Laden..
Moestuin beginnen? Aanleggen, planten & bemesten

Moestuin beginnen? Aanleggen, planten & bemesten

Restaurants met gerechten uit eigen moestuin, minimoestuintjes die je gratis krijgt in de supermarkt: het is nog nooit zo hip geweest om je eigen eten te verbouwen. Heb je hier ruimte voor in je tuin, maar weet je niet hoe je het ontwerpen en aanleggen van een moestuin moet aanpakken? Wij leggen het uit.

  • Delen: Deel dit artikel:
11 minuten leestijd

Moestuin ontwerpen

Zon, licht en lucht

Misschien wel het belangrijkste bij het ontwerpen van een moestuin: kies voor een goede plek. Zo veel mogelijk zon is ideaal, minimaal 6-8 uur, want de meeste groenten zijn zonaanbidders. Kies ook voor beschutting. Dat betekent niet dat er geen wind mag zijn, wind kan namelijk ook warme lucht aanvoeren. Maar houd rekening met de verschillende windrichtingen: uit het noorden komt bijvoorbeeld de koudste lucht. Laat de zuidkant van de tuin open om zo veel mogelijk van de zon en warme lucht te profiteren.

Goed nieuws voor iedereen die geen zonnige tuin of balkon heeft: er zijn uitzonderingen op de zonaanbidders. Groenten die het goed doen in de halfschaduw (3–6 uur per dag zon) zijn onder andere sla, spinazie, rucola, snijbiet, biet, worteltjes en mosterdblad.

 


Intratuin bladIntratuin blad

TIP!
 Verhoog eventueel het groentebed zodat de zon de planten eerder en/of langer bereikt.


Klein maar fijn

Goed om te weten: je hebt niet veel ruimte nodig om groenten en kruiden te verbouwen. Je kan al een fijne moestuin ontwerpen op een vierkante meter of een moestuin in potten aanleggen. Begin klein, houd het overzichtelijk en bekijk goed of je voor bepaalde planten toch niet wat meer ruimte nodig hebt. Als alles naar wens gaat, kun je de moestuin altijd nog uitbreiden.

MoestuinMoestuin
MoestuinMoestuin

Op welke grond ga je moestuinieren?

Ook belangrijk: weet wat voor grond je in je tuin hebt. De belangrijkste grondsoorten in Nederland zijn zand, klei en veengrond. Hoe weet je welke grondsoort jouw tuin heeft? Pak een handvol grond en knijp erin. Als het makkelijk uit elkaar valt, heb je zanderige grond. Klontert het en kun je er een rolletje van maken, dan is het klei. Veengrond zit tussen die twee in en is zwart/bruin van kleur.


Intratuin bladIntratuin blad

TIP!
Schilder de schutting of muur in een lichte kleur, waardoor de zon wordt weerkaatst. Meer licht voor je moestuin!


Plaats bepaald? Dan nu groenten kiezen

Heb je de plaats bepaald? Ga dan verder met je moestuin ontwerpen door te bepalen welke groenten je waar wilt zaaien of planten. Maak het je niet te moeilijk. Kies in eerste instantie voor makkelijke groenten zoals bonen, pluksla, rucola en kerstomaten. Oost-Indische kers erbij fleurt de boel lekker op en succes is zo goed als gegarandeerd. Bovendien maken bloemen en blad elk zomergerecht tot een feest op je bord.

Wanneer met een moestuin beginnen?

Begin je moestuin na de vorstperiode, in het voorjaar. Het maakt voor het eindresultaat niet uit of je kiest voor zaden of jonge plantjes in je moestuin. Er is slechts één verschil. Met jonge plantjes heb je eerder resultaat, de exact aanplantmaanden zijn te vinden op de etiketten van de plantjes. Zaden hebben logischerwijze iets langer de tijd nodig om te groeien. Wil je al wat vroeger beginnen? Dan kun je ook onder glas zaaien, daarvoor kun je bijvoorbeeld een kweekkas gebruiken.

Binnen voorzaaien

De meeste zaden kun je in de lente direct in de volle grond zaaien. Wil je de natuur een stapje voor zijn, dan kun je al vanaf februari binnen voorzaaien in een zaaibakje of simpelweg in een potje op de vensterbank. Je kunt de plantjes dan rond april naar buiten verplaatsen. Mediterrane groenten als paprika’s en tomaten móeten zelfs binnen voorgezaaid worden. Voor deze soorten kun je buiten ook een speciale tomatenkas gebruiken, zodat ze goed zijn beschermd tegen regen en wind.


Intratuin bladIntratuin blad

TIP!
Een handig hulpmiddel hierbij is onze moestuinkalender.


Groentezaden


Je moestuin indelen

Voor een optimaal resultaat kun je je moestuin het beste indelen in minimaal vier vlakken. Plant per vlak de soorten uit één gewasgroep bij elkaar. Zorg voor aparte vakken met peulgewassen, koolsoorten, bladgroenten, vruchtgroenten, of wortels en knollen. Elke groep gebruikt zijn eigen voedingsstoffen. Door de vlakverdeling en wisselteelt, zorg je ervoor dat je de grond niet uitput.

Stoelendans in de moestuin

Met wisselteelt houd je ziekten en plagen op een natuurlijke manier in de hand. Bovendien profiteren groenten van de stoffen die andere groenten achterlaten in de grond. Bij wisselteelt wordt uitgegaan van een aantal groepen groentesoorten (kolen, wortelgewassen, aardappels en peulvruchten) die elkaar in het bed opvolgen. Elk jaar verhuis je een groep naar het volgende bed. Dat doe je in een bepaalde volgorde: zo moet een bed voor kolen veel voedingsstoffen bevatten. Wortelen en aardappelen hebben het minste nodig. Als laatste zet je peulgewassen in het bed, die zorgen weer voor voldoende stikstof in de grond, waarna je opnieuw kunt beginnen met kolen.

Schuif de verschillende planten elk jaar een plaatsje op, waardoor de grond gezond blijft. Het is handig om een plattegrond van je moestuin te maken. Zet daarop welke groenten en kruiden in welk vak zijn geplant. Daar kun je dan rekening mee houden tijdens het verzorgen en oogsten. Een extra tip: bewaar de plattegrond voor volgend jaar, als geheugensteuntje.

Ook is het belangrijk dat je duidelijke lijnen zaait, zodat je groenteplanten straks goed kunt onderscheiden van onkruid. Daarnaast is het handig om te zorgen dat je overal goed bij kunt, maak de bedden niet te breed en zorg voor paden rondom. Benut ook de hoogte in je (kleine) moestuin. Laat alles wat kan klimmen zijn gang gaan langs piramides van bamboestokken en klimrekken.

Houten rekken met groenteplanten en kruidenplantenHouten rekken met groenteplanten en kruidenplanten

Moestuin aanleggen

Veel mensen denken dat een moestuin aanleggen moeilijk is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Kies een goede plek in je tuin en zorg voor geschikte grond. Vervolgens kun je groenten en fruit zaaien of planten en dan is het gewoon wachten tot het groeit. Natuurlijk moet je niet vergeten water te geven.

Wat heb je nodig voor het aanleggen van je moestuin:

Stap voor stap een moestuin aanleggen in je tuin

  1. Kies een zonnige en beschutte plek.
  2. Maak voordat je begint de grond vlak en spit de aarde van de moestuin goed om. Verwijder zoveel mogelijk begroeiing/onkruid.
  3. Als je dat gedaan hebt, bedek je de bovenste 10 centimeter van de moestuin met Intratuin biologische moestuingrond.
  4. Plaats aan de hand van je ontwerp de zaden en plantjes op de juiste plek.
  5. Zorg voor regelmatig onderhoud. Verwijder onkruid, geef moestuinmest en gebruik de juiste biologische beschermingsmiddelen voor het beste resultaat.

Een moestuin is ook ontzettend leuk om samen met de kinderen aan te leggen. In ons blog over moestuin maken met kinderen lees je daar meer over.


Intratuin bladIntratuin blad

TIP!
Heb je niet veel ruimte in je tuin of enkel een balkon? Bekijk ook ideeën voor een makkelijke moestuin op het balkon of terras.


Moestuin benodigdheden


Moestuin bemesten

Voor volle en smakelijke producten is het belangrijk om je moestuin te bemesten. Hiervoor is speciale groentevoeding verkrijgbaar, bijvoorbeeld biologische groentevoeding. Deze bevat alle benodigde meststoffen voor kruiden en groenten. Staat er spinazie in je moestuin? Gebruik dan stikstof. Dit zorgt voor een optimale groei.

Voor vruchtgewassen zoals tomaat en courgette kun je fosfor en kalium als meststof gebruiken. Dat is goed voor de groei en de ontwikkeling van de vruchten. Intratuin heeft ook specifieke voeding voor bepaalde groenten, bijvoorbeeld tomaten.

Zo verbeter je de grond

Een laag mulch, een extra bodemlaag rondom de planten, verbetert de kwaliteit van de grond in je tuin. Het houdt vocht vast, houdt onkruid tegen, beschermt de wortels van je planten en heeft een isolerende werking. Zo’n laag, circa 5 cm dik, kan uit organisch materiaal bestaan zoals houtsnippers, bladaarde, grasmaaisel, stro (onder aardbeien leggen) en compost. Heb je geen eigen compost, dan kan je ook kant-en-klare natuurcompost gebruiken. Mulch bij voorkeur in het voor- of najaar, als de grond warm en vochtig is.


Intratuin bladIntratuin blad

TIP!
Gebruik niet te veel grasmaaisel, dit kan de grond verstikken.


Moestuin onderhouden

Wieden, wieden en nog eens wieden

Zorg dat je altijd goed gereedschap in huis hebt (onder andere een harkschoffel en spade) zodat je je moestuin het hele jaar onkruidvrij kunt houden. Hoe minder onkruid, hoe beter het is voor de gezondheid van je groenten en kruiden. Gulden regel: ga uit van elke dag een ‘rondje’ moestuin. Gebruik voor een goede bodemstructuur altijd goede moestuingrond, zoals Intratuin biologische moestuingrond.

Steeds enthousiaster over moestuinieren? Dan is de aanschaf van een (kleine) kas aan te raden. Daarmee vergroot je je keuze aan planten. Tomaten, paprika’s, aubergines, Spaanse pepers en meloenen hebben allemaal net iets meer warmte en zon nodig dan ons klimaat te bieden heeft.

Bestrijdingsmiddelen

Het is goed om te streven naar een evenwichtige tuin, dat wil zeggen een tuin waarin alles goed groeit zonder dat er gif of kunstmest aan te pas komt. Door goede plantcombinaties te maken kun je je planten helpen, dit heet combinatieteelt. Zet bijvoorbeeld afrikaantjes bij tomaten, de geur van afrikaantjes helpt tegen aaltjes en vliegen. Hou je planten sterk en gezond door te bemesten en water te geven indien dat nodig is. Een sterke plant heeft zijn eigen weerstand tegen veel problemen.

Luizen bestrijden in de moestuin

Luizen kun je het makkelijkst voorkomen door je tuin gezond te houden. Dat betekent een juiste hoeveelheid voeding in de grond en weinig onkruid tussen je plantjes. Voorkom overigens overbemesting in je tuin, teveel mest vergroot te kans op luizen juist extra.

Er zijn kruiden en planten waar luizen niet zo dol op zijn, zoals lavendel, dille, salie en uien of knoflook. Plant deze in je moestuin om de kans op luizen aanzienlijk te verkleinen.

Heb je last van luis in je moestuin? Er zijn biologische bestrijdingsmiddelen, bijvoorbeeld Spruzit-R, waarmee je luis direct te lijf kunt gaan zonder dat het gevolgen heeft voor de groente of fruit in je moestuin. Dit is een effectieve, natuurlijke bestrijder van verschillende insecten. (Lees ook onze blog over luizen bestrijden.)

Slakken bestrijden in de moestuin

Slakken zijn gek op moestuinplanten en kunnen een ware plaag zijn. De beste en meest vriendelijke manier om van deze beesten af te komen is door ze handmatig weg te halen en weg te houden door een barriere voor de slakken te maken. Lees meer over het bestrijden van slakken in de tuin.

Je moestuin klaarmaken voor de winter

Aan het einde van het moestuinseizoen is het belangrijk je moestuin klaar te maken voor de winter. Ruim alle plantenresten op en gooi ze bijvoorbeeld op een composthoop. Spit je moestuin vervolgens flink om als het een paar dagen droog is geweest. Doe dit voordat het gaat vriezen. Hierdoor worden voedingsstoffen bewaard en wordt de grond vruchtbaarder.

Wees goed voorbereid voor het nieuwe seizoen! Maak een plattegrond van de moestuin zodat je volgend voorjaar nog precies weet waar welke producten hebben gestaan. Elke groente gebruikt zijn eigen voedingsstoffen. Door de vlakverdeling, wisselteelt en de gegeven voeding, zorg je ervoor dat je de grond niet uitput. Heb je vragen over het onderhouden van je moestuin? Vraag het één van onze medewerkers bij de Intratuin bij jou in de buurt.

Reacties (1)
A
Anja Bulte
3 januari 2021, 12:33

Ga dit voorjaar een moestuin aanleggen. Met jullie plan gaat dit zeker lukken. Hoop dat jullie weer vlug open kunnen zodat we weer langs kunnen komen voor persoonlijk advies.

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top