Laden..
Dit moet je weten over plantenvoeding

Dit moet je weten over plantenvoeding

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Vergeet niet om je kamerplanten in het groeiseizoen bij te voeren! Je hebt vast wel eens ergens gehoord dat het belangrijk is om je planten voeding te geven, maar waarom is dat eigenlijk? Misschien geef je je planten wel zo nu en dan voeding, maar weet je nog niet veel over de achtergrond en de werking van plantenvoeding of twijfel je om je planten voeding te geven. Daarom vertel ik je in dit blog alles over voeding voor planten, hoe het werkt, hoe vaak je het moet geven en wat er met je planten gebeurt als je geen voeding geeft.

  • Delen: Deel dit artikel:
7 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Waarom heeft een plant voeding nodig?

De basiselementen die een plant nodig heeft om te leven en te groeien zijn water, licht en CO2, de drie elementen die bij de fotosynthese een hoofdrol spelen. Als goede plantenouder zorg je dus voor voldoende water en licht voor je planten. Maar daarnaast gebruikt je plant ook allemaal mineralen die in de grond zitten. Met zijn wortels haalt een plant deze uit de potgrond. Die mineralen ondersteunen de groei van je plant en hebben allemaal een ander doel; sommige zorgen voor de ontwikkeling van bloemen, andere voor de stevigheid van de stam of de groene kleur van de bladeren.

De drie belangrijkste elementen die in plantenvoeding zitten zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Daarnaast zitten er vaak nog extra ondersteunende elementen in de plantenvoeding, zoals magnesium en calcium. Al deze stoffen hebben een ander doel en als er iets mist, werkt dat de groei en gezondheid van de plant tegen.

In de natuur wordt deze voeding voortdurend aangevuld: bladeren die op de grond vallen worden verteerd en omgezet naar stoffen die de wortels op hun beurt weer op kunnen nemen. In jouw huis gebeurt dat niet, want de potgrond heeft niet zo’n rijk bodemleven en de gevallen blaadjes haal je meestal weg. Daarom moet je er op een andere manier voor zorgen dat je plant toch voldoende voedingsstoffen krijgt en dat kan met plantenvoeding.

 

Hoe herken je het als een plant te weinig voeding heeft?

Een tekort aan voeding kan op verschillende manieren zichtbaar worden. Één van de eerste tekenen is dat je plant niet meer goed groeit, terwijl het wel groeiseizoen is. Als je dus een plant hebt die het hele jaar niet groter wordt, ook niet tijdens de lente en de zomer, kan het best zijn dat er te weinig voedingsstoffen in de grond zitten. Maar je plant kan ook verkleuren, dan wordt het blad geel of bruin. Soms ziet nieuwe groei er bij een gebrek aan voedingsstoffen vervormd uit, of de nieuwe groei blijft heel klein. Te weinig voeding kan er ook voor zorgen dat je plant te weinig energie heeft om te gaan bloeien. In meer extremere gevallen kan je plant zijn bladeren laten vallen. Als je zeker weet dat je voldoende water geeft en de plant ook het juiste licht krijgt, maar toch blad laat vallen, dan is te weinig voeding meestal de oorzaak. Je plant kan door een gebrek aan voedingsstoffen minder weerbaar worden en is daardoor vatbaarder voor infecties en beestjes. Kortom: je plant kan een beetje zielig worden. Gelukkig kan een plant hier vaak wel van herstellen, en fungeert de plantenvoeding als een extra shot vitaminen waarmee je plant er weer zin in krijgt.

Wanneer geef je plantenvoeding?

Plantenvoeding is een ondersteuning van de groei en geef je dus voornamelijk in het groeiseizoen, wat voor de meeste planten in de lente en de zomer is. Als je plant in de winter in een ruststand gaat, is extra voeding niet nodig. Vanaf maart, als de dagen weer langer worden, kun je beginnen met voeding geven.

Houd er rekening mee dat als je een plant net hebt verpot, deze de eerste tijd geen extra voeding nodig heeft. Er zit in verse potgrond namelijk ook plantenvoeding. Hoe lang dat mee gaat, staat vermeld op de verpakking van de potgrond. Pas daarna geef je je plant extra voeding.

Welke plantenvoeding moet ik aan mijn planten geven?

Er zijn verschillende soorten plantenvoeding, in vloeibare vorm, in staafjes, plantenvoeding voor orchideeën of universele plantenvoeding. Hierin kun je dus verschillende keuzes maken.

Universele plantenvoeding is geschikt voor al je kamerplanten, alleen orchideeën hebben een heel specifieke andere voorkeur. Verder kun je kiezen tussen staafjes of vloeibare voeding. Staafjes stop je één keer per 8 weken in de grond en daarna hoef je er een tijd niet naar om te kijken. In deze tijd breken de staafjes langzaam af en worden de voedingsstoffen door je plant opgenomen.

Zelf vind ik het fijn om vloeibare plantenvoeding te gebruiken. Je kunt dan per plant afstemmen hoeveel voeding je geeft. Bij de meeste soorten plantenvoeding verdun je 5 of 10 ml voeding in een liter water, op de verpakking controleer je de juiste verhouding. Maar omdat niet elke plant even hard groeit, hebben ze ook niet allemaal evenveel voeding nodig. Een langzame cactus kan bijvoorbeeld met veel minder af dan een snelle banaan. Door vloeibare voeding te gebruiken, kun je net iets meer of net iets minder aan specifieke planten geven en zo zorgen voor optimale voeding. Zo geef ik cactussen en vetplanten een kwart van de aanbevolen hoeveelheid en een banaan de maximale hoeveelheid.

Gaat je plant dood als je geen plantenvoeding geeft?

Misschien vraag je je af hoe belangrijk plantenvoeding nu echt is, het kan zijn dat je nooit plantenvoeding geeft en je planten het toch prima doen. Dat is mooi meegenomen! Je plant zal ook niet zo snel dood gaan als je geen plantenvoeding geeft. Wel heb je veel eerder kans dat er blaadjes geel worden en afvallen en dat je plant niet zo goed meer groeit. Ook is de vatbaarheid voor ongedierte groter. Met plantenvoeding ben je dus verzekerd van een mooie en gezonde plant waarvan de bladeren zich goed ontwikkelen en je nieuwe groei ziet verschijnen.

Kun je je plant te veel voeding geven?

Je kunt je planten zeker te veel voeding geven en dat kan schadelijk zijn. Een overdosis aan plantenvoeding kan de wortels van je plant namelijk beschadigen. Geef daarom nooit meer dan er op de verpakking vermeld staat, en geef zeker geen extra dosis als je het een keer bent vergeten. Een normale dosis voeding geeft het beste resultaat.

Voeding voor je kamerplanten

Plantenvoeding voor blije planten

Wil je je planten dus de meest optimale zorg geven, vergeet dan niet om ze ook wat voeding te geven! Plantenvoeding zorgt ervoor dat je plant weerbaar is, nieuwe groei ontwikkelt en er gewoon veel beter uit ziet. Geef je planten vooral in het groeiseizoen, vanaf maart, extra voeding en geef nooit meer dan de verpakking aanraadt. Zo ben je verzekerd van mooie, gezonde planten die jarenlang gelukkig zullen zijn in jouw huis!

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (29)
c
coby molendijk
8 januari 2020, 10:49
hallo Iris. Nu lees ik dat je alleen voeding in het groeiseizoen moet geven. Omdat ik steeds van die kleine zwarte vliegjes in de aarde van mijn planten heb dacht ik dat met voeding mijn planten sterker zouden worden. fout gedacht dus. Ik heb ze al meerdere keren verpot in nieuwe aarde en geef nog maar een druppeltje water. Maar nog steeds komen ze terug .Wat zou ik er tegen kunnen doen. \ Met vriendelijke groet \ Coby
h
het inspiratieteam
10 januari 2020, 16:25
Hoi Coby, Het geven van voeding heeft geen invloed op de vliegjes die in jouw aarde zitten. Het klopt inderdaad dat je in de winter hier minder van moet geven. Om van de vliegjes af te komen kan je de aarde een keer goed op laten drogen, daar houden ze namelijk niet van. Als dat niet werkt moet je de plant in nieuwe grond zetten, niet verpotten maar al het oude grond van de wortels af halen en dit vervangen door nieuw grond. Dit kan de plant echter wel erg vervelend vinden, wacht hier nog even mee totdat het voorjaar is. Succes!
J
Joop
13 februari 2020, 14:39
Wanneer je een kamerplant, die minder groeit, met pot en al in een emmer water zet en er komen zeer kleine witte beestjes op het water drijven dan zijn dat wortelduizendpoten. Een eenvoudige en betrouwbare methode. \ Wortelduizendpoten zuigen sap uit de wortels. De groei gaat langzaam achteruit.
W
Wilma
26 februari 2020, 07:41
Hoi Iris, ik geef de voeding icm met water. Is het dan ook nog nodig om devplant gewoon water te geven volgens schema?
h
het inspiratieteam
5 maart 2020, 09:06
Hi Wilma, \ \ Nee dat is niet nodig, een gietbeurt in combinatie met water vervangt dan het 'gewone' moment van water geven.\ Succes!
L
Lukas
4 maart 2020, 20:18
Beste inspiratieteam, \ \ Hoewel ik in deze blog en op andere sites lees dat je voeding alleen geeft in de bloeiperiode, geeft de intratuin precies het tegenovergestelde aan (alléén voeden tussen oktober en maart). Hoe zit het nou? \ \ Groetjes en alvast bedankt, \ \ Lukas
h
het inspiratieteam
5 maart 2020, 09:05
Hallo Lukas,\ \ Zoals in deze blog staat aangegeven moet je planten tijdens het groeiseizoen voeden, dus tussen maart en oktober. \ Succes!
K
Kim
26 maart 2020, 16:01
Hoihoi, \ Ik heb voor de tweede keer een grote kentiapalm in 6 mnd tijd... de eerste ging helemaal stuk en de tweede is nu ook aan t kapot gaan.. de bladeren worden helemaal bruin en verschrompelen als ware en zijn helemaal droog.. de plant heb ik nu 2 maanden en is een oude kapotte plant om te zie . Heb jij tips ? \ De plant staat al op de slaapkamer en niet vol in de zon. \ Groetjes kim
h
het inspiratieteam
27 maart 2020, 10:23
Hi Kim, het kan zijn dat de luchtvochtigheid in je slaapkamer te laag is, of dat het er tocht doordat je daar vaak een raam open hebt staan. Daardoor kunnen de bladeren bruin worden, maar het kan ook komen door te weinig water. Je mag de grond niet laten uitdrogen tussen 2 gietbeurten door. Hopelijk heb je iets aan deze tips, succes!
D
David Warren
28 maart 2020, 09:14
Even een opmerking over die zwarte vliegjes waar Cobie Molendijk, 8 januari 2020 het over had. \ Dit zal waarschijnlijk de varenrouwmug betreffen. De larven daarvan vreten jonge wortels van de planten aan en gegarandeerd dat de plant daar flink van weet . Jonge plantjes zoals zaailingen kunnen hier ook goed van dood gaan omdat de larven van de varenrouwmug de wortels van het jonge plantje soms compleet opvreten. \ Nu kan je de larven op een paar manieren bestrijden is mijn ervaring. De ene is chemisch met mierenpoeder opgelost in water en spuit de bovenste laag van de potgrond van de betreffende plant om de 2 dagen met een plantenspuit goed nat en dat gedurende een week. De tweede oplossing is natuurlijk en dat is de bovenste laag potgrond eraf halen en vervangen door 5 cm ontzilt zeezand of drainagezand. De varenrouwmuggen hebben daar namelijk een hekel aan. Ze kunnen daar niet doorheen graven om hun eitjes te leggen omdat het zand dichter op elkaar zit dan potgrond. Wel zorgen dat ze niet langs gaatjes in de bodem alsnog in de pot kunnen komen want die krengen proberen van alles om toch voor nageslacht te zorgen.
W
Wessel
10 april 2021, 16:55
Wat een top artikel! Heel veel geleerd na al deze nieuwe informatie. Bedankt!
R
Ria
29 december 2021, 11:49
hai, vraag... ik heb mijn Oleanders binnen staan ivm winterperiode. Moet ik deze water geven? en voeding? Hoor graag van je gr
I
Intratuin
29 december 2021, 15:43

Hoi Ria,

Goed dat je je Oleander binnen hebt gezet! Gedurende de winterperiode moeten ze vorstvrij staan. Ze hebben tijdens deze periode geen voeding nodig, dat mag je vanaf het voorjaar weer geven. 

De plant verdampt nog wel water (wel een stuk minder als in de zomer) en heeft nog steeds water nodig. De hoeveelheid is afhankelijk van de omgeving waar de plant staat. In de koude kas buiten heeft de plant minder water nodig als binnen in de schuur. Controleer in ieder geval eens in de 2-3 weken of de plant water nodig heeft. Geef maar een beetje water, de plant zal niet veel nodig hebben. De grond mag dan ook niet nat zijn, licht vochtig is genoeg.

Veel succes! 

^Intratuin

R
Raymon
2 februari 2022, 11:58
Hallo, Ik heb tot nu toe elk jaar in maart mijn kamerplanten verpot met verse nieuwe potgrond. (Uiteraard geef ik verderop in het jaar water met planten voeding) Kan ik stoppen met verpotten als ik mijn planten ipv daarvan een flinke shot planten voeding geef?
I
Intratuin
4 februari 2022, 16:03

Hoi Raymon,

De voornaamste reden om te verpotten is om je plant meer ruimte te geven voor de wortels. Zolang er in de pot nog voldoende plek is voor nieuwe wortels hoef je niet per se te verpotten. Geef nooit zomaar een extra shot plantenvoeding, want teveel voeding kan schadelijk zijn voor je planten. Hou gewoon de dosering op de verpakking aan en dan komt het helemaal goed met jouw planten!

^Intratuin

R
Rikke
6 juni 2022, 19:11
Hoi! Ik heb voedingkorrels in mijn tuin gestrooid voor de jonge bloemen die ik laatst geplant heb, maar nu maak ik me zorgen dat mijn 2 kleine hondjes de korrels op gaan proberen te eten, moet ik me hier zorgen over maken?
I
Intratuin
7 juni 2022, 19:49

Hallo Rikke,

Voedingskorrels zouden niet schadelijk moeten zijn voor je hondjes, je zou voor de zekerheid de verpakking nog even kunnen nakijken want niet alle plantenvoeding heeft deelfde samenstelling. En wellicht heeft het bij jou in de tussentijd (ook) flink geregend, dus dan zouden de korrels al helemaal niet meer aanwezig moeten zijn! Ik zou me niet teveel zorgen maken, hou het gedrag van je hondjes een beetje in de gaten en het komt vast goed!

^Intratuin

L
Laura
2 augustus 2022, 14:35
Hoi! Ik heb een paar vraagjes. 1. Wanneer je elk jaar plantenvoeding geeft tussen maart-oktober, hoef je dan de potgrond niet te vervangen? 2. Wanneer je de potgrond in maart vervangt (en deze voor 6 maanden vol voeding zit), geef je dan maar 2 maanden per jaar (sept-okt) plantenvoeding? 3. Als ik nu pas de potgrond vervang (aug), zit er voeding in voor 6 maanden. Dit is dan te laat als je kijkt dat de voeding nog maar tot okt mag, klopt dat? Dus kan ik nu beter de potgrond laten zitten (van 1,5 jaar) en alleen plantenvoeding toevoegen. En pas komende maart de potgrond weer vervangen? Bedankt!!!
I
Intratuin
3 augustus 2022, 09:26

Hi Laura, bedankt voor je reactie en goed dat je dit checkt. Wanneer je het hele jaar door plantenvoeding geeft houd je de grond inderdaad zo voedzaam mogelijk voor je groene vrienden. Wanneer je de potgrond in maart vervangd en er op de verpakking staat aangegeven dat hier voor een bepaald aantaal maanden voeding in zit, geef je inderdaad de overige maanden van het groeiseizoen nog wat extra (losse) plantenvoeding. Houd je plant in de tussenuit wel in de gaten, ziet de plant er minder goed uit, geef dan iets eerder wat voeding. Je kunt het beste inderdaad het volgende groeiseizoen de potgrond weer vervangen. Eventueel geef je tot het einde van dit groeiseizoen nog wat losse plantenvoeding. Hopelijk weet je zo voldoende! ^Intratuin

J
Joéve Jongens
22 maart 2023, 18:01
Hallo! Ik heb een aantal planten in water staan ipv grond, gebruik ik gewone planten voeding als ik denk dat ze het nodig hebben of kan ik dat geven ipv elke week nieuw water? En klopt het dat planten uit ‘gewoon kraanwater’ geen voedingsstoffen halen? Groetjes!
I
Intratuin
23 maart 2023, 11:29

Hallo Joéve,

Wat leuk dat jij planten op water houdt! Dit heeft overigens hydroponie, daar lees je alles over in deze blog. Het water verschonen is nodig om te zorgen dat het mooi helder blijft, je kunt anders last krijgen van algen. Zolang jij het er nog mooi uit vindt zien, hoef je niet te verversen, vaak in eens per 3 weken genoeg. In kraanwater zit inderdaad geen voeding, dit moet je toevoegen door één keer per maand een druppeltje plantenvoeding aan het water toe te voegen.

^Intratuin

E
Ellen
7 april 2023, 08:27

Beste, ik heb een Monstera op water staan. Dit ziet er echt heel mooi uit maar nu had ik inderdaad gelezen dat ik hier een keer per maand een druppeltje voeding aan toe moet voegen. Nu is het echter zo dat de voeding en bruine kleur heeft waardoor het water nu niet meer mooi helder is. Dat vind ik echt niet mooi. Is er een voeding te koop die helder is van kleur? Of een andere oplossing? Alvast bedankt voor jullie reactie. Groetjes, Ellen

I
Intratuin
11 april 2023, 09:22

Beste Ellen,

Je Monstera zal het kunnen waarderen als je een druppeltje plantenvoeding aan het water toevoegt, maar sommige plantenvoeding kan het water inderdaad verkleuren en dat is minder mooi. Kom even langs bij jouw Intratuin, wij helpen je graag zoeken naar een helder gekleurde plantenvoeding!

^Intratuin

K
Kim
24 maart 2023, 05:10
Hoi, Ik heb te per ongeluk te veel plantenvoeding gemengd met water. 60 ml in 2 liter water ipv 3 liter. Heeft dit impact op mijn planten? Kan ik het nog herstellen door de planten extra water te geven om het 'te verdunnen'? Groeten!
I
Intratuin
24 maart 2023, 08:50

Hoi Kim,

Geen probleem hoor, hier moeten je planten wel tegen kunnen. Geef de volgende keer gewoon wat minder voeding! Verdunnen lukt nu niet meer, de hoeveelheid plantenvoeding bij de plant blijft hetzelfde.

^Intratuin

R
Rikie
9 juli 2023, 16:27
Hallo, ik heb een vraag over wortelluis, ik heb veel vetplanten en cactus planten, en tijdens het verpotten van een cactus zag ik aan de wortels kleine witte stippen en pluisjes zitten. De cactus heeft ook al een tijdje last van bruine vlekken, ik had geen idee waar door dit kwam. De crasulla vetplanten groeien ook heel slecht en die hebben het ook. Hoe kan ik dat bestrijden om ervan af te komen. Ik heb nog nooit ziekte of ongedierte in mijn planten gehad. Omdat vetplanten hele sterke planten zijn. Ik hoop dat er een middel voor te krijgen is, zodat ik mijn planten kan behouden.
I
Intratuin
10 juli 2023, 09:00

Beste Rikie,

Wortelluis is een hele lastige om vanaf te komen, wat vervelend dat je jouw planten daar last van hebben! Helaas zijn er geen truukjes, maar zal je een bestrijdingsmiddel moeten gebruiken. Ga even langs bij jouw Intratuin en overleg met één van onze specialisten op de winkelvloer welk middel het best werkt tegen wortelluis. Het aanbod kan per winkel verschillen, dus ik kan je daardoor hier niet verder helpen.

Zorg wel dat je plantjes verder niets te kort komen, geef goede cactus- en vetplantvoeding zodat je planten zo sterk mogelijk blijven. En kijk goed uit bij het verpotten, je wil niet per ongeluk meer planten besmetten met de wortelluizen!

^Intratuin

R
Rilana
4 januari 2024, 18:05
Hallo! Ik heb een aantal stekjes die ik op water stek, is het ook nodig om bij dit water plantenvoeding toe te voegen? Groetjes Rilana!
I
Intratuin
8 januari 2024, 14:00

Hoi Rilana,

Het is niet nodig om plantenvoeding bij je stekjes te doen. Als je de stekjes op water wil blijven houden (dit noem je hydroponie) dan is een druppeltje plantenvoeding tijdens de lente en zomer wel aan te raden!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top