• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
buxusmot, mot, buxus, rups, web
minuten lezen

Buxusmot herkennen en bestrijden

De buxusmot is een nachtmot die zijn oorsprong heeft in het Verre Oosten, China, Japan en Korea. Sinds 2006 komt hij in Europa voor, en sinds 2011 is hij ook in Nederland aanwezig. Wij zijn de buxusmot liever kwijt dan rijk omdat die nogal wat schade aanricht in onze tuinen. Eigenlijk is het niet de mot, maar de larve van de mot die de schade aanricht. Dus we moeten niet de buxusmot bestrijden, maar de buxusrups bestrijden.

Wil je liever niet bestrijden, maar ben je op zoek naar een goed alternatief voor de buxus? Wij hebben een aantal alternatieve planten voor je op een rij gezet die je ook goed als heg kunt snoeien!

Hoe zit dat precies?

De volwassen vlinder is ongeveer 4 cm groot heeft witte vleugels met een bruine rand en bruine kop. De mot leeft ongeveer 8 dagen en het vrouwtje legt in die periode tot 800 eitjes. De eitjes zitten voornamelijk aan de onderkant van het blad. De rups (larve van buxusmot) kent 6-7 stadia voordat de verpopping plaatsvindt. Per jaar zijn er ongeveer 2-3 generaties, waardoor de aantastingsperiode van half maart tot september (afhankelijk van de temperatuur ook t/m oktober) duurt. De overwintering kan als rups of als pop.

De buxusmot zelf veroorzaakt geen schade, maar zijn larve (de rups) wel. Hoewel de larve vorig jaar pas rond juli/augustus voor de grootste schade zorgde, is die dit jaar in mei al goed zichtbaar. In een korte periode kan een haag van enkele meters tot tientallen meters kaal gevreten worden door de rupsen die dan in grote aantallen aanwezig zijn. Dit kan in totaal 2–3 weken duren. De buxusstruik is dan niet dood, hij heeft alleen geen bladeren meer. Je kunt dit zien door de krabtest uit te voeren; krab met je nagel een stukje van de bast af, dan zie je dat het onder de bast nog steeds groen is. Er zit dus nog steeds leven in de struik. Wel is het verstandig om de buxus te gaan bemesten, hierdoor vormt hij geheel of gedeeltelijk nieuw blad voordat het najaar begint.

Doordat de rups verschillende fasen doorgaat, heeft hij in iedere fase een ander uiterlijk. Je herkent de rups in de beginfase aan de gele kleur. Later wordt hij groener met zwarte/bruine strepen en stippen. Ook herken je de aanwezigheid van de buxusrups door rupsenspinsels op de bladeren van de buxus.

Hoe kan je de buxusmot bestrijden?

Door middel van de Buxus Monitoringsval kun je nagaan wanneer de buxusmot aanwezig is. Deze monitoringsval bevat een seks feromoon die de mannetjes aantrekt. Hierdoor zal dus de bevruchting van de vrouwtjes terug lopen. Zit de rups al in de haag dan kun je proberen om deze er met de hand uit te halen, vergeet de pop ook niet mee te nemen. Gooi deze rupsen niet los in de groenbak, want voor je het weet is de tuin van de buren ook besmet. Verwijder de rupsen in een afgesloten zak. Zijn er té veel rupsen aanwezig? Dan kan Pyrethrum concentraat (natuurlijk middel) worden gebruikt. Voor dit middel geldt dat alleen die rupsen worden gedood die geraakt worden. Herhaling is met deze plaag absoluut noodzakelijk. Dit kan met beide middelen om de 7 dagen. Daarnaast is het erg belangrijk om naast een middel ter bestrijding ook de buxus goed te gaan voeden. Door de rups staat een haag te verzwakken, waardoor als secundair probleem ook de buxusschimmel tevoorschijn kan gaan komen.

Buxusmot en -schimmel beschermingsmiddelen

Buxusschimmel bestrijden

Naast de kans op buxusmot, kan de buxus ook last krijgen van een buxusschimmel. Schimmel kan ontstaan doordat de buxus in de schaduw staat. Wanneer een buxus in de zon staat, droogt het vocht op het blad sneller op waardoor schimmel minder kans krijgt. Er zijn twee verschillende soorten schimmels; de Cylindrocladium en de Volutella. Hierdoor wordt de buxus erg kaal. Je kunt de buxus inspuiten met een antischimmelmiddel. Spuit ook het gezonde deel van de buxus in, want het middel heeft ook direct een beschermde werking. Om te voorkomen dat een buxus last krijgt van een de buxusschimmel kun je de buxus ook uit voorzorg inspuiten, voor natuurlijk herstel. Dat doe je met buxusbladvoeding. Deze voeding zorgt ervoor dat de plant sterk en vitaal wordt, waardoor de schimmel geen kans krijgt. Spuit de hele plant in met de bladvoeding, zodat alle bladeren de voeding krijgen. Gebruik deze 4 a 5 keer per jaar, vanaf het voorjaar.

TIP: Maak na het snoeien van de buxus je snoeischaar goed schoon, zodat je de schimmel niet overbrengt op andere planten.

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Met het product XENTARI van AgriNova TopBuxus bereik je het besteeds resultaat. Oplossen in water en met de plantenspuit de buxus bespuiten. Het wordt opgenomen in het blad. De rups eet het blad en gaat dood.

 2. Avatar

  Ik ben de buxusmot gaan bestrijden door in eerste instantie (mei en juni) met de hand de rups te verwijderen. Daarna ben ik vanaf juli wekelijks iedere buxusplant gaan spuiten met gewoon water uit de hoge drukspuit.
  Alle buxusplanten in mijn tuin waren ernstig aangetast maar nu na enkele maanden (september) beginnen ze weer volop te groeien.
  Het is wel wat werk maar het resultaat mag er zijn.

 3. Avatar

  Kan ik een aangemaakt mengsel met xentari en water bewaren of verliest het dan zijn werking?

  • Intratuin

   Hi Jacqueline, je kunt het inderdaad bewaren, maar niet langer dan twee weken op een koele plaats. Daarna kan het zijn werking verliezen.

 4. Avatar

  Intratuin verkopen jullie ook het middel xentari?

  • Intratuin

   Hi Karin, wij verkopen geen Xentari omdat dit geen wettelijke toelating heeft voor gebruik door consumenten in Nederland. We verkopen wel andere middelen om je Buxus te beschermen tegen de buxusmot zoals de BUXatrap.

 5. Avatar

  gewoon lava meel gebruiken .
  werkt perfect tegen de buxus rups en de buxus worden er mooi groen van.
  door het fijne steengruis vreet de rups zijn mond kapot en kan niet meer eten en gaat dood
  dus gezond voer voor de vogels

 6. Avatar

  Japanse hulst ook alternatief voor de Buxusmot !!
  Wij hebben tussen 4 en 20 augustus een groot aantal rupsen (ruim 120) van de Buxusmot verwijderd uit 2 struiken van de Japanse hulst van ongeveer 3 meter hoog. Eén Japanse hulst staat zo’n 3 meter van een Buxushaag met rupsen, maar de andere staat in de achtertuin waar geen Buxus (meer) staat De Japanse hulst kan dus ook een alternatief voor de Buxusmot zijn !

  Dick Dooyewaard, Ermelo

 7. Avatar

  Mijn ervaring: lavendel bij de buxussen. Van al mijn buxushaagjes zijn die bij de lavendel nog groen. Derest is kaal gevreten.
  De geur,of de bijen die voor de bloemen komen, schrikken de mot blijkbaar af. Met name daar waar de lavendel het best bloeit zijn de buxussen het groenst.

 8. Avatar

  Ik gebruik brandnetels die een week in een emmer water hebben gelegen. Het water giet ik over de plant. Ook uitstekend voor groente en fruit. Effectief en milieuvriendelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *