• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
biodiversiteit, vijver, lavendel, vlinder, vogels, egel, planten, stenen, gras
minuten lezen

Hoe trek je dieren naar je tuin?

Sommige mensen betegelen hun tuin, maar de meesten willen (gelukkig!) groen zien. Kies je voor veel groen, dan krijg je er gratis beestjes bij. Welke zijn er zoal? En wat moet je doen om ze het naar de zin te maken?

Vogels

Met vogels is (bijna) iedereen blij. Vogels in de tuin betekent levendigheid en gezelligheid. Je doet vogels een groot plezier met voedsel en schuilplaatsen. Denk bij voedsel niet direct aan een pindasnoer, maar aan natuurlijk voedsel, bijvoorbeeld bessen en andere vruchten. Een dichte groene struik, bijvoorbeeld een taxus of hulst, dient als schuilplaats, ook in de winter. Merels – in elke tuin aanwezig – zijn heel blij met dorre bladeren op de grond waarin ze kunnen rommelen naar wormen en slakken.

Wil je nog meer weten over het helpen van de vogels in de tuin? Jeanette van Zoelen van Vogelbescherming Nederland geeft in haar blog nog meer tips voor een vogelvriendelijke tuin!

Naturalis, merel

Merel. Beeld: Malene Thyssen, Wikimedia Commons

Insecten

Dagvlinders lok je met planten die veel nectar produceren. In de lente is bijvoorbeeld de vroegbloeiende sleedoorn belangrijk voor dagvlinders die net uit hun winterslaap komen. Laat ook eens een paar brandnetels groeien (bijvoorbeeld bij de composthoop): misschien leggen fraaie dagvlinders zoals de kleine vos en atalanta er wel hun eitjes op!

Naturalis, de atalanta

De atalanta. Beeld: Ksenija Bogdavonić, Wikimedia Commons

Met bloemen lok je veel insecten. Bijen bijvoorbeeld. Wist je dat er in ons land meer dan 300 soorten wilde bijen voorkomen? Bijen en andere insecten bestuiven de bloemen en op die manier kun jij genieten van bessen, aardbeien, appels en druiven.

Zorg dat je voldoende verschillende bloemen plant, zowel ‘ondiepe’ bloemen (bijvoorbeeld margrieten) als bloemen waarin de nectar diep zit weggestopt (bijvoorbeeld kamperfoelie). Plant niet te veel gekweekte bloemen. Die zijn misschien kleurig, maar ze leveren maar zelden stuifmeel of nectar.

Onzichtbare dieren

Behalve soorten die je ziet, zijn er heel veel die je niet ziet: miljoenpoten, springstaarten, mijten, zweefvlieglarven en hooiwagens. Toch zijn ze in een gezonde tuin allemaal aanwezig. Ze leven verborgen tussen de compost, in een regenton, onder een stapeltje stenen of tussen dode stammetjes.

Daarnaast zijn er natuurlijk dieren die ’s nachts actief zijn. Denk hierbij aan bosmuizen, die bessen en zaden eten, of huisspitsmuizen, die op slakken en pissebedden jagen. Overdag schuilen (spits)muizen in een holletje in de composthoop of onder dode stammetjes. En is je tuin aantrekkelijk voor insecten? Dan is er een goede kans dat er ‘s nachts vleermuizen komen jagen!

Bosmuis

Bosmuis. Beeld: Rasbak, Wikimedia Commons

Dwergvleermuis

Ruige dwergvleermuis. Beeld: Louis Westgeest

Variatie, variatie, variatie

Wil je meer dieren in je tuin? Variatie is dan het belangrijkst. Als je tuin veel variatie heeft, komen er verschillende dieren spontaan op af, want ze hebben elkaar nodig. Met veel variatie voorkom je ook dat één diersoort gaat overheersen en je tuin kaal vreet.

Variatie kun je aanbrengen in plantensoorten, hoogte, vocht, en lichte en schaduwrijke plekken. Een rommelhoekje zorgt ook voor variatie, dus laat eens een hoopje dood hout of snoeiafval liggen. Of… leg een composthoop aan.

Voor meer variatie in de tuin

De composthoop

Een composthoop is een bron van leven en bijna noodzakelijk als je een rijke tuin wilt hebben. Wormen en pissebedden zorgen ervoor dat jouw eigen tuinafval omgezet wordt in compost: voedzame grond, waarmee je je tuin weer kunt bemesten. Egels, muizen en allerlei kriebelbeestjes vinden er rust en beschutting.

Vind je een composthoop niet mooi? Maak hem dan in een hoek en zet er een flinke struik voor die ook ’s winters groen blijft.

Compost.

Een diervriendelijke schutting

Een schutting om een tuin zorgt ervoor dat veel dieren jouw tuin niet kunnen bereiken. Soms is een schutting wel nuttig, maar wanneer je aan de onderkant een plank weglaat is er voldoende ruimte om een egel door te laten. In plaats van een schutting kun je ook een stekelhaag (vaak met mooie bloemen of besjes) planten. Kleine dieren kunnen er onderdoor, terwijl honden en andere ongewenste gasten buiten blijven.

De vijver

Een vijver is een bron van leven. Het trekt vogels aan, die er komen drinken, en libellen, die zich er voortplanten. Het is niet nodig om dieren in de vijver los te laten – ze komen er vanzelf! Voor je het weet heb je salamanders en libellen, die beide weer muggenlarven eten. Is je tuin te klein voor een vijver, dan is een eenvoudige ondiepe schaal met water ook al voldoende.

Geschreven door Guido Keijl (Naturalis Biodiversity Center)

Guido Keijl werkt bij Naturalis en houdt zich onder andere bezig met aangespoelde walvissen en determinatie van veerresten in vliegtuigmotoren, om zo te ontdekken welke vogelsoorten slachtoffer worden. In zijn vrije tijd kijkt hij naar vogels en insecten en doet hij onderzoek naar het dieet van bruinvissen.

Guido Keijl

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Beste,
  Ik heb het zitten lezen en vind het toch wel interessant te lezen hoe het allemaal werkt. Ik hou van vogels in de tuin en heb die dan ook wel met mooie geluidjes.
  Maar ik zou heel graag kleur in mijn tuin willen heb geen bloemen, (weet niet hoe te planten) woon hier nu 2 jaar. Heb ook totaal geen verstand van bloemen en planten. Maar hou wel van groen en zeker als het groen in de winter blijft.
  Heb nooit geen tuin gehad in mijn leven, altijd betegelde plaatsen.
  Wil heel graag vlinders in mijn tuin hebben met al die mooie kleurtjes.
  Lieve groet,
  Marian

 2. Avatar

  Voor een appartement terras al een aardige score ,leuk die tips die je krijgt om je tuin/terras te optimaliseren .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *