• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
minuten lezen

Intratuin en de Nationale Tuinvogeltelling

Ongeacht in welk seizoen we zitten; vogels zijn altijd een aanwinst in de natuur en dus ook in jouw tuin. Opstaan met vrolijk vogelgezang zorgt er alleen al voor dat je je dag goed begint. Maar naast hun mooie verschijning en prachtige geluid zijn vogels ook erg nuttig.

Helaas hebben steeds meer met verstedelijking te maken. Dit betekent dat er steeds minder natuur voor vogels en insecten overblijft. Ook kiezen veel jonge mensen voor het gemak; de tuin wordt betegeld met grote moderne tuintegels. Hierdoor hebben vogels steeds minder planten om in te kunnen leven. Daarom is het extra belangrijk om nestelgelegenheid en voedingsplaatsen voor vogels te creëren. Met het juist aanleggen van een zogenoemde ‘vogelvriendelijke tuin’ kun je vooral de bedreigde vogelsoorten helpen.

Waarom moeten we de vogels in de tuin helpen?

We weten inmiddels veel over de vogels in de natuur, maar over de vogels in onze tuinen is nog weinig bekend. Maar omdat alle tuinen in Nederland best een groot oppervlak bestrijken, is het goed om te weten welke vogels er in onze tuinen zitten, hoe ze onze tuinen gebruiken en welke trends we zien daarin. Hoe meer informatie over de soorten vogels in de tuin, hoe beter we ze kunnen helpen! Daarom houdt Vogelbescherming Nederland ieder jaar de Nationale Tuinvogeltelling, om met die informatie de de vogels in je tuin beter te kunnen beschermen.

Wat is de Nationale Tuinvogeltelling?

De Nationale Tuinvogeltelling is een landelijk evenement dat wordt gehouden door Vogelbescherming Nederland in het laatste weekend van januari. Dit jaar vond de Nationale Tuinvogeltelling plaats op zaterdag 27 en zondag 28 januari. Het leuke van de tuinvogeltelling is dat iedereen mee kan doen, gewoon vanuit je woonkamer.

Hoe werkt de vogeltelling?

Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling tel je een half uur de vogels in je tuin of op je balkon.  Vliegen de vogels alleen maar over je tuin? Die tellen niet mee. Je noteert alle waarnemingen en geeft de telling door op de tuinvogeldagen via de app Tuinvogels of via de website van de tuinvogeltelling. Op dat moment staat het telformulier voor je klaar, het wijst zich vanzelf. De Nationale Tuinvogeltelling 2018 vond plaats op 27 en 28 januari. Zet de data van 2019 alvast in je agenda: 26 en 27 januari! Ga voor meer informatie over de vogeltelling  naar www.tuinvogeltelling.nl

Wat wordt er met de informatie gedaan van de vogeltelling?

Vogelbescherming Nederland verzamelt de gegevens en analyseert na afloop van de telling samen met SOVON Vogelonderzoek Nederland de tellingen. Ze kijken naar opvallende weersinvloeden, invloeden van voeren door mensen, de invloed van een ‘groene tuin’ versus een ‘tegeltuin’, etc. Ieder jaar maken ze een uitgebreid rapport over de telresultaten. Het is goed om je te realiseren dat één jaar tellen niet zoveel zegt. De kracht van dit soort tellingen zit hem in de herhaling: pas na jaren kunnen we trends en bewegingen zien.

Resultaten 2018

Meer dan 65.000 mensen telden in het weekend van 27 en 28 januari de vogels in hun tuin tijdens de 15e Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek. Het meest werd, net als afgelopen jaren, de huismus geteld. Opvallend is dat er veel minder merels gezien werden in de Nederlandse tuinen dan afgelopen jaren. De koolmees is nu de vogel die in de meeste tuinen werd gezien. Oorzaak van de achteruitgang van het aantal getelde merels is mogelijk het Usutuvirus. Dit voor merels dodelijk virus werd afgelopen jaren in vooral Oost-Nederland geconstateerd. Om de daadwerkelijke oorzaak van het lage aantal merels vast te stellen, is nader onderzoek nodig.

De top-10

Dit is de top-10 van de Nationale Tuinvogeltelling 2018. Tussen haakjes de notering tijdens de editie van 2017.

 1. Huismus (1)
 2. Koolmees (2)
 3. Pimpelmees (5)
 4. Kauw (4)
 5. Merel (3)
 6. Vink (6)
 7. Turkse tortel (7)
 8. Houtduif (8)
 9. Ekster (11)
 10. Roodborst (10)

Lees hier het uitgebreide onderzoek.

Dit blog is geschreven in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Rechten beelden: Vogelbescherming Nederland

Ook leuk om te lezen