• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
blauwe bessen, groen, blauw, paars
minuten lezen

Druiven snoeien en verzorgen

Druivenstruiken groeien over vrijwel de hele wereld. Er zijn landen en streken die beroemd zijn om de druiven waar de lokale wijn van gemaakt wordt. Ook in Nederland kun je in jouw achtertuin een prachtige druivenstruik laten groeien. Als je een druif goed verzorgt zul je ieder jaar heerlijke druiven kunnen oogsten. Bij de verzorging hoort natuurlijk ook het snoeien van de struik. Maar hoe pak je dit aan?

 

Herkomst van de druivenstruik

Vooral landen zoals Frankrijk, Chili, Duitsland en Italië staan bekend staan om de vele soorten wijnen en druivenplantages. Toch komt de druif oorspronkelijk uit de gebieden rond de Zwarte zee. Eeuwen lang wordt er al wijn gemaakt van druiven. Zo zijn er scherven gevonden van wijnpotten, deze dateren van ongeveer 7000 jaar terug. Ook zijn er in Egypte afbeeldingen gevonden van druivenplantages en wordt er wijn afgebeeld. Het gaat hier om afbeeldingen van het oude Egypte van 3000 jaar voor de jaartelling.

Wist je dat rosé gemaakt wordt van een blauwe druif waarbij de schil korter in het proces wordt gebruikt dan bij het maken van rode wijn? De wijnrode kleur komt van de blauwe schil.

 

Verschillende soorten druiven

Er zijn bijna net zo veel soorten druiven als er verschillende soorten wijnen zijn. Zo is de rode wijn Merlot, eigenlijk gewoon een druiven soort: Vitis vinifera ‘Merlot’, en dat geldt ook voor veel andere soorten. Soms hebben samenstellingen van verschillende druivensoorten ook een bepaalde wijnnaam.

Het grootste onderscheid in soorten druiven wordt gemaakt in de functie van de druif. Is hij geteeld voor wijn, sap, consumptie of  juist voor combinaties en hebben deze soorten pitten of zijn ze pitloos? Grote verschillen in de planten zelf zijn er niet. Sommige groeien wat roder uit dan anderen. De vrucht opbouw is overal hetzelfde maar de grootte en de kleur van de vrucht zorgen voor het grote verschil per soort druif.

Grove indeling:

• Blauw, met of zonder pit
• Wit, met of zonder pit

Verschillende soorten druiven

 

Hoe verzorg je een druivenstruik

Een druivenstruik moet je behandelen als of het een winterharde mediterrane plant is. Hij houdt van kalk, zon, goed doorlatende grond en nog meer zon! Daarom doen de druivenstruiken het zo goed in de warmere landen en streken waar wijn vandaan komt. Als je deze elementen aanhoudt zal hij het zeker naar zijn zin hebben in jouw tuin. In het voorjaar kun je druivenstruiken organische mest geven, dan komen ze goed de zomerperiode door. Een druivenstruik droogt niet heel snel uit, maar in de zomermaanden moet de plant af en toe wel extra water krijgen. Het meeste werk gaat zitten in het wachten totdat de ovale vruchten goed zijn om te eten.

 

Ziektes bij een druivenstruik

Alhoewel de druif een sterke plant is, is ons klimaat wel wat vochtiger dan in de zuidelijke streken waar de druivenstruiken floreren. Hierdoor komen er toch wat ziektes/plagen voor waar je op moet letten. Sommigen kunnen je oogst behoorlijk aantasten!

Galmijt
Galmijt is echt een heel klein insect die onder het blad het sap van het blad wegzuigt. Aan de bovenkant van het blad zal een rood/groene bult komen. Aan de onderkant van het blad zitten in kuiltjes harige pluisjes waar de mijten het sap wegzuigen. Het is niet schadelijk voor de plant.

Meeldauw
Meeldauw is een schimmel die zich aan de bovenkant van het blad vormt. Een wittig laagje wat er uitziet als kalkaanslag. Ook de druiven kunnen aangetast worden. Voor het blad kan het niet veel kwaad maar voor de druiven kan het betekenen dat de druiven niet bruikbaar zijn voor consumptie. Meeldauw overwintert in de knoppen.

Botrytis (grauwe schimmel)
Deze schimmel komt vooral voor in serres en kassen. Het is een schimmel die door een hoge luchtvochtigheid en constante warmte tussen de vruchten gaat smetten. Botrytis wordt ook grauwe schimmel genoemd omdat de haren grauw grijs zijn. Druiven die zijn aangetast zijn niet meer te redden. Deze schimmel is erg besmettelijk dus pas op voor je andere druiventrossen.

 

Druif snoeien

Wanneer moet je een druif snoeien

Als je druivenstruiken niet snoeit wordt de plant een grote wir-war aan verhoute takken en druiven worden niet meer rijp. Druivenstruiken snoei je daarom twee keer in het jaar: in de winter (januari en februari) en in de zomer (juni).

Hoe moet je een druif snoeien

De wintersnoei van een druivenstruik
In de winter snoei je de druif helemaal terug naar de hoofdstam waarbij je zorgt dat er mogelijkheden zijn om uit te lopen. Je knipt de tak terug die het afgelopen jaar gegroeid is en je laat een tot twee knoppen staan. Deze groeien in het voorjaar weer explosief uit tot ranken die wel 2 meter kunnen worden!

De zomersnoei van een druivenstruik
In de zomer wil de druivenstruik groeien en zoveel mogelijk blad aanmaken. Dat is mooi voor de plant maar niet zo goed voor de vruchten. Daarbij groeit hij ook snel uit model. Bij de eerst 6 tot 8 knoppen maakt de druivenstruik bloemen aan. Dit zijn kleine bloemetjes die niet opvallen en zichzelf bestuiven.

De zomersnoei houdt in dat je bij een á twee knoppen boven de bloemen/beginnende vruchten de tak afknipt. Lange ranken die volledig uit model groeien mag je terugsnoeien, maar doe dat wel met mate. Een druif mag best wat groeien en nieuwe takken aanmaken.

Wil je de druif ergens langs laten groeien, snoei dan niet te rigoureus. Zoek een mooie tak uit en leid deze eerst de juiste kant op voordat je de rest terugsnoeit.

Waarmee snoei je een druif

Alhoewel druivenstruiken heel snel groeien, zijn ze eenvoudig te snoeien. De takken zijn namelijk niet erg dik. Met een normale snoeischaar kom je al een heel eind. Zorg er voor dat de snoeischaar scherp en schoon is. Maak de snoeischaar wel schoon na het snoeien. Het valt niet meteen op maar het sap van de plant plakt als het wat opdroogt en daar wordt je niet blij van als een andere plant wilt snoeien.

Gereedschap voor het snoeien van een druif

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *