• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
bloesem, bij, tak, roze, lucht
minuten lezen

Bijen in de tuin

Wist je dat bijen heel nuttig zijn? Het is dus belangrijk dat we goed voor ze zorgen. Daarom een aantal tips en een top 10 met de beste bijenplanten om van jouw tuin een blije bijentuin te maken.

Help de bij!

Het is belangrijk om de bij een handje te helpen. Bijen zijn belangrijke bestuivers van gewassen – ze brengen stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Als er minder bijen zijn, krijgen we minder bloemen en vruchten, en bovendien van een lagere kwaliteit. Bijen zijn namelijk hele harmonische bestuivers. Zonder bestuiving door bijen zouden bijvoorbeeld fruitsoorten misvormd en veel minder lekker zijn. Als de bij wegvalt, beïnvloedt dat de hele voedselketen.

Bang voor de bij? Sommigen mensen zijn bang voor bijen in de tuin, maar dat is echt niet nodig! De meeste bijen die je naar jouw tuin lokt zijn wilde (solitaire) bijen en die zijn echt niet gevaarlijk. Ze leven alleen (solitair) en maken dus geen bijennesten. Steken doen ze ook niet, hun angel is namelijk te kort om door onze huid te prikken. Ook honingbijen steken overigens alleen maar als ze echt in nood zijn, want na het steken sterft een bij.

Hoe komt het dat het zo slecht gaat met de bij?

Bijen hebben biodiversiteit nodig om te overleven. Het mysterie is nog niet ontrafeld, maar er zijn diverse redenen aan te wijzen die mogelijk van invloed zijn op de bijensterfte. We leven in een monocultuur: overal dezelfde gewassen. Een andere reden is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Een aantal werkzame stoffen zorgt ervoor dat bijen gedesoriënteerd raken, de weg kwijtraken en doodgaan. En een derde reden is dat er intensief wordt geïmkerd. Bijen verzwakken doordat ze worden ingezet voor de winning van zo veel mogelijk honing. Ze krijgen ziektes en sterven als gevolg.

‘Onze planten worden gekweekt met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen. Toch is het soms nodig om plagen te bestrijden, we bieden steeds meer biologische middelen aan die de plant en haar ecosysteem versterken in plaats van isoleren. Waar er nog geen biologische middelen zijn, kiezen wij voor de minst schadelijke. Echt giftige middelen die ook nog eens schadelijk zijn voor vlinders en bijen, zoals glyfosaat en neonicotinoïden, verkopen we niet meer. We hebben dit afgesproken met de Vlinderstichting en de Nederlandse Bijenvereniging.’

Top 10 bijenplanten

Om van je tuin een blije bijentuin te maken, zet je een variatie aan planten in je tuin die bijvriendelijk zijn gekweekt. Let hierbij op de bloeiperiode, zodat de bijen altijd voedsel hebben. Een greep uit de vele planten die voor bijen een “koningsmaal” zijn:

 1. Lange Ereprijs (Veronica longifolia)
 2. Geitenbaard (Aruncus dioicus)
 3. Damastbloem (Hesperis matronalis)
 4. Wilde Tijm (Thymus serpyllum)
 5. Salie (Salvia officinalis)
 6. Wilde Majolein (Origanum vulgare): metselbijen, zandbijen, kegelbijen, bloedbijen
 7. Ezelsoor (Stachys byzantina): speciaal voor grote wolbij, de haren kunnen gebruikt worden voor nesten
 8. Brede lathyrus (Lathyrus latifolius): lathyrusbij/behangersbij
 9. Meisjesogen (Coreopsis verticillata): tronkenbijen en groefbijen
 10. Herfstaster (Aster ageratoides): groefbijen

Bloemzaadmengels speciaal voor de bij

Intratuin verkoopt zadenmengsels die zijn toegespitst op de bij. Hierbij kun je vaak kiezen uit een mengsel met inheemse bloemsoorten of uitheemse soorten. Kies bij voorkeur voor een mengsel met inheemse bloemsoorten, deze groeien beter en passen goed bij de aanwezige bijensoorten.

Wil jij van jouw tuin een echt dierenparadijs maken? Kom dan snel naar een Intratuin bij jou in de buurt.

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Heel goed dat jullie hier aandacht aan schenken. goede tips !!
  Heel graag zou ik dan ook veel biologisch geteelde planten, bloemzaden en -bollen in jullie assortiment zien. Bij de teelt van de ” normale”planten,zaden en bollen wordt heel veel gif gebruikt. Die stoffen zitten zo in de plant dat het minimaal nog 5 jaar super slecht voor de dieren en het milieu is en zo helpen we de dieren en de natuur in zijn geheel dus helemaal niet.
  Meer aandacht voor biologische bestrijdingsmiddelen en bemestingsstoffen is ook heel wenselijk.

  • het inspiratieteam

   Hoi Truus, dat zijn zeker hele goede tips! Wij zijn al erg veel bezig met biologische projecten en je zal er zeker meer over terug zien de komende tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *