Laden..
Zo hou je kamerplanten gelukkig in de herfst en winter

Zo hou je kamerplanten gelukkig in de herfst en winter

De hele zomer lang hebben je planten verschrikkelijk hard staan groeien. Hopelijk heb je mooie nieuwe bladeren zien ontstaan, nieuwe takken zien verschijnen en heb je je plant misschien zelfs wel verpot. In de herfst kan het zijn dat je wat veranderingen in het gedrag van je planten ziet. Want net als de planten die buiten staan, hebben de seizoenen invloed op de planten in je huis. Wat je precies kunt verwachten, zal ik je in deze blog vertellen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Winterrust

Het grootste verschil in de winter is dat er veel minder daglicht is. De dagen zijn korter en het licht is minder fel. Je planten, die leven van het licht, krijgen dus veel minder energie. Veel planten komen in een winterrust; ze groeien minder hard of helemaal niet. Zie je dus opeens geen nieuwe bladeren meer verschijnen aan je geliefde planten, dan is dat geen reden voor paniek. Je kunt je planten helpen het wat rustiger aan te doen in de winter met de volgende tips.

Geef minder water

Een plant gebruikt licht en water om door middel van fotosynthese te groeien. Als er minder licht is, remt de fotosynthese af en heeft een plant ook minder water nodig. Het is dus belangrijk dat je minder water aan je planten geeft in de herfst en in de winter. Controleer goed of de grond droog genoeg is, voordat je je planten water geeft. Steek je vinger in de grond om er zeker van te zijn dat de aarde dieper in de pot al droog is. Als je je watergift niet aanpast aan het seizoen, kan het zijn dat je te veel water aan je plant geeft en je hem langzaam verdrinkt.

In deze periode kun je cactussen zelfs helemaal droog zetten. Dit kun je doen met alle cactussen, behalve de ieniemienie cactusjes, die nog niet zoveel vocht reserves hebben. Cactussen zijn van nature gewend om lange tijd droog te staan. Het kan zijn dat je cactus in deze periode een beetje zal krimpen, dan gebruikt hij het vocht wat hij heeft opgeslagen in die dikke stam. Zie je je cactus erg krimpen? Geef dan voorzichtig een extra slokje water. Als het voorjaar aanbreekt en er weer meer licht is, kun je langzaam het water geven weer opbouwen. Je cactus komt dan uit zijn winterrust en je hebt kans dat deze zelfs gaat bloeien.

Cactussen en vetplantvCactussen en vetplantv

Verwarming

Wat is het toch fijn om in de winter lekker de verwarming aan te zetten en binnen te blijven. Je planten vinden dit soms wat minder fijn. De hele dag stroomt er warme lucht langs de bladeren van de planten die boven de verwarming staan. Dat kan ervoor zorgen dat deze bladeren erg uitdrogen. Daarom kun je planten met grote, dunne bladeren beter niet boven of naast een verwarming zetten. Stevige planten, zoals cactussen, vetplanten en onder andere Yucca’s kunnen deze extra warmte wel aan, maar zorg er wel voor dat ze niet direct op de verwarming staan, of dat de bladeren de verwarming aanraken.

Kamerplant sproeienKamerplant sproeien

Luchtvochtigheid verhogen

De warmte van de verwarming zorgt er ook voor dat de lucht in ons huis erg droog wordt. Tropische planten, die gewend zijn aan een heel vochtige omgeving, kunnen hier vaak slecht tegen. Ze kunnen hierdoor schade oplopen, zelfs als ze niet boven de verwarming staan. Meestal resulteert het in bruine puntjes en bruine randen langs het blad. Aangezien die niet meer opnieuw groen worden, kan het je plant een stuk minder mooi maken.

Gelukkig kan je er ook wat aan doen! Eén van de oudste manieren om de luchtvochtigheid te verhogen, zijn waarschijnlijk wel de bakjes water op de verwarming. Gebruik zo’n vintage verwarming hanger, of zet potjes met water op de verwarming en zorg ervoor dat je het water regelmatig ververst, zodat er geen bacteriën in ophopen. Als je veel tropische planten in huis hebt kan je ook een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid te verhogen.

Het helpt ook om planten die van een hoge luchtvochtigheid houden bij elkaar te zetten. Het vocht wat verdampt van het blad, blijft dan tussen de bladeren hangen en zorgt zo voor een aangenaam klimaat voor je planten.

Pak ook eens de plantenspuit en besproei de bladeren van je tropische huisgenoten. Op het blad, rondom de plant, door je hele huis; een goede sproeibeurt zorgt ervoor dat er weer meer vocht in de lucht komt. Je kan dit elke dag wel een keer doen. Er zijn een paar planten die liever geen vocht op het blad krijgen, zoals Begonia’s en planten die fijne haartjes op het blad hebben. Het water dat in de haartjes blijft hangen kan voor lelijke plekjes zorgen. Cactussen en vetplanten hebben ook geen sproeibeurt nodig, want die zijn de droge lucht wel gewend.

Stop met plantenvoeding en verpotten

Plantenvoeding is heel belangrijk voor de groei van je planten. Maar in de winter staat de groei vaak helemaal stil. Geef je dan toch plantenvoeding, dan kan het zijn dat er te veel mineralen in de grond komen en dat de wortels daardoor beschadigen. In de herfst en de winter hoef je je planten dus niet bij te voeren. Hier begin je weer mee als je in het voorjaar nieuwe groei ziet verschijnen aan je planten.

Met verpotten van je planten kun je beter ook even wachten. Verpotten kan erg stressvol zijn voor je plant. Vaak raken er tijdens het proces altijd wel een aantal wortels beschadigd. Dit is in het groeiseizoen geen probleem, dan groeien ze zo weer aan. Maar in de winter is dat wat lastiger voor je plant. Als je je plant in het voorjaar verpot, dan krijgt hij op het juiste moment nieuwe voedingsstoffen en extra ruimte om te groeien. De perfecte boost voor het begin van de lente.

Let op de lichtinval

Verandert dat ene plekje met indirect licht in de winter tot een volle schaduw plek? Dan kan het zijn dat je plant net te weinig licht krijgt. Als je een enkel geel blaadje hier of daar ziet verschijnen, hoef je je nog geen zorgen te maken. Je kunt deze blaadjes gewoon verwijderen. Maar vallen er veel bladeren van je plant af? Dan kan het verstandig zijn een plekje met net iets meer licht voor je plant op te zoeken. Zet je plant niet meteen in de volle zon, maar liever een paar meter dichterbij het raam.

Minder werk, meer genieten

In de winter hoef je eigenlijk dus wat minder aandacht aan je planten te geven. Ze doen het prima met wat minder water en minder plantenvoeding en hebben alleen wat extra luchtvochtigheid en soms wat meer licht nodig. Let er verder op dat de planten met die mooie grote bladeren wat verder van de verwarming af staan, dan kan je de hele winter lang van je planten genieten.


Populaire kamerplanten

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (29)
G
Gea kerkhoff
6 november 2018, 18:32
Geweldig om deze mail gelezen en ja ik wil graag winnen,omdat ik nu gelukkig weer kan lachen,ik heb een herseninfarct gehad en ben nu redelijk hersteld ,ik wil op deze manier mijn man verassen met een mooie kerst ,hij heeft mij verzorgt en helpt overal mee,terwijl ook nog werkt .als dank wil ik hem verassen
J
Jannet Pathuis
13 november 2018, 23:10
Geweldig deze mail met heel veel informatie over verschillende planten. Heb inderdaad ook een plant die bruine randen gaat ontwikkelen, zal hem morgen gelijk met de plantenspuit behandelen. Dit advies hoor ik voor het eerst, er staan ongeveer 60 planten in mijn huis verspreid over alle ruimtes. Allerlei soorten planten, bedankt voor het advies hier heb ik zeker wat aan.
J
Joyce den Breker
14 november 2018, 11:54
Heel leuk om te lezen En veel bruikbare tips bedankt Joyce
V
Vermeir martine
24 november 2018, 14:16
Heel leuk om alles te lezen en veel bruikbare tips martine
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:39
Hoi Clair, Een Strelitzia , ficus en Alocasia houden wel van een goede vloerverwarming! Houd wel het waterpijl in de gaten want deze planten zullen sneller uitdrogen!
T
Tiny
3 januari 2020, 19:51
'bedankt voor de handige tips en stekken van kamerplanten.
L
Leny Deen
21 januari 2020, 10:23
Leuk om te lezen. Ben helemaal gek op orchideeen. Hou ze ook altijd wel over voor de volgende bloei. Na de bloei breng ik ze naar boven. Voor rust, als ze weer nieuwe takken krijgen gaan ze weer naar beneden.
J
Janet
29 januari 2020, 17:19
Heel leuk om over planten te lezen. Het maakt mij altijd blij.
A
Adry van Werd
7 november 2020, 10:17
Heel leuk om te lezen,en veel nuttige en leerzame informatie.
E
Elly Elling
5 januari 2021, 20:11
Na het lezen over het verzorgen van kamerplanten in de winter heb ik toch weer tips gekregen die ik niet wist. \ Zoals geen voeding in de wintermaanden en minder water geven. bedankt voor de tips!
M
Magda
19 oktober 2021, 19:58
ik volg de app van Intratuin voor de verzorging van mijn planten. Ik krijg dus een seintje als mijn planten water en/of voeding nodig hebben. Wordt deze app ook aangepast aan wat een plant nodig heeft in de zomer en de winter?
I
Intratuin
20 oktober 2021, 14:32

Hoi Magda,

Momenteel wordt dat nog niet aangepast aan het seizoen.

We denken er over na om dat in de toekomst anders te gaan doen.

^Intratuin

A
Alexandra
22 november 2022, 22:18
Deze vraag had ik ook, wel jammer want ik ga altijd af op de app en dan krijgen ze nu dus teveel, dus kan ik de app niet gebruiken of hebben jullie hier een tip voor?
M
Magda de Ruiter
23 december 2022, 15:39
ik stop in ieder geval van oktober tot maart met het geven van voeding, ook al geeft de app dat wel aan. En ik geef minder water dan de app aangeeft. Vanaf maart, als het echt een beetje voorjaar wordt, ga ik de app weer volgen.
A
Alice
31 oktober 2021, 08:05
Bedankt voor de fijne tips! Kun je ook aangeven hoe het zit met vloerverwarming (als hoofdverwarming)?
I
Intratuin
3 november 2021, 08:32

Hoi Alice,

Vloerverwarming is niet slechter voor je planten als de normale verwarming. Je kan alleen beter geen potten rechtstreeks op de verwarmde vloer zetten.

Daarnaast moet je de luchtvochtigheid in je huis in de gaten houden, zodra je planten uitdrogingsverschijnselen tonen moet je de luchtvochtigheid verhogen.

^Intratuin

H
Hans Roomenburg
6 december 2021, 05:55
Hallo wij zijn pas begonnen met cactussen te verzamelen. Onze cactussen staan pal voor het raam op het noorden nou is onze vraag moeten de cactussen afentoe gedraaid worden .graag uw reactie alvast onze vriendelijke dank.groetjes familie roomenburg.ps wij willen jullie van intratuin ook nog even een groot compliment geven met jullie fantastische app . Daarom krijg INTRATUIN van ons een dikke tien
I
Intratuin
6 december 2021, 10:49

Beste familie Roomenburg,

Wat leuk om te horen dat jullie fan zijn van de Intratuin app! 

De cactussen groeien vaak niet zo snel, dus ze zullen niet snel een kant op groeien.

Zodra je ziet dat de plant wel een kant op gaat groeien moet je hem even omdraaien. 

Een plant groeit altijd naar het licht toe. Succes!

^Intratuin

H
Hans Roomenburg
6 december 2021, 11:09
Hallo bedankt voor jullie advies en snelle reactie.groetjes fam.roomenburg .
R
Rens Pepels.
1 januari 2022, 07:12
Een zeer duidelijke en beknopte instructie waar ik als kamerplantenliefhebber profijt van kan hebben.
M
Marina Van Houte
6 januari 2022, 11:50
Hoi, een aantal van mijn binnenplanten krijgen dorre bladeren aan het begin van de bladeren, (dus waar ze het zand uitkomen zeg maar) deze winter. Ik weet niet zo goed wat te doen en ben best bang dat dit het begin van het eind is. Heb je advies hiervoor? Groetjes Marina
I
Intratuin
6 januari 2022, 13:29

Hoi Marina,

Dat is vervelend! Je hoeft je niet gelijk zorgen te maken, het hangt er een beetje vanaf welke plant het om gaat. Kan je via een Facebook PB een berichtje met foto sturen? Dan helpen we je graag verder.

^Intratuin

A
Alexandra
22 november 2022, 22:16
Is deze informatie ook gekoppeld aan de app? Dus als het goed is krijg ik minder vaak de melding dat ik water en voeding moet geven?
I
Intratuin
23 november 2022, 10:15

Beste Alexandra,

Op dit moment is de app helaas nog niet aangepast aan de verzorging van planten in de herfst en winter, maar we hebben wel goed nieuws: in één van de komende weken zal er een update komen die wèl rekening gaat houden met de winter als het gaat om plantenvoeding. Voor het water geven zijn we nog even aan het puzzelen hoe we dit ook kunnen gaan aanpassen. Uiteindelijk moet je kijken naar de potgrond bij de plant, daar zie je aan of je plant weer water nodig heeft. Echter verschilt dit per plant: bij de één mag de potgrond wel uitdrogen, bij de ander niet. Je kunt qua water geven de tijden aanhouden die de app aangeeft, want die houdt daar rekening mee. In de winter geef je dan gewoon wat minder dan je in de lente en zomer hebt gedaan.

Hopelijk kun je hier weer even mee verder!

^Intratuin

I
Ingrid Verbocht
26 september 2023, 07:29
Hallo ik heb een ficus lyrata geef hem water en voeding volgens jullie app toch werp hij bladeren af zou het kunnen dat hij te weinig water krijgt
I
Intratuin
27 september 2023, 14:05

Hoi Ingrid,

De Ficus lyrata kan zijn blad laten vallen als hij moet wennen aan een nieuwe plek. Heb je de plant misschien net nieuw in huis gehaald? Het kan ook zijn dat hij te donker staat. De vioolbladplant houdt van vochtige potgrond (niet te nat). Lees in onze plantengids alles over de Ficus lyrata.

^Intratuin

A
Ans Peijnenborg
31 december 2023, 15:15
Van deze tips heb ik, en belangrijker nog, onze planten, profijt. Hopelijk komen ze zo goed en groen, de winter door. Dank jullie wel!
M
Marcel Zonneveld
23 januari 2024, 10:46
Goedemorgen wij hebben vorige week 3 dieffenbachia gekocht en ze krijgen water maar nu laat alles hun blad hangen en zien er niet uit ,graag uw reactie wat ik kan doen om ze te redden
I
Intratuin
24 januari 2024, 09:47

Hallo Marcel,

Een Dieffenbachia wil vrij wveel water, de potgrond mag eigenlijk altijd vochtig zijn. Echte natte voeten mag ook weer niet, dan kunnen de wortels gaan rotten. Je kan even checken of je te veel water hebt gegeven,, want als de wortels rotten dan gaat het blad hangen en zal de plant doodgaan. Zachte wortels knip je weg, zodat de plant kan herstellen. Een andere oorzaak van hangende bladeren kan kou zijn. Een dieffenbachia kan niet tegen temperaturen onder de 15 graden. Kijk goed naar de standplaats, in deze tijd is de zon niet sterk en kan deze plant best dicht naar het raam. Daar kunnen ze goed van opknappen.

Lees in onze plantengids alles over de Dieffenbachia.

Succes, hopelijk weet je de planten te redden!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top