Laden..
Zo leven je kamerplanten en huisdieren succesvol samen

Zo leven je kamerplanten en huisdieren succesvol samen

Een huis vol planten is gezellig, zet er nog een nieuwsgierige kat of kwispelende hond bij en het kan niet meer stuk! Of nou ja, misschien is jouw huisdier ook zo enthousiast over planten dat hij gaat graven, knagen en krabbelen en gaan je planten juist stuk! In dit blog deel ik tips om je huisdier succesvol met je planten samen te laten leven.

  • Delen: Deel dit artikel:
11 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

 Sommige huisdieren kijken absoluut niet om naar de kamerplanten om hen heen. Maar andere zullen in de potgrond graven, aan bladeren knabbelen of potten omgooien. Dat zorgt voor troep en beschadigde planten, maar dat kan ook voor je huisdier gevaar opleveren. Er zijn namelijk kamerplanten die giftig zijn wanneer ze worden opgegeten. Iets waar je niet meteen bij stil staat, want over het algemeen zullen volwassen mensen niet knagen aan een plant en zal dat dus geen probleem opleveren. Maar zodra je een huisdier in huis haalt is het goed om hier op te letten.

Helaas weet je huisdier niet intuïtief welke plant wel en welke plant niet veilig is om op te eten. Daarom de belangrijke taak als planten- en huisdierouder om ervoor te zorgen dat jouw dier niet bij giftige planten kan komen of om deze planten weg te doen. Het verschilt per diersoort of je huisdier veel aan je planten zal knagen of niet. Een konijn neemt misschien een hapje van elke groen dat het tegenkomt, waar een hond een plant eerder links zal laten liggen. Veel kamerplanten smaken bitter, waardoor je huisdier na een klein hapje de plant vaak zal negeren, maar hier kun je zeker niet in elk geval van uit gaan. Heb je een huisdier die weinig interesse toont in je planten; lucky you! Bij het introduceren van een nieuwe plant in huis is het goed om in de gaten te houden of hij/zij eraan gaat knabbelen, maar verder hoef je je maar weinig zorgen te maken over welke planten je in huis neemt.

Wil je 100% zeker zijn dat je huisdier geen schadelijk plant binnen kan krijgen, dan is het belangrijk om van al de planten in je huis na te gaan of ze giftig zijn of niet. Giftige planten kun je vervangen voor veilige varianten. Onderaan dit blog staat een lijst met de meest voorkomende giftige en niet-giftige kamerplanten, waar je inspiratie uit kunt halen. 

KamerplantKamerplant

Wat zijn de gevolgen van giftige planten?

Als je huisdier van een giftige plant heeft gegeten, wil dat niet meteen betekenen dat hij hieraan dood gaat. Maar er zijn weldegelijk gevallen dat dit is gebeurd. Over het algemeen krijgt je huisdier last van zijn darmen en moet hij misschien overgeven. Forceer je huisdier niet te gaan braken, maar schakel altijd de dierenarts in als jouw huisdier van een plant heeft gegeten en je je zorgen maakt. Zorg ervoor dat je de namen weet van de planten die je in huis hebt staan. Hierdoor kan er meteen adequaat gereageerd worden. Tekenen van vergiftiging die je huisdier kan vertonen zijn: braken, diarree, depressie, gebrek aan eetlust, zwelling in mond en keel, huidirritatie en leverfalen. 

Hoe voorkom je dat je huisdier aan je plant zit?

Hond in mandHond in mand

Misschien ben je wel gezegend met een huisdier die niet omkijkt naar je planten, waardoor ze prima kunnen samenleven. Heb je een knager, bijter of echte plantenmoller? Dan wordt het een ander verhaal. Je wilt natuurlijk al je huisgenoten, groen of bruin, te vriend en gezond houden. Je kunt je huisdieren al vanaf jongs af aan leren dat ze van de planten af moeten blijven. Er is niet één manier om te voorkomen dat je dier gaat graven of knagen, probeer daarom de volgende tips om te zien wat voor jou en je huisdier het beste werkt.

Buiten bereik

De meest simpele oplossing is je planten buiten bereik van je huisdier zetten. Denk hierbij aan plantenstandaards of tafeltjes om je planten hoger te zetten. Planken aan de muur, of haakjes in het plafond om je planten aan op te hangen. Zolang je plant niet te lang wordt en daardoor verleidelijk wordt om naar beneden te trekken, is dit een goede oplossing. Om je planten te beschermen tegen je vrolijke vogeltjes, kun je er tijdelijk doeken overheen gooien als hij vrij rond vliegt. En een aparte plantenkamer waar je huisdieren niet kunnen komen, is een perfecte oplossing voor als je toch bijzondere planten wilt groeien waar niet aan geknaagd mag worden.

Geef je huisdier zijn eigen plant

Een plant waar je huisdier naar lievelust aan kan knagen en op mag eten, zorgt er vaak voor dat de interesse voor je andere planten weggaat. Denk hierbij voor een kat aan kattengras, een graslelie of de papyrus plant. Deze gezellige sprieten planten zijn veilig voor je kat en zorgen er vaak voor dat hij de interesse in andere planten verliest. Het helpt ook als je huisdier zijn energie buiten kwijt kan of bijvoorbeeld een bot heeft om op te kauwen in plaats van je kamerplant. Zo zal een verveelde hond sneller met je planten spelen en verliest een kat vaak de interesse in kamerplanten als hij buiten op avontuur kan. Over het algemeen zitten jonge kittens en katten die niet naar buiten kunnen meer aan je planten, dan een volwassen kat. Katten zijn immers geen planteneters en zullen een plant eerder stuk maken en als krabpaal gebruiken dan opeten.

Geurtjes waar je huisdier niet van houdt

Schrik je kat of hond af met geurtjes waar ze niet van houden. Denk bijvoorbeeld aan citrusgeur, waarvoor je wat citrusolie met water mixt in een plantenspuit. Spray dit op de potgrond en over de bladeren van je plant. Dit moet je wel regelmatig herhalen, maar op een gegeven moment zal je huisdier de interesse in je plant verliezen. Cayenne peper kan hetzelfde effect hebben. Strooi dit over de potgrond en houdt in de gaten of je huisdier de plant hierdoor links laat liggen.

Bescherm je planten

Een afgesloten terrarium zorgt ervoor dat je huisdier niet bij de blaadjes kan komen. Hierdoor zijn zowel je huisdier als je planten veilig! Let wel op dat het terrarium niet makkelijk van de tafel kan worden gestoten. Een klein kasje kan ook helpen je baby plantjes te beschermen. Heb je een fervente graver? Leg aluminiumfolie over de potgrond, of dek dit af met kippengaas. Hierdoor is de aarde buiten bereik en hoef je niet meer elke dag de stofzuiger te pakken. Een verzameling middelgrote stenen kan de potgrond ook goed afdekken en voorkomen dat je kat de potgrond als alternatieve kattenbak gaat gebruiken.

Katten in wand krabmeubelKatten in wand krabmeubel

Veel voorkomende giftige kamerplanten

Op het label van kamerplanten staat niet altijd vermeld of een plant giftig is of niet. Daarom is het belangrijk om ook zelf onderzoek te doen naar of een plant veilig is. Hierbij kunnen de medewerkers je natuurlijk altijd helpen, maar kijk ook zelf goed naar de planten die je in huis haalt.

Om je alvast op weg te helpen staan hieronder twee lijsten met veel voorkomende veilige en giftige planten. Let op, deze lijst is niet compleet, maar laat een aantal veel voorkomende giftige planten zien.*


Giftige kamerplanten voor huisdieren*

Alocasia (olifantsoor)

Dieffenbachia (dumbcane)

Spatiphyllum (lepelplant)

Epipremnum (drakenklimop)

Ficus (alle soorten)

Lelie (alle soorten)

Diverse Monstera soorten

Diverse Philodendron soorten

Zamioculcas (zz-plant)

Sansevieria (vrouwentong)

Diverse Euphorbia soorten

Caladium


Veilige planten voor je huisdier

Deze planten kun je zonder twijfel met je kat of hond samen laten leven. Het is niet erg als er aan geknabbeld wordt, alleen zal je plant er hierdoor minder mooi uit gaan zien. Let op, deze lijst is niet compleet, maar laat een aantal veel voorkomende veilige planten zien.


Niet giftige kamerplanten voor huisdieren*

Bambusa (bamboe)

Beaucarnea (olifantenpoot)

Bromelia (urnplant)

Calathea (pauwenplant)

Chlorophytum (graslelie)

Cyperus (parapluplant)

Hordeum (kattengras)

Musa (bananenplant)

Pilea peperomioides (pannenkoekplant)

Sedum burrito (donkey tail)

Bekijk meer niet giftige kamerplanten in onze webshop.


