• Voor de beste groeninspiratie
  • Alles voor huis, tuin en dier
  • Handige groenvideo's
minuten lezen

Hoe kies je een barbecue?

Een geslaagde barbecue begint natuurlijk met het juiste type barbecue. Maar hoe kies je die? Er is keuze uit tientallen verschillende soorten en maten, van handige meeneembarbecues tot complete buitenkeukens. Wij helpen je graag bij deze keuze en hebben de verschillende soorten voor je samengevat. Wat het ook wordt. Met een nieuwe barbecue wordt het vast een prachtig barbecue jaar. Eet smakelijk!

Barbecue soorten

Voor het resultaat maakt het niet uit of je barbecuet op houtskool of briketten, op gas of op elektriciteit. Er is wel verschil in gebruiksgemak en prijs. Hieronder vind je alle voordelen en nadelen.

Houtskool barbecue

Echte liefhebbers kunnen niet wachten op de eerste mooie dagen. Schort voor, barbecue aan en grillen maar. Grillen met houtskool/briketten, dat is voor velen het authentieke barbecueën. Geef het houtskool de tijd om op temperatuur te komen, dan kun je genieten van die echte barbecuesmaak. Wil je snel aan de slag? Gebruik dan een houtskool/brikettenstarter, dit verkort de aanmaaktijd met de helft. Maar..eerst nog even kiezen uit onze flinke hoeveelheid houtskoolbarbecues: ze zijn er in alle maten, vormen en prijsklassen!

Voordelen:

  • Ruime keuze, van portable barbecues tot grote barbecues voor de echte buitenkok
  • Jaarrond te gebruiken, zeker de barbecues met deksel
  • De variant met deksel is voor bijna alle bereidingen geschikt
  • ​Snel te monteren

Nadelen:

  • Houtskool en briketten moeten lang opwarmen
  • Temperatuur is lastiger te regelen bij barbecues zonder deksel
  • Houtskool en briketten kunnen voortijdig doven
  • Vooruit denken met de regeling van de zuurstof voor de warmte
  • Meer rookvorming

> Bekijk ons online assortiment houtskoolbarbecues

Briketten of houtskool?
Houtskool: Deze brandstof is makkelijk aan te maken met aanmaakblokjes, de gloeiduur is korter maar heviger met een hoge piek temperatuur.

Briketten: Deze brandstof is iets moeilijker aan te maken met aanmaakblokjes, een brikettenstarter helpt hier goed bij. De gloeiduur is beduidend langer en heeft een stabiele warmte. Voeg gemakkelijk een rooksmaak toe aan gerechten, door rookhout te laten weken en daarna uit te laten lekken en op de kolen te strooien.

Gasbarbecue

Een gasbarbecue is in tegenstelling tot de houtskoolbarbecue sneller gebruiksklaar. De meeste gasbarbecues hebben vlamkappen ook wel Flavourizers genoemd. Deze zitten boven de branders die zorgen voor de bekende barbecuesmaak. Houd je van een rokerige smaak aan je eten? Maak dan gebruik van een smokerbox.

Voordelen:

  • Binnen 10 minuten te gebruiken
  • Heeft een temperatuurregelaar
  • Amper rookvorming, dus geschikt voor overdekte ruimtes of op een balkon
  • Ruime keuze, van portable barbecues tot buitenkeukens voor de echte buitenkok. Bekijk hier ons online assortiment.

Nadelen:

  • Zorg altijd voor voldoende gas, eventueel een 2e fles aanschaffen
  • Meer montage tijd, natuurlijk afhankelijk van welk model je kiest.

> Bekijk ons online assortiment gasbarbecues

Elektrische barbecue

Zo makkelijk kan barbecueën zijn: de elektrische barbecue of wordt snel heet en ontwikkelt amper rook. Doordat je geen open vuur hebt is dit een veilige manier van barbecueën. Deze barbecue is ook perfect geschikt voor op het balkon, dakterras of gewoon in de tuin. Als er maar een stopcontact in de buurt is. Barbecues met een open rooster geven je de bekende barbecuesmaak. Een goede keuze dus voor wie lekker vaak gegrild vlees op z’n bord ziet.

Voordelen:

  • Direct te gebruiken
  • Temperatuur is makkelijk te regelen
  • Amper rookvorming, dus geschikt voor overdekte ruimtes of op een balkon
  • Geen brandstof die op kan raken

Nadelen:

  • Je hebt altijd een stroomaansluiting nodig
  • Geen thermometer, wel een continue toevoeging van warmte
  • Het formaat van de barbecue is vaak kleiner dan andere barbecues

> Bekijk ons online assortiment elektrische barbecues

Keramische barbecue

Keramiek wordt al duizenden jaren gebruikt om in te koken. Het houdt de warmte vast waardoor je langer op een constante temperatuur kunt koken en minder brandstof nodig hebt. Ideaal voor slow cooking. Te gebruiken met een hoge kwaliteit houtskool. DE barbecue voor de buitenkok die meer wil dan de traditionele barbecue.

Voordelen:

  • Vlees of vis blijft mals en sappig, de smaak blijft optimaal bewaard
  • Je hebt minder houtskool nodig
  • Temperatuur is zeer goed te regelen
  • Geschikt voor grillen, bakken, roken en slow cooking
  • Na de opwarmtijd heeft deze barbecue weinig rookvorming

Nadelen:

  • Kwetsbaar voor vallen of stoten
  • Dient voorzichtig verplaatst te worden
  • Na iets bereid te hebben op hoge temperatuur duurt het wel langer om de barbecue af te laten
  • koelen voor een bereiding op een lagere temperatuur

> Bekijk ons online assortiment keramische barbecues

Hout- & rookovens

Bij het gebruik van hout- & rookovens komt het echte oergevoel naar boven. In een houtgestookte oven kan je heerlijke ovenschotels of pizza’s bereiden of bijvoorbeeld een brood of taart bakken. Vlees of vis blijft heerlijk mals. Met de rookoven kan je naast barbecueën ook vlees, vis of kaas roken. Ook is er makkelijk een rooksmaak toe te voegen aan de gerechten. Dit doe je door rookhout te laten weken, uit te laten lekken en over de kolen te strooien. Zowel koud als warm roken, het is allemaal mogelijk. Leuk om mee te experimenteren!

Voordelen:

  • Veel gebruiksmogelijkheden.
  • Temperatuur makkelijk te regelen.
  • Geschikt voor grillen, bakken, roken en slow cooking.
  • Bij een smoker kun je op meerdere niveaus jouw producten tegelijk bereiden.
  • Ook te gebruiken als kachel.

Nadelen:

  • Dient voorzichtig verplaatst te worden
  • Langere aanmaaktijd
  • De rookoven is in gebruik als barbecue iets minder praktisch

> Bekijk ons assortiment rookovens

Barbecue tips

  • Smeer een metalen spies altijd in met een beetje olijfolie, zo krijg je je vlees, vis of groente er makkelijker af als het gaar is
  • Gebruik je satéprikkers? Laat deze +/- 2 uur in koud water liggen, dan verklein je de kans dat de stokjes verbranden en heb je minder kans op splintervorming
  • Vet het rooster in vlak voor je er wat op legt of smeer het product in met olie voordat je het op het rooster van de barbecue legt
  • Zorg dat je het juiste barbecue gereedschap gebruikt
  • Zorg dat je altijd voldoende brandstof in huis hebt (houtskool/briketten/aanmaakblokjes of gas)

Tips voor het onderhoud

  • Gebruik tijdens het barbecueën een barbecueborstel, haal deze tussen het grillen door over het rooster zo blijft deze veel schoner
  • Na het gebruik van de barbecue kan je deze het beste laten schoonbranden. Dit doe je door de barbecue 10 minuten lang op vol vermogen te verhitten, hierna zijn de etensresten en vetten verkoold en makkelijk te verwijderen
  • Bescherm je barbecue tegen vuil, wind en regen met een barbecuehoes, zo gaat hij langer mee

Veiligheidstips

  • Plaats de barbecue altijd op een stevige, vlakke ondergrond
  • Gebruik geen aanmaakvloeistof
  • Gebruik een vleesthermometer om er zeker van te zijn dat je vlees of vis gaar is
  • Gebruik een barbecuehandschoen om te voorkomen dat je je handen verbrandt

Natuurlijk kun je in onze winkels heel veel verschillende modellen én accessoires bekijken en vergelijken. Onze medewerkers weten er alles van en helpen je graag bij je keuze. Bezoek daarom snel een Intratuin vestiging bij jou in de buurt.

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *