• Voor de beste groeninspiratie
  • Alles voor huis, tuin en dier
  • Handige groenvideo's
minuten lezen

Groene handen aflevering 4

In aflevering 4 van het nieuwe tv-programma Groene Handen ging Lodewijk aan de slag in de tuin van Barbara. Ze heeft last van te veel water in haar tuin als het regent. Lodewijk loste dit op door voor haar een mooi én functioneel gazon aan te leggen zodat het water goed de grond in kan lopen. Sarah ging op bezoek op bij een kweker van luchtzuiverende planten en maakte een groene oase in de studeerkamer. Hugo ging verticaal tuinieren met aardbeienplanten en maakte een heerlijk broodje met gegrilde rabarber uit eigen tuin.

Weekend tuinklus

Vandaag gaat Lodewijk aan de slag in de tuin van Barbara. Barbara heeft als het hard regent veel last van water in haar tuin. Daarnaast is ze net aan haar handen geopereerd dus alle hulp is welkom om haar tegelparadijs om te toveren tot een gezellige én groene tuin. Lodewijk doet dit in weinig tijd door een pergola van duurzaam douglas hout te maken en een mooi gazon aan te leggen. Onder het gazon graaft hij gaten waar hij hydrokorrels in doet. Zo kan het overtollige water nog makkelijker weglopen.

Passie

Sarah  brengt een bezoek aan een kas waar luchtzuiverende planten worden gekweekt. Deze planten zijn niet alleen decoratief maar dragen ook bij aan een schonere lucht in huis. Kamerplantenexpert Marco van Leeuwen geeft Sarah een rondleiding door de kas. Iedere plant zuivert de lucht, maar de planten die Marco kweekt doen dit nog meer dan andere soorten. Wil je nog meer weten over luchtzuiverende planten? Wij hebben een top 10 luchtzuiverende planten voor je uitgezocht en leggen uit hoe ze zorgen voor een schonere lucht.

Van buiten naar binnen

Na haar bezoek aan de luchtzuiverende planten kwekerij gaat Sarah zelf aan de slag met luchtzuiverende planten. Ze maakt een groene oase in de studeerkamer met de luchtzuiverende planten van Marco. Door de luchtzuiverende planten in de studeerkamer komt er meer zuurstof in de lucht waardoor je je beter kunt concentreren. Handig als je moet leren voor je examens!

De eetbare tuin

Kom jij ook altijd plek tekort in je (moes)tuin?  Niet iedereen heeft genoeg ruimte buiten om groenten of fruit te kweken. Hugo heeft daar deze week de ideale oplossing voor: ga de hoogte in! Zo maakt hij eenvoudig zelf een toren waarin je je kruiden en groente kwijt kan. Hugo gebruikt hier een pvc buis voor waar hij gaten in boort. Even de scherpe randjes wegschuren en de buis vullen met natte potgrond. Hij drukt de aarde goed aan zodat de planten niet gaan verzakken. Daarna zet hij de aardbeienplantjes in de lege gaten. Even water geven van bovenaf en klaar! Aardbeien zijn hier heel geschikt voor: ze hangen dan hoog en droog en zullen geen last hebben van wormen of gaan rotten.

Aan de aardbeienplanten zitten helaas nog geen aardbeien, maar Hugo heeft wel rabarber die geoogst kan worden. Hij maakt er een heerlijk broodje gegrilde rabarber met gerookte kip mee. Wil je dit zelf thuis ook maken? Je vind hier het recept.

Groene inspiratie

Water is de basis van de levende tuin maar vraagt om een goede balans. Een tuin mag natuurlijk niet te nat zijn maar ook zeker niet te droog. Daniel Goedbloed van Amsterdam Rainproof legt Lodewijk uit dat het steeds vaker en harder gaat regenen maar soms ook helemaal niet. Hoe ga je hier mee om in je tuin? Er zijn een heleboel manieren hoe je te veel of te weinig water in je tuin kunt voorkomen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

‘In de tuin van’

De tuin van Lodewijk begint al steeds meer vorm te krijgen. Lodewijk gaat ook deze week weer lekker aan het werk en gaat hagen in zijn tuin zetten. Hij gebruikt hier voor twee verschillende soorten: de beuk en de haagbeuk, oftewel de Fagus en de Carpinus. Tip: om er voor te zorgen dat de haag goed aanslaat is het belangrijk om hem in het begin veel water te geven.

‘Een haag is een mooie plek voor vogels om in te nestelen, maar het is ook een natuurlijke manier om in de tuin ruimtes van elkaar te scheiden.’

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *