• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
tuin, hosta, plantenbak
minuten lezen

Een border maken met schaduwplanten

Veel mensen denken dat een mooie border in de (half)schaduw onmogelijk is. Ook op een plek met weinig zon kun je echter genieten van veel groen én bloeiende bloemen. We hebben een aantal schaduwliefhebbers op een rij gezet.

Camelia (Camelia japonica ‘Brushfield Yellow’)

De Camelia is een echte eyecatcher in de voorjaarstuin. Van maart tot en met april bloeit deze wintergroene heester met crème-witte bloemen met een zachtgeel centrum. Zet de plant op een beschutte plaats, het liefst tegen een muur. Vooral jonge planten kunnen gevoelig zijn voor vorst en het kan dus geen kwaad ze in de winter extra te beschermen met een laag mulch (een laag organisch materiaal dat ook nog eens bijdraagt aan een verbeterde bodemstructuur). Strooi verder nooit kalk bij deze plant, daar kan hij niet tegen.
Bloeitijd: maart-april

Monnikskap (Aconitum cammarum ‘Arendsii’)

De amethistblauwe bloemen van de Monnikskap (Aconitum cammarum ‘Arendsii’) groeien in een opvallende piramidevorm en lijken inderdaad op een monnikskap. Knip uitgebloeide stengels eventueel af na de bloei om uitzaaiing te vermijden en de bloei te bevorderen. De bloemen zijn goed te gebruiken als snijbloemen. Let op: deze plant is giftig, dus pas op met kinderen.
Bloeitijd: juli-augustus

Spirea (Astilbe ‘Fanal’)

De spirea vormt prachtige pluimen die tijdens de bloeitijd in juni en juli zeker de aandacht trekken. Hij staat het liefst in de halfschaduw in een humusrijke grond.
Bloeitijd: juni-juli

Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla ‘Magical’)

Een hortensia met mooie kleurschakelingen waar je elk seizoen weer van kunt genieten. Deze boerenhortensia is kleurrijk, makkelijk te onderhouden en zeer geliefd. Snoeien is niet nodig, knip alleen na de winter én voor 1 maart de uitgebloeide bloemen eraf.
Bloeitijd: juli-september

Hortensia's, blauw

Tuinvaren (Dryopteris)

Varens hebben mooi groen sierlijk blad en doen het goed in de schaduw. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, de meeste soorten blijven het hele jaar groen. Varens bieden een mooi contrast door de leuke afwijkende bladvormen.

Rododendron (Rhododendron ‘Cunningham’s white’)

Een Rhododendron met lichtroze knoppen waaruit mooie opvallende witte bloemen komen. Bijna alle rododendrons vragen om een zure en vochtige grond. Strooi daarom nooit kalk bij deze plant. In juni kun je de uitgebloeide bloemen verwijderen en breng in het najaar een laag mulch aan.
Bloeitijd: april-mei

Taxus (Taxus baccata)

Taxus behoort tot de coniferen, is wintergroen en is een langzame groeier. Hij biedt een heerlijke beschutte plek voor vogels. Veel snoeien is niet nodig, knip hem wel af en toe bij om de struik in model te houden. Let op: deze plant is giftig, dus pas op met kinderen.
Wintergroene struik.Kaukasische vergeet-mij-nietje (Brunnera macrophylla)

Het Kaukasische vergeet-mij-nietje wordt in deze border toegepast als bodembedekker. Door bodembedekkers te planten ga je de groei van onkruid tegen. Het blad van deze plant heeft een mooie herkenbare hartvorm en hij bloeit met lichtblauwe vergeet-mij-nietachtige bloemetjes.
Bloeitijd: april-mei

Herfstanemoon (Anemone hybrida ‘Koningin Charlotte’)

Deze herfstanemoon zorgt met zijn roze bloemen voor kleur in de tuin in het najaar. Daarnaast heeft hij ook nog eens een fraaie herfstverkleuring. Knip in het voorjaar de oude plantenresten af en geef organische mest.
Bloeitijd: september-oktober

Siberische edelweiss (Anaphalis triplinervis)

Dankzij het rustige grijze blad zorgt deze plant voor rust in je tuin. Hij bloeit met witte bloemetjes met een geel hartje. De bloemen lijken erg op Edelweiss maar hebben een andere oorsprong. In het voorjaar kun je de oude bloemen verwijderen.
Bloeitijd: augustus-september

Bomen en heesters voor in de schaduw

Sneeuwaster (Aster divaricatus)

Een ontzettend veelzijdige aster. Hij sproeit een wolk van witte bloemetjes uit in de nazomer. Het is een prachtige plant die in de bloei veel insecten aantrekt. Hij groeit als bodembedekker en heeft maar weinig onderhoud nodig. Geef hem wel jaarlijks wat kalk.
Bloeitijd: augustus-september

Geitenbaard (Aruncus dioicus)

Deze plant is bijzonder fraai tijdens de bloei in juni. De witte bloempluimen doen enigszins denken aan een geitensik. Ook als de pluimen zijn uitgebloeid zijn ze nog erg mooi om te zien.
Bloeitijd: juni

Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea ‘Dalmatian Purple’)

Vingerhoedskruid is een bloeiende plant met opvallende paarse bloemen die bijen aantrekken. De plant vormt rozetten op de grond en stengels van ruim een meter hoog met trossen bloemen. ‘Dalmatian purple’ bloeit meestal het eerste jaar al.
Bloeitijd: juli-augustus

Carex

Siergrassen geven dynamiek, licht en ritme aan de schaduwrijke border. Er zijn veel Carexsoorten in diverse kleuren en maten, sommige soorten worden zelfs meters hoog en bloeien met prachtige zilveren pluimen. Ook in de winter geven grassen een prachtig sillhouette.
Bloeitijd: verschilt per soort

Slangenwortel (Calla palustris)

De slangenwortel is in zijn bloeitijd van juni tot september te herkennen aan de mooie witte bloemenkelken. Ook buiten de groeiperiode geeft hij met zijn groene hartvormige bladeren kleur en vorm aan de schaduwrijke border. De naam is afgeleid van zijn holle wortels die zowel onder als boven de grond ’kruipen’. Hij staat graag op zure vochtige grond.
Bloeitijd: juni-september

Hartlelie (Hosta sieboldiana ‘Elegans’)

Een van de meest populaire hosta’s. Hij heeft intens grijsblauw blad en bloeit met witte bloemen. Bescherm de plant tegen slakken, want die zijn er gek op. Aangetast blad kun je in juni afsnijden. Zorg wel dat er nog enkele bladen over blijven, anders zal de plant volgend jaar minder vol zijn.
Bloeitijd: juni-augustus

Vaste planten voor in de schaduw

Japanse esdoorn (Acer palmatum ‘Shania’)

De Japanse esdoorn is met zijn sierlijke vorm en kleurrijke bladeren een blikvanger in de schaduwborder. In tegenstelling tot de Europese en Amerikaanse variant blijft deze Japanse esdoorn vrij klein. Hij is eenvoudig te verzorgen en gedijt op veel verschillende bodems. In mei komt hij in bloei en in het najaar kun je genieten van de schitterende herfstverkleuring.
Bloeitijd: mei-juni

Sneeuwbal (Viburnum tinus ‘Lisa Rose’)

Deze groenblijvende plant bloeit in de hele winter tot ver in april. Op de bloemschermen bloeien dan allemaal kleine witte bloemetjes. Na de bloei verschijnen er blauwe bessen aan de plant waar vogels gek op zijn. Snoeien is niet nodig, maar je kunt hem wel af en toe in vorm knippen.
Bloeitijd: oktober-april

Wolfsmelk (Euphorbia martinii)

Wolfsmelk heeft bruinrode stengels en in de groene bloemetjes bevinden zich karakteristieke wijnrode vlekken. Hij blijft groen in de winter en is tussen april en juli op zijn mooist.
Bloeitijd: april-juli

Ooievaarsbek (Geranium ‘Dusky Crug’)

De rijkbloeiende ooievaarsbek is een veelzijdige plant die zich overal op zijn plaats voelt. ‘Dusky Crug’ heeft aantrekkelijke paars-brons fluweelzachte bladeren en prachtige roze bloemen. Hij is ideaal als bodembedekker, omdat hij vrij laag blijft.
Bloeitijd: juli-augustusWitte kerstroos (Helleborus niger)

De kerstroos bloeit midden in de winter en zorgt dan voor elegante bloemen in de tuin. De bloemen zijn eerst wit, maar verkleuren als snel naar een roze of groenige kleur. Het is een wintergroene vaste plant die dikke bladeren bezit.
Bloeitijd: februari

Hartlelie (Hosta ‘Halcyon’)

Een prachtige hosta met intens grijsblauw blad die bloeit met bleke lichtroze bloemen. Hij behoudt hele seizoen door zijn mooie bladkleur. Het unieke aan deze hosta is dat hij goed bestand is tegen slakken.
Bloeitijd: augustus

Blauw schapengras (Festuca glauca ‘Intense blue’)          

Deze prachtige grijsblauwe plant is winterhard en combineert zeer goed met de andere planten in deze border. Het fijne blad is – zoals de naam al zegt – intens blauw en de plant behoudt die kleur het hele jaar door. Blauw schapengras vormt geen uitlopers, zoals veel ander grassen, maar bolvormige pollen. Plant ze in groepjes of als afkadering van de border.
Bloeitijd: mei-juliSchout bij nacht (Rodgersia pinnata)

Deze plant heeft de rijkste bloei van alle Rodgersia’s. De bloemen zitten in witte of roze vertakte pluimen en geuren heerlijk. De prachtige bruine bladeren hebben een handvorm en kunnen (inclusief steel) wel een meter hoog worden. Laat de plant zoveel mogelijk met rust en zorg voor voldoende voeding en water.
Bloeitijd: augustus

Herfstanemoon (Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’)

Een herfstanemoon met zuiver-witte bloemen en opvallende gele meeldraden. Ze kunnen goed in de schaduw staan, maar de bloemen blijven dan wel wat kleiner dan in de zon. De plant vormt kruipende wortels die flink kunnen woekeren, gelukkig zijn de wortels heel gemakkelijk uit te steken. Knip in het voorjaar de oude plantenresten af zonder de nieuwe scheuten te beschadigen.
Bloeitijd: september-november 

Zeeuws knoopje (Astrantia major)

Het Zeeuws knoopje is een veelgebruikte borderplant. Deze wit-roze bloeier combineert prachtig met roze en paars bloeiende planten. Snijd de bloemen na de bloei af om een tweede bloei te bevorderen. De bloemen doen het ook heel goed als snijbloemen.
Bloeitijd: juli-september

> BEKIJK ALLE PLANTEN VOOR IN DE SCHADUW IN ONZE WEBSHOP <

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Ik zoek planten en struiken die goed gedijen in bosgrond. Zowel voor zon – als schaduw kant.
  Bedankt voor de hulp!
  Mieke

  • Intratuin

   Hi Mieke, bosgrond is van nature wat zuurder. Dus planten die houden van een iets zuurdere grond doen het hierin perfect. Zo doen alle varens het goed in de schaduw, maar wil je wat kleur? Ga dan voor de astilbe, hortensia, bergenia, hosta’s of heuchera’s. In de zon kun je kiezen voor de rhododendron, acer palmatum, digitalis of heide. Veel planten kunnen bosgrond prima verdragen, omdat het erg voedzame grond is. Echter groeien ze niet zo snel de hoogte in, wat op de verpakking wordt vermeld. Mocht je nog meer specifiekere vragen hebben, dan raden we aan om even langs jouw dichtstbijzijnde vestiging te gaan. Onze groenspecialist op de afdeling kan je gelijk aan de juiste planten helpen! Succes 😉

 2. Avatar

  ik zoek voor mijn schaduw plek in de tuin klimplanten die bloeien in de zomer ?

 3. Avatar

  Hi Intratuin,

  Ik zoek planten voor de rand van mijn carpoort op het Noorden en stuitte op dit artikel. Prachtige opties! Alleen wanneer ik de planten stuk voor stuk intyp op jullie website, staat er steeds bij dat ze op een zonnige plek moeten..

  Groeten Lisanne

  • Steef Maarsen

   Hallo, planten kunnen meerdere goede eigenschappen hebben. Zo kunnen sommige planten in de zon en doen ze het goed in de schaduw. Een taxus, hierboven benoemd, is een echte zon aanbidder maar kan prima in de schaduw. Dus ga gerust je gang en zoek de juiste uit! succes.

 4. Avatar

  Hoi Intratuin,

  Ik zoek planten die het op de klei goed doen.
  Van zure grond verhuisd naar kleigrond 😅
  Alvast dank!

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   5 juni 2019, 15:23 / Beantwoorden

   Hallo, klei is een voedzame grond maar de grond verdicht wel snel, daar moeten planten tegen kunnen. Rozen, taxus, magnolia’s maar ook Campanula-soorten, ridderspoor en vrouwenmantel doen het prima op klei. Er is echt keuze genoeg. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *