Laden..
Kamerplantencursus: Verzorging in 4 seizoenenKamerplantencursus: Verzorging in 4 seizoenen

Les 9: Verzorging in 4 seizoenen

Joost VosJoost Vos

Hoi! Ik ben Joost,

Nu je jouw planten steeds beter leert kennen, is het je vast al eens opgevallen dat ze in de zomer sneller groeien dan in de winter. In de herfst laten ze misschien zelfs wel eens een blaadje vallen? Om je plant optimaal te kunnen verzorgen zijn er per seizoen een aantal dingen waar je op moet letten. In deze les geef ik je voor ieder seizoen een paar tips zodat jouw planten het straks nog meer naar hun zin hebben bij jou thuis.

Je kamerplanten verzorgen in de lente

Laten we gelijk starten met het belangrijkste seizoen qua verzorging: de lente. In de lente komen planten uit een soort van winterslaap en beginnen ze weer met groeien. Dit heeft te maken met de hoeveelheid daglicht. In de winter zijn de dagen kort, in de lente worden ze steeds langer. En hoe meer licht, hoe meer energie je plant zal krijgen en daarom harder groeit!

Om deze energie nog beter te benutten is de lente het moment om weer vaker voeding te geven. Ook verbruikt je plant meer water. Een extra giet- en sproeibeurt kan dus ook geen kwaad! Check wel altijd eerst even met je vinger in de aarde of de grond niet nog te nat is. Licht, lucht en water bepaalt ook voor een groot deel welke plant je op welke plek in huis zet. In de blog 'Kamerplanten op elke plek in huis' zetten we op een rijtje waarom de ene plant in de vensterbank kan en de ander de badkamer.

Door alle extra energie kan een plant in het voorjaar een verandering beter aan. Wil je hem eens op een nieuwe plek zetten? Dit is hét moment. Ook kun je planten nu goed verpotten omdat ze door de nieuwe energie sneller zullen herstellen. Kortom: de lente is hét moment voor je planten!

Alles om te verpotten

"Door meer daglicht in de lente krijgen je kamerplanten energie om te groeien en bloeien. Geef vanaf nu weer meer water en voeding"

Je kamerplanten verzorgen in de zomer

Tijdens de zomer is de zon natuurlijk nog feller dan in het voorjaar. Er zijn daarom twee dingen waar je op moet letten.

De eerste is: krijgt je plant niet teveel licht? Zet grote bladplanten in de zomer wat verder van het raam af naarmate de zon feller gaat schijnen. Zelfs cactussen en vetplanten kunnen last krijgen van teveel licht. Als deze planten teveel licht krijgen ontstaan er bleke vlekken. Deze kunnen nog herstellen, maar wanneer de plek bruin wordt is het helaas te laat. Je kunt cactussen steeds een stukje draaien, zodat ze ten eerste niet te lang aan één kant ‘bruin bakken’ en ten tweede kunnen wennen aan meer licht op hun velletje. Bij bladplanten kun je zien dat ze te veel zon krijgen aan bruine plekken op de bladeren, deze gaan helaas niet meer weg en let op: het kan ook een teken zijn van te weinig water. Dat is dan ook gelijk aandachtspunt nummer twee.

TIP: De meeste planten willen niet in de felle zon staan, maar houden wel van indirect licht. Kijk dus hoeveel licht er in elk seizoen op je plant valt en zet ze verder van (in de lente en zomer) of dichter bij (herfst en winter) het raam.

Monstera en vrouwentong bij raamMonstera en vrouwentong bij raam

Punt twee is meer water geven. Door al die zon en warmte verdampt het water sneller uit het blad en heeft de plant meer water nodig voor fotosynthese. Daarnaast kan potgrond eerder opdrogen door de soort pot; zo zijn terracottapotten poreus en onttrekken ze vocht uit de omgeving, dus ook aan de potgrond. Check dus in de zomer vaker of je plant al weer dorst heeft. Vaak is 2 keer in de week voldoende, maar bij een echte hittegolf kan het zelfs vaker zijn! Zelfs cactussen en vetplanten waarbij je in de winter de potgrond tussendoor kunt laten opdrogen, willen nu meer water en kunnen hun dankbaarheid laten zien met groei.

TIP: Is de grond erg uitgedroogd, dan neemt het nauwelijks water op en stroomt het zo weg. Geef je kamerplant dan een dompelbadje zodat de potgrond het water langzaam kan opzuigen.

Wil je meer weten over de verzorging van je kamerplant in de zomer en tips hoe je toch met een gerust hart op zomervakantie kunt gaan zonder dat je planten thuis verpieteren? Dan hebben we hier een blog vol tips voor je planten in de zomer voor je!

"In de zomer is de zon fel en de temperatuur hoger. Controleer of je plant niet direct in de zon staat en de grond niet uitdroogt"

Kamerplanten voeding

Je kamerplanten verzorgen in de herfst

Na de groeispurt in de lente en zomer gaat je plant in de herfst en winter weer in ruststand. De dagen zijn korter en het licht is weer minder fel. Ze zullen minder hard groeien of zelfs helemaal niet. Maar dat is zeker geen reden tot paniek!

Minder licht betekent ook minder water. Dat heeft weer te maken met fotosynthese. Waar je in de zomer graag wilt dat de potgrond nog licht nat is, controleer je in de herfst en winter of de grond al wel genoeg is opgedroogd voordat je opnieuw water geeft. Als je net zo veel water zou geven als in de zomer, zou je plant langzaam verdrinken. En, weet je nog, dat leidt dan weer tot geel of zelfs zwart blad zoals we in een van de vorige lessen zagen.

TIP: Grote cactussen kun je zelfs helemaal droog zetten in de winter. Meer weten? Hier lees je uitgebreide verzorgingstips voor jouw cactus.

Daarnaast kun je ook minder plantenvoeding geven en is het belangrijk dat je planten nu niet meer verpot. Dit kan te stressvol voor ze zijn, en ze kunnen minder makkelijk herstellen dan in het voorjaar. Wil je meer lezen over de verzorging van je kamerplanten in de herfst en winter dan kan dat in verzorging van je kamerplanten in de herfst en winter dan kan dat in deze blog.

"In de herfst gaan je kamerplanten langzaam in rust. Geef minder water en voeding"

Je kamerplanten verzorgen in de winter

In de herfst ben je jouw planten al minder water gaan geven. Maar misschien heb je ook de verwarming al een keer aangezet? Naast dat er minder licht is, is de luchtvochtigheid in de winter ook lager.

TIP: Let op dat je planten door minder lichtinval in de winter niet opeens in de schaduw staan.

Gaat de verwarming aan? Zet planten met grote dunne bladeren niet te dicht bij de radiator. Stevige planten zoals cactussenvetplanten en yucca’s kunnen warmere lucht wel aan, zolang ze maar niet direct op de verwarming staan. Besproei je planten regelmatig om de luchtvochtigheid wat op peil te houden. Ook kun je schotels water rondom je planten zetten, of zo’n ouderwets bakje water aan je verwarming hangen. Uiteraard zijn er ook professionele luchtbevochtigers. Daar doe je ze al helemaal een plezier mee! Buiten dat kun je in de winter je planten het beste zoveel mogelijk met rust laten.

TIP: Als de luchtvochtigheid laag is, krijgen je planten bruine, droge randjes. Lees meer tips voor het verhogen van de luchtvochtigheid in onze blog of kijk terug bij Les 7: Eerste hulp bij bladeren – wat te doen bij verkleurde bladeren

"In de winter geef je (net als in de herfst) minder water en voeding. Let op dat de luchtvochtigheid op peil blijft"

Pannenkoekenplant, Vrouwentong (Sansevieria)Pannenkoekenplant, Vrouwentong (Sansevieria)

Gezond kamerplantenverstand

Bedenk dat planten niet naar de kalender kunnen kijken zoals wij. Dus als we het hebben over de lente of herfst dan gaat het vooral om de hoeveelheid zonlicht dat binnen valt en de temperatuur. Begint de lente somber en zit je veel op kantoor? Dan blijft het in huis redelijk koel en hoef je niet meteen extra water te geven. Werk je veel thuis en gaat de verwarming aan, dan kan het zijn dat je in een zonnige herfstweek wat meer water geeft.

Zijn er geen bijzonderheden in licht of temperatuur dan kun je geleidelijk steeds wat meer of minder water en voeding geven aan je planten; zo bouw je het in de lente langzaam op en in de herfst weer langzaam af. Je voelt aan de potgrond al snel hoe het met de vochtigheid gesteld is en ook de conditie van het blad vertelt je veel over de gezondheid van je plant zoals we in les 7 al zagen.

In de volgende les geef ik je tips over de verzorging van je planten op alle mogelijke plekken in je huis. Want op iedere plek in huis past een mooie plant! Tot dan.

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top