Laden..
Kamerplantencursus: Calathea bladKamerplantencursus: Calathea blad

Les 7: Eerste hulp bij bladeren

Joost VosJoost Vos

Hoi! ik ben Joost,

Welkom bij deel 2 van de kamerplantencursus. Waarschijnlijk heb je al een medium size urban jungle in huis en weet je deze goed in leven te houden. Maar nu is het tijd om nog meer te leren over je groene vrienden. Want misschien vraag je je wel af wat bruine blaadjes betekenen of hoe het komt dat je planten in de winter minder hard groeien? Dat ga ik je in de komende 4 lessen uitleggen. Als je straks alle lessen hebt gevolgd ben je, net zoals ik, een echte plantenexpert! 

Wat gebeurt er?

Deze les gaan we het hebben over de betekenis van verkleurende bladeren. Want een van de meest gestelde vraag is wel: help, wat is er aan de hand met de bladeren van mijn plant?! De bladeren van planten zijn een spiegel van hun gezondheid. Soms gebeurt het dat bladeren bijvoorbeeld geel worden of opkrullen. Ook kan een plant plotseling veel blad verliezen. Ik ga je vertellen wat hier de betekenis van is en wat je kunt doen om je plant weer beter te maken.

Olifantsoor (Kalanchoë beharensis)Olifantsoor (Kalanchoë beharensis)

Mijn kamerplant krijgt geel blad

Het kan gebeuren dat bladeren geel worden. Het is een teken dat hij te veel water krijgt. Tijdens het water geven mag het dus een scheutje minder! Laat de kluit eerst opdrogen voordat je weer water geeft. Gele bladeren die zwart worden zijn al een stadium verder. Dan nadert de verdrinkingsdood.

TIP: Prik met je vinger in de potgrond om te voelen hoe nat of droog deze is, voordat je water geeft. Soms is alleen de bovenkant van de grond droog, maar de laag eronder nog vochtig.

Door te veel water gaan de plantenwortels eigenlijk rotten. Ze worden dan snotterig. Je kunt de plant uit de pot halen en aangetaste wortels wegknippen. Zet ze dan weer terug in een pot met een laagje van 3-4 cm hydrokorrels, daar kan te veel water in wegzakken. Ideaal is een pot met een drainagegat en schotel eronder om water in op te vangen. Meer experttips over oppotten lees je in de blog over het oppotten en verpotten, maar misschien is dit al gesneden koek voor jou als kamerplantenkenner!

Een keer een blad – geel of niet – dat daarna afvalt is niet zo erg, dat gebeurt wel vaker. Jij verliest ook wel eens haren toch? Maar verliest je kamerplant veel bladeren dan is het tijd om in actie te komen. Bladverlies is een symptoom van te weinig zonlicht, zet de plant daarom op een plek met meer zonlicht! Zet hem alleen niet pats boem voor het raam met directe zonnestralen op het blad, maar zoek een middenweg, want anders kan het weer leiden tot… bruin blad!

"Geel blad is een teken dat je plant te veel water krijgt"

Help, het blad wordt bruin

Een ander kwaaltje is bruine of zelfs zwarte bladeren. Als dit aan de hand is dan gebeurt vaak het tegenovergestelde van gele bladeren: namelijk te weinig water. De oplossing is dan simpel, geef wat meer water! Niet meteen overdrijven natuurlijk. Ben je het type dat wel eens vergeet water te geven, denk dan aan een simpel watergeefhulpje zoals een waterdispenser die langzaam water afgeeft aan de potgrond.

Er kan nóg een reden zijn waarom bladeren bruin of zwart worden. Het kan gebeuren dat je plant verbrandt door te veel zonlicht of door de verwarming, de bladeren worden dan bruin of zelfs zwart. Zet ze dan op een plek met indirect licht, vaak betekent dat wat verder de kamer in zetten, en plaats ze niet te dicht bij een warmtebron zoals de verwarming, kachel of haard.

TIP: Vetplanten en cactussen zijn kamerplanten die wel in de zon kunnen en niet zo snel last krijgen van zonnebrand. Maar de meeste kamerplanten houden van indirect licht.

Alleen een bruine rand is een teken van een te lage luchtvochtigheid. Eigenlijk zie en voel je het aan het blad; de randen verkleuren niet alleen, maar de rand is ook dor. Daarnaast zijn zwarte vlekken en opkrullende bladeren een duidelijk teken van droogte en warmte.

TIP: Pak een plantenspuit en ga aan de slag! Besproei je planten eens per week, gewoon een paar spraytjes.

Kamerplant sproeienKamerplant sproeien

In de herfst en winter, zodra de verwarming aan gaat, heb je meer kans op een lage luchtvochtigheid. Je kunt deze verhogen met een automatische luchtbevochtiger, bakjes water bij je verwarming of door te sprayen met je plantenspuit. Daarnaast kun je een schaaltje gebruiken, waarin je een schoteltje op z’n kop zet; hierop plaats je de plant. Vul de onderste schaal met water tot net aan de rand van de plantenpot. Het water verdampt en komt zo direct bij je plant terecht.

Maar je planten kunnen zelf ook voor meer luchtvochtigheid zorgen; zet ze bij elkaar in een groepje zodat het vocht dat ze verdampen via hun blad, blijft hangen onder het blad van een andere plant. Het mooie is, dat die hogere luchtvochtigheid die zo gecreëerd wordt, ook jou goed doet. Wil je meer weten dan hebben we nog een blog voor je over het verbeteren van de luchtvochtigheid.

Als je een plant hebt met een aantal gele of bruine bladeren kun je deze bladeren het beste verwijderen. Zo gaat er geen energie naar deze bladeren verloren. Minder of meer water geven zorgt er ook niet voor dat het blad weer groen wordt, dus zet de schaar er in! Gewoon het blad helemaal aan de onderkant afknippen. Als de waterhuishouding weer op orde is, zal je plant vanzelf nieuw blad aanmaken.

"Bruin blad betekent meestal dat je plant te weinig water krijgt, hij te veel zon op zijn blad krijgt of bij alleen bruine randjes dat de luchtvochtigheid te laag is"

Geelbruine randjes aan het blad

Naast te veel of te weinig water en licht, kan er ook een tekort aan voedingsstoffen zijn. Planten die bijvoorbeeld een gebrek aan kalium hebben krijgen gele randen langs de bladeren. Geef je plant daarom regelmatig voeding. Doe dit zeker tijdens het groeiseizoen wanneer er volop zonlicht is.

TIP: In de natuur zorgt het bodemleven en vallend blad dat verteert voor voedingsstoffen, maar in huis geeft dat zo’n rommel! Voor gezonde kamerplanten moeten we dus zelf voeding geven.

Het groeiseizoen is van de lente tot en met de zomer. Geef je planten in deze periode dus wat extra voeding. Goede voeding zorgt namelijk voor een betere weerstand van je plant. Een plant met een slechte weerstand is ook vatbaarder voor beestjes en ziektes. Hier vertelde ik je al over tijdens les 5 van het eerste deel van deze cursus. Hoe veel en hoe vaak je voeding moet geven hangt af van het type voeding. Lees daarom altijd goed de instructies van het product. Wil je meer weten over het hoe en waarom van planten voeden, dan hebben we nog een interessante blog over plantenvoeding voor je.

"Controleer bij geelbruine randjes of je je plant wel genoeg voeding geeft"

Het bonte blad wordt weer egaal groen

Als bontgekleurde bladeren, zoals die van de Epipremnum aureum, egaal groen worden heeft dit te maken met het licht. Waarschijnlijk staat je kamerplant op een te donkere plek. Een gevolg is dan ook vaak dat de plant zijn bladeren laat vallen. De oplossing is het verplaatsen van je plant naar een plek met meer daglicht.

Kamerplanten met bont gekleurd blad

"Wordt bont blad weer egaal, dan krijgt je plant te weinig licht"

Ken je plant en je weet wat hij nodig heeft

Meestal komen deze problemen dus van verkeerd water geven of de verkeerde plek in huis. Bedenk daarom goed hoe je jouw plant op dit moment verzorgt als je een verkleurd of gekruld blad ziet. Hoe vaak geef je hem water? En wanneer heeft hij voor het laatst voeding gehad? Ook is het belangrijk dat jouw groene vriend op een fijne plek staat waar voldoende licht komt en het niet te warm of te koud wordt. Zoek daarom eerst eens op wat de beste manier is om de patiënt te verzorgen voordat je in paniek raakt.

Mocht je het even niet meer weten, kijk dan eens wat lessen van het vorige deel van de cursus terug of download de Intratuin App! Jij weet natuurlijk al heel veel van planten maar iedereen kan af en toe wel wat hulp gebruiken. In de app vindt je de plantverzorging per plant en krijg je een melding wanneer je plant jou nodig heeft. Zo weet je precies wanneer het tijd is voor water geven, bijvoeden, verpotten of snoeien. In de volgende les ga ik je meer vertellen over bloeiende planten. Tot dan!

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top