• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
Orchideeënjungle
Kelly
Monai
Theo-Bert
Swipe

Creëer jouw eigen ORCHIDEEËNJUNGLE

De najaarstrend van 2020: DE ORCHIDEEËN JUNGLE

Wist je dat er meer dan 20.000 verschillende soorten orchideeën zijn? Net als veel andere planten, draagt de orchidee door zijn bijzondere vormen en kleuren bij aan onze creativiteit, productiviteit én ons geluksgevoel. Met haar spectaculaire luchtwortels, uitbundige kleuren en weelderige uiterlijk is de plant bovendien een stijlvolle aanvulling op ieder interieur. Bedankt plant! Het is daarom hoog tijd om de koningin van de jungle haar welverdiende plek in onze groene woon- en slaapkamers te geven. En niet eenzaam en alleen op de vensterbank, maar in veelvoud tussen de andere planten uit jouw urban jungle of met meerdere exemplaren in één grote pot. We zeggen hallo tegen de orchideeënjungle.

Orchideeën brengen veel meer teweeg dan waar jij je bewust van bent; ze verrijken je leven! Dit najaar geldt more is more, niets is te gek, hoe meer planten in huis hoe beter! De tropische diva’s gaan perfect samen met ander groen, naast elkaar gestyled in verschillende soorten potten of een stuk of vijf verschillende orchideeën in één pot gebundeld. In één kleur of juist een mengelmoes van allerlei kleuren en soorten. Hun luchtwortels goed zichtbaar – of niet. In een robuuste, tijdloze of vintage bloempot, door elkaar heen geplant of juist netjes op gelijke afstand van elkaar. Jouw orchideeënjungle, jouw keuze. Het stijlen van planten werkt ontspannend en geeft je na afloop vaak het gevoel van een gloednieuwe inrichting. Dus waar wacht je nog op? Op deze pagina geven we je tips & tricks en delen Keeelly91, Theo-Bert Pot en Plantmom.Amsterdam stylingsadvies.

Kelly, @keeelly91

KEEELLY91

Kelly, bekend van Instagramaccount @keeelly91, woont samen met vriend Patrick, zoontje Toby en kat Klungel in Boskoop. Ze is stylist en fotografie met een voorliefde voor interieur en planten. Wist je dat ze drie dagen in de week bij Intratuin op de vloer werkt? Sinds 2016 runt ze naast haar fotografieopdrachten haar eigen blog, die ondertussen door meer dan vierduizend mensen wordt gelezen.

Bij het creëren van mijn orchideeënjungle heb ik verschillende soorten orchideeën gecombineerd met staande en hangende groene planten – jungle-effect gegarandeerd!”

> Bekijk hier de stylingtips van Kelly

Monai, Plantmom.Amsterdam

PLANTMOM AMSTERDAM

Monai Nailah McCullough komt uit New York en woont in Amsterdam. Ze is tuinspecialist met een gi-ga passie voor planten. De afgelopen tien jaar heeft ze zich voornamelijk op binnenplanten gefocust. Ze geeft workshops en is vastberaden om plantenliefhebbers beter ‘op te voeden’ over het combineren van design en duurzaamheid – zo wil ze met name de stadse omgeving van binnenuit vergroenen. In 2018 richtte ze Plantmom.Amsterdam op, een platform voor groener leven. Op haar Instagramaccount @plantmom.amsterdam inspireert ze haar volgers dagelijks met duurzame groene content.

“De veelzijdigheid van orchideeën maakt ze voor mij een favoriete interieuritem. Je kunt ze op kurk of hout monteren, in een open terrarium of in gekke vazen plaatsen en perfect combineren met andere (tropische) planten.”

> Bekijk hier de stylingtips van Monai

Theobert-pot, profiel

THEO-BERT POT

Theo-Bert woont samen met Jelle in een authentieke stadswoning. Hij is interieurstylist en houdt van het verzamelen van mooie spulletjes. Niet voor niets heet zijn interieurblog ‘The Nice Stuff Collector’. Je kent Theo-Bert misschien van het TV, waar hij in verschillende programma’s aanhaakt als interieurspecialist. Op zijn Instagramaccount @theobert-pot biedt hij dagelijks inspiratie voor iedereen die ervan houdt om zijn interieur af en toe aan te pakken!

“Ik ben gek op kleur in huis en met orchideeën kun je alle kanten op! Vooral de wat minder bekende soorten zoals de Brassia Shelob Tolkien en de Cambria Catatante vind ik te gek.”

> Bekijk hier de stylingtips van Theo-Bert

Plantful met orchideeën

De manieren waarop planten bijdragen aan ons welzijn, zijn echt oneindig. Wanneer je bijvoorbeeld iedere dag een paar minuten de tijd neemt om een orchidee, of een andere plant, goed in je op te nemen, werkt dat als een heuse mindfulness oefening! De aanwezigheid van planten werkt stressverlagend, geeft je een geluksgevoel en is goed voor de creativiteit en de productiviteit. Wij noemen dat plantfulness. Daarin zijn vele smaken mogelijk. De orchidee staat natuurlijk vooral bekend om haar weelderige verschijning – de plant brengt naast groen een explosie aan kleur in huis. De combinatie van groene bladeren en de kleuren van de bloemen van deze elegante dames hebben niet alleen een positief effect op je geest… De plant wordt van oudsher geassocieerd met een hoog libido en vruchtbaarheid. Just saying. Genoeg redenen om jouw slaap-, woon- of eetkamer eens een flinke orchideeënboost te geven.

De koningin van de jungle – een korte geschiedenisles

De oorspronkelijke habitat van de orchidee is de boomtoppen van de jungle! De plant is al miljoenen jaren oud en kent meer dan 20.000 soorten. Door hun tropische afkomst zijn orchideeën oersterk – ze hebben bijvoorbeeld maar weinig water nodig. In de jaren ’90 verwierf de diva onder de planten internationale bekendheid en was ze in geen enkele trendy woonkamer of hotel lobby meer weg te denken. De bekende actrice Anouska Hempel of ‘Lady Wienberg’ was een early adapter en zei in die tijd: ‘De Phalaenopsis (de bekendste orchideeënsoort) is een bloem met temperament en daar blijf ik van houden. Gebruik er 49 of 68 of 83, het liefst een heel woud!’ Daar kunnen wij alleen maar lachend mee instemmen. Met de orchideeënjungle maakt de tropische koningin haar herintreden in ons interieur. Niet als eenzaam exemplaar op de vensterbank, maar in veelvoud of op een eigentijdse manier. Verschillende orchideeënsoorten in één pot of tussen ander groen gestyled – de orchidee is dit najaar het stralende middelpunt van de orchideeënjungle.

Dit is een samenwerking met mooiwatplantendoen.nl en Orchidee Nederland

Swipe

Kelly kiest voor KLEUR

Kelly: “Ik hoor jullie denken, orchideeënjungle? Ja dat klopt! Geïnspireerd door Intratuin reken ik voor eens en altijd af met het ‘eenzame’ imago van de orchidee. Voorheen liep ik de orchideeënafdeling in het tuincentrum eigenlijk altijd straal voorbij – not anymore. Ik ben helemaal om. Ze zijn supertrendy! En ik ga jullie precies vertellen hoe ik deze weelderige diva’s op verschillende manieren heb gestyled.”

1 Een kleurexplosie in de keuken

“Er zijn ontzettend veel soorten orchideeën. De bekendste is natuurlijk de vlinderorchidee oftewel Phalaenopsis. Deze zien we heel vaak in de kleuren wit of roze op die vensterbank staan. Dat ga ik dus net even anders doen. Voor de keuken heb ik gekozen voor twee felle orchideeën en twee (niet standaard) witte orchideeën: Oncidium ‘Twinkle’ (wit, rechts onderin), Burrageara Chayenne (rood), Odontoglossum Naevium (wit), Odontocidium ‘Tiger Tail’ (geel/oranje). Ik heb ze allemaal in een andere pot geplant. Vervolgens heb ik (bijna) alle potjes samengevoegd in een hip kratje. Door de hoogte te laten verspringen en hier en daar nog een ander groen miniplantje er tussen te zetten krijg je een heuse ‘jungle in een kratje’. Een strak geheel met een leuke twist! Als je hier en daar nog wat losse orchideeën naast het kratje zet, heb je helemaal een vrolijke kleurexplosie. Een plaatje waar je héél lang plezier van kunt hebben – orchideeën kunnen jaren meegaan!”

kamerplanten, orchidee, keuken

orchidee, water geven, keuken

TIP: Orchideeën hebben maar een beetje water nodig, je kunt ze in het kratje heel goed in hun oorspronkelijke, doorzichtige plastic pot laten zitten – door de (ontbrekende) condens op dit potje kun je goed zien of de plant al dorst heeft!

2 Weelderige orchideeënjungle in een pot 

“In mijn werkhoekje omgeef ik me graag met groen. Er hangt een Rhipsalis Paradoxa aan het plafond en ik heb een mooie Pachira Aquatica met gevlochten stam. Ter aanvulling op deze groene oase ben ik aan de slag gegaan met één grote pot vol orchideeën. Hierbij koos ik voor een robuuste, rustige terracotta pot, juist omdat alle orchideeën al zo verschillend. Bovendien houd ik van terracotta tinten en een bohemian vintage sfeer – maar je kunt natuurlijk ook voor een kleurige designpot, iets vintage of een hele ruige pot kiezen. De orchideeën die ik heb gebruikt voor deze kleurexplosie zijn Oncidium ‘Twinkle’ (wit, rechts onderin), Burrageara Chayenne (rood), Odontoglossum Naevium (wit), Odontocidium ‘Tiger Tail’ (geel/oranje) – aangevuld met wat Tillandsia en mos. Het effect is als het ware als een reusachtige bos bloemen! Naast de grote pot heb ik de exotische Brassia ‘Toscane’, de geel, oranje Colmanara ‘Samba Exotica’ en de paars witte Colmanara ‘Black Pearl’ in losse potten gestyled. Wat groen ernaast, zoals bijvoorbeeld mijn Rhipsalis Paradoxa, en je hebt een geweldige orchideeënjungle waar je in opperste concentratie kunt werken.”

“Bonus: de exotisch ogende Brassia ‘Toscane’ geurt ook nog eens heel erg lekker, je krijgt er dus meteen een gratis huisparfum bij!”

orchidee, aardewerk, woonkamer, kamerplanten
orchidee, aardewerk, woonkamer, kamerplanten
orchidee, aardewerk, tuin, oppotten, kamerplanten

TIP: Maak voor het oppotten buiten een grote tafel vrij waar je aan kunt werken. Voorkomt rommel op de vloer! Heb je geen grote tafel? Dan kun je ook op de grond werken.

3 Strakke jungle in de living 

“In mijn woonkamer heb ik vooral veel groene planten staan. Een beetje kleur was dus heel welkom! Ook hier ben ik daarom voor (dezelfde) kleurrijke orchideeënexemplaren gegaan. Naast de al eerder genoemde orchideeën, heb ik ook een de felgele Wilsonaria, de witroze Odontoglossum en de schattige ‘Oncidium Twinkle’ (de witte en geel/oranje varianten) in een potje gezet. Ditmaal heb ik alle potjes met orchideeën los naast elkaar gestyled. Met wat ander groen er tussendoor – bijvoorbeeld een toffe cactus – creëer je echt een heerlijke groene oase.”

“Doordat er zoveel verschillende kleuren en vormen orchideeën zijn, vind je er altijd wel een paar die bij jouw interieur passen! Niet alleen de vorm en de kleuren van de bloemen, maar ook de vorm en de kleuren van de potten kunnen nét dat verschil maken. Zo kies ik steeds voor terracotta potten, die goed passen bij de oranje/bruine tinten in mijn vintage interieur. Heb je een minimalistische, Scandinavische stijl? Ga dan voor witte potten. Houd je meer van kleurrijk bohemien, kies dan voor een mix van kleuren en wissel grof/oneffen af met bijvoorbeeld potten met een patroon.”

kamerplanten, orchidee, kast, kreeft
Swipe

PLANTMOM haalt alles uit de kast

Monai van Plantmom.Amsterdam: “Ik ben dol op planten – in alle geuren, kleuren, maten en vormen. Orchideeën behoren tot mijn favorieten omdat er ontelbaar veel soorten zijn. Het zijn exotische planten, met sterke wortels en een weelderige uitstraling. Onmisbaar in een stylish interieur als je het mij vraagt! Ik heb een jungle gecreëerd voor mijn werkplek, een hangende orchideeënjungle in de woonkamer en een rustige, overwegend witte orchideeënjungle in de slaapkamer.”

 1 Up, up and away: de hangende orchideeënjungle

“Met welke plant je ook aan de slag gaat, het is altijd belangrijk om goed na te denken over waar je hem wegzet. Een plant heeft niet op iedere plek in huis evenveel kans om te overleven. Orchideeën kunnen niet goed tegen direct zonlicht, ze bloeien beter bij indirect licht. Mijn woonkamer ligt op het noorden, dus dat is perfect! Ik heb voor deze ruimte gekozen voor een hangende jungle die fel afsteekt tegen de grijze achtergrond. De combinatie van geel, fel roze en paars lijkt in eerste instantie misschien gewaagd, maar kan de ruimte echt doen ‘oplichten’. De orchideeën die ik hierbij heb gebruikt zijn de Oncidium, Miltonia ‘Sunset’, Colmanara, Miltonia, Burrageara ‘Nelly Isler’. In de hangpot (in verschillende kleuren en maten te koop bij Intratuin) heb ik de orchideeën bij elkaar gevoegd. Daarna heb ik voorzichtig het touwtje aan de pot en langs de stelen van de planten bevestigd. Boren, een schroefje (of haakje) in de muur, ophangen en voilà: een prachtig stilleven aan je muur.”

TIP: zorg dat je de planten vooral aan de voorkant van de hangpot zet, zodat ze bij het ophangen niet geplet worden tegen de muur.

orchidee, kamerplant, hangpot,
orchidee, kamerplant, hangpot,

TIP: houd je het liever wat rustiger? Dan kun je ook één orchidee in een pot aan de muur bevestigen.

2 Het terrarium

“Orchideeën zijn super veelzijdig. Je kunt meerdere exemplaren bij elkaar in één pot rangschikken, je kunt verschillende kleuren combineren en je kunt natuurlijk oneindig veel verschillende potten voor de plant gebruiken. Ik heb voor mijn werkkamer een glazen terrarium als podium voor de orchidee gebruikt! Hiervoor heb je, uiteraard, een groot terrarium nodig. Bedek de bodem van dit terrarium met steentjes (ongeveer 5cm) en leg daar een laag (orchideeën)potgrond op (ongeveer 7cm). Haal de orchidee uit het plastic potje en verwijder de aarde. Plant de wortels van de orchidee vervolgend zorgvuldig in het met steentjes en potgrond gevulde terrarium. Vervolgens breng je een laagje mos aan en kun je eventueel wat houtsnippers toevoegen als decoratie.”

“Mijn terrarium heb ik op een standaard gezet, lekker opvallend. Je kunt het terrarium combineren met losse orchideeën in verschillende potten. Ik gebruikte bijvoorbeeld een tinnen, zilverkleurige pot en een glazen vintage vaas voor de afwisseling. Vergeet niet om wat groen toe te voegen – zo creëer je een echte junglehoek!”

TIP: Geef het terrarium iedere 10 dagen ongeveer 50/75ml water en spray wekelijks met de plantenspuit!

Terrarium, wortels, orchidee
Terrarium, wortels, orchidee
Terrarium, wortels, orchidee

3 Orchideeën in de slaapkamer: sleep thight!

“Wist je dat orchideeën niet alleen helpen bij concentratie en creativiteit, maar ook ons geluksgevoel aanwakkeren? Met orchideeën in je slaapkamer begin je je dag dus altijd goed! Voor naast mijn bed heb ik gekozen voor lekker geurende orchideeën in rustige kleurtinten. Een witte mini Phalaenopsis in combinatie met de creamy Odontoglossum Naevium (die dus heerlijk ruikt), aangevuld met de Maranta Leuconeura Kerchoveana (Gebedsplant). Een heerlijk sereen tafereel voor op ieder nachtkastje. Ik koos voor een mix van witte en terracotta potten, maar voor een nog rustiger geheel kun je ook voor volledig wit gaan.”

orchidee, kamerplanten, slaapkamer
Swipe

Theo-Bert werkt met HOOGTEVERSCHIL

Theo-Bert van The Nice Stuff Collector: “Wanneer ik mensen help bij het inrichten van hun woning, wijs ik ze altijd op de kleur en tegelijkertijd de rust die planten kunnen toevoegen. Orchideeën zijn uitermate geschikt als interieuritem omdat ze zo veelzijdig zijn. Weelderig, exotisch, maar ook elegant en rustgevend. Ik heb ik mijn verschillende orchideeënjungles veel hoogteverschil toegepast voor een speels effect!”

1 Het ultieme orchideeënjungle decor

“Er zijn ontzettend veel soorten orchideeën. De bekendste is natuurlijk de vlinderorchidee. Deze kennen we allemaal en zien we vaak in een wit potje met één witte orchidee erin. Ik moet zeggen als basis gegeven kan dit goed werken, maar er is zoveel meer. Ik ga je laten zien hoe je – juist in een eigentijds interieur – kunt uitpakken met kleur, overdaad en de prachtige details van deze bloemen, de orchideeën. Mijn eerste orchideeënjungle is in de serre, tegen het decor van een levendig behang: de perfect setting voor een extravagante jungle! Geen behang thuis? Denk er eens aan om een wandkleed aan de effen muur te hangen.”

“Om te beginnen heb ik allerlei verschillende potjes bij elkaar gezocht, oud én nieuw. Van terracotta tot bamboe en vintage, ik houd het het liefst een beetje natuurlijk. Daarnaast heb ik wat leuke accessoires uit de kast getrokken, die goed samengaan met het junglegevoel. Ga je voor strakke potten en laat je de accessoires achterwege, dan krijgen de orchideeën al gauw die klassieke, ietwat ouderwetse uitstraling. En dat willen we niet.”

“Als orchideeën koos ik een mix van gele en paarse exemplaren. Van links naar rechts: de Alicerea Samurai Renaissance Grandeur ‘Fragrant’ (ruikt heel lekker!), de vrolijke  Oncidium ‘Honeybee’, de donkerpaarse Zygopetalum ‘Cher’ en de Brassia ‘Tessa’. Ik heb expres planten met verschillende hoogtes gecombineerd, zodat er een speels hoogteverschil ontstaat in de orchideeënjungle. Een groene Monstera ertussen et voilà – een jungle waar je u tegen zegt!”

potten, bloempotten, aardewerk,

TIP: Mijn serre licht op het noordoosten dus heeft nooit direct zonlicht. Let hierop bij het kiezen van een plekje voor jouw orchideeënjungle: liever geen direct zonlicht!

orchidee, kraanvogel, bloemen, planten,

2 Orchideeënjungle tegen een donkere achtergrond

“Mijn living heeft een donkergrijze muur en lichte meubels. De donkere muur heb ik gebruikt als achtergrond voor mijn tweede orchideeënjungle. Bij de soorten orchideeën heb ik dit keer vooral op de kleuren gelet: geel, roze en paars. De lichtgele Miltonia de donkerpaarse Zygopetalum ‘Cher’ en geweldige Brassia ‘Tessa’ – soms hetzelfde in kleur, maar zelden hetzelfde in vorm. Juist met deze combinatie wil ik laten zien dat kleuren heel goed met elkaar kunnen worden gecombineerd. Hiervoor moet je wel wat lef hebben uiteraard, maar het resultaat zal niet teleurstellen! Vooral roze met geel is een kleurencombinatie die we nu heel veel gaan zien. Om ook hier weer hoogteverschil te creëren heb ik onder verschillende potten een boekentoren gelegd. Je kunt kiezen voor boeken met dezelfde kleur kaft, of juist allemaal met een ander kleurtje. Je kunt ook nog de voor of achterkant van de boeken afwisselen, zoals ik heb gedaan.”

“Omdat deze kleurenkakafonie al lekker gek is en de donkere muur dat donkere junglegevoel met zich meebrengt, heb ik deze orchideeënjungle niet aangevuld met ander groen. Is jouw muur thuis een wat lichtere tint grijs, dan zou ik lekker combineren met groene planten. Dat zorgt niet alleen voor een jungle-effect, maar ook voor meer luchtvochtigheid en daarmee minder plantenonderhoud!”

orchidee geel miltionia
orchidee, stoel teddy, blauwe muur, kamerplanten
orchidee geel miltionia

3 Een duurzaam (en oogverblindend) boeket

“Waar ik in de serre en woonkamer ben gegaan voor een jungle met ‘accessoires’ (items en veel ander groen), heb ik het in de eetkamer wat strakker gehouden. Hoe? Door maar één pot te gebruiken en een flamboyant boekt aan orchideeën te creëren. Weer een heel ander jungle gevoel en een geweldig alternatief voor een grote bos bloemen op tafel. De mand die ik heb gekozen bestaat uit natuurlijk materiaal: bamboe. Dit werkt lekker als contrast met de felle kleuren van de bloemen en het moderne design van mijn meubels. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een robuustere pot of een vintage pot te gebruiken. Zorg in ieder geval dat je een pot kiest die groot genoeg is, zodat de orchideeën voldoende ruimte hebben in hun ondergrond (orchideeënpotgrond!). Je kunt er (zeker in het begin) ook voor kiezen om de orchideeën in hun originele plastic potjes te laten staan. Let er dan wel op dat ze meer ruimte nodig hebben zodra ze beginnen te groeien!”

“Voor mij mag een boeket altijd lekker kleurrijk, dus ook bij mijn orchideeënjungle in een pot heb ik gekozen voor een ratjetoe aan verschillende kleuren. De spinachtige Brassia ‘Shelob Tolkien’, een oranje ‘Catatante’ ‚ de fucsia Phalaenopsis multiflora ‘Puebla’ de donkerpaarse Zygopetalum ‘Cher’ en de wit roze Miltoniopsis en als laatste nog een felrode Burrageara ‘Chayenne’.

orchidee, pot, bloempot