• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
bloembollen, bollen, hyacint, tulp, blauwe, druifje, wit
minuten lezen

Hoe moet ik bloembollen planten?

Als je in de lente wilt genieten van de bloeiende bollen moet je er op tijd bij zijn. De herfst is namelijk hét moment om (voorjaarsbloeiende) bollen te planten, zoals tulpen, narcissen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Zo geniet je al vroeg in de lente van heel veel kleurenpracht. In het voorjaar kun je zomerbloeiende bollen gaan planten. Als je het goed aanpakt kun je zo maandenlang genieten van bloembollen in je tuin.

Soorten bloembollen

Kleur in de tuin zorgt voor een tevreden glimlach. Het is een niet alleen een lust voor het oog, maar maakt alles ook meteen een stuk gezelliger. Er zijn bollen in allerlei soorten en maten. De belangrijkste verdeling die we kunnen maken is dat er voorjaarsbollen en zomerbollen zijn:

 • Voorjaarsbloeiende bollen: narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Worden in het najaar geplant, het liefst vóór de eerste vorst.
 • Zomerbloeiende bollen (ook wel knollen genoemd): dahlia’s, anemonen, Calla’s, gladiolen en begonia’s. Worden in het voorjaar geplant, het liefst na de laatste nachtvorst.

> Bekijk hier ons assortiment bloembollen

Plant en bloeischema

In dit schema kun je precies zien wanneer je welke bollen kunt planten en wanneer ze vervolgens zullen gaan bloeien. Het is verstandig om verschillende soorten te planten, zodat je constant van bloeiende bollen in je tuin kunt genieten. Je kunt op één plek bollen met verschillende bloeitijden planten, zodat het er nooit kaal is.

Wanneer bloembollen planten?

Voorjaarsbloeiende bollen kun je het beste planten vanaf september tot december, het liefst voor de eerste nachtvorst. Zomerbloeiende bollen kun je het beste vanaf het voorjaar planten, zodra de kans op nachtvorst voorbij is tot en met eind mei.

Waar bloembollen planten?

Bollen kun je op verschillende manieren planten: verspreid in een border, in groepjes bij elkaar, tussen het gazon of op het terras in een bloembak. Of ga creatief aan de slag en maak mooie bolpatronen.

Hoe bloembollen planten?

 1. Maak de aarde eerst goed los en vermeng deze met Intratuin Universele potgrond.
 2. Maak voor grotere bollen een gat, ongeveer tweemaal zo diep als de bol hoog is of gebruik een speciale bollenplanter. Uitzonderingen zijn Begonia’s en Dahlia’s, die vlak onder het oppervlakte geplant moeten worden. Voor kleinere bollen kun je een gleuf maken in de aarde waar je ze in legt.
 3. Leg de bol of meerdere bollen erin en maak het gat weer dicht met aarde.
 4. Geef de bollen na het planten water, zodat ze goed gaan groeien.
 5. Wanneer de bollen gaan bloeien kun je heerlijk genieten.

Nieuw bij Intratuin: biologische bloembollen

Wist je dat ook vlinders en bijen dol zijn op bloembollen? Daarom is het beter om voor biologisch gekweekte bollen te kiezen. Deze vrolijke fladderaars komen vooral af op bloembollen die veel nectar bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld het blauwe druifje, sneeuwklokje, anemoon, tulp, krokus en hyacint. Ook de sierui (Allium) is populair bij vlinders en bijen. Lees meer over hoe je van jouw tuin een diervriendelijke tuin maakt.

Wil jij in de ook genieten van bloembollen in je tuin? Zoek dan een Intratuin bij jou in de buurt en plant ze zodra het kan!

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  paul swartebroeckx

  3 maart 2018, 10:36 / Beantwoorden

  Beste,
  Ik ben van plan om zomerbloembollen aan te schaffen, maar mijn vraag is : mogen deze bollen in de grond blijven, of moeten ze er terug eruit gehaald worden ?
  Alvast bedankt,
  M.v.g.

  • Intratuin

   Hi Paul, dat verschilt per soort bloembol. Dahlia’s, (knol)begonia’s, aronskelken, Canna’s en Agapanthussen mogen niet in de grond blijven. Allium’s, anemonen, gladiolen, lelies, Liarissen, Crocosmia en lelietje’s-van-dalen mogen wel in de grond blijven zitten. Succes!

 2. Avatar

  Heeft er iemand ervaring met het planten van lupineknollen? En zo ja wat is jullie ervaring?

  • Intratuin

   Hi Susanne, lupineknollen kun je het beste planten als het niet meer vriest. Maak een flink plantgat van maximaal 15 cm diep. Stop de knol daarin, dicht het gat af met aarde en geef hem na het planten een flinke plens water. Verder hebben deze prachtige bloeiers geen bijzondere verzorging nodig bij het planten!

 3. Avatar

  Oke dan ga ik dat proberen. En dan krijg je gegarandeerd dit jaar nog bloemen?

 4. Avatar

  oke super bedankt. gr

 5. Avatar

  Nog even een ander vraagje hoe om moet ik ze planten?

 6. Avatar

  Ik heb ze geplant en ze beginnen goed op te komen. Nu wachten op de eerste knop. Ik hoop dat ik dat jaar prachtige bloemen krijgt. Vorig jaar met de zaadjes wel gelukt.

 7. Avatar

  Hallo,
  We hebben vorig weekend een flink aantal bloembollen gekocht bij Intratuin Bredevoort en die wilden we dus dit weekend gaan planten.
  Maar nu is het weer wel heel snel omgeslagen,vanaf zondag/maandag krijgen we hier lichte vorst aan de grond.
  Wat nu? zijn we te laat of kunnen ze morgen nog de grond in?
  Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
  Groet,
  Birgit

  • het inspiratieteam

   Hi Birgit, je bent nog niet te laat hoor! Bloembollen kunnen tegen vorst. Ze kunnen misschien iets later gaan bloeien, maar als je ze nu plant komt het goed. Succes!

 8. Avatar

  Ah super!
  We hebben dus heel wat te doen vandaag.
  Bedankt voor de info!

 9. Avatar

  Mijn hyacinten zijn uitgebloeid binnen .
  Moet ik die nu buiten planten in volle grond

  • het inspiratieteam

   Hoi Chantal, bij meerderjarige bloembollen zoals de hyacint worden tijdens het groei- & bloeiseizoen de buitenste schubben leeggezogen. Vanuit het binnenste van de bloembol worden weer nieuwe schubben gevormd waardoor je de op 2 manieren kan verplanten!

   Als je de hyacint buiten wilt neerzetten kan dat, zet ze op een beschutte en niet al te natte plek. Zo kunnen ze groeien en gaan ze niet verrotten. Wil je ze graag opnieuw in de woonkamer volgend jaar laat ze dan rustig in het potje staan en geef ze af en toe een beetje water. Volgend jaar zal je groene puntjes zien verschijnen en nog mooiere en vollere hyacinten hebben!

 10. Avatar

  kan ik dalia s planten tussen bodembedekkers? komen ze dan uit zonder zon? als ze 20 cm hoog zijn hebben ze al zon.

 11. Avatar

  Mss een domme vraag maar…ik ben een leek ☺️ Kan ik bloembollen van tulpen hergebruiken of bloeien die maar 1 jaar ?

  • het inspiratieteam

   Hoi Marc, officieel zijn tulpen meerjarige bollen. Echter maken we dit bijna niet mee in Nederland omdat tulpen houden van strenge winters en warme droge zomers. Je kan het natuurlijk proberen en wie weet lukt het maar wees niet teleurgesteld als het niet lukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *