft de boom geen gekke uitschietende takken meer en krijgt hij zijn ‘ronde’ vorm weer terug. Let er wel op dat je de takken niet te kort snoeit want hij moet niet kaal worden, de boom heeft zijn bladeren ook hard nodig.

Waarmee snoei je een appelboom

Het snoeien van takken kun je doen met een ‘normale snoeischaar‘. Wil je wat dikkere takken snoeien dan raden wij een takkenschaar aan. Deze kan tot 4 cm dikke takken snoeien. Wil je echt rigoureus grote zijtakken/armen van een appelboom afhalen? Neem dan een scherpe takkenzaag of een kettingzaag. Voor ieder soort gereedschap geldt dat de scharen of bladen scherp moeten zijn. Een nette en schone snede zorgt voor minder ziektes en de appelboom kan er beter van herstellen.

Gereedschap voor het snoeien van een appelboom

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Leuk Steef!

  Vraagje: Kan ik ook een appelboom op mijn balkon zetten?

  gr

  Menno

  • Steef Maarsen

   Hallo Menno, Naast dat er speciaal gekweekte appelbomen zijn die niet breed, hoog en dus niet zwaar worden, kan een normale appelboom in een grote pot het echt goed doen. Het snoeien van normale soorten is echt een must anders overgroeien ze zichzelf zonder veel vrucht. succes!

 2. Avatar

  Beste Steef,

  Ik heb een vraag over mijn appelboompje in een bak op het balkon. Hij bloeit ieder jaar goed. Afgelopen jaar zelfs iets van 20 appels eraan gehad (schatting..). Nu is het probleem een beetje dat het een heel wijduitstaand boompje is. Met 2 ‘hoofdtakken’ die erg ver uitsteken en daar door is de boom eerder heel breed dan hoger en rond. Als er vruchten aan zitten, hangt het erg ver over de balkonrand. Heb je tips over eventueel bijsnoeien zodat ik ‘m een andere vorm kan geven of eventueel iets kan doen met ‘opbinden’?

  Alvast dank!

  Maartje

  • Steef Maarsen

   Hallo, als een tak onhandig is of als de vorm van het boompje te wensen overlaat, dan kan je de tak wegsnoeien. Zorg er voor dat de tak een zijtak heeft waar de boom kan uitlopen. Nu (begin april) is het best laat om te snoeien, kan je nog een seizoen aan? Richting november dan de tak er af. Binden van de takken is ook een optie. Let wel op dat het touw niet insnijdt. Succes.

 3. Avatar

  Wat is de beste tijd dat een appel of perenboom geplant moet worden?
  Moet hij op een zonnige plek geplaatst worden of mag hij ook op een schaduwplek geplant worden.

  • Steef Maarsen

   Hallo, De beste tijd om een appel- of perenboom te planten is in de rust periode van de plant, de winterperiode. Maar doordat de bomen in potten worden gekweekt kunnen ze ook op andere tijden in het jaar geplant worden. Ik zou wel afraden om bij mooi zomers weer een goede boom in de grond te plaatsen. Een Appel of een peer staat graag in de zon, maar als de zon wegdraait en de boom komt in de schaduw terecht dan hoeft dat niet altijd een probleem te zijn. Succes!

 4. Avatar

  Beste,
  Elk jaar, net als nu, is er veel bloesem in mijn appelboom. Echter er blijft altijd maar 1 hooguit 2 appels aan de boom zitten die het einde ook niet eens haalt. Waar zou dit aan kunnen liggen?
  Alvast bedankt voor uw reactie

  • Steef Maarsen

   Hallo, dit kan aan heel veel factoren liggen. Kou of juist een hitte golf in het voorjaar, geen bevruchting van de bloemen, beestjes of een schimmel (zoals meeldauw, die ook de vruchtbeginsels aantasten) of -als laatste- dat de boom voedingsmiddelen mist. Een jaarlijkse snoei en pluizen -dat je het merendeel dan de vruchtbeginsels weghaalt zodat er minder appels zijn om zijn energie heen te laten gaan- met de juiste voeding kunnen bijstaan bij het tot rijp fruit te komen, kan helpen! Succes!

 5. Avatar

  mijn appelboom heeft een hele dunne stam. hij staat veilig met ondersteuning maar is er iets wat ik zou kunnen doen om de stam wat dikker te krijgen?

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   23 mei 2019, 15:23 / Beantwoorden

   Hi Marion, de boom groeit vanzelf, en de stam daardoor ook. Verzorg hem goed op de manier die hierboven in de blog beschreven staat, dan zal de stam vanzelf dikker worden!

 6. Avatar

  Dag Steef, vorig jaar heb ik een mooie, grote appelboom van zo’n 3,5 m laten planten. Goed water gegeven en regelmatig bemest. Na de eerste bloei hier waren de appeltjes allemaal rot voor ze volgroeid waren. (Ik zag zoiets ook in Slovenië). Na de winter zag ik dat de boom verschillende grote, verticale bastscheuren heeft opgelopen, helaas. Na de bloei dit voorjaar zijn praktisch alle blaadjes aangetast, geel en afgevallen. De boom heeft het bijzonder zwaar en ik weet niet precies wat ik kan doen om haar te helpen. Als ik al weet wat het is, ben ik misschien weer iets verder. Ze is verder prachtig en ik hoop dat ze het kan overleven. Wellicht moet ik met foto’s naar een bomenkweker o.i.d.. De leverancier geeft vooralsnog helaas niet thuis. Alvast dank voor je reactie, groet, Jeanne.

  • Steef Maarsen

   Hallo Jeanne, de scheuren in de barst is helaas vorstschade. Hier kan je niet veel aan doen maar de bladeren en de vruchten kunnen hier hinder van ondervinden en afvallen. De appelboom groeit hier overheen. Volgend jaar weer appels! Succes!

 7. Avatar

  Hoi Steef,
  Ook wij hebben een mooie grote appelboom in de voortuin. Hij doet het super goed echter erger ik me aan de vogels/insecten die de appels aantasten. Is er een manier om deze zoveel mogelijk af te schrikken of weg te houden? Dankje!

  • Steef Maarsen

   Hallo Eline, als het gaat om vogels zijn netten de enige optie, al staat dat niet echt heel mooi en kan een vogel er verstrikt in raken. Insecten kunnen op verschillende wijze bestreden worden maar dat is voor elk insect anders. Voor Wespen (die appels heerlijk vinden) is een wespen/insectenval met siroop een optie, waar (biologische) bestrijding meer iets is voor luis en andere kleine beestjes.

 8. Avatar

  Ik heb vorig jaar een pruimenboom geplant
  Maar hij groeit zo hoog en er komt geen fruit aan

  • Steef Maarsen

   Hallo, wat leuk dat je een fruitboom hebt geplaatst! Bomen zullen in de eerste jaar en soms jaren zich moeten focussen op wortelgroei en bladgroei om een gezonde boom te worden. Fruit/vruchten komen pas hierna. Wacht af tot volgend jaar met meer vruchtkans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *