• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
minuten lezen

Les 10: op elke plek in huis een plant

Nu je bent aangestoken door het plantenvirus groeit je verzameling vast snel. Het liefst zou je op iedere plek in huis een plant neerzetten, toch? Maar als je een plant aan het plafond wilt ophangen of op een hoge kast wilt zetten, zijn er wel dingen waar je rekening mee moet houden. De omstandigheden in jouw huis zijn natuurlijk altijd anders dan in de omgeving waar je plant oorspronkelijk vandaan komt. In deze les geef ik je een aantal tips zodat je jouw huis zo aangenaam mogelijk kunt maken voor al je groene huisgenoten!

 

Tip 1: Licht

Als je een plant op een specifieke plek in huis wilt zetten, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Het belangrijkste om op te letten is de hoeveelheid licht. Want zonder licht kan een plant natuurlijk niet overleven.

Je kunt helaas een plant niet zomaar ergens neerzetten waar hij het mooiste staat. Je kunt het daarom beter omdraaien, en bedenken waar een plant het naar zijn zin zal hebben. Als je een specifieke plek in huis hebt waar je een plant neer wilt zetten begin je dus met het bekijken van de lichtintensiteit. Hoe dicht is het bij het raam, en op welke richting is dit raam gericht? Heb je bijvoorbeeld een raam op het zuiden? Of juist op het noorden en komt er bijna geen direct zonlicht binnen? Hoe verder bij het raam vandaan, hoe sneller het donker wordt voor je plant. Voor jou kan de kamer misschien best licht lijken maar een plant ervaart dat heel anders. Mijn eerste tip is dus: bekijk het eens van de andere kant en denk zoals een plant!

Een veel gestelde vraag is: kan mijn plant in de badkamer? Dat kan dus, zolang er een raam is waar daglicht door naar binnen komt. Afhankelijk van de hoeveelheid licht die daardoor naar binnen komt, kun je een plant zoeken die daar past. In onze blog over planten in de badkamer geven we je onze top 5 planten die het in deze ruimte naar hun zin hebben.

TIP: Bewaar en bundel je plantenlabels. Weet je even niet meer hoe je plant precies heet, hoeveel licht hij nodig heeft of hoeveel water, dan kun je altijd even spieken of het online opzoeken.

Nu je weet hoeveel licht er is kun je gaan bedenken welke plant daar past. We delen planten altijd in drie categorieën in: volle zon, halfschaduw (of halfzon) en schaduw. Dit indelen doen we aan de hand van de omgeving waar een plant van nature groeit. Zoek dus een plant die in de natuur dezelfde hoeveelheid licht krijgt als er op jouw plek aanwezig is. Heb jij een raam op het zuiden dan heb je het al gauw over volle zon. De zon is hier tussen 12 en 15 uur op z’n felst en het raam zelf werkt als een vergrootglas. Vooral bladplanten, en helemaal die met dunne kwetsbare bladeren, zullen hier verbranden. In het lijstje hieronder vind je vijf voorbeelden van planten die van zon, halfschaduw of juist schaduw houden.

 

ZonHalfschaduwSchaduw
Zon
Flessenplant (Jatropha Podagrica)
Halfschaduw
Ctenanthe (Ctenanthe setosa 'Compactstar')
Schaduw
Kwartjesplant (Aspidistra Elatior)
Zon
Kalanchoë (Kalanchoe Lucky Bells)
Halfschaduw
Vioolbladplant (Ficus Lyrata)
Schaduw
Krulvaren (Nephrolepis Ex Green Lad)y
Zon
Woestijnroos (Kalanchoe Thyrsiflora)
Halfschaduw
Homalomena (Homalomena rubescens 'Maggy')
Schaduw
Hedera (Hedera Hel. White Wonder)
Zon
Eitjeswasblad (Pachyphytum oviferum)
Halfschaduw
Philodendron (Philodendron 'Imperial Green')
Schaduw
Sansevieria (Sansevieria Kirk Friends)
Zon
Sansevieria (Sansevieria Masoniana Victoria)
Halfschaduw
Zamioculcas (Zamioculcas Zamiifolia)
Schaduw
Krokodillenvaren (Microsorum Crocodyllus)

Als je weet waar je plant oorspronkelijk groeit, weet je meestal ook hoeveel licht hij nodig heeft

 

Tip 2: Luchtvochtigheid

Voor luchtvochtigheid geldt hetzelfde als voor licht: bedenk waar een plant van nature voorkomt. De meeste kamerplanten komen uit een klimaat met een hogere luchtvochtigheid dan die in jouw huis. Als je dus een plek in huis hebt waar je graag een plant wilt neerzetten is dat iets waar je rekening mee moet houden.

Een lage luchtvochtigheid is vooral in de wintermaanden een probleem wanneer jij lekker de verwarming hebt aangezet als het buiten koud is. Een plant kun je dus het beste niet te dicht bij de verwarming zetten. Daarnaast stijgt warme droge lucht op… dus hoe dichter je planten bij het plafond plaatst, hoe sneller ze last zullen krijgen van de lage luchtvochtigheid. Ook in een vensterbank kan het door de warmte van de zon of verwarming eronder snel droog worden. Meer weten over de vensterbank? Lees onze blog met onze top 5 planten voor deze plek.

TIP: Nog even terug naar de badkamer. Hier hoef je je minder zorgen over luchtvochtigheid te maken omdat door het douchen deze regelmatig wat hoger is.

Als je goed voor je planten zorgt hoeft een lagere luchtvochtigheid natuurlijk geen probleem te zijn. De tweede tip is dus: gewoon vaker checken of ze al weer water nodig hebben en een keer extra met de plantenspuit er langs of gebruik een luchtbevochtiger!

Bedenk dat de meeste kamerplanten uit een gebied komen met een hogere luchtvochtigheid dan in jouw kamer. Met een plantenspuit of luchtbevochtiger voorkom je problemen

 

Tip 3: Temperatuur

Jij houdt er natuurlijk van als de kachel lekker aan staat in de winter. En in de slaapkamer zet je waarschijnlijk regelmatig het raam open, ook al is het buiten maar 3 graden. Een plant zal deze schommeling in temperatuur niet zo leuk vinden, want ze houden in het algemeen het liefste van een wat warmere omgeving. Planten vinden het tot ongeveer 15 graden een fijne temperatuur. Als het kouder wordt zullen er lelijke vlekken op de bladeren verschijnen die niet meer weggaan.

TIP: Wil jij planten in je slaapkamer zetten? Ze geven je meer zuurstof dan ze ’s nachts opnemen! Lees onze blog en ontdek onze top 5 planten voor een goede nachtrust!

Planten kunnen het ook te warm krijgen. Zeker als er ook nog veel direct zonlicht is zal er brandschade op de bladeren ontstaan. Ook verdampt een plant dan meer water en zul je vaker water moeten geven. Bekijk dus weer eerst de situatie in de kamer waar je een plant neer wilt gaan zetten. Wat is de gemiddelde temperatuur, en verandert deze wel eens flink omdat je er vaak een raam of deur open zet?

TIP: Schade door kou en warmte zijn makkelijk te voorkomen door je plant even weg te zetten bij dat open raam of de gordijnen dicht te doen zodat de zon er niet op schijnt.

Verwarmingen zijn eigenlijk behoorlijk funest voor je planten. De potgrond droogt snel uit en de luchtvochtigheid gaat ook nog eens snel omlaag. Een cactus kan dit best hebben, maar een tropische plant zoals de banaan zal er niet blij van worden. De derde tip is daarom: hoe extremer de temperatuur of schommelingen in temperatuur, hoe sterker de plant moet zijn.

Let bij het bepalen van de juiste plek voor je plant dus op het licht, de luchtvochtigheid en de temperatuur. Maar nog beter: bepaal eerst de plek en zoek vervolgens welke plant het hier goed zal doen

Weet jij al of je een plant in de woonkamer, vensterbank, slaapkamer, werkkamer of badkamer wil zetten? Lees dan onze tips in deze blog over kamerplanten op elke plek.

We zijn op het einde gekomen van het tweede deel van de kamerplantencursus. Ik hoop dat je nog meer te weten bent gekomen over de verzorging van jouw groene vrienden. Je kunt de lessen gewoon nog een keer bekijken. Hou ook onze social media kanalen in de gaten voor nog meer inspiratie en informatie. En abonneer je alvast op ons YouTube kanaal, daar gaan we snel nog veel meer informatieve video’s delen.

Veel succes en plezier met je plantenfamilie!

Les gemist?

Meer verstand van je kamerplant

Van groentje naar groene vingers

Ook leuk om te lezen