• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
klimplanten, passiflora, gracilis, passiebloem, klimmer, hek
minuten lezen

De mooiste klimplanten

Niet alle klimplanten klimmen vanzelf, er zijn namelijk zelfhechtende klimmers en rankende klimmers. Rankende klimplanten maken lange ranken die ze ergens omheen draaien. Deze soorten hebben dus wat ondersteuning nodig van bijvoorbeeld een klimrek. Het is ook mogelijk een rankende klimmer te combineren met een zelfhechtende klimplant, zo klimmen ze samen omhoog. Kies bijvoorbeeld voor klimop (Hedera) als wintergroene basis en combineer die met een mooie bloeier zoals Clematis. Plant ze in banen naast elkaar, op die manier voorkom je dat de klimop gaat woekeren

Klimop (Hedera)

Klimop is een zelfhechtende klimmer die geen steun nodig heeft om tegen een muur of schutting te klimmen. Omdat hij wintergroen is zorgt hij hele jaar voor kleur in de tuin. Klimop kan ook zelf dienen als schutting: als je grootbladige klimop (Hedera hibernica) door een stalen hekwerk vlecht, heb je in een mum van tijd een oersterke en groene afscherming. Plant er een bloeiende klimplant, zoals Wisteria of Clematis, tussen voor een verrassend effect.

Klimop kun je het hele jaar door snoeien, ook in de winter (op vorstvrije dagen). Wegknippen van een teveel aan oud blad stimuleert de groei van jong, fris groen. Snoei ook scheuten weg van plekken waar ze beter niet kunnen groeien (op schilderwerk en onder dakranden).

Wilde wingerd (Parthenocissus)

Er bestaat geen mooiere herfstkleur dan die van de wilde wingerd. Deze klimplant kan wel twintig meter lang worden en zo hele muren of schuttingen bedekken. Snoeien is niet nodig, maar kan het hele jaar door. Voorkom dat hij over glas of hout groeit, want hij is daar lastig van te verwijderen.

Kamperfoelie (Lonicera)

Kamperfoelie bloeit lang, geurt heerlijk en de bloemen zijn erg fraai om te zien. De meeste soorten zijn bladverliezend, maar er zijn ook wintergroene exemplaren (zoals Lonicera henryi). Al je hem te lang laat doorgroeien kan kamperfoelie een warboel worden, hij trekt namelijk duidelijk naar het licht. Snoei hem daarom af en toe bij in maart.

Clematis

De Clematis is de bekendste klimplant, maar wist je dat er zoveel soorten zijn? Er is zijn zelfs groenblijvende exemplaren, bijvoorbeeld de Clematis armandii met geurende roomblanke bloemen. En er bestaan vroegbloeiende soorten die al in maart bloeien (Clematis montana ‘Rubens’), maar de meeste bloeien in de zomer van juni tot augustus. Bij Intratuin vind je het grootste assortiment Clematis met allerlei soorten kleuren, geuren en bloemen!
Clematis moet wel gesnoeid worden. Het verschilt per soort wanneer en hoe je dat doet. De meeste grootbloemige clematissen snoei je na de winter in februari of maart. Knip ze af op 20-25 centimeter boven de grond. Kleinbloemige en wintergroene soorten snoei je alleen een klein stukje na de bloei.

Passiebloem (Passieflora)

De passiebloem is dankzij zijn schitterende bloemen zeer decoratief. Hij bloeit overvloedig en lang van juni tot november. De soort Passiflora caerulea is het meest winterhard. Ook is hij bijna wintergroen, want het blad kan in zachte winters tot ver in december blijven zitten. Passieflora heeft altijd een klimsteun nodig en kan gesnoeid worden in het voorjaar. Bescherm de plant (zeker jonge exemplaren) wanneer het vriest tegen de koude oostenwind.

Klimroos

Voor wie van rozen houdt zijn klimrozen een lust voor het oog. Ze moeten met het klimmen wel wat geholpen worden, bind ze daarom aan een klimrek, pergola of rozenboog. Een sterke en mooie soort is Rosa ‘New Dawn’, deze bloeit lang en doet het zelfs prima op het noorden. Wanneer je moet snoeien verschilt per soort, meestal is dat in maart. In de herfst kun je erg lange ranken iets terug knippen om schade te voorkomen die door wind wordt veroorzaakt

Blauweregen (Wisteria)

Blauweregen is een prachtige klimmer met een uitbundige bloei van lange, korte of gevulde trossen in blauw, wit of roze. Sommige soorten hebben bloemtrossen van wel een halve meter lang. Het is bij deze plant wel belangrijk dat je hem goed snoeit.  De soorten van Intratuin bloeien elk jaar en worden dan alleen maar mooier en voller! Prachtig om over een pergola te laten groeien als natuurlijke parasol; het zonlicht wordt gefilterd door de bladeren en de bloemen hangen als trossen onder het bladerendek.

Kiwi

Denk ook eens aan een kiwi als klimplant, dit is een supersnelle groeier. Om zeker te zijn van vruchten hebben we het ‘kiwi-huwelijk‘ voor je: een mannetje en vrouwtje in een pot. Vraag ernaar in de winkel!

Lees hier alles wat je nodig hebt om je klimplanten te laten klimmen. Vind een Intratuin bij jou in de buurt en ga kijken wat we allemaal in huis hebben.

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Een hele mooie uitleg hoe je de tuin nog mooier kan maken. En ook hoe je hem kan onderhouden voor een volgende zomer en winter.

 2. Avatar

  Beste intratuin,

  Wij hebben een tuinhuis dat aan de zijkant open is. Graag wil ik deze zijkant “sluiten” tegen de wind met klimplanten. Het moet goed dichtgroeien om de wind buiten te houden en ook in de winter wil ik graag dat het groen blijft. Ik ben geen grote fan van klimop, welke klimplanten zouden jullie aanraden hiervoor?

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   30 mei 2018, 09:18 / Beantwoorden

   Hi Joanna, als de planten in de schaduw komen te staan zou je kunnen kiezen voor een groenblijvende klimhortensia Hydrangea anomala ‘Semiola’. Als ze in de zon of halfzon komen te staan zouden ook een groenblijvende Clematis armandii of een kamperfoelie Lonicera henryi geschikt zijn. Het beste is toch wel de klimop omdat dit echt ijzersterk is. Er zijn ook leuke bonte varianten of met groter blad. Succes!

 3. Avatar

  Heeft Intratuin het boek ” De mooiste klimplanten ” te koop?

  • het inspiratieteam

   Hoi Jaap, ik kan dat helaas niet zeggen. Je kunt het beste even je dichtstbijzijnde vestiging bellen om het te vragen, die kunnen het dan nakijken voor je!

 4. Avatar

  In april 2017 heb ik samen met mijn buurman een heg geplaatst van wilde wingerd. De wingerd klimt tegen heidematten op betonijzermatten. De wingerd doet het geweldig en is prachtig aan het kleuren op dit moment. Omdat de buurman vond dat de wingerd op enkele plaatsen niet erg hard groeide , heeft hij er drie maanden geleden aan zijn kant om de meter klimop tussen gezet.
  Inderdaad zijn er na anderhalf jaar wat plekken minder begroeid
  Wat is het gevolg van deze vermenging? Er groeit nu al op een aantal plaatsen klimop door de heidematten heen. Ik vrees dat de klimop de wingerd gaat overwoekeren. Klopt dat?

  • het inspiratieteam

   Beste meneer Hulsbosch, klimop heeft een veel dichtere structuur dan een wingerd. De wingerd wordt niet gelijk overgroeit maar zal wel steeds minder zichtbaar worden. hiernaast is een klimop een sterke groeier. Als je niet wilt dat de klimop verder groeit kan je de klimmer eenvoudig snoeien of bijknippen!

 5. Avatar

  Wij kochten vorig jaar een kiwihuwelijk maar dan in een grote variant. Hij groeit goed maar bloemen/vruchten zijn nog niet zichtbaar.

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   5 juni 2019, 14:57 / Beantwoorden

   Hallo Marijke, een kiwi heeft 3 tot 5 jaar nodig om tot goede vruchten te komen. De plant heeft eerst een goede basis nodig om vrucht te geven. Pas als de plant “volwassen” is (na ongeveer 8 jaar) geeft hij jaarlijks vrucht. Nog even geduld!

 6. Avatar

  Goedemorgen,

  Wij willen de passiebloem caerulea langs de schutting plaatsen. Wij hebben 2 rasters van 90 cm breed. Hoe veel plantjes moeten we daar voor plaatsen?

  Groetjes

  • het inspiratieteam

   Hallo Kirsten, leuk dat een Passiflora wilt gebruiken. Voor de 90 cm zou ik de planten om de 20 a 30 cm plaatsen. Voor de 90 cm kom je dan op 3 tot 4 planten. Succes!

 7. Avatar

  Beste Intratuin,

  Op ons schoolplein is een strook zand langs een schutting die ik graag zou willen beplanten. Met iets dat snel een beetje hoog wordt, geen stekels of giftige vruchten of bloemen heeft ivm kleuters en wat ook niet heel erg duur is 🙂 Wat zouden jullie kunnen aanraden? We zitten midden in de stad, niet heel erg goede grond vermoed ik en een deel vd dag in de volle zon.
  Met vriendelijke groet,
  Madeleine Schoute

  • het inspiratieteam

   Hallo Madeleine, als je echt klimmers bedoelt zijn er vele opties die ook leuk zijn voor kinderen, zo kan je voor verschillende soorten Hedera kiezen, groen, licht groen, witbont geelbont en ga zo maar door. Ook klimmende soorten van Euonymus zijn mogelijk. Als je echt voor bloemen wilt gaan zijn de opties wat minder: Clematis-soorten zijn mooi en ook de Passiflora is een optie. Veel soorten geven bes of zijn de planten niet geschikt voor kinderen (bijv. stekels).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *