• Voor de beste groeninspiratie
  • Alles voor huis, tuin en dier
  • Handige groenvideo's
minuten lezen

Bloempotten en plantenbakken vullen

Is het tijd om potten en bakken te vullen met planten en bloemen? Of wil je je uit de kluiten gewassen kamerplant overzetten naar een grotere pot? Het is toch nog best een kunstje om een pot of bak zo te beplanten dat je er lang van kan genieten en dat het er ook nog eens mooi uitziet.

Start met goede potgrond

Goede potgrond is onmisbaar als je lang van je planten wilt genieten. Voor de meeste planten kun je gewoon universele potgrond gebruiken, maar voor sommige soorten is potgrond met een specifieke samenstelling beter (zoals hortensiagrond).
> Bekijk hier ons assortiment potgrond

Hoeveel potgrond heb je nodig?

Ga je potten of bakken vullen met planten, bloemen of bollen? Zorg dan dat je pot of bak het juiste formaat heeft. In een te kleine pot is vaak niet genoeg ruimte voor de plant om te groeien. Is de pot te groot dan loopt het water te snel weg en kan de plant uitdrogen. Ga je bloembollen planten, zorg dan dat de pot diep genoeg is én zorg voor goede afwatering.

Hieronder kun je precies zien hoeveel potgrond je nodig hebt voor de pot die je hebt gekozen. Op die manier zit je thuis nooit met te veel – of te weinig – potgrond. Vul een pot nooit helemaal tot de rand, zo houd je ruimte over voor bijvoorbeeld bemesting.

Ronde bloempotten

 

 

 

 

 

 

 

Vierkante plantenbakken

 

 

 

 

 

 

 

Balkonbakken

 

 

 

 

 

 

Het daadwerkelijk vullen van de potten

  • Bloembakken, potten en kuipen voor buiten moeten voorzien zijn van afvoergaten in de bodem. Kijk dus of jouw bloembak dit heeft en boor er anders gaten in.
  • Om te voorkomen dat de drainagegaten verstoppen en voor een goede waterhuishouding, voeg eerst een laag van 3-6 cm Intratuin Hydrokorrels toe op de bodem. Bovenop de hydrokorrels breng je een laag verse potgrond aan.
  • Dompel droge (tuin)planten onder in water en zet vervolgens de plant in de pot. Vul de pot tot aan de rand op met potgrond en druk het vervolgens losjes aan. Geef daarna voldoende water.

Tips voor een mooi gevulde bloempot

  • Het beplanten van een bloempot is helemaal niet moeilijk. Het belangrijkste is om van te voren goed na te denken over de planten die je kiest en de bloemkleuren. Op die manier maak je een mooi arrangement waar je de hele zomer van kunt genieten. Bekijk meer tips voor het hele jaar bloeiende planten in je tuin.
  • Bedenk welke kleurtoon je wilt gebruiken, zoals blauwwit of blauwgrijs. Kies er maar één, want anders wordt het al snel te druk.
  • Kies voor één bladplant, bijvoorbeeld een Helichrysum (kerrieplant) of Senecio (zilverblad) en plant deze in het centrum.
  • Zet hier bloeiende planten omheen in drie soorten. Kies bijvoorbeeld voor Surfinia, Dichondra of Verbena of ander perkgoed.
  • Zet niet te veel nieuwe planten in de bak, ze gaan namelijk nog groeien. De meeste eenjarige planten hebben een plantafstand van zo’n 25 cm. Vraag het bij twijfel aan een van onze medewerkers.

Geïnspireerd geraakt? Vind een Intratuin bij jou in de buurt en kies jouw favoriete planten en potten.

 

 

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *