• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
minuten lezen

Een border aanleggen in 5 stappen

Het is zover, je gaat aan de slag met een nieuw stukje groen in je tuin! Het geheim van een mooie border is een goed plan, waarin je rekening houd met bloeitijd, het aantal zonuren en de hoogte van de tuinplanten. En niet alleen de bloemen, ook de vormen en kleuren van de bladeren spelen een rol. Klaar om te plannen? Aan de slag!

Stap 1 – Zet alle feiten op een rij

Voor je aan de slag gaat is het belangrijk om een paar dingen op een rijtje te zetten. Om te beginnen, wat zijn de afmetingen van je border? Size does matter!

Sta vervolgens stil bij de ligging van de border; is hier veel schaduw of zon? Aan de hand van het aantal zonuren bepaal je welke tuinplanten passen in jouw border. Bepaal ook vanaf waar de meeste zon komt, houd hier rekening mee bij het maken van de indeling van de border.

AANTAL ZONUREN SOORT TUINPLANTEN ICOONTJE
Meer dan 6 uur Volle zon
Tussen de 4 en 6 uur Halfschaduw
Minder dan 4 uur zon Schaduw

Al laatste is het belangrijk om te bepalen met wat voor grondsoort je te maken hebt. Afmetingen, zonuren, ligging en grondsoort bepaald? Tijd voor de volgende stap!

 

Stap 2 – Tuinplanten kiezen voor je border

Iedere border uit drie verschillende soorten tuinplanten: vulplanten, structuurplanten en eyecatchers. Door rekening te houden met deze verschillende soorten krijg je het mooiste resultaat!

Structuurplanten
Tuinplanten die structuur geven aan je border. Er wordt vaak gekozen voor heesters, groenblijvers of (hoge) grassen.

Eyecatchers
Dit zijn opvallende bloeiende tuinplanten in de zomer óf besdragende struiken in de winter die een prominente plaats krijgen in de border.

Vulplanten
De benaming klinkt een beetje alsof ze ondergeschikt zijn, maar vulplanten kunnen juist prachtige bloeiende planten zijn, alleen staan ze iets minder op de voorgrond. De vulplanten zijn vaak wat kleiner, lager en minder opvallend en kunnen de eyecatchers versterken.

Let bij het kiezen van de verschillende soorten tuinplanten op de feiten die je bij stap 1 verzameld hebt (zon/halfschaduw/schaduw, ligging, grondsoort) en de plantdichtheid per m². Let tot slot ook op de groeihoogte, zodat de nadruk op de eyecatchers blijft liggen!

Jaarrond een aantrekkelijke border

Om ervoor te zorgen dat jouw border ieder seizoen er aantrekkelijk bijligt is het belangrijk om te spelen met de bloeitijd van de tuinplanten. Op het plantenetiket staan de bloeimaanden met een symbooltje aangegeven. In een kleine border is het verstandig om planten te kiezen die maandenlang bloeien. Heb je wat meer ruimte, dan zijn er natuurlijk wat meer mogelijkheden en kun je ook planten met een kortere bloeitijd kwijt.

Borderplannen ter inspiratie

Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal aanplantingsplannen gemaakt! Deze kun je helemaal overnemen of deels gebruiken voor het aanleggen van jouw border.

Kijk ook op de tuinplanten pagina in onze webshop voor een greep uit ons tuinplanten assortiment, inclusief informatie zoals groeihoogte en plantdichtheid per m². Zo ga je voorbereid naar de winkel!

 

Stap 3 – De indeling van je border bepalen

Bij stap 2 heb je al gelezen over de verschillende soorten tuinplanten die terugkomen in een border. Nu is het tijd om hiermee aan de slag te gaan! Zet de tuinplanten (met de kweekpot er nog omheen) precies klaar, zoals je deze straks wilt gaan aanplanten. Zo weet je precies waar wat komt!

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je een mooie indeling maakt met de drie verschillende soorten tuinplanten.

 

 

Stap 4 – Aanplanten

Nu alle tuinplanten alvast klaarstaan om de juiste plek is het tijd om te beginnen met aanplanten. Verbeter eventueel de uitgegraven grond door deze te vermengen met compost of een bodem verbeterend middel. Dompel de tuinplanten voor het aanplanten met kweekpot en al onder in een emmer water, zodat de kluit zich kan volzuigen.

Start het met planten van de structuurplanten. Zorg voor wat dynamiek, door deze niet strak op één rijtje te planten. Vervolgens is het tijd voor het aanplanten van de eyecatchers! Deze opvallende bloemen krijgen dan wel een prominente plaats in je border, maar dit hoeft niet alleen maar voorin te zijn. Het plaatsen van een eyecatcher wat verder naar achteren geeft een speels effect.

TIP! Leg je een wat grotere border aan? Plaats dan na het planten van de eyecatcher wat stapstenen, zodat je alle planten later makkelijk zonder schade kunt bereiken.

Tot slot vul je de open plekken op met vulplanten. Geef na het aanplanten de net geplaatste tuinplanten nog een beetje water!

 

Stap 5 – Nazorg en genieten

Houd een oogje in het zijl op zonnige dagen en bij harde wind! Net vers aangelegde borders verdrogen snel en staan nog niet zo stabiel. Hopelijk staat jouw border snel helemaal te stralen, wij zijn alvast benieuwd naar het eindresultaat!

Handig bij het aanleggen van je border

Alle producten om van jouw border een succes te maken zijn verkrijgbaar bij Intratuin! Je vindt ze in onze winkel en webshop, vraag onze specialisten om advies.

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Heel gezellig om te lezen en heb er ook nog wat van opgestoken.

 2. Avatar

  Leuke informatie. ik zou graag op de hoogte willen zijn omtrent nieuwe ontwikkelingen in de flora

 3. Avatar

  Is het ook mogelijk om een persoonlijk advies te krijgen. bijv, dmv een afspraak te maken in een vestiging van intratuin? wij hebben nml weinig verstand van planten en hebben tot nu toe steeds verkeerd gekozen :):)

 4. Avatar

  Beste, leuk en interessant om te lezen. Wij gaan deze zomer onze achtertuin aanpakken. We wonen op een dijk en er komt een trap naar de tuin. Weerzijde van de trap komt een border. De hoogte huis – tuin is een meter verschil. Hoe pak ik dit aan ? Want hoog bij het huis is niet fijn en zo ook vanaf het terras beneden.

  • Steef Maarsen

   Hallo, wat je kan doen is om hoogte verschillen toe te passen en te werken met de seizoenen. Zo zijn grassen hoog in de zomer en in de winterperiode kan je deze korter knippen en is er licht en openheid. Met de hoogten kan je variëren, want niet alle planten worden hoog of blijven laag als een bodembedekker. Door deze afwisseling zal het geen “muur” worden van groen/ bloemen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *