• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
minuten lezen

Kamerplanten op elke plek in huis

Elke kamerplant heeft zijn eigen voorkeuren, de één staat graag in de zon terwijl de ander liever op een plek met iets meer schaduw staat. Voor elke plek in huis is er wel een geschikte plant te vinden. In de woonkamer kies je misschien liever voor decoratie planten, terwijl in de werkkamer een luchtzuiverende plant heel nuttig is. Wij hebben een overzicht gemaakt van welke planten je het best op welke plekken kunt zetten. Zo weet je zeker dat je er optimaal van kunt genieten.

Plek met weinig daglicht

Iedere kamerplant heeft natuurlijk zonlicht nodig om te overleven en kan dus nooit in een ruimte zonder daglicht worden geplaatst. Een plant die te weinig licht ontvangt zal geen nieuw blad vormen en langzaam wegkwijnen. Toch zijn er planten die ook met heel weinig daglicht kunnen overleven. Ideaal op dat donkere plekje in de woonkamer (vlak naast het raam bijvoorbeeld) of in de hal. Deze schaduwplanten zijn trage groeiers en hebben weinig water en voedingstoffen nodig. Vaak hebben ze donkerder blad dan planten die in het licht staan. Wanneer een plant in schaduw staat zal het blad donkerder worden en gaat hij minder verbruiken dan wanneer je hem bij het raam zet. Dit zijn de beste planten voor een donkere plek:

Planten in de vensterbank

Planten in de vensterbank zijn ontzettend leuk, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. De bladeren verdrogen bijvoorbeeld snel als de zon erop staat. Je moet dus een plek kiezen waar ze eventjes zon hebben, maar niet de hele dag. Denk ook goed na over hoe je de vensterbank in wilt richten, als je teveel kleine plantjes neerzet kan het er namelijk rommelig uit gaan zien. Kies daarom eens voor één grote plant en een aantal kleintjes. Of denk eens aan een plantenrekje of hangplanten! Wil je zo lang mogelijk van de planten genieten, houd je dan aan onderstaande regels.

 • Kies een plek waar niet de hele dag de zon op staat, maar de planten wel voldoende licht krijgen.
 • Zet de planten in een pot die groot genoeg is, beter te groot dan te klein.
 • Zorg dat je je huis goed ventileert, anders kunnen de ramen beslaan en krijgen de planten niet genoeg zuurstof.
 • De vensterbank is de ideale plek om zelf kruiden of groenten te kweken. Daarvoor kun je speciale vensterbank kweeksetjes kopen.

Planten op de werkplek

Als je veel thuiswerkt is het helemaal geen slecht idee om een plant op je werkplek of kantoor te zetten. Een plant op het bureau bevordert namelijk een gezond werkklimaat. Planten zuiveren de lucht en kunnen een positief effect hebben op je humeur. Bovendien kun je mogelijk productiever worden door planten in de omgeving, zeker als je veel achter een beeldscherm werkt. Het is het best om te kiezen voor een plant die zorgt voor en schonere lucht. Daarom hebben wij de beste luchtzuiverende planten voor je op een rij gezet.

Let op! Geen enkele plant kan tegen tocht en grote temperatuurschommelingen. Is het buiten erg koud als je een plant koopt, pak hem dan in als je hem gaat vervoeren. En zet hem binnen nooit op de tocht!

Planten in de badkamer

Had je er wel eens aan gedacht om een plant in de badkamer te zetten? Fijn douchen en baden in een natuurlijke omgeving, tussen het groen! Er zijn namelijk kamerplanten die best geschikt zijn voor de vochtige badkamer. De warmte, luchtvochtigheid en het gedempte licht zorgen juist voor unieke groeiomstandigheden voor bepaalde planten. Badkamerplanten houden allemaal van schaduw, hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Hieronder staat een lijstje met badkamerplanten, de eerste drie zijn varens, deze zijn namelijk zeer geschikt voor deze ruimte.

Zorg wel dat er altijd daglicht is en pas op met luchten in de winter. Er kan in de winter namelijk erg koude lucht binnenstromen – zet de plant dan even weg, want daar kan hij niet tegen.

Planten in de slaapkamer?

Veel mensen vragen zich af of planten in de slaapkamer mogen staan omdat ze ’s nachts wat zuurstof gebruiken. Deze hoeveelheid zuurstof is echter zo klein dat het echt geen kwaad kan. Sterker nog, planten in de slaapkamer zijn juist hartstikke gezond! Ze zorgen namelijk voor een rustgevende omgeving en produceren overdag juist extra zuurstof. Daarnaast verhogen ze de vochtigheidsgraad in de slaapkamer, wat luchtwegeninfecties en –irritaties kan voorkomen. Kies het liefst voor luchtzuiverende planten. Let er wel op dat je in de slaapkamer geen planten plaatst die zeer sterk geuren of die kunnen zorgen voor allergische reacties.

Meer over mooie planten voor binnen kun je lezen in onze top 10 grote kamerplanten. Alle planten die we in het artikel noemen zijn te koop bij Intratuin. Kies planten uit voor elke plek in je kies planten uit en breng snel een bezoek aan een Intratuin bij jou in de buurt!

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Mijn huis kan wel een opkikkertje gebruiken.

 2. Zou graag wat meer planten op de vensterbank willen zetten. Probleem is dat deze boven de verwarming hangt. Tot nu toe is alleen de sanseveria de enige overlevende helaas.
  Jammer dat daar bij de ‘vensterbanktips’ niets over terug te lezen is.

  • Hallo Silvia,

   ik heb ook vensterbanken en misschien heb je door mijn ervaring wat aan mijn tips . Schefflera: bont of effen en zelfs op stammetje is gemakkelijk, sterk en decoratief. Flamingoplant en allerlei soorten vetplanten, cactussen. Liever geen varens. In de winter geef ik maar 1x in de week wat water…niet teveel. Volle zon is voor veel planten wel funest. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Succes!

 3. Vraag, de kamerplant op de foto op de kop van dit artikel, links, lang, dun, licht met donker groen welke is dat?

 4. Een plant voor de vensterbank is de cinesen roos kan goed tegen volle zon als hij luizen krijg omdat hij ook op de tocht staat kan je hem onder de kouwe kraan houden goed afspoelen na twee dagen nog een keer dan gaat hij gewoon weer bloeien bij ons staat hij al 10 jaar in de volle zon

 5. Hi, in mijn badkamer en toilet heb ik geen raam dus geen daglicht. Toch zou ik heel graag een plant in beide ruimtes willen hebben. Welk plantje is daar geschikt voor?

  • het inspiratieteam

   Hi Gul, planten hebben daglicht nodig om te kunnen overleven. Helaas is dus geen enkele plant echt geschikt voor een ruimte zonder licht. Een Sansevieria is wel heel sterk en zal het wellicht een tijdje volhouden. Maar de beste plant die je daar neer kunt zetten is een mooie kunstplant!

 6. Mijn stevenotis vallen alle knoppen af en worden geel aarde voelt vochtig aan Wat doe ik fout ??

  • het inspiratieteam

   Hi Wil, wat vervelend dat alle knoppen eraf vallen. De Stephanotis is een vrij gevoelige plant. Wanneer er knoppen inzitten kun je hem het beste dan ook niet meer verplaatsen of draaien. Wanneer je dat wel doet is namelijk de kans dat hij zijn knoppen laat vallen. ^Kayleigh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *