• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
minuten lezen

Graszoden leggen in 7 stappen

Graszoden zijn kant-en-klare rollen gras. Het gras wordt gezaaid en gekweekt door een gespecialiseerd bedrijf, dat vervolgens het gras uitsnijdt en oprolt. Jij hoeft die graszoden alleen maar uit te rollen op een geschikte ondergrond. Een nieuwe grasveld maken met graszoden? Het kan eenvoudig met ons stappenplan.

Wanneer kun je het beste graszoden leggen? Je kunt dit het beste doen aan het begin van het groeiseizoen. Bij warm weer kan het al vanaf maart. Het kan ook in de zomer, maar kies dan een bewolkte dag voor deze klus en zorg dat er goed gesproeid wordt na het aanleggen.  Bij te droge zomers of vorst aan de grond, kun je beter even wachten.

Gebruik je liever graszaad? Lees ons stappenplan voor het inzaaien van je gazon met graszaad.

Graszoden kopen bij Intratuin

Wil je grasmatten bestellen? Dat kan bij een groot deel van onze vestigingen. Neem daarvoor contact op met een Intratuin bij jou in de buurt en informeer naar de mogelijkheden. We helpen je graag verder.

Zoden gaan in kwaliteit achteruit als ze te lang liggen. Bestel ze daarom op tijd en leg ze binnen 18 uur na levering. De meeste graszoden bestaan uit een speelveldmengsel. Dit is een sterk mengsel van diverse grassoorten, ideaal voor tuinen waar kinderen spelen, maar ook voor plaatsen waar veel over gelopen wordt.

Stap voor stap graszoden leggen

 1. Bepaal waar je je gazon wil hebben. Prik langs de lijnen een paar paaltjes in de grond en span er een touwtje tussen.
 2. Bereken het aantal graszoden dat je nodig hebt. Meet de oppervlakte (lengte x breedte). Zoden worden op rollen geleverd. Uitgerold zijn ze 2,5 meter lang en 40 cm breed. Eén rol is dus 1m2.
 3. Spit grond 1 spade (10-15cm) diep om en verwijder stenen. Ook al heb je de smaak nu te pakken, laat de grond een paar weken met rust en schoffel alleen het opkomende onkruid steeds weg.
 4. Hark vlak voor het leggen van de zoden de bovenlaag zo’n 1 à 2 cm los. Meng compost en potgrond door de bovenlaag. Maak het egaal door het aan te stampen of gebruik een plank waar je over de bovenlaag heen ‘walst’.
 5. Maak de grond voordat je de zoden uitrolt, goed nat. Rol de zoden zo dicht mogelijk tegen elkaar uit. Het resultaat is het mooist als je de zoden in half-steensverband legt.
 6. Stamp de zoden goed aan of rol ze met een roller vast, zodat de ondergrond goed contact krijgt met de aarde. Steek de kantjes af met een kantafsteker.
 7. De daaropvolgende twee weken dagelijks goed sproeien, zonodig tweemaal per dag. Na die tijd is het gras vastgegroeid en kan het met minder water toe. Bemest het gazon regelmatig, in elk geval binnen 4 weken na het leggen van de zoden. Afhankelijk van het type mest is dat 2 tot 5 keer per seizoen. Voor meer informatie kan je je wenden tot een medewerker in een Intratuin winkel.

Na een week kun je je nieuwe gazon al voor het eerst maaien. Bekijk het assortiment grasmaaiers hier.

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Hallo,

  Ik wilde een review schrijven over graszoden die ik heb gekocht een week geleden. Vorige week vrijdag opgehaald bij intratuin zoetermeer. Ik wilde even melden dat dit uitstekende graszoden zijn. Ik heb eigenlijk alleen maar de grond goed omgespit en schoongemaakt. Daarna platgedrukt. 75 liter compostgrond erop verspreid. Graszoden gelegd. Nog eens goed platgedrukt. Iedere dag water geven. En het ziet er perfect uit. Mooi donkergroen gras.
  Dus ik zeg: ook voor gras moet je bij intratuin zijn !

 2. Ik heb nog oud gras liggen. Wat is wijsheid? Het omspitten of eerst het gras eruit halen en daar de nieuwe zoden op leggen?

  • Intratuin

   Hi Erik, je kunt het beste het oude gras eruit halen en de grond daaronder omspitten. Begin daarna bij stap 3 van het stappenplan om graszoden te leggen. In jouw geval hoef je niet een paar weken te wachten bij stap 3 omdat je al gras op die plek hebt gehad. Succes!

 3. Verkopen jullie graszoden met netting, of zonder netting?

 4. Perfect gras!

  Ik had een grasveldje van 3×3, niet groot, maar van oude gras was geen sprake meer. Het was een ware wilde kruidenveldje geworden. Ik heb de top laag van van het oude gras, eraf geschept, ongeveer 5 cm, zodat ook alle wortels van het onkruid weg was. Aangevuld met tuinaarde met voedingstoffen , goed nat gemaakt, de nieuwe graszodes er in gelegt. . Het ziet er perfect uit, gelijk al, nu 2 weken verder, groeit goed, het regent veel erg gunstig. Dit gras is echt een aanrader! Makkelijk te leggen, ideaal.

 5. Ik wil graag gras leggen op een plek waar eerst een groentetuin en een kas stond. Hoe krijg ik de grond geschikt voor het leggen van grasmatten?

  • Steef Maarsen

   Hallo, Op de plaats van de groente tuin hoef je aan de grond niet veel te doen. Wellicht een keer goed doorspitten en egaliseren.
   Op de plek van de kas (afhankelijk van de grootte van de kas) kan het beste wat nieuwe grond als top laag er over doen. Ook hier de grond doorspitten (nogmaals afhankelijk van de grootte van de kas) en egaliseren. Wacht het warme weer even af. Succes!

 6. Goedendag,
  Ik vroeg me af hoeveel een rol graszode van 1m2 nou eigenlijk weegt. Dit is belangrijk, want ik heb deze informatie nodig voor mijn schoolproject. Graag hoor ik snel van jullie.

 7. Kan ik op deze tijd graszoden in leggen??
  Is het een goede moment ???

  • Steef Maarsen

   Hallo, gras is een sterke plant die in rust gaat als het te koud wordt. Het is nu (eind aug- begin sept) best nog een goede temperatuur voor het vastwortelen van de graszoden. Mocht het weer een tijd niet regenen vergeet niet te sproeien, succes!

 8. Hallo, ik heb over een paar dagen graszoden nodig, naar mijn schatting zo’n 10m2
  Hebben jullie dit op voorraad of moet dit besteld worden ?

  alvast bedankt,

  mvg,

  R.Gul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *