Laden..
Kamerplantencursus: Bloeiende kamerplantenKamerplantencursus: Bloeiende kamerplanten

Les 8: Bloeiende kamerplanten

Joost VosJoost Vos

Hoi! Ik ben Joost,

Groene kamerplanten zijn helemaal hip. Niet zo gek, want deze planten staan meestal bekend om hun eenvoudige verzorging. Maar de plantenwereld is juist zo leuk omdat er zoveel verschillende soorten zijn. Deze les gaan we het daarom hebben over bloeiende planten. Als je die al in huis hebt staan: top! Zo niet, dan is het na deze les zeker tijd om er eentje uit te zoeken. Bloeiende planten zijn misschien een extra uitdaging, maar als je ze begrijpt zijn ze echt niet moeilijker dan groene planten. En je krijgt er zoveel bloemenpracht voor terug!

De bloeiers

Met bloeiende planten bedoelen we meestal planten die al in bloei staan als je ze koopt. Zoals de orchidee of de Spathiphyllum. Maar wist je al dat bijna alle planten kunnen bloeien? Alleen mossen en varens kunnen niet bloeien. Planten bloeien om zich voort te kunnen planten. De meesten zullen bij jou thuis niet tot bloei komen omdat de omstandigheden niet zijn zoals in hun natuurlijke omgeving. Maar om er voor te zorgen dat de plant die jij bloeiend koopt zo lang mogelijk blijft bloeien, ga ik je wat tips geven voor de verzorging van je kleurige huisgenoot.

Bloeiende kamerplantenBloeiende kamerplanten

Welke soorten kamerplanten bloeien?

Er zijn een hele hoop verschillende soorten bloeiende planten. De meest voorkomende zijn Anthuriumsorchideeënbegonia’sbromelia’s en Spathiphyllums.

TIP: Als je een bloeiende kamerplant in huis haalt, bedenk dan dat de meeste soorten graag veel (indirect) zonlicht willen.

Kijk als je een nieuwe bloeiende plant gaat kopen ook goed naar de bladeren, en dus niet alleen naar de bloemen. Vind je de plant ook nog mooi als deze uitgebloeid is? Planten bloeien natuurlijk niet voor altijd. Ook is de ene plant makkelijker weer in bloei te krijgen dan de ander. De makkelijkste om mee te beginnen is de Spathiphyllum met de witte schutbladeren. Een orchidee is juist wat lastiger weer in bloei te krijgen.

Bloeiende kamerplanten

Bloeiende kamerplanten water geven

Planten, en met name bloeiende planten, hebben het liefst water op kamertemperatuur. En als je het helemaal goed wilt doen, geef je bloeiende planten lauw en ontkalkt water. Dit kun je eenvoudig doen door het water te koken en te laten afkoelen, of door ze simpelweg opgewarmd regenwater te geven. Regenwater uit een regenton is veel zachter dan kraanwater en nog gratis ook!

Bedenk dat bloeiende planten meestal uit de tropen komen. Ze houden dus van een vochtige omgeving. Je kunt ze daarom het beste 2 keer een klein beetje water geven in plaats van 1 keer veel. Vergeet ook de plantenspuit niet, ze zijn gewend aan een verfrissend regenbuitje. Met ontkalkt water mag je ze regelmatig besproeien, dat is meteen goed voor de luchtvochtigheid in huis. Bevat je water waarmee je sproeit kalk, dan kunnen er witte vlekken achterblijven op het blad.

TIP: Bloeiende begonia’s, cactussen en vetplanten hoef je niet te besproeien. Begonia’s hebben fluwelig blad; het water blijft te lang liggen en kan meeldauw veroorzaken. Cactussen en vetplanten zijn gewend aan droge lucht.

"Veel bloeiende kamerplanten houden van voldoende indirect licht én een vochtige omgeving"

Orchidee en Kattenstaart (Acalypha hispida)Orchidee en Kattenstaart (Acalypha hispida)

No go’s bij bloeiende kamerplanten

Je wilt natuurlijk dat jouw nieuwe aanwinst zo lang mogelijk blijft bloeien. Daarom zijn er een aantal dingen die je beter niet kunt doen als een plant in bloei staat. Als eerste kun je ze het beste zoveel mogelijk met rust laten! Niet draaien, verplaatsen of aanraken dus! Dit kan ervoor zorgen dat je plant de bloemen of knoppen zal laten vallen. Ten tweede kun je met verpotten beter wachten tot de plant is uitgebloeid. Het kost namelijk veel energie om een bloem te maken. Als je bijvoorbeeld de wortels beschadigd tijdens het verpotten zal de plant de bloemen afstoten en dat wil je natuurlijk niet!

TIP: Tocht is voor de meeste planten geen pretje. Bloeiende planten laten zien dat ze het niet fijn vinden door minder goed te bloeien.

"Laat bloeiende planten zoveel mogelijk met rust: niet draaien, verplaatsen, aanraken of verpotten!"

Zo krijg je meer bloemen in je kamerplant

Ook heb ik een paar tips voor je om nog meer bloemen in je bloeiende plant te krijgen. De eerste is: verwijder uitgebloeide bloemen altijd zo snel mogelijk. Zo stimuleer je de plant om nog meer bloemen aan te maken. En dat wil je! Je kunt ze gewoon wegknippen met een snoeischaar of keukenschaar. Planten kunnen zo geen zaden aanmaken en dat spaart energie. Die energie kunnen ze dan weer stoppen in het produceren van nieuwe bloemen. Ja, het is hard werken!

TIP: Haal uitgebloeide bloemen met steeltje (de basis) en al uit de plant.

De tweede tip gaat over voeding. Bloemen maken kost veel energie en die halen planten uit voedingsstoffen in de potgrond. In de aanloop naar en tijdens de bloei kan het dus zijn dat de voedingsstoffen op raken. Geef ze daarom wat extra plantenvoeding in deze periode, maar let op, geef nooit meer dan er op de verpakking vermeld staat.

"Een rijk bloeiende kamerplant krijg je door uitgebloeide bloemen weg te halen en je plant voldoende voeding te geven"

Bloeiende kamerplantBloeiende kamerplant

Uitgebloeide kamerplanten opnieuw laten bloeien

Helaas hebben niet alle uitgebloeide planten dezelfde handleiding om ze weer in bloei te krijgen. Zoek daarom voor jouw specifieke soort uit wat je moet doen om hem weer te laten bloeien.

Zo bloeien de Aechmea en andere bromelia’s maar eenmalig, en vormen ze baby’s aan de onderkant van de plant. De moederplant sterft langzaam af en de baby’s worden groter. Hier kunnen wel een paar maanden overheen gaan! Je kunt ze dan van de plant lossnijden met een scherp en schoon mes en in een eigen pot zetten. Zorg bij het losmaken dat je stekken worteltjes hebben. Als de baby’s volwassen zijn zullen ze tot bloei komen.

Een orchidee is juist wat ingewikkelder. Je moet hem als het ware uitdagen om weer te laten bloeien. Zet hem na de bloei een flinke periode op een koele plek. Zijn overlevingsinstinct zal dan naar boven komen. En overleven doen planten door voort te planten met, je raadt het al, nieuwe bloemen! Zodra je nieuwe knoppen ziet kun je de plant weer op zijn oude plek zetten.

TIP: Geef planten die zoals orchidee even koel staan, wel water! Je geeft alleen minder dan tijdens het bloeiseizoen.

Het hele jaar een bloeiende kamerplant

Je denkt nu misschien dat planten vooral bloeien tijdens de zonnige seizoenen. Maar er zijn ook planten die juist tijdens de winter tot bloei komen. De lidcactus (Schlumbergera) bloeit ieder jaar opnieuw tijdens de donkere maanden.

Een christusdoorn (Euphorbia milii) bloeit zelfs het hele jaar door! Combineer dus de juiste bloeiende planten met elkaar, en je hebt het hele jaar door bloemen in huis.

De volgende keer geef ik je tips over de verzorging van je kamerplanten door de seizoenen heen. Tot dan!

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top