• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
Kerstboom, versieren, kind, vader, gezin, kachel
minuten lezen

In 6 stappen de kerstboom versieren

Een kerstboom maakt de kerst compleet! Maar kies je voor een echte kerstboom of een kunstkerstboom? Het heeft allebei zo zijn voor- en nadelen. Een kunstboom kun je ieder jaar weer opnieuw gebruiken maar het uitzoeken van een boom is ook een leuk uitje en brengt je juist helemaal in de kerstsfeer. Wanneer je een kerstboom hebt gekocht moet natuurlijk de kerstverlichting erin. Lastige klus, maar wij helpen je op weg! In de volgende 6 stappen leggen we je uit hoe je jouw kerstboom op zijn mooist kunt versieren.

Heb je besloten voor een echte kerstboom te gaan? Bedenk dan goed welke soort boom het beste bij je past. In deze blog over de verschillende soorten echte kerstbomen leggen we je alle verschillen uit.

1

De boom

Weet wat je wilt, ga je voor een echte boom óf investeer je in een goede kunstkerstboom die jaren mee gaat? Wij helpen je graag bij het maken van deze beslissing. Ga je voor een echte kerstboom? Wij zetten alle voor- en nadelen per soort boom voor je op een rijtje. Ook staan natuurlijk in de winkel onze medewerkers voor je klaar om je van het juiste advies te voorzien. Heb je een mooie echte kerstboom uitgezocht, dan zorgen wij ervoor dat jij hem gemakkelijk kan vervoeren. Wel is het handig om stevige tuinhandschoenen klaar te leggen, want de naalden kunnen pijnlijk zijn!

Kerstboom, deuren, verlichting, kerstballen

TIP: knip het netje om de kerstboom pas los als de boom stevig op de juiste plek in de woonkamer staat!

2

Zet de kerstboom vast

Zorg ervoor dat de boom recht staat in de mand of het kerstboomstandaard. Staat die goed vast? Vul dan je standaard met een beetje water, daarna kun je het netje buiten losknippen. Een goede boom kan wel tegen een stootje, dus je kunt de takken voorzichtig uit elkaar duwen zodat hij zijn mooie natuurlijke vorm weer terug krijgt. Als je dit gedaan hebt kun je hem binnen een mooie plek geven. Bij een kunstkerstboom zit een gebruiksaanwijzing waarin staat uitgelegd hoe je de boom in elkaar zet.

Kerstboom, easy fix, stoel, openhaard, kerstversiering
3

De kerstverlichting

Nu is het tijd voor de kerstverlichting. Heb je nog verlichting van vorig jaar liggen, check dan eerst even of deze het nog doen. Als ze eenmaal in de boom zitten is het al te laat. Het kost wat tijd om de lichtjes goed over de boom te verdelen, maar zitten ze eenmaal op de juiste plek, dan ben je al op de helft van het versieren. Begin bovenaan en werk naar beneden. Zorg ervoor dat de lichtjes goed verdeeld zijn en stop de lampjes ook wat dieper in de boom, dat geeft een mooi effect. Schuif de lichtjes om de tak zodat ze rechtop blijven staan. Steek de stekker in het stopcontact en kijk nu door de wimpers van je ogen naar de boom. Zo zie je alleen de lichtpuntjes in de boom en kun je controleren of alles goed verdeeld is.

Kerstverlichting, kerstboom, bloemetjesbehang
4

De slingers

Nu is het tijd om de boom te versieren. Voor de slingers gebruik je dezelfde techniek als de verlichting. Werk van boven naar beneden en zorg ervoor dat de slinger goed op de tak ligt. Gebruik je meer slingers, zorg er dan voor dat ze goed op elkaar aansluiten.

5

Ballen en hangers

Wat hang je dit jaar in de boom? Dit jaar zien we bijvoorbeeld heel veel natuurlijke materialen en vormen zoals hout, glas en herten. Naast de koper kleur is goud dit jaar hot! Keuze genoeg, maar kies in elk geval een stijl die bij jou én je huis past.

Het is niet nodig om al je kerstboomdecoratie elk jaar opnieuw aan te schaffen. Kies één basiskleur en werk van daaruit verder. Zo kun je nieuwe items toevoegen en combineren met bijzondere exemplaren van vroeger. Hang je glazen ballen in de boom, zorg er dan voor dat deze goed vast zitten.

Kerstboom, natuurlijke materialen

TIP: let goed op met huisdieren. Deze kunnen tegen de boom aan lopen en een kerstbal laten vallen. Hang ze dus niet te laag!

6

De piek

En als de kers op de taart; de piek op de kerstboom. Er zijn tal van variaties op de traditionele piek. Denk aan een ster, een strik of een engel. Als je echt een wat anders wilt proberen kun je zelf een piek maken!

Kerstboom, piek

Klaar met je kerstboom versieren? Bewaar de originele verpakking van je verlichting en decoratie zodat je alles ook weer netjes kunt opruimen na de feestdagen. Zo… nu is het tijd om op de bank te ploffen met een kop warme chocolademelk en van je mooi versierde kerstboom te genieten!

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Ik doe net als vorig jaar Paastakken ( uit eigen tuin ) versieren met lampjes en ballen. Verder zet ik wat schalen met lampjes en ballen neer. Klaar.

 2. Avatar

  Zoals ieder jaar kijken mijn vrouw en ik uit naar Kerstmis en alles wat daar bij hoort. Huiselijke gezelligheid maar zeker ook de viering van de geboorte van Jezus. Het kerststalletje wordt daarbij niet vergeten.Samen bouwen we ieder jaar een mooie grote kerstboom ( Nordman) op, in traditionele kleuren rood en goud. Bont en veel variatie zullen we maar zeggen, en onze 4 kleinkinderen vinden het ieder jaar weer fantastisch om er samen met ons hele gezin van te genieten. Moeder zorgt er voor dat de grote eettafel op zijn mooist wordt ingedekt en ikzelf weet met zorg en creativiteit een heerlijk kerstmaal voor te schotelen. Laat maar komen die Kerst.

 3. Avatar

  Wij hebben sinds een paar jaar een kunstboom en ik moet zeggen dat ik dat erg gemakkelijk vind. Niet meer de deur uit voor een boom, geen dennennaalden die je soms in de zomer nog terugvindt en……je kan takken weglaten van een kunstboom.
  Ik zet m altijd tegen de muur zodat er ruimte in de kamer overblijft. Dus ik laat takken weg aan 1 kant.
  Verder heb ik een heel bonte boom. Niet elk jaar een andere kleur om met de trends mee te doen…..gewoon alles erin wat ik tegenkom. Leuke ballen en hangers scoren op kerstmarkten en je niet druk maken over de kleur. Ik doe wel altijd de slinger er heel symetrisch in. Mooie ronde bogen maken. Dat staat het mooist.
  Rond de voet komt zo’n mand zonder bodem.
  Het resultaat is een kleurrijke gezellige boom.

 4. Avatar

  Wij hebben groene kerstballen

 5. Avatar

  Ik ben zowat verslaafd aan kerstmis…dus sieren drie kerstbomen ons huis! Ik geniet geweldig van de sfeer, hopen lichtjes, en met mij mijn echtgenoot, hond en poezen ! Nu nog wat sneeuw, en t’ is perfect!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *