Laden..
Kamerplantencursus: bloempottenKamerplantencursus: bloempotten

Les 2: Zoveel planten, zoveel potten

Joost VosJoost Vos

Hi, ik ben Joost,

Was er maar een Tinder voor planten, dat zou zoveel makkelijker zijn voor een nieuwe plantenouder. Je hebt zoveel soorten planten in alle kleuren en maten waardoor je in de Intratuin spontaan hartkloppingen krijgt bij het maken van een keuze. En dan is er nog de vraag of de plant het ook naar zijn zin gaat hebben in je huis. Gelukkig ben ik er; ik vertel je hoe je met de perfecte match thuiskomt.
In deze les maak ik je wegwijs in de jungle van kamerplanten zodat jij met een gerust hart de Intratuin instappen en de juiste planten voor jouw thuis kiest. In de volgende les leg ik je uit hoe je hem het beste kunt verzorgen.

De juiste plek

Een goede plek in je huis is, naast water geven, het belangrijkste recept voor gelukkige planten. Maar hoe weet je nou welk type plant bij jouw huis past? De eerste stap bij het uitkiezen van een plant is bedenken op welke plek hij komt te staan. Eén ding is belangrijk: alle kamerplanten hebben daglicht nodig om glucose aan te kunnen maken. Een raam met natuurlijk daglicht is dus een noodzakelijk.

Door te letten op de natuurlijke omgeving van een plant en de hoeveelheid licht en water, kom je al een heel eind. Zo zijn planten uit de woestijn, zoals cactussen en vetplanten, gewend aan intens, direct zonlicht. Maar sommige tropische planten, zoals de Monstera en de Alocasia, vinden juist plekken met indirect zonlicht en een hogere luchtvochtigheid fijner omdat zij een donkerder klimaat gewend zijn. Ze direct voor een raam zetten waar veel zon op schijnt, is echt een no-go. Het seizoen speelt ook een rol in de lichtbehoeftes van een plant. In de lente en zomer is het zonlicht een stuk sterker dan in de herfst en winter.

Planten die van indirect zonlicht houden

Ondanks dat planten daglicht nodig hebben voor hun brandstof, zijn er toch planten die het met minder daglicht ook prima doen. Deze schaduwplanten zijn trage groeiers en hebben weinig water en voedingsstoffen nodig. Vaak hebben ze donkerder blad dan planten die graag in het licht staan. Zij voelen zich het fijnst van het raam af of aan de noordkant van je huis. Voorbeelden van deze planten zijn de RubberboomSansevieria of Krulvaren.

TIP: In de blog 'Planten op elke plek in huis' vind je nog meer tips voor planten op specifieke plekken in huis zoals de badkamer of slaapkamer.

Daarnaast is het goed om na te denken over de luchtvochtigheid in je woning. Geen enkele kamerplant kan tegen tocht, dus een plek uit de tocht is het beste. Een leuke collectie groen op de vensterbank is erg gezellig, maar voor de meeste planten wel een partij afzien. Er is veel licht en er zit vaak een verwarming onder de vensterbank waardoor er droge warme lucht opstijgt. Vooral planten met dunne bladeren kunnen hier niet goed tegen. Vetplanten en cactussen gelukkig wel!

Planten voor in de vensterbank

Happy home

Bij het kiezen van planten is het verder ook erg belangrijk om na te denken met wie je nog meer je huis deelt. Heb je een kleine rondlopen of woon je samen met een gezellige zachte furry friend? Dan moet je opletten bij bepaalde planten. Een paar van de meest giftige soorten kamerplanten voor kinderen en huisdieren zijn de Cowboycactus (wit melksap is giftig en irriterend voor huid), Ficus (wit melksap is giftig en irriterend voor huid), Monstera (giftig bij inname), Begonia (giftig voor inname), Aglaonema (zeer giftig bij inname, voor dier en mens), Dieffenbachia (zeer giftig bij inname, voor dier en mens) en de Philodendron (giftig bij inname). Dit is slechts een selectie van de meeste giftige soorten, dus het is altijd verstandig om even het plantenlabel te checken of een medewerker na te vragen als je het niet helemaal zeker weet.

HangpottenHangpotten

Mocht je nou toch een giftige plant hebben gekocht dan is het geen ramp, zet de plant dan buiten het bereik van grijpgrage handjes of pootjes. Een hangpot of hoge plank is dan ideaal!

TIP: In de blog 'Zo leven je kamerplanten en huisdieren succesvol samen' kun je nog meer lezen over giftige kamer- en tuinplanten.

Potje zoeken

Nu je toch bezig bent met keuzes, kies dan ook meteen een nieuwe pot uit voor je plant. Het is verstandig om de wortels van je nieuwe plant te controleren. Komen er al wortels uit de drainage gaten van de kweekpot? Zoek dan meteen een grotere pot uit, maar niet één die vele malen groter is dan de oude pot. Een te grote pot is niet goed voor je plant; het kan ervoor zorgen dat er veel overtollig water onderin de pot opbouwt, waar de plant met zijn korte wortels nog niet bij kan. Zo krijgen je planten natte voeten en dat háten ze! Mijn tip is om voor een pot te gaan die gemiddeld 20% groter is dan de oude pot.

Bloempotten in verschillende soorten en maten

Waar moet je nog meer opletten bij de keuze van een nieuwe pot? Het liefst neem je een pot met gaten onderin, die je op een schoteltje zet. Hierdoor kan overtollig water uit de pot lopen en heb je minder kans dat je je plant teveel water geeft. Vaak zijn de mooie sierpotten helaas zonder gaten, het is dan slim om de plastic binnenpot in de sierpot te zetten. Wil je je plant echt in een pot zonder drainage gaten zetten, leg dan een laag hydrokorrels onderin. Die kunnen een deel van het overtollig vocht opnemen en later weer afgeven aan de potgrond.

En dan de moeilijkste beslissing; wat voor design neem je? De keuze is reuze! Ik houd zelf van mooie terracotta potten. Die hebben altijd een gat onderin en laten het groen van het blad mooi uitkomen. Maar mocht je hier niet zo’n fan van zijn, dan kun je eraan denken om de pot af te stemmen op de kleuren van je interieur en op de kleur van de plant. Neem er lekker de tijd voor om te spelen met verschillende potten!

BloempottenBloempotten

Alles uitgezocht? Dan is dit hét moment om je plant mee naar huis te nemen! Daar zal hij eerst even moeten wennen aan de nieuwe omgeving. Blaadjes kunnen gaan hangen, maar vaak komt dit na een paar dagen helemaal goed. Controleer wel even of je plant toe is aan een slok water en besproei eventueel de blaadjes met de plantenspuit.

Soms kun je een plantcrush niet tegengaan, maar bedenk of de plant ook gelukkig wordt in jouw huis. Check hoeveel licht en water de plant nodig heeft en ga bij jezelf na op welke plek in je huis je de plant neer wilt zetten. Is het een plek zonder tocht en komt er de juiste hoeveelheid licht voor de plant die jij op het oog hebt? Als je dit allemaal hebt nagelopen, kan het haast niet misgaan!

Veel plezier met je volgende (hopelijk stressvrije) bezoek aan het tuincentrum en de adoptie van je nieuwe plantenbaby! In de volgende les ga ik het hebben over de juiste hoeveelheid water en de verzorging van je groene huisgenoot. Tot dan!

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top