• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
Kamerplanten, kamers, alocasia stingray, kruiskruid, pannenkoekplant, pilea, varen, calathea, plantentafel, vensterbank
minuten lezen

Kamerplanten op elke plek in huis

Planten geven je zoveel meer dan zuurstof en schone lucht! Ze zorgen voor een geluksgevoel en maken je bewust van al je zintuigen. Vul daarom je huis met kamerplanten op elke plek. Maar hoe vind je de geschikte plant voor iedere ruimte in huis? De gouden regel is: houd rekening met de hoeveelheid daglicht en de luchtvochtigheid per kamer.

Elke kamerplant heeft namelijk zijn eigen voorkeuren, de één staat graag in de zon terwijl de ander liever op een plek met iets meer schaduw staat. In de woonkamer is vaak wat meer licht en ruimte dus daar kan een wat grotere plant staan. Maar in de badkamer is het vaak klein en donker dus een varen is daar meer geschikt. Om je een handje te helpen hebben wij een overzicht gemaakt van welke planten je het best in welke ruimtes neer kunt zetten. Zo weet je zeker dat je er optimaal van kunt genieten. Vul je huis met de energie van planten!Wat is de beste plek voor een kamerplant?

Voordat je een kamerplant gaat kopen is het belangrijk dat je weet wat planten in de basis nodig hebben. Ze hebben natuurlijk lucht, water en licht nodig om te kunnen groeien en bloeien. Planten zetten deze ingrediënten om in energie door middel van fotosynthese. Dit doen ze in de bladgroenkorrels van hun bladeren waardoor zuurstof en glucose ontstaan. De glucose gebruikt de plant als brandstof om te kunnen groeien. De zuurstof ademt hij uit via de bladmondjes. Wanneer planten te weinig licht krijgen kunnen ze dus niet voldoende glucose aanmaken om te blijven leven. De plant zal geen nieuwe bladeren meer vormen en langzaamaan wegkwijnen.

Op welke plek je een kamerplant ook neer wilt zetten, het is dus belangrijk dat er een raam is waar daglicht door naar binnen komt. Zonder daglicht zal je plant het uiteindelijk niet overleven. Toch zijn er planten die ook met heel weinig daglicht kunnen overleven. Ideaal op dat donkere plekje in de woonkamer of in de hal. Deze schaduwplanten zijn trage groeiers en hebben weinig water en voedingstoffen nodig. Vaak hebben ze donkerder blad dan planten die graag in het licht staan. Wanneer een plant in de schaduw staat zal het blad ook donkerder worden en gaat hij minder verbruiken dan wanneer je hem bij het raam zet. Voorbeelden hiervan zijn de Zamioculcas, Philodendron, Monstera, Kentiapalm, Sansevieria (die overleeft alles) en een aantal Calathea soorten.

Planten voor in de schaduw

Planten in de woonkamer

In de woonkamer is er ruimte voor grote kamerplanten! Compenseer het gemis van de kerstboom met een plant en geef in een keer sfeer aan deze belangrijke plek in huis. Houd bij het uitkiezen van een plant voor in de woonkamer rekening met de hoeveelheid daglicht. Niet iedere plant houdt van direct licht, en dicht bij de verwarming vinden de meesten ook niet prettig. Bedenk dus eerst op welke plek je nieuwe groene huisgenoot moet komen te staan, en bekijk daarna welke eisen de door jou uitgekozen plant stelt. Om je een handje te helpen hebben wij vijf toppers voor in de woonkamer voor je op een rij gezet in onze blog kamerplanten voor in de woonkamer.

TIP: ga je helemaal voor groot groen? Wij hebben dé top 10 grote kamerplanten voor je op een rij gezet.

Planten in de vensterbank

Groen op de vensterbank staat ontzettend leuk, maar het is voor die arme planten wel behoorlijk afzien. Veel kamerplanten komen namelijk uit tropische gebieden waar de lucht heerlijk vochtig is. In jouw huis met (vloer)verwarming is de lucht juist erg droog. Zeker in de vensterbank, achter het glas in het licht en ook nog recht bóven die verwarming. Vooral planten met dunne bladeren kunnen daar niet goed tegen. Vetplanten en cactussen gelukkig wel! Denk bijvoorbeeld aan kruiskruid of Crassula marnieriana. Wil je weten welke planten perfect zijn voor in de vensterbank? In onze blog kamerplanten voor in de vensterbank geven je we tips waar je op moet letten als je planten gaat uitkiezen voor op de vensterbank.

Planten op de werkplek

Kamerplanten op je werkplek of kantoor zijn helemaal geen slecht idee. Ze zorgen namelijk voor een beter concentratievermogen én humeur. Een plant per persoon is al genoeg om je prestaties te verbeteren! Kamerplanten zuiveren de lucht van onzichtbare schadelijke stoffen. Kies daarom voor luchtzuiverende planten zoals de blauwvaren of de Spathiphyllum. Benieuwd welke planten nog meer voor een gezond werkklimaat zorgen? Wij hebben vijf ideale groene collega’s voor je op een rij gezet in onze blog kamerplanten voor op je werkplek.Luchtzuiverende planten

Planten in de badkamer

Heb je er al eens aan gedacht om planten in de badkamer te zetten? Met groen verander je de badkamer in een mini-welness-spa. Zet ze rond het bad en je voelt je nog dichter bij de natuur. Maar voordat je helemaal los gaat met een urban jungle moet je wel bedenken hoeveel daglicht er in de badkamer is. Veel badkamers hebben gedempt licht, en er is een hoge luchtvochtigheid waardoor je er niet zomaar iedere plant er neer kunt zetten. Een cactus doe je daar geen plezier mee, maar bijvoorbeeld de sierasperge en de venushaar vinden deze omstandigheden wel heerlijk! En, ben je ook overtuigd van kamerplanten in de badkamer? Lees dan onze blog kamerplanten voor in de badkamer waar we nog meer tips geven.

TIP: heb je een badkamer waar helemaal geen daglicht komt? Dan kun je er beter een kunstplant neerzetten dan een levende plant. Zonder daglicht kan helaas geen enkele plant overleven.

 

Planten in de slaapkamer

Veel mensen vragen zich af of planten in de slaapkamer mogen staan omdat ze ’s nachts wat zuurstof gebruiken. Deze hoeveelheid zuurstof is echter zo klein dat het echt geen kwaad kan. Sterker nog, planten in de slaapkamer zijn juist hartstikke gezond! Ze zorgen namelijk voor een rustgevende omgeving en produceren overdag juist extra zuurstof. Daarnaast verhogen ze de vochtigheidsgraad in de slaapkamer, wat luchtwegeninfecties en –irritaties kan voorkomen. Kies daarom voor luchtzuiverende planten zoals een Calathea of nestvaren. Ben je geïnspireerd geraakt om ook aan de slag te gaan met groen? Wij hebben vijf fijne planten voor je op een rij gezet die perfect zijn voor in de slaapkamer.

TIP: let er wel op dat je in de slaapkamer geen planten plaatst die zeer sterk geuren of die kunnen zorgen voor allergische reacties.

Pinterest blog intratuin kamerplanten voor elke plek in huis

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  De open kast met planten uit het laatste magazine, is die in Halsteren te koop ?

  • het inspiratieteam

   Hoi Jeanne, om dat te weten te komen zou ik even naar het filiaal in Halsteren bellen. Zo weet je direct of de kast op voorraad is!

 2. Avatar

  ik zou graag willen weten waar de planten kruk met verschillende hoogtes verkrijgbaar is.
  boven aan deze pagina

 3. Avatar

  In de vensterbank. Op de kast en een grote in de woonkamer.

 4. Avatar

  Jullie hebben een mooi assortiment van planten voor elke kamer, plus voor ieder wat wils.

 5. Avatar

  Ik kom regelmatig in de Intratuin winkels.
  Kom altijd weer met leuke inspiratie thuis.
  Dank jullie wel.

 6. Avatar

  Leuke actie, heb namelijk geen enkele plant in huis

 7. Avatar

  kamerplanten geven sfeer en zuurstof in huis

 8. Avatar

  Leuk al die groene planten en mooie potten! Maar ik zit met twee problemen: mijn badkamer heeft helemaal geen ramen en in mijn woonkamer heb ik geen vensterbanken maar wel vloerverwarming. Zijn daar wel planten te plaatsen??

  • het inspiratieteam

   Hi Titia, zonder ramen wordt het erg lastig omdat een plant zonlicht nodig heeft om te kunnen overleven. In de badkamer kun je daarom beter kiezen voor een kunstplant. Vloerverwarming vinden planten ook niet heel prettig omdat er dan overal gelijkmatig warme droge lucht opstijgt. Als een plant dan direct met de pot op de vloer staat zal de grond en de wortels uitdrogen. Zet daarom je planten altijd op een krukje of een andere verhoging. Ook is het verstandig om rondom de plant bakjes water te zetten zodat de lucht vochtiger wordt, zeker als je kiest voor een tropische plant. Doe je dit niet dan is er een kans dat de bladeren van je planten bruine randen en vlekken krijgen omdat de lucht te droog is en ze langzaam uitdrogen. Een cactus of een vetplant kan hier natuurlijk wel een stuk beter tegen dan een tropische plant… Veel succes met kiezen!

 9. Avatar

  Ik heb een vrij drukke huiskamer, althans volgens manlief. We hebben nu op 1 plek bij de openslaande deuren een grote olifantspoot staan. Een echte eyecatchet. Echter de tijd heeft hem niet veel goeds gedaan en ben dus toe aan iets nieuws. Ik zit erg in dubio om weer 1 grote plant of een plantenkruk zoals hierboven aan te schaven met verschillende planten. Mijn vraag is echter wordt dat niet te vol/druk oftewel hoe houdt je een plantenkruk rustig voor het zicht. Dezelfde potten, welke planten, etc. Hopelijk kunnen jullie mij op weg helpen

  • het inspiratieteam

   Hoi Marjolijn, smaken verschillen natuurlijk altijd! Een beetje rondschuiven met je interieur is altijd leuk, vooral als je met verschillende planten gaat werken. Om het rustiger naar wel speels te houden zou je dezelfde kleur potten kunnen nemen, ze hoeven niet hetzelfde te zijn maar dat zorgt voor eenheid. Een grote plant is ook heel mooi, ga een keer naar de dichtstbijzijnde Intratuin en loop is rond en kijk wat je oog pakt en wat je mooi vind. Inspiratie op onze inspiratie pagina zou misschien ook nog kunnen helpen!

 10. Avatar

  ik wil graag planten in de slaapkamer . daar is geen

  verwarming aan en er staat altijd een raam open .

  hebben jullie ideeen . met vriendelijke groet Marion
  Wernaart .

  • het inspiratieteam

   Hoi Marion, een slaapkamer die koel en donker is zijn behoorlijk lastige punten voor een kamerplant. Planten die wel tegen wat koudere plekken en weinig licht kunnen:
   • Monstera ‘Monkey Mask’
   • Sanseviera soorten
   • Blauwvaren
   • Aspidistra
   Door de koelere plaats zullen de planten niet hard groeien en geef zo nu en dan wat voeding mee in het gietwater. Succes met zoeken!

 11. Avatar

  Ik zou graag willen weten hoe jullie de takken van de sneeuwplant aan de muur hebben bevestigd?

  Vriendelijke groet,
  Kim

  • het inspiratieteam

   Hoi Karin, wij hebben de sneeuwplant met kabelclips vastgemaakt. Simpel en onopvallend! Je kunt ze kopen bij de bouwmarkt.

 12. Avatar

  Op de foto met de 10 kamerplanten zie ik een houten schijf met metalen vogels. Deze kan ik op de site niet vinden. Is deze bij Intratuin te koop?

  • het inspiratieteam

   Hoi Jolanda, op de website hebben wij hem niet meer in ons assortiment. Je zou wel even het dichtstbijzijnde filiaal kunnen bellen of ze hem eventueel nog in de winkel hebben!

 13. Avatar

  Jullie site ziet er prachtig uit !!!!! Ben al jaren bezig met bloemen en planten,mijn grote hobby. Graag wil ik ook jullie nieuwsbrief ontvangen via de mail.

 14. Avatar

  Welke planten kan beste op een vloerverwarming zetten, mijn gaan altijd kapot

  • het inspiratieteam

   Hoi Nicole, veel plnaten! Een Strelitzia vindt het fijn, een ficus en Alocasia ook. Houd wel het waterpijl in de gaten want de planten zullen sneller uitdrogen!

 15. Avatar

  Hoi, ik heb in de woonkamer 1 groot raam met luchtroosters. Nu zou ik daar graag wat planten op krukjes etc willen neerzetten maar het tocht daar natuurlijk wel. Zijn er planten die daar tegen kunnen?

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   24 mei 2019, 10:34 / Beantwoorden

   Hi Marion, tocht is voor de meeste planten niet echt fijn. Je zou voor een sterke plant kunnen gaan als een Sansevieria, of een Dracaena. Die kunnen wel tegen een stootje. Een raam is ook lastig vanwege het zonlicht. In onze blog over kamerplanten in de vensterbank vind je een paar soorten die dat niet zo’n probleem vinden!

 16. Avatar

  In wat voor pot staan de planten op de afbeelding (achtergrondafbeelding) geheel bovenaan dit artikel? (nog boven de titel). Is dit hout? Ziet er namelijk gaaf uit

 17. Avatar

  Hi,

  Waar kan ik de houten(achtige) bloempotten vinden die in het headerplaatje te zien zijn?

  Dank! Cindy

 18. Avatar

  Mijn handen kriebelen, ik haal nog meer planten in huis, ik haal gewoon buiten naar binnen, dus leef ik elke dag in een indoor tuin! dank je wel voor de mooie tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *