• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
minuten lezen

DIY: planten terrarium

Planten en glas zijn een betoverende combinatie. Het glas versterkt het frisse groen van de planten waardoor deze nog meer opvallen. Niet gek dat je bij vrijwel iedere plantenliefhebber thuis een planten terrarium vindt. Dit is een afgesloten glazen fles of pot met mini plantjes erin. Juist als je van planten houdt maar niet zulke groene vingers hebt is een afgesloten terrarium de perfecte match. De plantjes hebben geen verzorging nodig doordat ze leven op gerecyclede zuurstof, water en voedingstoffen.

Benodigdheden

Wil je nog meer inspiratie opdoen met planten en glas? Wij zetten alle trends met groen in glas voor je op een rij!

Je kunt bij Intratuin een kant en klaar planten terrarium kopen, maar er zelf een maken is natuurlijk nog leuker. Een eigen terrarium maken is niet moeilijk. Meer dan een mooie glazen fles, aarde, grind en natuurlijk mini plantjes heb je niet nodig. Bij Intratuin vind je verschillende soorten kleine plantjes die je kunt gebruiken. Let op dat je planten kiest die qua waterbehoefte goed bij elkaar passen. Het beste kun je kleine varentjes gebruiken. Deze kunnen goed tegen een vochtige omgeving. Wanneer je alle benodigdheden in huis hebt kun je aan de slag met je mini terrarium in fles. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je in een handomdraai zo’n prachtig ecosysteem in elkaar zet.

 

 

 

 

1

Voordat je het planten terrarium gaat maken is het handig om je fles of pot van te voren goed schoon te maken. Daarna kun je op de bodem een laag grind doen van zo’n 2 tot 3 cm. Dit hoeft niet heel precies, als er maar een goede laag in zit. Dit is tegen overtollig water in je terrarium.

2

Nu kun je de aarde bovenop het grind doen. Dit mag wat meer zijn dan de laag grind, ongeveer 4 tot 5 cm. Het belangrijkste is dat de plantjes met hun hele kluit in de aarde staan. Zo kunnen ze voldoende drinken.

Tip: je kunt als extra laag actieve houtskool toevoegen bij de potgrond. Dit voorkomt schimmel in je planten terrarium. Actieve houtskool vind je bij Intratuin op de dierenafdeling bij de aquarium benodigdheden.

3

Haal de plastic potjes van de mini plantjes af. Als er veel losse aarde omheen zit mag je dit ook voorzichtig weghalen. Zorg ervoor dat je de wortels zo min mogelijk beschadigd.

4

Zet de plantjes nu één voor één in de aarde. Je kunt het beste beginnen met het kleinste of meest kwetsbare plantje en als laatste het grootste plantje. Zo beschadig je ze het minst.

5

Je terrarium is nu zo goed als af. Je kunt hem naar eigen smaak nog wat aankleden met extra grind, mos of houtsnippers op de bodem. Dit zijn allemaal natuurlijke materialen maar je kunt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld gekleurd grind kiezen. Zo geef je het planten terrarium een extra vrolijk tintje.

6

Nu je eigen planten terrarium af is kun je hem op een mooie plek in de kamer zetten. Hij houdt niet van teveel licht en warmte, maar ook niet van te donkere plek. Sluit hem niet direct af. Laat je zelfgemaakte terrarium minstens één week ‘luchten’ en sluit hem daarna af. Als je ziet dat hij na een dag al helemaal aan het condenseren is kun je de dop er het beste weer af halen en hem nog wat langer open laten. Na een paar dagen kun je hem natuurlijk alsnog dichtdoen.

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Auktje Poelma Nanninga

  17 januari 2018, 21:13 / Beantwoorden

  Ziet er erg leuk uit, kom zeker eerdaags even rondneuzen

 2. Ahh cool, dit is tot nu toe de fijnste beschrijving. Ik ga er komende maand mee aan de slag! *lentekriebels

 3. geweldig leuk idee
  ga ik zeker maken genoeg inspiratie.

 4. Heel leuk idee, alleen lees ik niets over water geven. Omdat het varens zijn is sproeien voldoende en hoe vaak dan?

  • Intratuin

   Hi Vera, het terrarium hoef je geen water te geven. Het is een ecosysteem waardoor het zichzelf voorziet van water. Het aanwezige vocht in het terrarium condenseert tegen het glas en loopt daarna via het glas naar beneden op de aarde. Zo geven de planten zichzelf water. Succes!

   • hoe lang houd zoiets het vol. Want ik neem aan dat naast het water wat wel rondcirkuleert een plant ook wel behoefte heeft aan frisse lucht ? of moet regelmatig luchten?

    • Intratuin

     Hi Karin, het is lastig om precies aan te geven hoe lang een terrarium goed blijft. Dat heeft namelijk ook met de standplaats en omgevingstemperatuur te maken. In normale omstandigheden blijft hij erg lang goed, er zijn zelfs verhalen bekend van planten terraria die al ruim 50 jaar oud zijn… Luchten moet alleen nadat je net je terrarium gemaakt hebt. Daarna hoeft dit niet meer. Zet hem vooral niet te dicht bij de verwarming en ook niet in de zon. Dan zul je er zeker lang plezier van hebben!

 5. Hi Intratuin! Wat gaaf voor onze botanische inrichting:) en een hele duidelijke beschrijving. Welke planten zijn hiervoor geschikt?

  • Intratuin

   Hi Maaike, daar past een planten terrarium inderdaad heel goed bij! Je kunt het beste planten gebruiken die dezelfde waterbehoefte hebben. Dus een paar varentjes zullen het samen prima doen, maar je kunt ook voor iets anders gaan zoals een Fittonia. In onze winkels vind je veel verschillende miniplantjes die je met elkaar kunt combineren. Succes!

 6. Hallo Intratuin,
  Met behulp van jullie DIY-tutorial heb ik half april een mini-ecosysteem in een fles gemaakt. In de fles heb ik hydrokorrels en potgrond gedaan, met daarin drie plantjes. De fles heeft ruim een week opengestaan om de condens te laten verdampen. Nu, twee maand later ontdekte ik schimmel in één van de plantjes. En omdat er nog steeds veel condens op het glas zit, heb ik de kurk nog vaak open staan. Komt de schimmel en de condens omdat er teveel water in de fles zit? Is er nog iets tegen die schimmel te doen? De schimmel lijkt overigens op ‘witte nevel’. De plantjes doen het verder wel goed!
  Ik ben benieuwd naar jullie reactie.

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   15 juni 2018, 09:21 / Beantwoorden

   Hi Heidi, wat leuk dat je zelf een ecosysteem hebt gemaakt! De schimmel komt inderdaad doordat het te vochtig is in de fles. Heb je de plantjes water geven nadat je ze geplant hebt? Je kunt de fles het beste met de dop eraf goed laten drogen en de beschimmelde bladeren weghalen. Succes!

 7. Met insecten of andere kleine dieren is het nog leuker. Als je er verstand van heb of erin verdiept kun je op die manier een “oneindig” eco systeem.

 8. Samen met mijn zoon 3 flessen gemaakt. Na ruime week de kurk erop gedaan, maar wel condens aan de binnenkant. Ons dilemma is dat er juist water moet verdampen en langs het glas weer naar beneden de grond in moet lopen, toch? Terwijl advies is bij condensvorming de kurk er weer af te halen om te luchten. Mijn gedachte is dat het systeem tijd moet krijgen om zichzelf in balans te brengen en als je teveel lucht, er straks te weinig water in zit. De grond en hydrokotrels zijn nml nauwelijks nat en condens loopt niet naar beneden, maar vertroebeld wel het beeld. Wat is wijsheid?

  • het inspiratieteam

   Hi Wilhelm, het klopt inderdaad dat het systeem zichzelf in balans moet brengen. Soms moet je het een handje helpen omdat het anders te vochtig is, en dan kan er schimmel ontstaan. Als het terrarium dus direct na het sluiten van de fles beslaat is het beter om het nog even te laten luchten. Heb je er plantjes in staan die van een vochtig klimaat houden? Dan is het niet zo erg als de fles weer beslaat nadat je hem weer hebt afgesloten.

 9. Hallo Intratuin. Ik heb een dome gekregen van mijn moeder maar het oogt neer als een oerwoud ondertussen. Klimaat is kennelijk meer dan fijn want de planten proberen nu letterlijk langs de kurk naar buiten te groeien. Kan ik het zonder bijkomende schade open maken om een beetje te snoeien/trimmen of verpest ik dan alles? Nu is de charme er wel een beetje af namelijk aangezien hij helemaal is dicht gegroeid.

 10. Hallo,

  Ik zie dat er steeds flessen worden gebruikt met een kurk. Kan het ook met bijvoorbeeld een grote pot en schroefdeksel?

 11. Ja een kurk is goed , maar een wekpot met rubber afsluit ring en/of een schoefdeksel is ook goed als het maar goed afsluit !
  Sterkte met de klus !
  En Groeten : FRED EB1 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *