Laden..
Honden in de auto

Honden in de auto

Het is fijn als je hond met plezier in de auto mee kan rijden. Een lekkere lange wandeling op het strand, meegaan naar een terras of op vakantie. Gezellig samen op pad! Maar om er voor te zorgen dat de reis soepel verloopt moet je wel wat dingen voorbereiden. Voor de veiligheid, comfort en zo min mogelijk stress voor jouw en je hond. Als je dit niet doet kan je hond bijvoorbeeld gaan piepen of janken tijdens het rijden. Ook kan het zijn dat je hond wagenziek wordt. Kun je dat voorkomen? En hoe kun je jouw hond veilig vervoeren in de auto? In deze blog geef ik je tips en informatie over honden en reizen in de auto.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Laat je hond wennen aan de auto

Honden en zeker pups moeten wennen aan het meerijden in de auto. Geef je hond een paar dagen eten in de auto; in het begin zonder dat de motor loopt, en dan als de motor stationair draait. Pas als je hond vol vertrouwen in de auto springt, kan je gaan rijden. Misschien is het handig als er even een paar keer iemand naast zit. Bouw het rustig op.

Met een gehoorzame hond op pad

Het is vaak ontzettend fijn en gezellig om je honden met een dagje uit of op vakantie mee te nemen. Bedenk echter wel – dat niet alle hotels en restaurants honden accepteren. Leer je hond om netjes onder een stoel of tafel te blijven liggen, neem een kluifeten en waterbakje mee en oefen dit. Je kan beginnen met een snackbar, waar het vaak niet zo’n ramp is als je hond iets geks of stouts doet. Later kan je dan een wat luxer restaurant proberen.

Vraag voordat je met een hond binnenkomt of dit mag. Zeker als je een niet-blaffende hond hebt, mag dit regelmatig. Hoe fijn is het als je het restaurant uitloopt en mensen verbaasd kijken dat je al die tijd een hond bij je had?

HondHond

Eten tijdens het rijden

Het is natuurlijk fijn je hond te laten kluiven om hem of haar af te leiden. Echter, bedenk dat wij kinderen ook geen lolly geven in de auto; als je opeens moet remmen, zit de lolly of het bot achterin de keel… Een Kong – die groot genoeg is dat het niet helemaal in de bek van je hond past – is een veilig alternatief. Of neem bijvoorbeeld een knuffel of speeltje mee.


Hondenspeeltjes


Honden en wagenziekte

Wagenziekte bij honden kun je aan een of meer van de volgende symptomen herkennen; hijgen, kwijlen, slikbewegingen maken, de bek aflikken, trillen, overgeven. Misselijkheid maakt natuurlijk niet dat je hond met plezier de auto inspringt. Naar is het wel – voor jou als eigenaar maar zeker ook voor je hond! De meeste honden groeien hier uiteindelijk overheen. Is het een probleem, of wil je je hond toch mee op pad nemen op vakantie? Overleg met je dierenarts naar de mogelijkheden om je hond met medicatie te helpen.

Hond in autoHond in auto

Veiligheid in de auto

Als je in de auto stapt klik je jezelf vast in de gordel. Dit moet ook voor je hond want een hond los in de auto kan erg gevaarlijk zijn. Naast dat de hond jou kan afleiden of zelfs op je schoot kan springen tijdens het rijden, kan je hond een projectiel worden bij een plotselinge stop of aanrijding.

Wat zijn de mogelijkheden voor het veilig vervoeren van je hond?

Er bestaan diverse mogelijkheden om je hond in je auto vast te zetten. Van tuigjes, hondenrekken tot reisboxen. Hier een aantal dingen op een rij!

Hondenrekken en hondennetten

Een hondenrek wordt bevestigd tussen de passagiersruimte en de bagageruimte. Dit zorgt ervoor dat de hond bij een plotselinge stop of aanrijding niet naar voren schiet. Kijk wel goed naar de sterkte van de rekken.

Autobeschermdeken op de achterbank

Deze dekens – die meestal met een lus over de hoofdsteunen vastgezet wordt – beschermt de open ruimte tussen de twee voorstoelen af en houdt je auto schoon. Dit is niet bedoeld als een veiligheidsvoorziening omdat de hond nog steeds makkelijk tussen de ruimte tussen de twee voorstoelen kan vallen bij hard remmen of een botsing. Bovendien kan de hond ook nog steeds eenvoudig op schoot springen bij de bestuurder.

Autotuig met koppelstukken

Maak je hond nooit vast aan een hondenhalsband; de kans dat de hond de nek beschadigd of zelfs breekt, is zeker aanwezig. Kies liever voor een autotuigje waarmee je hond kunt vastzetten. Ook kun je koppelstukken kopen die je vastmaakt aan het tuig en daarna in de gordelhouder steekt, zodat de hond vastzit. Kijk daarbij goed naar de kwaliteit want er bestaan tot op heden geen officiële keurmerken voor deze tuigjes. Als je een tuig kiest, kies voor stevig, breed en gevoerd materiaal.

Benches

Daarnaast bestaan er de zogenaamde reisboxen of benches. Gebruik nooit je draadbench van binnen. Dit biedt geen enkele bescherming en vormt een gevaar voor de inzittenden. Kies voor een stevige bench. Er bestaan stoffen benches die in de regel niet sterk genoeg zijn, kunstof benches en zwaar uitgevoerde aluminium benches. Belangrijk is dat je de bench vast maakt aan je bagage-ogen in de bagageruimte of aan de gordel op de achterbank.

Laat nooit je hond in de auto of bench om “even” boodschappen te doen. De temperatuur in de auto, ook op minder warme dagen, loopt razendsnel op.


Veilig in de auto


Flapperende oren & natte neuzen

Honden vinden het vaak heerlijk om met de kop uit het raam mee te rijden. Alleen lopen veel honden daardoor een oor – of oogontsteking op. Dus helaas valt dat niet aan te raden.

Water in de auto

Er bestaan speciale auto (reis) waterbakken. Dit zijn waterbakken waar het water niet zomaar uit klotst, de zogenaamde roadrefresher drinkbak. Ook zit de drinkbak met klittenband aan de autobekleding vast. Of neem een speciale waterfles voor de hond mee, die je ook kan gebruiken tijdens wandelingen.

Honden en hitte, geen goede combinatie

Honden kunnen niet transpireren zoals wij dat doen. Ze kunnen hun warmte dus slecht kwijt. En als je dan kijkt hoe snel het warm kan worden in de auto, zelfs zonder dat het voor ons echt warm is, dan kan dat dus echt een groot probleem zijn. Jaarlijks overlijden dan ook veel honden in de auto door de hitte. Laat honden als het ook maar een beetje warm is nooit alleen in de auto. Bij 22 graden wordt het al snel rond de 45 graden in de auto (bron LICG). Als de lichaamstemperatuur van een hond boven de 40 graden komt (en dat hoeft maar om een paar minuten te gaan) kan er echt onherstelbare weefselschade optreden.

Probeer het zelf eens, Parkeer je auto en wacht 5 minuten met gesloten ramen en je ervaart direct wat er gebeurt.

Honden koelhouden

Er bestaan allerlei koelmatten en bandana’s om je hond koel te houden. Ga je regelmatig met je hond op pad? Dan valt dat zeker aan te raden om daar is goed naar te kijken. Geef het dier wel een keuze of hij daar wel op (of niet In de buurt) wil liggen.

Honden mee op vakantie

Een hond meenemen en samen op avontuur gaan is natuurlijk geweldig leuk. Maak je lange ritten, stop dan regelmatig, bied je hond regelmatig wat drinken aan en loop even een stukje.

Andere landen, andere regels

Check van tevoren de regels van dat betreffende land – in sommige landen zijn andere regels, als een speciaal hondentuig in de auto of een muilkorf – voor het uitlaten verplicht. Ook kunnen er in landen andere ziektes heersen. Denk bijvoorbeeld aan hartwormen en zandvliegen. Overleg met je dierenarts naar de risico’s van dat land en of kijk op de website van het LICG.

HondHond

Bernice Muntz

Dierentrainer en gedragstherapeut

Reacties (1)
B
Bregje WR
27 mei 2019, 02:20
Interessant artikel! Mijn pup zou ik graag met mij mee willen nemen wanneer ik uit ga, dus deze tips gaan mij in de toekomst zeker helpen. Ik zal er nu aan beginnen om mijn pup gewend te laten raken in de auto. Vooral als je de hond moet meenemen naar de dierenarts met de auto kunnen deze adviezen goed helpen. Bedankt voor de tips.\
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top