• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
Vrolijk, retro, sanseveria, geel, ficus, rubberplant, monstera, monkey mask, ananasplant, pannenkoekenplant, cactus, gieter
minuten lezen

Groentrend: retro & vrolijk

Oud is het nieuwe nieuw. De vierde groentrend van dit najaar combineert vintage met nieuw. Retro en vrolijk is geïnspireerd op de jaren ’70. Planten die in de seventies heel populair waren vinden opnieuw hun weg naar onze woonkamers.

De Stippenbegonia bijvoorbeeld, maar ook de uit Scandinavië overgewaaide Pannenkoekenplant. Door potten op pootjes en strakke vormen te combineren krijgen de planten een heel andere dimensie. Gebruik daarnaast verschillende houtsoorten en accessoires met retrovormen. Bijvoorbeeld een open kast met mooie souvenirs en persoonlijke spullen. Regels zijn er niet, laat de creativiteit vooral de vrije loop!

retro, vrolijk, sanseveria, begonia, kangoeroepootje

Deze kamerplanten matchen ultiem

De planten uit de jaren ‘70 krijgen opnieuw de waardering die ze verdienen. Van Pannenkoekenplant tot Sansevieria. De vorm van de plant is in deze stijl belangrijk. Ga voor ronde bladeren, of bloemen in afwijkende strakke vormen en maak je retrostijl helemaal af. Je kunt je daarnaast uitleven met felle, harde kleuren. Hieronder een aantal echte aanraders voor een retro maar strakke stijl in huis:

Groene held: Monstera 'Monkey Mask' of gatenplant

In een interieur met retrovibe staat de Monstera ‘Monkey Mask’ haar mannetje. Deze plant voegt instant een vleugj e eigenheid toe. Ze is bovendien reuze sterk en gaat jaren mee. De Monstera is ook ideaal als vrolijk bungelende hangplant, meer seventies dan dat wordt het niet! Het is niet voor niets dat deze plant een regelrechte Pinteresthype is.

De bladeren van een jonge Monstera vertonen insnijdingen, op latere ‘leeftijd’ verschijnen er gaten. Dit gebeurt niet als de plant te donker staat. Dof geworden blad kun je weer laten glimmen als je het afneemt met een doek met karnemelk. Luchtwortels die bij oudere planten worden gevormd kun je afknippen,
maar kunnen ook lekker decoratief zijn. De Monstera kan zowel licht als donker staan; liever geen direct zonlicht en tocht. De ideale temperatuur is 18 – 22 °C. Een keer per week handwarm water bijgieten (grond mag niet uitdrogen) en eens per 2 weken bijvoeden. ’s Winters maar eens per 2 maanden.

Bekijk de Monstera in de webshop

Pilea peperomioides of pannenkoekenplant

Deze vrolijke plant met ronde bladeren heeft het afgelopen jaar de grootste groei doorgemaakt @Intratuin qua volume. Ook zonder opvallende pot heb je met deze plant direct een retro uitstraling te pakken.

Standplaats: licht/schaduw | Water: wekelijks | Extra: heel makkelijk te stekken

Bekijk de pannenkoekplant in de webshop

Ficus elastica 'Abidjan' of rubberboom

Bij de rubberboom is het belangrijk dat de temperatuur constant blijft. Let op met kleine kinderen en huisdieren want het sap van de Ficus is giftig bij inname en irriterend bij aanraking. Maar naast giftig heeft de Ficus ook een luchtzuiverende werking!

Standplaats: halfschaduw | Water: Regelmatig water geven, grond moet iets vochtig aanvoelen, niet nat

Bekijk de Ficus in de webshop

Sansevieria ‘Laurentii’ of vrouwentong

Brabanders onder ons kennen hem vast, de Sansevieria (voor de niet-Brabanders onder ons, ‘Mijn sansevieria’ is een carnavalskraker). Een niet stuk te krijgen plaatje van een plant. Hij is zelfs uitgeroepen tot studentenplant van het jaar! Kortgezegd, hij is bestand tegen de ergste vorm van verwaarlozing. Daarnaast is het vooral een topper voor een retro en vrolijk interieur door de lijnrechte vormen van het blad.

Standplaats: licht/schaduw | Water: 1 x in de 2 weken

Bekijk de sansevieria in de webshop

Alocasia Zebrina of olifantsoor

Waar de naam van deze exotische schoonheid vandaan komt is wel duidelijk: de gestreepte stelen. Met zijn prachtige groene bladeren steelt hij de show in je interieur.

Standplaats: halfschaduw/zon | Water: regelmatig water geven, grond moet iets vochtig aanvoelen, niet nat.

Bekijk de Alocasia in de webshop

Begonia maculata of stippenbegonia

Meer retro dan dit zal het niet worden, de stippenbegonia is helemaal terug van weggeweest. En naast die stippen heeft de onderzijde van het blad een prachtig rood/paarse kleur.

Standplaats: halfschaduw | Water: 1 x in de week

Ficus lyrata of vioolplant

Deze Ficus heeft vioolvormige bladeren met duidelijk zichtbare nerven. Het is wel een koukleum, hij voelt zicht het beste bij een constante temperatuur.

Standplaats: halfschaduw | Water: regelmatig water geven, grond moet iets vochtig aanvoelen, niet nat. | Extra: het sap van deze Ficus is giftig, let dus op met kinderen en huisdieren.

Calathea lancifolia 'Insigne'

Met zijn puntige bladeren is deze Calathea een bijzondere verschijning. En verassing: de onderkant van het blad is paars! Naast dat hij mooi is om te zien heeft hij ook nog eens een luchtzuiverende werking.

Standplaats: halfschaduw | Water: regelmatig water geven, grond moet iets vochtig aanvoelen, niet nat. | Extra: als de Calathea te weinig water krijgt rolt hij zijn bladeren op.

Bekijk de Calathea in de webshop

Tip: gebruik oude blikjes voor je vetplanten. Timmer een klein gaatje in de bodem voor de afwatering. Gebruik oude kleurrijke boeken als onderzetter en voilà, retro en vrolijk!

Funky monkey

Je hoeft geen keuze te maken, ga voor alles tegelijkertijd. Combineer je ‘waar heb je die ook alweer vandaan’-souvenirs met kleurrijke patronen in retrotonen. Juist bij de retrotrend mag het allemaal een beetje afwijken en is mismatchen ook matchen. Planten krijgen een dominante plek. Lef en humor staan centraal. No way back, laat jezelf gaan.

retro, vrolijk, kleuren, pantone, verf

Alles voor een retro en vrolijk interieur

 

Ook leuk om te lezen

Reacties

  1. Avatar

    Ik heb twee keer de test gedaan de tweede keer kwam er retro en vrolijk uit en dat past beter bij mij. Maar ik heb de test al opgestuurd.

  2. Avatar

    Dit is prach-tig! Maar ik zou toch zo ontzettend graag weten waar dat kastje vandaan komt?! Kunnen jullie me helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *