Laden..
Kattenbak en kattenbakvulling kiezen voor je kat

Kattenbak en kattenbakvulling kiezen voor je kat

Kattenliefhebbers zeggen het allemaal: een kat is een fantastisch huisdier! Wij zijn het daar mee eens. Zo’n lief klein frummeltje, soms ondeugend, maar oh zo lief… Als je een kat in huis neemt, heb je ook de nodige spullen nodig. Eén van die dingen is een kattenbak en die moet vervolgens ook nog gevuld met kattenbakvulling. Maar waar moet je op letten bij het kopen van je kattenbak? Wat voor soorten kattenbakken bestaan er? En welk kattengrit kies je? In dit artikel geven we je antwoord op al je vragen over de kattenbak!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Kitten in kattenhangmatKitten in kattenhangmat

Waarom is een goede kattenbak zo belangrijk?

Als een kat kon praten, zou hij je kunnen vertellen hoe belangrijk de kattenbak voor hem is. Katten zijn van nature namelijk erg schone dieren. De plek waar katten hun behoefte doen, is voor hen dan ook het liefst een schone, rustige plek. En zeg nu zelf: zelf doe je je behoefte ook het liefst op een aangenaam toilet, toch? Datzelfde geldt ook voor je kat. Onderschat daarom het belang van een goede én schone kattenbak niet.


Welke soorten kattenbakken zijn er?

Ook kattenbakken gaan met hun tijd mee en er zijn een aantal kenmerken waar je een afweging over moet maken. Een kattenbak bestaat altijd uit een bak, de opties zitten in de grootte, de hoogte van de rand, de kap en met of zonder uitschuifbare lade, ingebouwde zeef en filter. We nemen deze opties even met je door.

Kitten kattenbakken met lage rand

Kittens kunnen het soms eng vinden om een kattenbak in te gaan en daarom zijn er speciale kattenbakken voor kittens, zonder kap en met een lage(re) rand voor een makkelijkere instap. Je kunt echter ook direct voor een kattenbak met kap kiezen en de kap er in eerste instantie af houden. Deze is namelijk altijd los te maken, zodat je de kattenbak kunt schoonmaken. Als de kat groter wordt dan is een hogere rand beter, want dan kun je er meer kattenbakvulling in kwijt. Hier komen we later nog op terug.

Kitten kattenbakken

Grote kattenbak of kleine kattenbak

Allereerst is het belangrijk te bepalen hoe groot jouw kattenbak moet zijn. Niet elke kat is immers even groot en het is belangrijk dat de kat voldoende ruimte heeft in de bak. Eigenlijk moet de kat zich kunnen draaien in zijn kattenbak. Houd dit in je achterhoofd bij het zoeken naar de juiste grootte. Mocht je kat na de aanschaf van de kattenbak toch zijn weg naar de bak niet weten te vinden, dan kan het zijn dat de kattenbak te klein is. Tegenwoordig zijn er ook L en zelfs XL kattenbakken te koop, voor de steeds populairder wordende grotere rassen, zoals bijvoorbeeld de Maine Coon. Ook zijn er hoek kattenbakken, maar deze zijn wel vaker een stukje kleiner dan een normale kattenbak. Let er dus goed op of deze groot genoeg is.

Schuiflade, ingebouwde zeef of filter

De volgende opties zijn niet zozeer voor de kat, maar meer voor het gemak van het baasje. Sommige kattenbakken hebben een uitschuifbare lade waarin het grit zit, zoals de kattenbakken van Curver. Door deze uit te schuiven kun je de kattenbak schoonmaken, bij andere bakken maak je de deksel (deels) open of doe je dit door de opening. Weer andere kattenbakken hebben een ingebouwde zeef, zoals de Ferplast Magix, wat helpt bij het schoonmaken. Je hebt dan in principe geen los kattenbakschepje meer nodig, maar je zeeft het schone grit terug in de bak. En dan zijn er nog de kattenbakken met ingebouwde filters. Zoals gezegd houdt een kat van een schone kattenbak en een stinkende bak helpt dan natuurlijk niet. Een filter zorgt voor vermindering van de geur. Fijn voor je kat én voor jou! 

Tip: Probeer de deksel, zeef of de schuiflade even uit in de winkel voor je een keuze maakt!

Kattenbakken met deksel

Zoals gezegd kan een kitten de voorkeur geven aan een kattenbak zonder deksel, maar in principe vindt een kat het meestal geen probleem om een gesloten katenbak te gebruiken. Hij moet dan wel genoeg ruimte hebben om te kunnen graven, want een kat maakt meestal eerst een kuiltje, doet daarin zijn behoefte en begraaft dan de boel weer. Een gesloten bak is dan wel zo prettig, anders ligt het kattengrit overal. Wil je toch een open kattenbak? Kies er dan voor eentje met een rand, zodat de kat bij het eruit springen niet alle kattenbakvulling meeneemt.
Er zijn ook kattenbakken waar je kat van bovenaf in moet springen. Ideaal als jij een enthousiaste graver in huis hebt.

Kattenbakken met deksel

Hoge of lage instap

Ook de instaphoogte van een kattenbak kan verschillen. En ook hier liggen de wensen per kat weer anders. Zelf adviseren wij om bij kittens en oudere, minder mobiele, katten te kiezen voor een kattenbak met een wat lagere instap. Deze hebben vaak achteraan wel een hogere rand, tegen het knoeien van het grit.


Hoeveel kattenbakken heb je nodig?

Katten zijn schone dieren en daarom willen ze eigenlijk alleen hun behoefte doen op een schone kattenbak. Daarom adviseren wij om altijd meer dan 1 kattenbak in huis te hebben, de regel hierin is aantal katten +1. Met 3 katten zou je dus 4 kattenbakken moeten hebben. Komen de katten ook buiten en doen ze hun behoefte ook vaak daar? Dan kun je wellicht volstaan met minder kattenbakken. Je ziet dit vanzelf als je weinig in de kattenbakken terugvindt.

Kat in mand bij cactus krabpaalKat in mand bij cactus krabpaal

Plek van de kattenbak

Een kattenbak moet natuurlijk toegankelijk zijn voor je kat, dus zet hem op een plek waar hij altijd makkelijk bij kan. Graag ook op een plek met privacy, waar hij niet gestoord kan worden door bijvoorbeeld de wasmachine of rennende kinderen. Meerdere bakken zet je bij voorkeur op verschillende plekken in huis, want een kat doet van nature zijn boodschap op verschillende plekken. En niet in de buurt van etens- en drinkbakken!

 

Kat onder dekenKat onder deken

Kattenbakvulling kiezen

Kattenbakvulling of kattengrit (ook wel vaker per ongeluk kattengrind genoemd), is de volgende keuze om te maken. Zo bestaat er klontvormende kattenbakvulling, zijn er fijne of grove korrels of kattenbakvulling op basis van papier of hout. Nog meer keuzes om te maken…

Soorten kattenbakvulling

Kattenbakvulling kan grofweg onderverdeeld worden tussen vulling van hernieuwbare grondstoffen, zoals houtkorrels, papier, stro of maïs, en minerale grondstoffen, zoals bentoniet, silicagel en calciumsilicaatkorrels.
Hernieuwbare grondstoffen zijn minder milieu belastend en een duurzamere keuze!

Klontvormende kattenbakvulling

Klontvormende kattenbakvulling (of klompvormende kattenbakvulling) zorgt dat urine een grote klont vormt, welke je vervolgens gemakkelijk uit de bak kan scheppen. Dit is milieuvriendelijker omdat je dan de rest van het grit kunt laten liggen. Deze is immers nog schoon.

Grove of fijne korrel

Katten zijn van oorsprong dieren die leven in de woestijn, op fijn zand dus! Daardoor zal een kat de voorkeur geven aan een fijne korrel. Een bijkomend voordeel van fijn grit is dat het vaak duurzamer en zuiniger in gebruik is. Het nadeel van fijne korrels is dat het makkelijker aan de pootjes blijft kleven en het daardoor sneller door de kamer verspreid. Een kattenbakmat of uitloopmat kan hierbij uitkomst bieden. De kat kan dan even zijn pootjes vegen en jij hoeft alleen het matje af en toe uit te kloppen.

Uitloopmatten

Kattenbakvulling met of zonder geur

Hier kunnen we heel kort over zijn: kies kattenbakvulling zonder geur! De kat heeft een gevoelige neus en vindt dit niet lekker. Dit wordt toegevoegd voor het baasje, maar een kat haalt zijn neus ervoor op!

Gewicht en absorptievermogen

Een zak kattenbakvulling kan bijzonder zwaar zijn. Heb je een slechte rug en valt het verschonen je zwaar? Dan kun je ook kiezen voor lichtgewicht kattenbakvulling. Het absorptievermogen verschilt ook, maar dit zul je in de praktijk moeten ervaren om hier een keuze in te kunnen maken. Hoe beter vocht absorberend de kattenbakvulling is, hoe makkelijker urine zal worden opgenomen, maar dit is ook prima bij ander grit. Wat ons betreft zijn de andere verschillen belangrijker.

Hoeveel kattenbakvulling moet ik gebruiken?

Bij het gebruik van een klontvormende kattenbakvulling is de werking pas optimaal als je er een laag van 5 tot 7 cm van gebruikt. Bij een minder diepe laag gaat deze klonteren op de bodem, dit is niet prettig met het eruit scheppen. Sowieso moet je kat voldoende grit hebben om zijn  behoefte goed te kunnen ingraven, dus minimaal 5 cm vulling is altijd aan te raden. Dit zal ook nare geurtjes tegengaan! Let er dus ook op dat je het grit aanvult als je er al veel klonten uit hebt geschept.


Hoe en hoe vaak moet je een kattenbak verschonen?

Kat op krabpaalKat op krabpaal

Ben je inmiddels zover dat je een kattenbak én de juiste kattenbakvulling hebt aangeschaft? Dan is het tot slot nog goed om te weten hoe en hoe vaak je de kattenbak moet verschonen. Aan het begin van dit artikel deelden we het al met je: je kat is een schoon dier. Katten zijn erg gesteld op een schone omgeving en geldt zeker voor de kattenbak. Indien de bak niet schoon is, loop je het gevaar dat je op den duur andere plekken in huis gaat zoeken om zijn boodschap te doen.

Kattenbak leegscheppen

Probeer zo snel mogelijk, maar in elk geval eens per dag, de ontlasting uit de kattenbak te halen. Dit gaat vrij eenvoudig met een kattenbakschepje, hier vallen de korrels van de kattenbakvulling doorgeen, waardoor je alleen de ontlasting wegschept.

Kattenbakschepjes

Kattenbak geheel leeggooien

Het verschonen van de gehele kattenbak hoef je natuurlijk niet elke dag te doen. Wel raden we je aan dit eens per week of eens per twee weken te doen. Dit hoeft overigens niet veel werk te zijn. Onze tip: bedek de kattenbak voordat je het grind erin doet met een kattenbakzak. Dan hoef je bij het verschonen van de gehele kattenbak enkel de zak eruit te halen en leeg is ‘ie!

Kattenbakzakken

Kattenbak verschonen bij zwangerschap

Ben je zwanger? Laat het schoonmaken van de kattenbak dan even aan je partner over! In kattenpoep zit de toxoplasmaparasiet. Deze pararsiet kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken. Kinderen én volwassenen krijgen hier niks van, maar het kan bij een ongeboren kindje voor hersenafwijkingen zorgen of zelfs leiden tot het overlijden van de baby.

Mag kattenbakvulling in de GFT bak?

Nee, kattenbakvulling hoort altijd bij het restafval. Dit geldt ook voor kattenbakvulling op basis van hout of papier. Kattenbakvulling moet je ook niet op de eigen composthoop gooien in verband met de aanwezigheid van de toxoplasmaparasiet.


Kattenbak of kattenbakvulling kopen? Bekijk ons assortiment

Ben jij nog op zoek naar een passende kattenbak of de juiste kattenbakvulling? Bij Intratuin hebben we een ruim assortiment in zowel kattenbakken als kattenbakvulling. Kom naar Intratuin voor ons aanbod, onze medewerkers helpen je graag op weg in onze winkels.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top