• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
minuten lezen

Barbecueën? Vergeet de accessoires niet

Je weet welk type barbecue je graag wilt – of je hebt hem al in huis gehaald. Je weet ook hoe je het toestel het beste schoon kunt houden. En je weet wat je als allereerst op de grillplaat legt, zodra het vuur gereed is. Toch is je bbq avontuur pas net begonnen. Een ware grillmaster haalt namelijk ook allerlei accessoires in huis waarmee het barbecueën nog gemakkelijker, nog lekkerder en nog leuker wordt. Welke? Dat lees je hieronder!

Zodra de zomer haar intrede doet, is het ook tijd om de grill weer van stal te halen. Tenslotte gaat er niets boven vlees, vis of vega met zo’n authentieke rooksmaak, gegaard boven het rooster van een houtskool-, gas- of keramische bbq – zeker niet met warm weer. Krijg jij wanneer het kwik stijgt ook zo’n zin om de boel te ontsteken? Tip: vergeet dan de oh zo belangrijke barbecue-accessoires niet: onmisbare benodigdheden voor iedere, zichzelf respecterende thuiskok.

spareribs, spareribrek, basilicum, brood, barbecue

Welke barbecue-accessoires zijn er?

Barbecue-accessoires bestaan in verschillende soorten en maten en hebben uiteenlopende functionaliteiten. Zo beslaat kleding een compleet eigen categorie aan dit soort accessoires. Een mooi kookschort voorkomt spetters op je outfit, maar kan, voorzien van verschillende opbergvakken, het grillen ook een stuk handiger maken. Andere bbq accessoires, zoals aluminiumbakjes en schaaltjes, zorgen ervoor dat je werkplek tijdens het barbecueën niet al te smerig wordt – ook altijd wenselijk. En weer andere benodigdheden zijn erop gericht om jouw gerechten nog smaakvoller te maken – een bbq thermometer of pizzasteen, bijvoorbeeld.

We gaan hieronder in op alle soorten accessoires, variërend van kookschorten tot rookplanken. Laat je inspireren, bepaal of deze accessoires ook iets voor jou zijn en maak je barbecuesessie mogelijk nóg geslaagder.

 

Barbecuekleding

Noem jij jezelf een ware meester van de grill, heerser over de barbecue of gewoon een hele goede thuiskok? Dan is het wel zo handig als je er ook zo uitziet. De juiste barbecuekleding verricht wat dat betreft wonderen. Een tof, leren bbq schort om je hals zorgt geheid voor meer uitstraling en vertrouwen in jouw kookkunsten. Maar er is meer. Onderschat ook het belang van bbq handschoenen niet: een goed paar wanten beschermt je optimaal tegen hitte en vonken. Tenslotte werk je toch met vuur…

Barbecueschorten

We hadden het net al even over de professionele uitstraling die het dragen van een bbq schort verwezenlijkt, maar zo’n schort heeft natuurlijk meer functies. Tijdens het barbecueën is de kans groot dat vetspetters en vonken alle kanten uitschieten. Een bbq schort helpt in zo’n geval vlekken en dergelijke voorkomen – en dat niet alleen. Het is ook een stuk veiliger om tijdens het grillen zo’n speciaal schort te dragen. ‘Volstaat een simpel keukenschort dan niet?’ Meestal niet, omdat die vaak niet stevig genoeg zijn. Een bbq schort is meestal gemaakt van leer of katoen en daarmee beter bestand tegen hitte. Bovendien is een schort altijd een leuk cadeau voor hem.

 

Aluminiumbakjes, -schaaltjes en grillmatten

Vonken, opstijgende asdeeltjes en rondvliegende vetspetters zijn onvermijdelijk tijdens een gemiddelde barbecuesessie. Je weet inmiddels hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen, maar zodra je veiligheid is gewaarborgd, is het zaak de grill zelf schoon te houden. Je wilt tenslotte ook niet grillen in een viezige werkplek. Aluminiumbakjes, -schaaltjes en grillmatten zijn wat dat betreft goede oplossingen. We bespreken ze hieronder!

Aluminiumbakjes – en schaaltjes

Niet alle materialen zijn, vanwege de brandveiligheid, zomaar te gebruiken in de buurt van een grill. Aluminium is dat echter wel – en daarmee is het de aangewezen materiaalsoort voor allerlei hulpmiddelen rondom het barbecueën. Bakjes en schaaltjes, bijvoorbeeld. Kleine bakjes functioneren uitstekend als opvang voor bijvoorbeeld lekkend vet, terwijl schalen uitermate zijn geschikt om er vlees op te leggen, zowel voor als na het bereiden.

Grillmatten

Wie met enige regelmaat de grill aanzet, is ongetwijfeld bekend met het probleem genaamd vastplakkende vleesresten. Hoe goed je jouw rooster ook schoon houdt: er is nooit de garantie dat je tijdens je eerstvolgende grillsessie géén etensresten van de vorige keer ontdekt. Hoewel er verschillende schoonmaakmethodes bestaan om deze resten alsnog te verwijderen, heb je daar natuurlijk helemaal geen zin in wanneer je de grill uit de schuur haalt – en zeker niet wanneer je inmiddels al behoorlijke trek hebt.

Een grillmat voorkomt alle problemen. Deze mat plaats je op het rooster van je grill, waardoor je vlees niet langer blijft plakken. De mat beschikt over een anti-aanbaklaag, is eenvoudig te reinigen en meerdere keren te gebruiken. En nee – dat gaat absoluut niet ten koste van de smaak.

 

Thermometers, barbecuepannen en andere smaakoppeppers

De hierboven genoemde accessoires zijn gericht op de veiligheid en reiniging voor, tijdens en na het barbecueën, maar we willen een ander aspect tijdens het grillen absoluut niet onderbelichten. De smaak is tenslotte een van de allerbelangrijkste aspecten – en dankzij verschillende benodigdheden zorg je voor een aanzienlijke verbetering ván deze smaak. Thermometers, bijvoorbeeld. Of barbecuepannen. Hieronder gaan we in op alle accessoires die een absolute smaaksensatie garanderen.

Barbecue thermometers

Wie voor het eerst begint met barbecueën, ondervindt meestal de nodige problemen. Tenslotte is grillen toch een stuk lastiger dan eten bereiden op een gasfornuis. De bijbehorende problemen worden meestal veroorzaakt door de temperatuur, welke relatief moeilijk is te reguleren en niet altijd even constant is. Het ongewenste resultaat: je weet niet altijd wanneer je vlees gaar is. Dat is niet alleen onwenselijk, maar ook nog eens onsmakelijk en in sommige gevallen zelfs ronduit gevaarlijk.

Een bbq thermometer helpt je dit soort problemen te voorkomen. Sommige grills hebben een ingebouwde thermometer, bijvoorbeeld in het deksel, maar simpele houtskoolexemplaren beschikken meestal niet over dit soort extra’s Een traditionele thermometer, welke je in het vlees moet prikken, is dan erg handig. Je kunt ook kiezen voor een meer moderne variant, de zogenoemde digitale thermometer. Deze bestaan in verschillende uitvoeringen: er zijn zelfs uitvoeringen die op afstand zijn te bedienen, waarbij je de temperatuur afleest op je smartphone. Kies een exemplaar dat bij jou past en voorkom problemen met de warmte van je voedsel.

 

Gietijzeren pannen

Zeg je barbecueën? Dan denk je waarschijnlijk als eerste aan kipspiezen en shaslicks, hamburgers en hotdogs, spareribs en maïskolven. Niet aan paëlla, roerbakgerechten en wokschotels. Toch is het mogelijk om ook dat soort items te bereiden op een grill. En nee – je hebt daar geen hypermodern toestel voor nodig. Wél een gietijzeren pan.

Gietijzeren pannen stellen de gebruiker in staat om aan de slag te gaan met het bereiden van allerlei heerlijke eenpansgerechten. De hierboven genoemde menu’s zijn slechts voorbeelden van wat er allemaal is te verwezenlijken met zo’n pan. Bovendien heeft een barbecuepan, of grillpan, meer voordelen. Het is bijvoorbeeld vetarm om op deze manier je eten te bereiden. Tenslotte heb je geen boter of olie nodig. Hou je desondanks van de smaak van bereiden met olie of boter? Dan kan dat alsnog. Smeer in dat geval het te grillen product in: het is niet goed voor het materiaal van je grillpan om deze in te vetten.

De meeste grill- en barbecuepannen zijn gemaakt van een stevig materiaalsoort, zoals gietijzer. Dat zorgt ervoor dat de hitte van de grill gelijkmatig wordt verspreid over hetgeen je tracht te bereiden. Daarnaast houdt deze materiaalsoort de warmte beter vast, waardoor je eerder kunt genieten van je maaltijd. Nog een bijkomstig voordeel is dat de pannen ook buiten het zomerseizoen zijn te gebruiken. Grillpannen van gietijzer zijn bijvoorbeeld ook gewoon in te zetten voor andere warmtebronnen, waaronder de oven. Daarnaast zijn ook dit soort pannen verkrijgbaar in uiteenlopende soorten en maten. Kies, afhankelijk van waar jij op zoek naar bent, voor een exemplaar met of zonder steel, wel of niet voorzien van een schenktuit en met één of meerdere handgrepen.

 

Pizzastenen

Pizza’s en barbecueën zijn doorgaans geen veelgenoemde combinatie, maar inderdaad: het is mogelijk om pizza’s te maken met behulp van jouw grill. Dit geeft de pizza’s een authentieke smaak die niet is te vergelijken met andere bereidingswijzen. Wat je daarvoor nodig hebt? Nou – op z’n minst een pizzasteen.

Een pizzasteen voor de bbq is een ronde schijf van natuursteen, welke is bestand tegen zeer hoge temperaturen. De steen zorgt er tevens voor dat de warmte egaal wordt verdeeld, zodat jouw pizza overal even warm is. Het gebruik van de pizzasteen vereist wel de nodige kookkunsten. Het is bijvoorbeeld een vereiste dat de temperatuur van de barbecue minstens 250 graden Celsius bedraagt. Plaats de pizzasteen boven op het grillrooster, laat de barbecue ongeveer twintig minuten voorverwarmen en zorg voor een stabiele temperatuur tussen de 250 en de 300 graden Celsius. Bestrooi de pizzasteen vervolgens met bloem of meel voor je de belegde pizza, met behulp van bijvoorbeeld een pizzaschep, op de steen legt. Sluit vervolgens het deksel van je barbecue en laat de pizza zo’n tien minuten garen. Het resultaat is een overheerlijke, knapperige en verse pizza: een ongeëvenaarde smaaksensatie en bovendien een leuk cadeau voor hem.

 

Rookplanken

Wanneer we het hebben over het begrip smaak, denk je waarschijnlijk in termen van voedsel, dus zout, peper, knoflook – dat soort dingen. Maar wist je de hout ook een geheel eigen smaak heeft? Hout – ja.

‘Moet ik, om de smaak van hout te creëren, houtsnippers boven de barbecue uitstrooien?’ Nee – je kunt hiervoor een zogenoemde rookplank gebruiken. De meeste uitvoeringen zijn gemaakt van de cederhout: een sterke houtsoort die desondanks licht in gewicht is. Dat vereist wel de nodige expertise. Het blijf natuurlijk hout – en dat kun je nu eenmaal niet zomaar boven het vuur houden. Laat de rookplank daarom allereerst weken in het water, het liefst een nacht van tevoren. Plaats vervolgens de natte plank boven de ontstoken barbecue en wacht tot deze rookt. Is dat het geval? Dan is het moment aangebroken om jouw items boven op het plankje te leggen. Onthoud dat jouw rookplank maar één keer is te gebruiken wanneer je kiest voor een directe bereidingswijze – boven het vuur. Plaats je jouw exemplaar naast het vuur en kies je voor een indirecte bereiding? Dan kan de plank mogelijk langer meegaan. Het is daarbij wel gebruikelijk dat de plank iets van kleur verandert, wat geen invloed heeft op de uiteindelijke smaak.

Een rookplank leent zich voor verschillende items, waaronder hamburgers, zalm en allerlei soorten groenten. Grillmasters die houden van de smaak van wijn kunnen er behoorlijk mee experimenteren: wie vooraf wijn over de plank giet, geeft zijn of haar exemplaar deze specifieke smaak mee. Let er wel op dat niet alle producten even geschikt zijn voor de rookplank. Items die snel bereid moeten worden, zoals karbonades, zijn beter af op een grillplaat.

Waar vind ik dit soort accessoires?

Kun je inmiddels niet wachten om met jouw bbq of grill aan de slag te gaan? En weet je inmiddels precies welke accessoires je verwacht nodig te hebben om jouw sessie tot een succes te maken? Bekijk dan ons assortiment bbq benodigdheden in de webshop. Je vindt hier onder meer verschillende soorten bbq kleding, waaronder kookschorten en handschoenen, uiteenlopende manieren om je barbecue schoon te houden én benodigdheden bedoeld voor specifieke gerechten, waaronder rookplanken en pizzastenen.

Wil je liever de bbq accessoires eerst komen bekijken? Dat kan natuurlijk ook. Je bent altijd welkom in een van onze winkels. Onze medewerkers helpen je graag in je zoektocht naar voor jou geschikte hulpmiddelen.

 

> BEKIJK ALLE BARBECUE ACCESSOIRES IN DE WEBSHOP <

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *