Laden..
Alles wat je moet weten over een gasbarbecue

Alles wat je moet weten over een gasbarbecue

Soms heb je er zomaar zin in: vers bereide hamburgers, zalmfilets of gamba’s van de grill. Wie gebruik maakt van een houtskoolbarbecue laat zich in dit soort gevallen veelal afschrikken door het complete voorbereidingsproces wat aan de daadwerkelijke bereiding vooraf gaat. Tenslotte moet je eerst de houtskool of briketten aan de praat zien te krijgen en behóórlijk lang wachten tot jouw stukje vlees helemaal gaar is.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Dit zijn problemen die eigenaren van een exemplaar dat op gas werkt helemaal niet kennen. Want regelmatig en spontaan barbecueën – dat doe je met een gas bbq. Een barbecuesoort die voor sommige traditionals misschien niet helemaal authentiek aanvoelt, maar wel oh zo vlug en handig is wanneer je lekkere trek hebt. Hieronder gaan we in op alle aspecten van een gas bbq: van voor- en nadelen tot verschillende soorten, en van het belang van een grondige schoonmaak tot het bewaren van gasflessen. Doe er je voordeel mee!

 

GasbarbecueGasbarbecue

Vergeet houtskool barbecueskamado barbecues en elektrische barbecues. Deze versie werkt op gas – en dat is voor sommige gebruikers de enige en beste manier om te beginnen met barbecueën. Dankzij de koppeling met een gasfles staat jouw exemplaar binnen de kortste keren aan én is hij in staat om snel tot hoge temperaturen te komen. Efficiëntie en gebruiksgemak zijn zodoende twee belangrijke pijlers voor iedereen die een aankoop overweegt. Maar daarmee zijn we er vanzelfsprekend nog niet. Bij het kopen van een bbq op gas komt meer kijken. De ene uitvoering is tenslotte de ander niet. Ga je voor een simpel exemplaar of kies je voor de lange termijn met een duurzame editie? En – als je eenmaal je keuze hebt gemaakt – is je nieuwe aanwinst eenvoudig schoon te maken? Hoe reinig je de roosters en hoe vervang je de gasflessen? Je ziet – er bestaan nogal wat vragen rondom een gas bbq. Hieronder geven we je antwoord op de meest belangrijke.

Wat is een gasbarbecue?

Het verbaast je waarschijnlijk niet dat we hier doelen op een versie die gebruik maakt van gas. Het apparaat wordt daarvoor aangesloten op een gasfles en een zogenoemde gasdrukregelaar zorgt er vervolgens voor dat hij op een veilige manier te gebruiken is, zodat je direct aan de slag kunt met het bereiden van allerlei gerechten.

Daarmee verschilt deze bbq soort behoorlijk van een keuken buitenshuis. Hoewel ze qua uiterlijk enigszins gelijkenissen vertonen, zijn er wel degelijk verschillen. Zo heeft een buitenkeuken een groter kookoppervlak, bijvoorbeeld in de vorm van zijtafels. Het complete verschil tussen de twee bespreken we hieronder.

Gasbarbecues

Wat zijn de voor- en nadelen van een gasbarbecue?

Zo’n bbq op gas bestaat in vele soorten en maten. De bekendste, meest gebruikelijke uitvoering is de staande editie die veel thuiskoks in de tuin hebben staan – in de winter vaak voorzien van een afdekkend zeil. Dat betekent niet dat het product niet in kleinere vorm bestaat. Sterker nog: je kunt ook gaan voor wat we een tafel-gasbarbecue noemen: een exemplaar dat veel minder ruimte in beslag neemt en daardoor dikwijls wordt gespot op balkons van flats, appartementen en andere bovenwoningen. Andere variaties zijn kogelbarbecues, die qua design veel weghebben van traditionele houtskoolbarbecues, en uitvoeringen die een middelmaatje vormen tussen de doorsnee en de tafelvariant. Deze exemplaren worden veel gebruikt op campings en in kleinere tuinen.

Je ziet – een gas bbq komt voor in diverse vormen. En hoewel er veel verschillen zijn, ontdek je al snel de gelijkenissen die de verschillende variaties met elkaar gemeen hebben. Zo delen ze bijvoorbeeld de onderstaande voordelen met elkaar.

Dit type…

  • Vereist géén gedoe met briketten of houtskool en garandeert op die manier schone vingers en handen;
  • Zorgt voor weinig rookontwikkeling;
  • Is snel op temperatuur – welke daarna goed is te regelen en reguleren.
  • Is verkrijgbaar in grootschalige, maar ook compactere vormen en dus interessant voor praktisch iedere thuiskok;
  • Is voordeliger dan bijvoorbeeld de aanschaf van een keuken buitenshuis;

Zijn er dan ook nadelen te ontdekken aan dit type bbq? Afhankelijk van wat je gebruiksdoelen zijn – ja. Zo heeft dit een gas bbq…

  • Altijd gasflessen nodig;
  • Geen ruim kookoppervlak, iets wat bij bijvoorbeeld een keuken buitenshuis wél het geval is;
  • Meestal te weinig ruimte om eten te bereiden voor grote gezelschappen;
  • Geen features als zijbranders.

Een gasbarbecue is geschikt voor iedere thuiskok

Wat is een buitenkeuken en waarom is dit een apart type barbecue?

e hebt de term buitenkeuken inmiddels meerdere malen voorbij zien komen en dat is niet voor niets: een keuken buitenshuis vertoont behoorlijk wat gelijkenissen met een gas bbq. Toch zijn de twee niet helemaal hetzelfde. Het woord zegt het al: een keuken voor buiten – je vindt hierbij een mini-aanrecht, de mogelijkheid om zowel direct als indirect te grillen en de optie om voor grote groepen eten te bereiden. En dan is er nog de prijs: een keuken buitenshuis is een stuk prijziger dan een bbq die op gas werkt. Niet onbelangrijk om mee te nemen in je aankoopoverwegingen.

Een buitenkeuken…

  • Beschikt over meer kookoppervlak en werkruimte dan een barbecue;
  • Is meer geschikt wanneer je wil koken voor grote gezelschappen;
  • Geeft je de mogelijkheid om direct, maar ook indirect te grillen;
  • Heeft features als een zijbrander;
  • Is in staat om snel en nauwkeurig temperaturen te wijzigen.
GasbarbecueGasbarbecue

Natuurlijk heeft een buitenkeuken ook nadelen. Zo heeft zo’n keuken…

  • Een behoorlijke omvang, waardoor hij flink wat ruimte in beslag neemt;
  • Een hoog prijskaartje – je betaalt hier meer voor dan voor een bbq op gas.

Hoe werkt een gasbarbecue?

Naast de hierboven genoemde voordelen, onderscheidt een gasexemplaar zich ook op basis van gebruiksvriendelijkheid. Het is niet lastig om jouw toestel te gebruiken, maar dit vereist vooraf wel de nodige kennis. Het begint allemaal bij de juiste plek. De gas bbq moet altijd stabiel staan, bijvoorbeeld op een betonnen ondergrond. Het toestel moet eveneens uit de wind worden opgezet voor je verder kunt met de volgende stap: het aansluiten van de gasflessen.

Het aansluiten van de gasflessen begint met het controleren van de slang en de fles zelf. Let daarbij op lekken en herhaal dit iedere keer je hem gebruikt. Zie je geen beschadigingen aan de slang en de fles? Check dan of de gasdrukregelaar geen defecten heeft. Is dat ook niet het geval? Koppel dan de drukregelaar aan de fles en span deze flink aan. Plaats het andere uiteinde van de slang vervolgens aan de barbecue en de aansluiting is een feit.

Resteert je nog één handeling: het opendraaien van de gaskraan. Dit doe je met de hand en zonder gereedschap. Twijfel je of alles goed en wel is aangesloten? Gebruik dan een kwastje om de verbindingen met zeepsop in te smeren. De drukregelaar is niet goed aangesloten wanneer er belletjes ontstaan. Herhaal in dat geval de hierboven genoemde stappen. Zet bij een gebrek aan belletjes de gas bbq aan en bereid je voor op een heerlijke maaltijd.

Barbecue visBarbecue vis

Hoe onderhoud je een gasbarbecue?

Goed nieuws en een aangename bijkomstigheid: exemplaren op gas zijn, zeker in verhouding tot andere varianten, vrij eenvoudig te onderhouden en simpel schoon te maken. Dat betekent natuurlijk niet dat je achterover kunt leunen: je moet er wél iets voor doen. Maak daarom het rooster schoon na iedere gebruiksbeurt. Je kunt dit het beste doen met een speciale barbecue borstel voor bbq roosters – meestal gemaakt van staal. Het is eveneens van belang om dit direct na gebruik te doen. Wie wacht tot de volgende dag, wordt direct geconfronteerd met aangekoekte etensresten die je er soms met geen mogelijkheid meer afkrijgt. Niet bepaald wenselijk, dus.

Een gas bbq schoonmaken

Het op tijd reinigen van het rooster is één – het is natuurlijk ook zaak om de barbecue zelf goed te onderhouden. Een barbecuehoes is daarom geen overbodige luxe. Wie zijn of haar product telkens goed opbergt, beschermt hem tegen allerlei kwalijke invloeden van buitenaf. En daardoor glanst jouw exemplaar ook tijdens het eerstvolgende gebruik, zelfs wanneer dit één zomer later is.

TIP: in de blog over het kiezen van een barbecuehoes geven we je tips voor de juiste barbecuehoes voor jouw barbecue.

Buiten de telkens terugkerende reinigingsbeurt kun je eventuele voedselresten natuurlijk ook voorblijven. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen: het is aan te raden om het rooster vooraf in te smeren met bijvoorbeeld olijfolie. Dit voorkomt namelijk dat vlees aan het rooster blijft plakken – en dus blijven aangebrande resten je op deze manier bespaard. Citroensap heeft ook een bewezen werking. Snijd een citroen doormidden en besprenkel het rooster tijdens het grillen met het sap uit het stuk fruit – voor een soortgelijk effect.

Hoe vervang ik een gasfles?

Naast het schoonmaken van het apparaat is het van belang de gasflessen goed te onderhouden. Zoals eerder gesteld, loont het om de flessen voor ieder gebruik te checken op defecten, maar je kunt dit soort problemen ook voor zijn door goed om te gaan met de flessen zelf. Bewaar ze bijvoorbeeld op de juiste manier: rechtop en onder een afdak of in een open schuur. Ontdek je alsnog defecten? Ontkoppel de gasfles en ga hiermee naar de plaats waar je deze hebt aangeschaft. Je kunt de fles dan waarschijnlijk ruilen. Heb je niet te maken met defecten, maar wel met een lege gasfles? Ook dan moet je terug naar het verkoopadres. Het is namelijk gevaarlijk om de flessen weg te gooien – en bovendien kan de verkoper de lege gasfles, mits intact, opnieuw voor je vullen.

Waar moet ik op letten tijdens de aanschaf?

Naast het formaat wijken de verschillende gas bbqs onderling ook af op het gebied van unieke extra’s en kenmerken. Zo beschikt het ene exemplaar wel over een eventuele zijbrander en de ander niet, wisselt het aantal branders per uitvoering en hebben sommige producten, als extraatje, een thermometer in de deksel.

Een zijbrander lijkt in eerste instantie tamelijk overbodig, maar kan toch erg handig zijn wanneer je eenmaal bent begonnen met grillen. Zo’n brander stelt je bijvoorbeeld in staat om tegelijkertijd pindasaus of een bijgerecht te maken. Handig, want alleen dan verschijnt jouw culinaire creatie als geheel ten tonele. Hetzelfde geldt voor een aantal extra, reguliere branders. Tenslotte geldt: hoe meer branders, hoe meer voedsel er tegelijkertijd kan worden bereid. Andere voorbeelden van handige extraatjes zijn een werkblad, een thermometer in de deksel en een al dan niet verrijdbaar karakter: vooral leuk wanneer je geen zin hebt om telkens met het product te sjouwen. Bepaal voor je aankoop waar jij waarde aan hecht en neem deze speciale kenmerken mee in je uiteindelijke overweging.

Hoe belangrijk is het merk producent?

Apparaten op gas worden gefabriceerd door uiteenlopende producenten en fabrikanten. Weber is een van de bekendere makers. Hun varianten hebben doorgaans een standaardprijs en staan bekend om een hoog uithoudingsvermogen: de exemplaren gaan behoorlijk lang mee. Napoleon is nog zo’n bekende producent. De grills zijn van Canadese makelij, worden geleverd met een rooster van gietijzer en staan bekend om de functionaliteit en de hoge mate aan gebruiksgemak. Apparaten van het merk Baron hebben een fraaie vormgeving en zijn, mede dankzij de glazen deksels, unieke eye-catchers. De mogelijkheden lopen, zoals je ziet, per merk uiteen en dus is het altijd handig om, voor je overgaat tot aankoop, ook de verschillende producten eens goed tegen het licht te houden – uiteraard aan de hand van je persoonlijke wensen en voorkeuren.

Een nieuwe grill in huis halen

Weet je inmiddels alles over de voor- en nadelen van een bbq op gas, de verschillen met een buitenkeuken, het onderhoud en de speciale kenmerken van verschillende merken en producenten? Zoek en vind dan het door jou gewenste exemplaar in onze webshop. Liever langskomen in een van onze winkels om de producten in het echt te zien? Dat kan natuurlijk altijd. Je bent van harte welkom en we helpen en adviseren je graag.

Reacties (1)
R
Reinhard
20 mei 2020, 11:25

Zo'n buitenkeuken met fornuis en barbecue op gasflessen hebben wij vorige zomer ook aangeschaft. Barbecue op houtskool zat me al langere tijd niet lekker. Veel gezonder en bovendien ben je veel efficiënter op tuinfeestjes, groot of klein, uitgerust.

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top