*Disclaimer

Let op: deze lijsten zijn niet compleet en geven slechts een beeld van veel voorkomende giftige en niet giftige (kamer-) planten voor mensen en/of huisdieren. Indien een plant, bloem of vrucht niet op de lijst voorkomt wil dit niet zeggen de deze niet giftig kan zijn Aan de lijsten kunnen om die reden geen rechten aan worden ontleend. Bij twijfel altijd deskundig advies inwinnen. 

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (12)
A
Abeumers
21 oktober 2020, 09:33
Had liefst foto's bij de planten gehad .
J
Jaquelien
13 januari 2021, 22:12
Hallo, \ In de lijst met niet giftige planten voor katten staat ook de parapluplant. Deze is idd niet giftig maar wel erg gevaarlijk voor katten aangezien de vezels te scherp zijn en de slokdarm kunnen perforeren. Katten vinden deze plant wel lekker, waardoor het extra gevaarlijk is.
K
Kim
23 januari 2021, 18:42
Het zou fijn zijn als er in het tuincentrum een aparte sectie is voor diervriendelijke planten!
B
Bezemer
21 februari 2021, 07:53
Wij kochten een konijn ,en ze mag rondlopen in huis ,maar ze ging gelijk aan de vetplant beginnen daar ben ik wel van geschrokken ,gelukkig konden we haar op tijd weghalen en ze heeft er niets van gekregen
V
Vinanda Oostveen
29 september 2021, 10:56
Hi, wat ik hier heel erg mis is de gevaarlijkste plant/bloem voor de kat. namelijk de lelie. Wanneer een kat hier stuifmeel van op zijn pootje/flank krijgt, een likje bloemwater neemt of speels een puntje van een blad trekt....alarm! acuut nierfalen is het gevolg. klinieken en dierenartsen krijgen meerdere malen per maand een patiënt binnen. overlijden kan al na 3 dagen. het zou veel schelen als bloemisten/tuincentra een waarschuwing aan deze plant/bloem zouden hangen.
I
Intratuin
9 oktober 2021, 20:22

Beste Vinanda,

Bedankt voor deze toevoeging, deze mocht inderdaad niet ontbreken in de rij giftige planten. Ik heb hem toegevoegd!

I
Ilke Rombouts
8 oktober 2021, 10:16
Twee keer staat de pannenkoek plant genoteerd bij giftig en niet giftig?
I
Intratuin
9 oktober 2021, 19:47

De Pannenkoekplant is geen giftige plant! Ik heb gezocht waar dit dubbel zou staan, maar heb het niet kunnen vinden. Misschien kijk ik er over heen? Mocht je het nog zien: ik wil het graag verbeteren. Maar om misverstanden te voorkomen: de Pannenkoekplant is dus veilig voor huisdieren.

W
Wanda Kuijt
14 januari 2022, 09:53
Ook ik zou het prettig vinden als er plaatjes van de giftige planten bij geplaatst worden. Als ik in de winkel loop en de app zou openen met de afbeeldingen zie ik meteen wat ik niet moet kopen.
c
cora KOS
27 september 2022, 17:29
graag fotos van planten die giftig zijn
J
Jessica
20 juni 2023, 23:59
Oké..binnekort komt onze kitten. Nu heb ik best wat planten in huis , waaronder ook een aantal van het giftige lijstje .. nooit eerder een poes gehad. dus mijn vraag is eigenlijk moet ik echt rigoureus alles wegdoen of kan ik haar gewoon leren dat de planten niet om te eten zijn. Sommige planten heb ik al jaren en doe ze niet graag weg ???? tips zijn zeer welkom
I
Intratuin
26 juni 2023, 09:20

Hoi Jessica,

Goede vraag! In de praktijk is het zo dat de meeste katten niet van planten eten. Instinctief weten deze beestjes heel goed dat sommige planten giftig zijn, anders zou je een kat ook niet zomaar buiten los kunnen laten lopen. De meeste poezen en katten hebben helemaal geen interesse voor planten en zullen er hooguit af en toe één omgooien, maar er niet van gaan eten.

Je kunt het zekere voor het onzekere nemen en de eerste tijd je giftige planten buiten bereik van je kitten zetten. Je merkt op een gegeven moment wel of je kat de neiging heeft om aan planten te knabbelen of niet. Als dat niet het geval is, dan zet je gewoon je (giftige) planten weer terug! Heb vertrouwen in de natuur.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top