Laden..
De 10 belangrijkste tips bij het kopen van een hond

De 10 belangrijkste tips bij het kopen van een hond

Veel mensen zijn dol op honden en overwegen er een aan te schaffen. Wil je graag een hond? Dan brengt dat wel een hele verantwoordelijkheid met zich mee. Jouw trouwe viervoeter neemt al snel twee uur van je tijd per dag in beslag. Daarnaast zijn er nog heel wat andere dingen om rekening mee te houden. Wij zetten de 10 belangrijkste tips voor je op een rij!

  • Delen: Deel dit artikel:
7 minuten leestijd

Ik wil een hond

Veel mensen willen graag een hond en ook kinderen vragen er vaak om. Niet zo gek, want honden zijn hele lieve en trouwe huisdieren. Voor je een hond gaat kopen is het alleen wel verstandig hier eerst goed over na te denken. Bedenk bijvoorbeeld dat je dagelijks al zo’n twee uur kwijt bent aan wandelen, verzorgen en opvoeden. Je moet er dus wel voldoende tijd voor hebben. Daarnaast is een hond natuurlijk niet gelijk braaf en is er tijd nodig om hem te leren wat wel en niet mag. En had je al stilgestaan bij de kosten? Je bent al snel zo’n 50 tot 100 euro per maand kwijt aan voer, medische verzorging, enzovoort. Gelukkig krijg je er ook heel veel voor terug, want honden zijn hele leuke vriendjes waar je van alles mee kunt doen. Jullie worden vast de beste maatjes!

1. Een hond kopen

Als je besloten hebt om een hond te kopen is de eerste vraag waar je hem gaat aanschaffen. Ga je bijvoorbeeld naar het asiel of een fokker? En wat voor soort hond wil je eigenlijk? Er zijn grote en kleine honden en het ene ras is makkelijker dan het andere. Bedenk dat een pup veel meer tijd kost dan een hond die al opgevoed is. Laat je goed informeren voor je een keuze maakt. Zorg dat je je hond op een betrouwbare plek aanschaft, dat kan veel ellende voorkomen. Let op het gedrag, de gezondheid en de manier waarop de dieren gefokt zijn. Een hond kopen kan bij het asiel, een particulier of een fokker, natuurlijk is het beste om eerst het asiel te overwegen.

2. Voeding

Het belangrijkste wat je hond nodig heeft is het hondenvoer. De juiste voeding zorgt namelijk dat je dier gezond blijft. Een hond moet twee keer per dag voer krijgen en heeft een bak vers water nodig. Kwaliteitsvoedsel lijkt misschien wat duurder, maar is veel zuiniger in gebruik. Je doet er langer mee en je hond krijgt alle benodigde voedingstoffen binnen. Kom langs bij Intratuin en laat je inlichten door een gespecialiseerde medewerker op de dierenafdeling. Ons huismerk hondenvoeding is samen met kwaliteitsleveranciers met zorg gekozen door onze specialisten. Probeer het zelf, je zult verrast zijn door de veel lagere prijs.

3. Huisvesting

Een hond heeft in huis niet zo heel veel ruimte nodig omdat hij vrij kan rondlopen. Het maakt wel uit of het een grote of kleine hond is en of hij erg bewegelijk of juist rustig is. Houd bij het kiezen van een hond daarom rekening met de ruimte die je hebt. Elke hond heeft in huis een eigen veilige ligplek nodig. Hier kan hij slapen, uitrusten of zich even terugtrekken. Je kunt kiezen voor een benchmand, ligbed, kussen of hok. Voor een puppy is een bench meestal het beste, want hierin kunnen ze zich veilig terugtrekken en als je even niet kunt opletten kun je de bench dichtdoen. Ook voor grotere honden kan dit een goede oplossing zijn, bijvoorbeeld als je kinderen hebt. Een bench is niet zielig voor de hond, mits hij wel genoeg ruimte heeft. Laat je daarom goed adviseren door een van onze medewerkers. Wanneer de hond goed opgevoed is en vrij in huis kan rondlopen kun je kiezen voor een mand, ligbed of kussen.

4. Verzorging

Een hond verzorgen kost tijd. Hij wil het liefst vier keer per dag naar buiten – ook wanneer het slecht weer is – en daar moeten tenminste twee lange wandelingen bij zitten. Hoe lang de wandeling moet zijn hangt af van het ras, je kunt je voorstellen dat een hazewindhond meer beweging nodig heeft dan een chihuahua. Naast de hond uitlaten en voeren moeten sommige honden ook geborsteld worden.

5. Opvoeding

Een hond heeft opvoeding nodig. Het kost best wat tijd en energie om jouw hond te leren wat wel en niet mag. Zeker als je een puppy hebt kan hier veel tijd in gaan zitten, maar ook een volwassen hond moet voldoende leiding krijgen. Laat je bij de opvoeding begeleiden door een goede hondenschool. Tijdens een cursus leer je hoe je het beste met je hond kunt omgaan en wat de beste aanpak is. Zo’n cursus is niet alleen nuttig maar vaak ook leuk om te doen.

6. Aandacht

Een hond houdt van gezelschap en je kunt hem daarom niet te veel alleen laten. Na gewenning kan een hond maximaal 6 uur per dag alleen zijn, maar in het begin zal dat minder zijn. Een hond moet namelijk aanleren om alleen te zijn, anders kunnen ze gaan blaffen of spullen in huis slopen. Dat wil je natuurlijk niet! Daarnaast hebben honden veel aandacht nodig. Ze spelen graag en houden van knuffelen. En wat doe je met je hond als je op vakantie gaat? Het is erg leuk om je hond mee te nemen, maar dan kun je niet meer overal naartoe. Een andere optie is een hondenpension of een oppas.

7. Voortplanting

Is jouw hond een jongen of een meisje? Wil je ooit een nestje, dan kies je natuurlijk een teef. Wil je geen huis vol puppy’s? Dan kun je de hond beter laten castreren. Doe je dit niet dan zal een teefje zo’n twee keer per jaar loops worden. Tijdens deze periode is ze vruchtbaar en zal ze op zoek gaan naar een valwassen reu. Deze loopsheid duurt zo’n drie weken. Informeer bij de dierenarts over castratie of anticonceptie.

8. Gezondheid

Natuurlijk is het belangrijk op de gezondheid van je dier te letten. Denk daarbij aan het knippen van de nagels, vachtverzorging en het bestrijden van vlooien en teken. Ook moet een hond regelmatig worden ontwormd.

Het is verstandig je hond te laten vaccineren om hem te beschermen tegen allerlei ziektes, zeker als hij naar een pension gaat of mee op reis. Bij langharige honden is het borstelen geblazen, het haar moet namelijk dagelijks verzorgd worden. Gebitsproblemen zijn te voorkomen door de tanden van de hond te poetsen. Het is daarnaast verstandig je hond eens per jaar door de dierenarts te laten nakijken.

Tip: Met een hondenverzekering kun je je verzekeren tegen hoge medische kosten als je hond ziek wordt of een ongeluk krijgt.

9. Veiligheid

Kinderen kunnen heel goed samengaan met honden, maar het kan ook fout gaan. Als je kinderen hebt is het dus belangrijk om een hond te kiezen die daarmee om kan gaan. Laat de hond daarnaast nooit met ze alleen. Gelukkig zorgen de meeste honden niet voor problemen en worden ze de beste maatjes met kinderen. Toch kun je maar beter voorzichtig zijn. Kijk ook eens op de website minderhondenbeten.nl voor meer informatie. Heb je andere dieren in huis? Bedenk dan of deze wel samen zullen gaan met de hond.

Extra veilig: een dierenpaspoort

Steeds vaker krijgen dieren een chip en een dierenpaspoort. Daarin staan alle gegevens en vaccinaties van je hond. Als je naar het buitenland wilt is zo’n chip zelfs verplicht. Deze chip is een elektronisch implantaat waar de dierenarts, dierenambulance en het dierenasiel het chipnummer van kunnen aflezen. Zo kunnen ze precies zien waar de hond thuishoort en wat de medische gegevens zijn. Via de databank van Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren zijn de gegevens altijd op te vragen.

10. Beweging

Net als mensen, hebben ook dieren voldoende beweging nodig. De ene hond heeft meer beweging nodig dan de ander, houd daar bij aanschaf rekening mee. Als een hond veel beweging nodig heeft is het belangrijk dat er in de buurt een veldje is waar hij lekker kan uitrennen. Voor de meeste honden is het trouwens juist niet goed om trap te lopen. Woon je in een flat zonder lift neem dan geen grote zware hond, want die zijn vaak gevoelig voor gewrichtsproblemen.

Waar anders dan bij Intratuin vind je alles voor jouw trouwe viervoeter? En ook voor deskundig advies over voeding, aanschaf, verzorging en/of opvoeding staat bij Intratuin een professioneel team voor je klaar! Bezoek een Intratuin bij jou in de buurt.

Bekijk onze 10 tips bij het aanschaffen van een:

Cavia · Kat · Knaagdier · Konijn · Vis · Vogel

Reacties (2)
M
Miranda
8 augustus 2018, 15:09
Ik wil alleen even corriceren dat het chippen van je hond tegenwoordig altijd verplicht is. \ Voor de rest kei leuk die artikels!
M
Marvin
10 december 2018, 13:48
Ik denk dat het ook belangrijk is om te vermelden, zeker bij een artikel op intratuin, dat je goed je kamerplanten en tuin moet controleren of deze wel veilig is voor honden. Er zijn veel planten die giftig zijn voor honden en zeker puppies willen nog weleens blaadjes of besjes opeten.
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top