• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
Kamerplanten, vensterbank, stoel, polyscias, ewrtenplantje, cactus, hout
minuten lezen

Kamerplanten voor in de vensterbank

Een vensterbank is voor kamerplanten een lastige plek. Er is veel licht en er zit vaak een verwarming onder de vensterbank waardoor er droge warme lucht opstijgt. Als ook nog de zon op het raam staat is het dus eigenlijk een kleine woestijn, speciaal voor die arme planten in jouw vensterbank. Toch hoeft de vensterbank niet achter te blijven als je aan de slag gaat met je groene vingers. Je moet er rekening mee houden dat een gemiddelde vensterbank niet dieper is dan 30 cm en dat het er dus vaak warm en zonnig is. De hoeveelheid zonlicht die tussen 12 en 3 uur ’s middags naar binnen valt is het belangrijkst. Komt de zon pal uit het zuiden, kies dan een plant die in de zon mag staan, bijvoorbeeld vetplanten en cactussen.

Denk ook goed na over hoe je de vensterbank in wilt richten, als je teveel kleine plantjes neerzet kan het er namelijk rommelig uit gaan zien. Kies daarom eens voor één grote plant en een aantal kleintjes. Of denk eens aan een plantenrekje of hangplanten! Om je te helpen hebben wij vijf planten voor je op een rij gezet waar je mee kunt gaan tuinieren op die richel achter het raam.

1

Erwtenplant - Senecio rowleyanus

De erwtenplant is een sterke vetplant uit Zuid-Afrika die houdt van (half-)schaduw en een lichte plek zolang hij maar niet de hele dag volle zon vangt. Deze hangplant mag in de lente- en zomermaanden iedere twee tot drie weken beetje water, in de winter mag hij best droog blijven.

2

Kruiskruid - Senecio mountain fire

De kruiskruid is een vetachtige plant die je lekker in de volle zon mag zetten. Hij heeft regelmatig water nodig en mag tussen twee gietbeurten zeker wat droger aanvoelen. Snel groeit hij niet, maar uiteindelijk kan hij wel 50 centimeter hoog worden.

In de winter gaan planten in ‘ruststand’, ook als ze bij je op de vensterbank staan.

TIP: wil je weten welke planten je op andere plekken in huis kunt zetten? Wij geven je tips in onze blog voor kamerplanten op iedere plek in huis.

Kamerplanten voor in de vensterbank
3

Cactus Canarias

Als er een plant is die van veel zon en warmte houdt, dan is het de cactus wel. Hij is er ook in allerlei verschillende vormen en maten. Daarbij vraagt een cactus nauwelijks aandacht: 1 keer per twee weken of zelfs 1 keer per maand water geven is in de zomer al voldoende. In de winter wil hij nog minder water omdat de plant dan in ruststand is.

4

Crassula marnieriana 'Hottentot'

Deze Crassula marnieriana is een vetplant met allemaal kleine schijfjes aan een steeltje. Er zijn nog andere varianten met bijvoorbeeld platte schijfvormige bladeren. Hij vraagt net zoals de andere planten in de lijstje weinig aandacht en kan goed tegen warmte en directe zon. Laat tussen twee gietbeurten in de grond goed opdrogen voordat je hem weer water geeft.

Planten met grote, dunne bladeren kun je beter niet boven of naast de verwarming zetten. Stevige planten zoals cactussen en vetplanten kunnen extra warmte wel aan.

5

Woestijnroos - Kalanchoë thyrsiflora

De stoere woestijnroos komt uit Madagaskar en kan zoals zijn naam al doet vermoeden wel tegen wat zonlicht. Door veel licht zullen zijn bladeren nog roder worden. Bloeien zal hij in de vensterbank niet gaan doen, het is namelijk een korte-dag-plant. Dit betekent dat hij gaat bloeien als hij minder dan 12 uur per dag licht krijgt. Tussen twee gietbeurten in mag je de grond van de Kalanchoë thyrsiflora laten opdrogen.

Speciaal voor in de vensterbank

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Een zeer leerzame informatie over verschillende planten waar te zetten en water geven.
  Bedankt

 2. Avatar

  Precies waar ik naar op zoek ben. Mooie nieuwe planten in de vensterbank. Met jullie tips weet ik nu welke planten wel tegen de directe zon kunnen. Fijn want ik vind planten in de vensterbank echt horen

 3. Avatar

  ik vind alle planten geweldig mooi

 4. Avatar

  Geertje Strik de wit

  2 januari 2019, 11:49 / Beantwoorden

  Mooie planten zo voor overal in huis.

 5. Avatar

  Wat een leuke inspireerende mail. Weet nu welke planten ik wél op de vensterbank kan zetten…krijg zin om het hele huis met planten te verblijen na het zien van alles😊

 6. Avatar

  Kom gauw een keer kleine plantjes kopen . En een bakkie koffie drinken. Gr Arina

 7. Avatar

  Zeer leerzaam, welke planten he waar neer kan zetten

 8. Avatar

  Wat fijn om dit allemaal te lezen. Nu hoef ik alleen nog een lijstje te maken met de juiste naam van de planten, die ik graag wil

 9. Avatar

  Melissa | Emigreren Gran Canaria

  8 maart 2019, 00:13 / Beantwoorden

  Handige tips! Ik verhuis binnenkort naar een woning met veel en grote ramen. Deze tips komen dus goed van pas!

 10. Avatar

  Mooie planten en waar is de mooie bruine stoel te vinden? Ben benieuwd, is precies wat ik zoek!

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   2 mei 2019, 16:55 / Beantwoorden

   Hi Joyce, dit is stoel Montana van het merk By Boo. Hij staat helaas niet op onze webshop, maar je zou bij jouw Intratuin winkel kunnen informeren of ze hem hebben staan!

 11. Avatar

  super leuk en inderdaad goede uitleg welke plant staat waar het beste en hoe hou je ze mooi gezellig echt blij mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *