• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
Kerstboom soorten: welke dennenboom past bij jou
minuten lezen

Kerstboom soorten: welke dennenboom past bij jou?

Ho, ho, ho… Kerstmis komt eraan! Lampjes, kaarsjes en kerstkransen maken de boel gezellig, met de kerstboom als stralend middelpunt. Maar hoe vind je een geschikte kerstboom? Welke soorten dennenbomen zijn er en waar moet je op letten bij het kiezen en kopen van een echte kerstboom? Wij helpen je graag op weg en vertellen je alles over de verschillende soorten dennenbomen en sparren en waar je op moet letten bij het kiezen van de beste boom voor jou.

Kerstboom soorten

Een kerstboom is van oorsprong een dennenboom met versiering. Germanen en Romeinen hebben ooit de dennenboom uitgekozen, omdat deze altijd groen bleef en zij zagen dat als een teken van de goddelijkheid van de boom. Welke boom jij kiest als kerstboom is persoonlijk. De traditionele kerstboomsoorten hebben elk hun eigen specifieke kenmerken. Wij leggen je graag uit waar de verschillen in zitten en voor welke keuzes je staat.

Nordmann

Eén van de meest bekende en meest verkochte kerstbomen in Nederland is de Nordmann. Niet zonder reden: de Nordmann is een prachtige volle kerstboom met donkergroene, glanzende naalden, welke nauwelijks prikken. Maar wat voor veel mensen de belangrijkste reden is om te kiezen voor een Nordmann, is het feit dat deze boom weinig last heeft van naalduitval. Heb je snel last van allergieën? Bij de Nordmann zul je minder tot geen allergische reacties ontwikkelen!

Bekijk de Nordmannen

Tip: Bestel je gezaagde Nordmann vanaf eind november in de Intratuin Webshop!

Fijnspar

De meest traditionele kerstboom is zonder twijfel de fijnspar. Deze kerstboom staat bekend om de heerlijke dennengeur. Maar hoewel hij op geur het beste scoort van alle bomen, is het nadeel van de fijnspar dat hij zijn (enigszins prikkende) naalden sneller laat vallen. Houd dus rekening met uitval van de naalden als jij iemand bent die al vroeg een kerstboom opzet. Met zijn brede takken en piramidevorm is de fijnspar overigens wel een heel mooie boom!

Bekijk de fijnsparren

Blauwspar

Nog een schitterende kerstboomsoort is de blauwspar. Ook deze kerstboom heeft maar weinig last van het uitvallen van naalden. Tel daar de schitterende blauwgrijze gloed bij op en je hebt een prachtige boom te pakken. De vorm van de blauwspar is piramide-achtig met takken die mooie etages vormen. Ideaal bij het versieren! De geur van deze boom is overigens ook heerlijk. De nadelen van de blauwspar? Wie niet van prikkende naalden houdt kan beter voor een ander soort kerstboom kiezen, zoals de Nordmann.

Bekijk de blauwsparren

Servische spar

Hou je van een mooie kleur kerstboom? Dan is de Servische spar misschien iets voor jou. Deze dennenboom staat bekend om de glanzende naalden met hun grijsgroene kleur. Eigenlijk zijn deze naalden tweekleurig: de bovenkant is groen en de onderkant is blauw. Hierdoor oogt de boom in zijn geheel wat blauwachtig, wat voor veel mensen de reden is om voor een Servische spar te kiezen. Nog meer voordelen van de Servische spar: hij heeft een heerlijke geur en zijn naalden vallen niet snel uit.

Bekijk de Servische sparren

Japanse zilverspar

Voor mensen met een wat kleinere woonkamer is de Japanse Zilverspar een goede keuze. Deze boom is de kleinste soort van de Japanse spar, maar oogt lekker vol dankzij de kortere takken die dicht op elkaar zitten. Fijn is dat ook deze kleine kerstboom een heerlijke lichte dennengeur verspreidt. En heb je zijn naalden al gezien? Deze zijn zacht en hebben aan de onderkant opvallende witte strepen.

Bekijk de Japanse zilversparren

Alle kerstboomkenmerken op een rij

De keuze van het soort boom hangt af van jouw voorkeur. Wil je de boom lang laten staan, kies dan een Nordmann. Hou je van een heerlijke dennengeur, kies dan voor een spar. Wil je ruimte besparen, ga dan voor de Servische spar of de Japanse zilverspar als kleine kerstboom. En hou je van een bijzondere kleur? Ga dan voor de blauwspar!

SoortNaaldkleurNaaldverliesPrikkendGeurVorm
Soort
Nordmann
Naaldkleur
Donkergroen
Naaldverlies
Nauwelijks
Prikkend
Nee
Geur
Bij aanraking
Vorm
Breed met mooie lagen
Soort
Blauwspar
Naaldkleur
Blauw/grijs
Naaldverlies
Weinig
Prikkend
Ja
Geur
Heerlijk geurend
Vorm
Etages als piramide
Soort
Fijnspar
Naaldkleur
Groen
Naaldverlies
Weinig
Prikkend
Ja
Geur
Heerlijk geurend
Vorm
Brede takken in piramidevorm
Soort
Servische spar
Naaldkleur
Grijs/groen
Naaldverlies
Weinig
Prikkend
Ja
Geur
Heerlijk geurend
Vorm
Slank en compact
Soort
Japanse zilverspar
Naaldkleur
Donkergroen
Naaldverlies
Nauwelijks
Prikkend
Nauwelijks
Geur
Licht geurend
Vorm
Volle boom

Kleine of grote kerstboom

Waar moet ik op letten bij het kopen van een kerstboom?

Nu je weet welke verschillende soorten kerstbomen er zijn, is het goed om ook over andere dingen na te denken.

Kleine of grote kerstboom

Eigenlijk alle verschillende soorten kerstbomen zijn er in diverse maten: van grote tot kleine kerstbomen. Enkel de Japanse zilverspar is van zichzelf kleiner dan de andere soorten. Nu je je favoriete soort kerstboom hebt gekozen, kun je dus gaan nadenken over de grootte en hoogte van je kerstboom. Vergeet daarbij niet dat je een piek op de boom wil kunnen zetten en wellicht wil je jouw boom op een tafeltje plaatsen! Wat je ook kunt overwegen is (meerdere) mini kerstbomen. Mini kerstbomen koop je altijd in een pot, vaak al met een siermand eromheen. Je hebt ze zelfs inclusief verlichting en decoratie! Leuk en makkelijk voor kale hoekjes of in kleinere kamers.

Kerstboom met en zonder kluitKerstboom met of zonder kluit

Een boom met kluit of in een pot behoudt over het algemeen beter zijn naalden. Toch moeten we daar meteen een kanttekening bij zetten: dit geldt namelijk alleen als de kluit eenzelfde gewicht heeft als de boom zelf. Hoe je daarachter komt? Houd de boom eens horizontaal en pak hem net boven de kluit vast. Blijft de boom in balans? Dan zit je goed! Zowel een kerstboom mét als een kerstboom zonder kluit heeft wel water nodig! Bekijk kerstbomen met kluit en gezaagde kerstbomen zonder kluit in onze webshop.

Kerstboom voor binnen of buiten

Ga je de boom binnen of buiten plaatsen? Kerstbomen groeien buiten in een constant redelijk lage temperatuur en kunnen dus prima tegen winterse omstandigheden. Maar als je dennenbomen naar binnen haalt dan kunnen ze gevoelig reageren op het grote temperatuurverschil tussen buiten en binnen. Als jij binnen de verwarming elke dag lekker opdraait tot een graad of twintig, dan is dat voor een kerstboom een groot contrast. Daarom raden we altijd aan om de boom eerst 1 á 2 dagen te laten opwarmen in bijvoorbeeld een schuur of garage. Hiermee voorkom je dat de boom onnodig veel naalden laat vallen. Kies je ervoor de boom na Kerstmis in je tuin te planten om hem volgend jaar weer te kunnen gebruiken? Zet deze dan inclusief zijn pot in de tuin, met de pot nét boven de grond uit. Ook hiervoor geldt weer: laat hem in de schuur of garage weer opnieuw wennen aan de lagere buitentemperaturen.

Kerstboom voor binnen of buiten

Naalduitval

Een kerstboom laat zijn naalden vallen door veranderende leefomstandigheden: van binnen naar buiten, van veilig in de grond tot ineens uit de grond, waarbij sommige bomen ook nog worden ontzien van hun kluit. Toch verliest de ene kerstboom meer naalden dan de andere, afhankelijk van het soort boom. Zo staat de fijnspar bekend als een kerstboom die over het algemeen snel naalden verliest. Voorkomen kun je de naalduitval niet, maar door goed te zorgen voor de boom, kun je het wel zoveel mogelijk beperken. Zorg dat je de boom voldoende water geeft, voorzie hem van kerstboomvoeding of snijbloemenvoeding en plaats hem bij voorkeur niet boven of vlak naast de verwarming.

Zorg goed voor je kerstboom

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema bij Intratuin en gelukkig speelt het bij veel mensen ook een steeds grotere rol. Met de aanschaf van een kerstboom kun je duurzaam omgaan. De kerstbomen van Intratuin worden niet bespoten met bestrijdingsmiddelen. Voldoende meststoffen én natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes zorgen ervoor dat de boom beschermd is tegen schimmels en insecten. Bekijk de video om van onze kerstbomen-inkoper te horen hoe onze bomen gekweekt worden in Denemarken. Een andere duurzame keuze is de keus voor een boom met kluit, welke terug geplant kan worden. Zo kan hij na de kerstperiode de tuin in!

Kerstboom soorten en huisdierenHuisdieren en kinderen

Wat veel mensen niet weten, is dat kerstbomen een risico meebrengen voor hun huisdier. Veel honden en katten zijn geneigd om de dennennaalden op te eten of uit de waterbak van de boom te drinken. Allebei geen goed idee: de dennennaalden zijn giftig. En in de bak met water komen stoffen terecht die de boom uitscheidt. Deze stoffen kunnen zowel de maag als het zenuwstelsel van je hond of kat aantasten. Is een kunstkerstboom dan de oplossing? Niet per se. Ook daarvan kunnen naalden loslaten en op de grond vallen, al zal het in mindere mate zijn. Deze plastic naalden zijn evengoed slecht voor je huisdier. Ons advies: zorg ervoor dat je huisdier niet bij het water en de dwarrelende naalden kan. En heb je kinderen? Een boom met zachte naalden, zoals de Nordmann, is dan de ideale boom voor jou.

Easyfix kerstboomstandaardNodig bij je boom

Uiteraard wil je jouw mooie kerstboom ook versieren. Kerstboomverlichting, kerstballen, kerst ornamenten en slingers mogen uiteraard niet ontbreken. Maar denk ook aan een kerstboomstandaard of kerstboommand. Een boom zonder kluit heeft een stevige standaard nodig. Er zijn 2 soorten standaarden: de Easyfix kerstboomstandaarden hebben een gat nodig in de stam van de kerstboom, waarmee je hem op de standaard plaatst. Bij Intratuin maken we dit gat voor je: standaard bij online bestelde bomen of vraag ernaar in de winkel. Een ander soort kerstboomstandaard klemt de boom met schroeven vast. Heb je een boom met kluit? Dan wil je wellicht een mooie pot of kerstboommand. Een kerstboomrok maakt de boom vervolgens helemaal af.

Kerstboomstandaarden en manden

Kerstboom kopen bij Intratuin

Hopelijk heb je met onze uitleg een keus kunnen maken! Ben je er nog niet helemaal uit? Kom vanaf eind november naar Intratuin en bekijk de bomen met eigen ogen. We adviseren en helpen je graag in onze vestigingen. Wij zorgen ervoor dat de boom netjes wordt ingepakt. Wil je hem liever laten bezorgen? Dat kan ook! In onze webshop zijn de meest populaire kerstbomen ook online te bestellen.

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Dag
  Ik ben op zoek naar kerstboom versiering in de vorm van ballet (ballerina’s). Klopt het dat u deze verkoopt?

  • Intratuin

   Hi Margot,

   We verkopen inderdaad ballerina’s. Hier vind je de ballerina’s die wij op onze website hebben staan. Hopelijk is dit waar je naar op zoek bent! Je kunt ook nog contact opnemen met jouw Intratuin vestiging. Zij hebben misschien nog meer ballerina’s in hun assortiment. Succes!

 2. Avatar

  Vorig jaar heb ik bij Intratuin Leeuwarden een Perentak gekocht en als alternatief gebruikt in plaats van een kerstboom. Staat nu bij ons in de gang, wederom ga ik deze weer gebruiken maar dan met stoere accessoires zoals hout, grijs en zwarte ballen. Zoals altijd is de kerstmarkt bij Intratuin zeer inspirerend.

 3. Avatar

  Wanneer zijn de (nordman) kerstbomen te koop
  mvg. Patrick

  • Intratuin

   Hi Patrick, vanaf 27 november zijn alle kerstbomen in onze winkels te koop. Ook kun je vanaf dan online je Nordmann kerstboom bestellen. Nog een klein weekje wachten dus 😉

 4. Avatar

  Wij willen een echte nordmanboom maar hebben vloerverwarming kan dat kwaad

  • Intratuin

   Hi Ava, dat is wel mogelijk hoor! Alleen door de warmte droogt de boom iets sneller uit. Je kunt hem het beste op een verhoging zetten, bijvoorbeeld op een tafeltje. En houd goed in de gaten of hij voldoende water heeft. Fijne Kerst alvast 😉

 5. Avatar

  Beste,

  Vanaf wanneer wordt er met de verkoop van kerstbomen gestart dit jaar ?

  MVG

  Chrisje

 6. Avatar

  Verkopen jullie ook kunst kerstbomen? Ik kan ze niet vinden op de site

 7. Avatar

  Vanaf wanneer zijn dit jaar de kerstbomen te koop?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *