Laden..

Les 1: De ontgroening

Joost VosJoost Vos

Hi, ik ben Joost,

jouw plantengoeroe voor de online plantencursus ‘Meer verstand van je kamerplant’ van Intratuin. Maar volgens mij kennen wij elkaar inmiddels al! In de 6-delige cursus vertel ik je alles wat je moet weten over de verzorging van je kamerplanten, en ben jíj straks de expert. In deze eerste les ga ik het hebben over de basis van planten: de werking, eigenschappen en de behoeften. Ook behandel ik verschillende typen planten en benodigdheden. In les 2 en 3 kun je daarna aan de slag met het uitzoeken van de juiste plant voor jou en jouw huis en de verzorging van je nieuwe groene vriend. Maar zo ver zijn we nu nog niet, het is nu tijd voor jouw ‘ontgroening’!

Hoezo, planten?

Planten doen meer dan de boel opfleuren, en dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Ruimtevaartorganisatie Nasa ontdekte dat planten giftige stoffen kunnen neutraliseren (wel 87% binnen 24 uur!) wat een positief effect heeft op de omstandigheden in onze huizen. Luchtzuiverende planten kunnen daarnaast een positieve mentale boost geven. En een groene omgeving zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en dat je stress vermindert.
Ik merk dat ik zelf ook altijd enorm ontspan, als ik een momentje neem om mijn planten water te geven. Het is bijna net zo relaxed als zelf in bad gaan! Meer dan genoeg redenen om een groen gezelschap in huis te halen dus. Maar waar begin je? Voordat je een plant koopt, is het belangrijk om te weten wat de basisbehoeften zijn. Om te beginnen hebben planten lucht, water en licht nodig om te kunnen groeien en bloeien. Planten zetten deze ingrediënten om in energie door middel van fotosynthese.

Wat is fotosynthese?

Iedere plant neemt water op uit de grond via zijn wortels. Het water stroomt vervolgens omhoog naar de bladeren. Via huidmondjes aan de onderkant van het blad ademt de plant koolstofdioxide in en aan de bovenkant van het blad vangt het zon op. De zon op de bladeren zorgt ervoor dat de koolstofdioxide en water in de bladgroenkorrels omgezet worden naar zuurstof en glucose. Glucose is de brandstof die de plant nodig heeft om te kunnen groeien. De overige zuurstof komt via de huidmondjes terug in de lucht, die wij weer kunnen inademen.

FotosyntheseFotosynthese

Zee aan planten

Nu je weet hoe planten werken, is het handig om te weten uit wat voor soort planten je kunt kiezen. En dat zijn er een hoop! De belangrijkste vind ik zelf de vetplantencactussenbloeiende plantenbladplanten en epifyten.

Vetplanten

Onder de naam vetplant vallen veel soorten waaronder de Jadeplant en de Echeveria. Allemaal slaan ze in de stam, de zijtakken of het blad water op als reserve. Vetplanten sluiten namelijk hun poriën overdag en nemen dan geen CO2 op, dat doen ze wanneer jij lekker ligt te slapen. Hiermee stellen ze verdamping van vocht uit. Net als cactussen.

Cactussen

Cactussen herken je aan de areolen en doorns. Ze hebben doorns om zo min mogelijk water te verdampen en om zich tegen vraat te beschermen. De haren filteren het felle zonlicht maar houden ook vocht vast waardoor er minder water verdampt.
Vetplanten en cactussen hebben niet veel nodig, om de tijd een beetje water, veel licht en af en toe een grotere pot. Perfect als eerste plant dus!

Groene kamerplanten

Naast vetplanten en cactussen, heb je groene kamerplanten die je in allerlei soorten en maten hebt. De naam zegt het eigenlijk al, het zijn alle planten met mooie groene bladeren. Een paar bekende exemplaren zijn de Calathea, de Yucca en de Drakenbloedboom. Het voordeel van groene planten is dat ze maar weinig verzorging nodig hebben, helemaal ten opzichte van de bloeiende planten.

Bloeiende kamerplanten

Bloeiende planten zijn planten die bloemen ontwikkelen, ze hebben dan ook veel licht nodig. Dit betekent niet volle zon maar wel zo veel mogelijk indirect licht. Sommige planten bloeien het hele jaar door zoals de Christusdoorn, terwijl andere maar één keer per jaar bloemen krijgen. Soms zelfs alleen in de wintermaanden, zoals de kerstcactus (gezellig!).

Nu hebben we bijna alle soorten die in de grond groeien gehad, maar wist je ook dat er planten bestaan die op andere planten groeien? Ja echt!

Epifyten

De epifyten groeien vaak op een boom in landen met een tropisch klimaat. De term epifyt komt uit het Grieks: epi betekent ‘op’, en phyton betekent ‘plant’. Epifyten halen met hun wortels water en voedingsstoffen uit de lucht om van te kunnen groeien en bloeien. Voorbeelden van epifytische planten zijn OrchideeënBromelia’s en Medinilla’s. Een van de meest bekende epifyten is de Tillandsia, deze ken je misschien als luchtplantje. In de blog 'Wat zijn epifyten' kun je nog meer lezen over de herkomst van epifyten en hoe je deze in huis het beste kunt verzorgen.

Ja, ik wil!

Oke ik heb je overtuigd: je wil (nog) een plant. Je weet hoe een plant werkt en kent inmiddels ook al de typen waaruit je kunt kiezen. Maar wat heb je allemaal nodig voordat je een plant in huis neemt en nog belangrijker: wat heeft je plant nodig?

Allereerst heb je een paar essentiële items nodig zoals een gieter, plantenspuit, pot, potgrond, mogelijk hydrokorrels en voeding. Over de juiste potgrond, hydrokorrels en voeding ga ik het later in een volgende les hebben.

Wensen en eisen

Elke kamerplant heeft zijn eigen voorkeuren en niet alle planten zijn even makkelijk. Sommigen gaan heel goed op een lage luchtvochtigheid en andere hebben juist weer specifieke water wensen. Maar één ding hebben ze gemeen: alle kamerplanten hebben daglicht nodig om glucose aan te kunnen maken. Je kunt planten eigenlijk onderverdelen in drie categorieën van lichtbehoefte: direct zonlicht, halfschaduw en schaduw. De één heeft meer licht nodig en kan dus dichter bij het raam zoals cactussenvetplanten, de Strelitzia en de bananenplant. Terwijl de ander het met minder zonlicht ook goed doet, en dus prima verder van het raam kan staan. Denk aan de SansevieriaZamioculcas en de Monstera Monkey Mask. Gelukkig is het overgrote deel van planten geschikt voor in de halfschaduw, waar ze niet in direct zonlicht maar ook niet in de volle schaduw staan. Soorten die hiervoor geschikt zijn, zijn onder andere de Lepelplant en de Flamingoplant.

Joost mag het weten

Gelukkig is er een handig foefje om te herkennen of een plant makkelijk of moeilijk is, door naar de bladeren van een plant te kijken. Planten met stevige bladeren kunnen vaak veel meer hebben dan planten met fragiele blaadjes. Dunnere bladeren hebben namelijk meer vocht nodig, omdat ze dit sneller verdampen. Bij een stevige plant maakt het dus minder uit als je ze een keer per ongeluk vergeet water te geven.

Planten hebben dus soms best een gebruiksaanwijzing door de verschillende behoeften gericht op tocht, luchtvochtigheid, standplaats, water en licht. Kies daarom als beginnend plantenliefhebber voor makkelijke en sterke planten. Mijn advies voor jou? Ga voor een cactus of vetplant zoals de Echeveria of een Pannenkoekenplant. Deze laatste kun je later ook makkelijk stekken. Hier vertel ik je in les 6 meer over.

Makkelijke planten om mee te beginnen

Zo, je bent nu helemaal op de hoogte van planten en klaar om een groene baby te adopteren! In les 2 gaan we het hebben over de juiste planten voor jouw huis, zodat je in les 3 kan beginnen met het vertroetelen van je nieuwe plant. Tot dan!

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top