• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
gras, graszoden, grasveld, maaier, wielen
minuten lezen

Graszoden leggen in 7 stappen

Graszoden zijn kant-en-klare rollen gras. Het gras wordt gezaaid en gekweekt door een gespecialiseerd bedrijf, dat vervolgens het gras uitsnijdt en oprolt. Jij hoeft die graszoden alleen maar uit te rollen op een geschikte ondergrond. Een nieuw grasveld maken met graszoden? Het kan eenvoudig met ons stappenplan.

Wanneer kun je het beste graszoden leggen? Je kunt dit het beste doen aan het begin van het groeiseizoen. Bij warm weer kan het al vanaf maart. Het kan ook in de zomer, maar kies dan een bewolkte dag voor deze klus en zorg dat er goed gesproeid wordt na het aanleggen.  Bij te droge zomers of vorst aan de grond, kun je beter even wachten.

Gebruik je liever graszaad? Lees ons stappenplan voor het inzaaien van je gazon met graszaad.

Graszoden kopen bij Intratuin

Wil je grasmatten bestellen? Dat kan bij een groot deel van onze vestigingen. Neem daarvoor contact op met een Intratuin bij jou in de buurt en informeer naar de mogelijkheden. We helpen je graag verder.

Zoden gaan in kwaliteit achteruit als ze te lang liggen. Bestel ze daarom op tijd en leg ze binnen 18 uur na levering. De meeste graszoden bestaan uit een speelveldmengsel. Dit is een sterk mengsel van diverse grassoorten, ideaal voor tuinen waar kinderen spelen, maar ook voor plaatsen waar veel over gelopen wordt.

Stap voor stap graszoden leggen

 1. Bepaal waar je je gazon wil hebben. Prik langs de lijnen een paar paaltjes in de grond en span er een touwtje tussen.
 2. Bereken het aantal graszoden dat je nodig hebt. Meet de oppervlakte (lengte x breedte). Zoden worden op rollen geleverd. Uitgerold zijn ze 2,5 meter lang en 40 cm breed. Eén rol is dus 1m2.
 3. Spit grond 1 spade (10-15cm) diep om en verwijder stenen. Ook al heb je de smaak nu te pakken, laat de grond een paar weken met rust en schoffel alleen het opkomende onkruid steeds weg.
 4. Hark vlak voor het leggen van de zoden de bovenlaag zo’n 1 à 2 cm los. Meng compost en potgrond door de bovenlaag. Maak het egaal door het aan te stampen of gebruik een plank waar je over de bovenlaag heen ‘walst’.
 5. Maak de grond voordat je de zoden uitrolt, goed nat. Rol de zoden zo dicht mogelijk tegen elkaar uit. Het resultaat is het mooist als je de zoden in half-steensverband legt.
 6. Stamp de zoden goed aan of rol ze met een roller vast, zodat de ondergrond goed contact krijgt met de aarde. Steek de kantjes af met een kantafsteker.
 7. De daaropvolgende twee weken dagelijks goed sproeien, zonodig tweemaal per dag. Na die tijd is het gras vastgegroeid en kan het met minder water toe. Bemest het gazon regelmatig, in elk geval binnen 4 weken na het leggen van de zoden. Afhankelijk van het type mest is dat 2 tot 5 keer per seizoen. Voor meer informatie kan je je wenden tot een medewerker in een Intratuin winkel.

Na een week kun je je nieuwe gazon al voor het eerst maaien. Bekijk het assortiment grasmaaiers hier.

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Hallo,

  Ik wilde een review schrijven over graszoden die ik heb gekocht een week geleden. Vorige week vrijdag opgehaald bij intratuin zoetermeer. Ik wilde even melden dat dit uitstekende graszoden zijn. Ik heb eigenlijk alleen maar de grond goed omgespit en schoongemaakt. Daarna platgedrukt. 75 liter compostgrond erop verspreid. Graszoden gelegd. Nog eens goed platgedrukt. Iedere dag water geven. En het ziet er perfect uit. Mooi donkergroen gras.
  Dus ik zeg: ook voor gras moet je bij intratuin zijn !

 2. Avatar

  Ik heb nog oud gras liggen. Wat is wijsheid? Het omspitten of eerst het gras eruit halen en daar de nieuwe zoden op leggen?

  • Intratuin

   Hi Erik, je kunt het beste het oude gras eruit halen en de grond daaronder omspitten. Begin daarna bij stap 3 van het stappenplan om graszoden te leggen. In jouw geval hoef je niet een paar weken te wachten bij stap 3 omdat je al gras op die plek hebt gehad. Succes!

 3. Avatar

  Verkopen jullie graszoden met netting, of zonder netting?

 4. Avatar

  Perfect gras!

  Ik had een grasveldje van 3×3, niet groot, maar van oude gras was geen sprake meer. Het was een ware wilde kruidenveldje geworden. Ik heb de top laag van van het oude gras, eraf geschept, ongeveer 5 cm, zodat ook alle wortels van het onkruid weg was. Aangevuld met tuinaarde met voedingstoffen , goed nat gemaakt, de nieuwe graszodes er in gelegt. . Het ziet er perfect uit, gelijk al, nu 2 weken verder, groeit goed, het regent veel erg gunstig. Dit gras is echt een aanrader! Makkelijk te leggen, ideaal.

 5. Avatar

  Ik wil graag gras leggen op een plek waar eerst een groentetuin en een kas stond. Hoe krijg ik de grond geschikt voor het leggen van grasmatten?

  • Steef Maarsen

   Hallo, Op de plaats van de groente tuin hoef je aan de grond niet veel te doen. Wellicht een keer goed doorspitten en egaliseren.
   Op de plek van de kas (afhankelijk van de grootte van de kas) kan het beste wat nieuwe grond als top laag er over doen. Ook hier de grond doorspitten (nogmaals afhankelijk van de grootte van de kas) en egaliseren. Wacht het warme weer even af. Succes!

 6. Avatar

  Goedendag,
  Ik vroeg me af hoeveel een rol graszode van 1m2 nou eigenlijk weegt. Dit is belangrijk, want ik heb deze informatie nodig voor mijn schoolproject. Graag hoor ik snel van jullie.

 7. Avatar

  Kan ik op deze tijd graszoden in leggen??
  Is het een goede moment ???

  • Steef Maarsen

   Hallo, gras is een sterke plant die in rust gaat als het te koud wordt. Het is nu (eind aug- begin sept) best nog een goede temperatuur voor het vastwortelen van de graszoden. Mocht het weer een tijd niet regenen vergeet niet te sproeien, succes!

 8. Avatar

  Hallo, ik heb over een paar dagen graszoden nodig, naar mijn schatting zo’n 10m2
  Hebben jullie dit op voorraad of moet dit besteld worden ?

  alvast bedankt,

  mvg,

  R.Gul

 9. Avatar

  een deel van de achtertuin waar nu stoeptegels liggen, willen we een grasveldje. uiteraard ligt er gele zand onder de tegels. hoe dik moet de laag zwart zand zijn voor we er grasmatten overheen leggen?

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   8 maart 2019, 10:54 / Beantwoorden

   Hallo, grasplantjes wortelen niet diep, maar hebben wel een goede grondlaag nodig. Een laag van 10 tot 15 cm hebben de planten wel nodig. In de meeste gevallen is dit ook precies de zandlaag voor de tegels die er eerst lagen. Succes!

 10. Avatar

  Hallo,

  Ik ben begonnen om mijn tuin (bij mijn nieuwe huisje) aan te pakken. Zou ik nu al graszoden kunnen neerleggen? Het weer is een beetje wisselvallig dus weet het niet zo goed.

  Groetjes Sofie

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   8 maart 2019, 10:36 / Beantwoorden

   Hallo Sofie, wat leuk dat de tuin nu aan de beurt is. Wacht nog even met het neerleggen van de graszoden. Met warm lente weer kan je eind maart beginnen. Succes!

 11. Avatar

  Hallo!

  Hoelang duurt het voordat je op het gras kan lopen? En groeit het gras ook goed wanneer er niet heel veel zon op schijnt? Dank jullie!

  • het inspiratieteam

   Hoi Kim, het beste is om zo min mogelijk op het jonge gras te lopen. Zeker de eerste twee maanden. Of jouw gras tegen weinig zon kan ligt aan de grassoort die je gezaaid hebt.

 12. Avatar

  Wat leuk dat alle vragen ook beantwoord worden. De vragen die ik had zijn eerder gesteld en beantwoord. Heel fijn.
  Van het weekend een deel van de tegels maar verwijderen en gaan spitten. Dan over een paar weken grasmatten leggen 🙂
  Project vergroening tuin gaat van start. Zin in!

 13. Avatar

  Hallo, mijn vorige grasmat deed het slecht omdat de ondergrond uit dikke klei bestond (Amsterdam).. Water bleef er daardoor op liggen. Nu is alles weg vanwege een verbouwing en wil ik het opnieuw leggen. Ik overweeg om er nu veel zand doorheen te mengen om het wat luchtiger te maken. Is dat een goed idee? En is kleigrond sowieso wel geschikt of kan ik beter een kuubje of 2 echte aarde kopen. Hoor graag!

  • Steef Maarsen

   Hallo, klei is van zichzelf een hele voedzame grond alleen is de vastheid van de grond soms een probleem. Zand door de klei heen te mengen is inderdaad een optie. Ook kan een drainage helpen, al is dat wel kostbaar. Het deel afgraven en zwarte grond hier voor in de plaats te doen verhelpt het water probleem wel meteen en is ook goed voor het gras zelf. Succes!

 14. Avatar

  Korte vraag: ik had een vijver in mijn tuin die is gedempt met zand voor de winter.
  Nu (voorjaar) wil ik op dit stuk graszoden leggen. Ik neem aan dat ik eerst (compost) tuinaarde moet storten, hoeveel cm raden jullie aan? En kunnen jullie me ook adviseren welke aarde? Hierover wil ik de zoden leggen. Kan dat meteen?
  Ik hoor jullie advies heel graag!
  Marloes

  • Steef Maarsen

   Hallo, gras heeft een worteldiepte van ongeveer 10 tot 14 cm, dus als een laag van ongeveer 15 cm tuinaarde boven op de het zand komt is dat prima. Je kan kiezen voor bemeste tuinaarde of gewone tuinaarde, beide opties zijn prima voor een goede start van de graszoden. Succes!

 15. Avatar

  Ik wil graszoden gaan leggen en heb daarom de bestrating eruit gehaald, grond op het zand gedaan en compost, maar nu vraag ik me af wat voor ruimte ik over moet laten om de graszoden ongeveer gelijk uit te laten komen met de bestrating die er tegen aan ligt. Hoeveel cm moet ik daarvoor rekenen?

 16. Avatar

  Onze tuin in jaren lang verwaarloosd geweest door de vorige bewoners. Het onkruid stond kniehoog en blijft maar terugkomen. Daarom hebben we op het gedeelte dat het gras komt te liggen eerst worteldoek gelegd en toen 5 cm bemeste tuinaarde daaroverheen gestrooid en aangestampt. Kunnen we hierover de graszoden leggen?

  Graag een reactie

  A. Shehata

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   3 mei 2019, 15:26 / Beantwoorden

   Hallo, 5 cm grond is niet heel veel als je bedenkt dat gras ongeveer 10 tot 14 cm diep de grond in gaat voor een stevig wortelgestel. Je kan de grond nog iets verhogen of toch het gronddoek weghalen en het open grond te maken. Succes en hopelijk wordt de tuin een plaatje!

 17. Avatar

  Voor het graszoden leggen is het dan goed om gedroogde koemest in te harken, de grond heeft geen bemesting gehad.

 18. Avatar

  Hallo,

  In ons tuintje hebben we moeite met het vinden van het juiste gras. Ondanks drainage blijft de grond, na regenval, behoorlijk nat. Ook is het over het algemeen een plek met veel schaduw, ondanks dat er in de middag een twee uurtjes felle zon (zomer) op staat.

  Weten julie een grassoort dat het volhoudt in ons tuintje?

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   5 juni 2019, 15:04 / Beantwoorden

   Hallo Yolande, er zijn vele soorten gras. Zo zijn er soorten die goed tegen een stootje kunnen maar ook tegen schaduw. Dit zaad voor een schaduwgazon is hier speciaal voor gekweekt. Hopelijk kan dat voor een oplossing zorgen! Succes!

 19. Avatar

  Moet ik eerst worteldoek onder graszoden plaatsen? Ik wil eigenlijk niet ontkruid tussen de graszoden groeien.

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   23 mei 2019, 15:30 / Beantwoorden

   Hi Thea, je kunt beter geen worteldoek onder graszoden leggen. De zoden hebben aarde nodig om op te kunnen groeien en met worteldoek lukt dat niet goed. Aan een gazon heb je helaas altijd wel onderhoud. Maaien, bijzaaien, kalk strooien én ook onkruid verwijderen. Onkruid is voor het gras verder niet schadelijk, dus je kunt het natuurlijk ook laten staan. Dat is zelfs nog beter voor de biodiversiteit in je tuin!

 20. Avatar

  Hoi,

  Wij willen graag graszoden gaan leggen. We hebben nu een gazon, wat niet meer goed is. Veel onkruid, mos op sommige plekken, etc. Wij vroegen ons af of dit stappenplan passend is of komen er nog wat stappen bij?

  • Steef Maarsen

   Hallo, er zullen geen onvoorspelbare stappen bij komen, want eerst moet het onkruidvrij worden. Door het eenmaal volledig kaal te maken en dit na een week te herhalen, kan je met stap 1 beginnen. Succes!

 21. Avatar

  Morgen gaan de tegels er uit en wil ik eigenlijk zo snel mogelijk graszoden leggen. Dit i.v.m. huisdieren en de vele katten in de buurt. Er ligt ongeveer 10 cm stopzand onder de tegels. Als ik dit met ongeveer 8 cm bemeste tuinaarde vermeng is dat dan voldoende?

 22. Avatar

  Wij denken ook aan een grasveldje in de tuin. Wij hebben een tuin met kleigrond als basis en ik vraag me af of dit dan ook moet worden afgegraven om een laag van 15-20cm zand / iets anders te leggen?

  • Steef Maarsen

   Hallo, klei is van zichzelf erg voedzaam dus een goede basis voor gras. Toch zou ik door de dichtheid van het klei wat grond in de bovenste laag mengen. Dit bevorderd de groei en de afwatering. Succes!

 23. Avatar

  Onlangs hebben we de tegels eruit gehaald met het idee gras te gaan leggen, maar zagen we dat er wit zand onder lag. Dit hebben we uitgegraven (5 cm diep). We hebben wel onze twijfels over het zand wat er nu nog in ligt. Hoe kunnen we bepalen of dit wel geschikt is of dat er juist meer en hoeveel tuinaarde we nog nodig hebben?
  En is het mogelijk – bij gebrek aan vervoer – de graszoden ook te laten bezorgen?

 24. Avatar

  Goedendag,
  Wij willen graag gras in onze nu betegelde tuin.
  De border is omrand met van die ronde stenen, kan het gras daar tegen aan gelegd worden?
  En wat is de beste timing? We willen deze zomer wel graag in de tuin, dus een paar maanden niet op het gras wordt dan wel lastig…

  • Steef Maarsen

   Hallo Melissa, ik snap wat je bedoelt. Voor graszoden is het groeiseizoen tot aan de herfst een prima tijd om aan te leggen. Dus als de tegels nu nog bevallen kan je dat afwachten of zo snel mogelijk beginnen en de minimale tijden aanhouden voor het aanleggen van een gazon. Dan kan je snel gebruik maken van het gras. Succes!

 25. Avatar

  Hallo,

  Gister is hier gras aangelegd met graszoden. Het oogt mooi. Grond is afgegraven, gevuld, aangedrild, potgrond erop, mest erin, gemengd met de hark toen zodes erop. Aangedrukt met hand en voet.
  Niet met een wals.
  Nu liep ik gister even over het gras om er was af te halen. Maar het is kuilen en bergen in t gazon, verzwikte bijna mijn enkels. Op het zicht zie je het niet….
  Wat moet ik nu? Komt dit nog goed of moet ik de legger bellen en vragen of ze met zo’n wals komen plat maken? Of kan ik zit zelf met de voet doen door keer flink over de banen heen en weer te lopen?
  Tips graag welkom!
  Alvast bedankt

  • Steef Maarsen

   Hallo Ellen, wat zonde dat er veel kuilen in het net gelegde gazon zijn. Ik zou absoluut de legger even bellen wat te doen met deze situatie, een strak gazon heeft geen gaten, zeker niet 1 dag na het leggen. Mocht je zelf aan de gang willen gaan zou ik nog even wachten tot dat het gras echt goed geworteld is, dan kan je de gaten zelf vullen met potgrond of tuinaarde. Je kan met een schep het gras van het gat even optillen en vullen of de gaten gewoonweg over het gras vullen. Dat is even een raar gezicht maar het gras groeit er zeker doorheen. Succes!

 26. Avatar

  Wij hebben een stuk wat wij willen ophogen met zwart zand, daar willen wij graszoden leggen. Nu is het zo dat daar kiezelsteentjes hebben gelegen en daar nog wel van ligt. We krijgen niet alles weg. Kan gras aarden als wij daar zwart zand overheen leggen en dan de zoden overheen doen?

  • Steef Maarsen

   Hallo Jeccica, wat kiezels moet geen probleem zijn om een mooie grasmat te krijgen. Met een goede laag grond (ongeveer 10 cm) heb je goede ondergrond. Je zal na een paar jaar grappig genoeg wat kiezels kunnen vinden die naar boven worden gedrukt. Succes!

 27. Avatar

  Beste Steef. Wij willen graag onze stukje gras (10m2) overnieuw doen met graszoden.
  Dit door een kleigrond eronder waardoor het gras niet mooi is.
  Het liefst haal ik ca 20 cm weg en vul ik met een nieuwe ondergrond.
  Wat is de beste ondergrond hiervoor?
  Tuinaarde (zwarte grond) of bemeste tuinaarde? Bvd. Grt

 28. Avatar

  Wij hebben het oude gras weggehaald vanwege de enorme hoeveelheid onkruid. Nu blijken er in de grond die daaronder zit veel (kiezel)stenen te zitten. Is dit een probleem als we nieuwe graszoden willen leggen?

  • Steef Maarsen

   Hallo Maartje, stenen zijn in de meeste gevallen geen probleem. Soms is een dunne laag gestampte of vastgerolde grond een goeie optie voor een egaal oppervlak en het vlakker leggen van gras. Succes!

 29. Avatar

  Hoi! ik moet ongeveer 5 tot 8 cm aarde bij storten. welke aarde moe ik gebruiken? teelaarde?
  of toch iets anders. ik wil graag zo snel mogelijk genieten van een mooie grasmat.

  • Steef Maarsen

   Hallo Adri, je hebt bemeste tuinaarde of tuingrond, beide zijn goed voor een goede start van gras. Vooral vocht is het punt waar goed op gelet moet worden. Nieuw gras moet niet verdrogen. Succes!

 30. Avatar

  Ik wil graag graszoden leggen in de ren voor de konijnen. Moet er dan ook 2 weken gewacht worden met belopen of mogen de konijnen er al eerder op ivm licht gewicht?

  • Steef Maarsen

   Hallo Mirjam, het is een nobel streven om graszoden in de konijnenren te plaatsen, maar je bent snel het gras kwijt omdat konijnen het gras dag in dag uit kort eten. Afhankelijk van de afmetingen van de ren, zou ik het bij kleine afmetingen het gras afraden. Bij grote oppervlakten is het wellicht wel mogelijk. De 2 weken wachten heeft te maken met het vastgroeien van de matten op de grond. Deze tijd kan wellicht korter omdat een konijn erg licht is.

 31. Avatar

  Hallo, wij hebben een paar jaar gras gehad en ik heb een paar weken geleden kunstgras gelegd in onze tuin, maar heb problemen met het onderhoud. De messen van de grasmaaier die jaren uitstekend heeft gewerkt worden erg snel bot, is hier een oplossing voor? Alvast bedankt!

  • Steef Maarsen

   Hallo, het grote voordeel van Kunstgras is dat het bijna geen onderhoud nodig heeft. Dus maaien hoeft ook niet, want het groeit niet. Grote kans dat de messen van de grasmaaier hierdoor bot worden….

 32. Avatar

  Ik lees net dat je zoden het beste kan plaatsen als het groeiseizoen begint.
  Op mijn grasveld is een sleuf gegraven van ca 20 meter. Is dat een groot probleem als ik nu
  graszoden neerlegt. Is zo’n kaal en rot gezicht zo als het er nu bij ligt.

  • Steef Maarsen

   Hallo, als je nu (nov) graszoden legt is de kans erg groot dat de wortels niet vast groeien en de grasplanten last krijgen van vorst deze winter. Een deel kan het dan niet overleven. Het ziet er wel beter uit! Het is een beetje gokken waarbij ikzelf dan tot het voorjaar zou wachten. Succes!

 33. Avatar

  ik wil in mijn achtertuin gras gaan leggen.
  Nu liggen er nog tegels in.
  Hoeveel geel zand moet ik weg halen en vervangen voor zwartegrond om de graszoden te kunnen leggen?

 34. Avatar

  Hallo,

  Tot wanneer kan ik graszoden bij jullie bestellen. Het gaat om een klein stukje ca. 2 m2.
  Bedoelingn is om een klein stukje tuin, tijdelijk, te voorzien van een hoekje gras om een puppy zindelijk te maken.

  gr.
  Joop

  • het inspiratieteam

   Hi Joop, helaas verkopen we op dit moment geen graszoden in verband met de kou. Tegen het voorjaar kan je deze bij ons weer krijgen!

 35. Avatar

  Ik lees op andere websites dat het belangrijk is de pH van de bodem eerst te meten en eventueel met kalk of compost te verbeteren. Is dat nodig voor het leggen van nieuwe graszoden als er al gras (met veel mos en onkruid) gelegen heeft?

  • Steef Maarsen

   Hallo Melanie, gras houdt van kalkachtige grond dus het nooit verkeert om de bodem te verbeteren. Hoe beter de grond hoe beter het glas aanslaat en hoe gezonder het gras uiteindelijk is. Of je dat dan echt moet meten lijkt mij iets wat overbodig. Als het gras eenmaal ligt en goed heeft kunnen wortelen kan je verschillende voedingen gebruiken om het gras in optimale conditie te houden zonder dat er veel tussen komt. Succes!

 36. Avatar

  Goede middag, ik wil graag opnieuw gras neerleggen dmv grasmatten omdat het grasveld zoveel gaten heeft en zaaien niet wil lukken. Is het voldoende om het oude gras weg te halen of moet ik ook afgraven tot 10 cm diep en nieuwe aarde erop leggen?
  Mvg Lindsay

  • Steef Maarsen

   Hallo Lindsay, je hoeft niet hele hele stappenplan door te gaan om zo de grasmatten te laten slagen, wellicht wel goed omspitten, wellicht de grond iets te voeden en te egaliseren. Dan is de kans op slagen hoger! Succes!

 37. Avatar

  Vraagje. Als ik nieuwe graszoden heb gelegd kan ik later gewoon een zwembadje neerzetten zonder dat het gaat verkleuren ? Of is dat niet te voorkomen ?

  • Steef Maarsen

   Hallo Rishal, ook het gras van een graszode zal verkleuren. Als je het badje steeds verplaatst groeit het gras er weer overheen. Er zijn ook speciale schuimmatten voor badjes zodat je deze ook op het tegels kan neerzetten en toch zacht aanvoelt, misschien een optie.. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *