• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
rozen, rozenstruik, rozenstruiken, rood, roze, geel
minuten lezen

Top 10 mooiste rozen

De roos is de bloem van de passie en de romantiek. Er zijn veel soorten die op verschillende manieren je tuin kunnen versieren. Zet rozen in een pot op je terras, plant ze als haag, laat klimrozen groeien over een rozenboog of laat de grond begroeien door een bodembedekkende roos. En vind je vooral de geur belangrijk, de kleur of de hoeveelheid bloemen? Waar je ook van houdt, bij Intratuin vind je vast en zeker jouw favoriete roos. Dit is onze top 10!

1

Engelse roos (Rosa ‘Munstead Wood’)

Engelse rozen (of David Austin-rozen) hebben ouderwetse, dik gevulde bloemen. Ze zijn gekweekt door de Engelse David Austin en zijn prachtig om te zien en geuren ook nog eens heerlijk. Deze rozen vragen wel wat meer aandacht om goed te gaan bloeien. Ze moeten elk jaar worden gesnoeid en hebben flink wat mest nodig. Rosa ‘Munstead Wood’ heeft grote goedgevulde donkerrode bloemen en een geweldige authentieke rozengeur met een hint van gemalen bosbessen.
Bloeitijd: mei-oktober

2

Geurende klimroos (Rosa ‘New Dawn’)

Klimrozen maken lange, flexibele ranken die als klimplant muren, schuttingen en pergola’s kunnen begroeien. Je moet ze daarvoor wel aanbinden. De lichtroze ‘New Dawn’ is zeer sterk en niet gevoelig voor ziekten. Hij doet het bijna overal, zelfs in de halfschaduw zal hij rijkelijk bloeien. Daarbij komt dat deze roos ook nog eens heerlijk geurt, hij heeft een echte rozengeur! De plant bloeit enorm rijk met trossen bloemen en bloeit ook heel lang door van juni tot in oktober. Dus wil je je tuin met weinig moeite vullen met weelderig groeiende én geurende rozen, dan is Rosa ‘New Dawn’ de perfecte roos.
Bloeitijd: juni-oktober

3

Struikroos (Rosa ‘Nostalgie’)

Iedere rozenliefhebber wordt enthousiast van deze unieke struikroos. Hij heeft opvallende bolvormige knoppen en een betoverende geur, maar wat hem vooral bijzonder maakt zijn de meerkleurige bloemen. Deze zijn crèmewit en kersenrood wat er heel spectaculair uitziet. Het glanzende blad en de roodkleurige takken versterken de schoonheid van deze roos. Net als andere struikrozen is hij sterk en geschikt voor perken, gemengde borders en potten. Rosa ‘Nostalgie’ kan ook goed als snijbloem worden gebruikt in een vaas.
Bloeitijd: juni-september

4

Trosroos (Rosa ‘The Fairy’)

Trosrozen vormen onophoudelijk grote trossen met heel veel bloemen en bloeien vaak tot in de herfst. De meest bekende trosroos is Rosa ‘The Fairy’. Deze roos is in 1932 gekweekt en heeft heel veel kleine lichtroze bloemen die licht geuren. Dit geeft hem een prachtig sprookjesachtig uiterlijk. Het is een sterke roos die lekker lang doorbloeit. Hij is mooi als struik en in een pot, maar het is ook een goede bodembedekker.|
Bloeitijd: juli-november

5

Grootbloemige roos (Rosa ‘Berleburg Castle’)

Grootbloemige rozen zijn de koninginnen der bloemen. Ze hebben mooi gevormde spitse knoppen waar prachtige grote, goedgevulde rozen uitgroeien en maar één per steel. Meestal staan ze in borders of in rozenperken. Roos ‘Berlenburg Castle’ heeft opvallende dieproze, dik gevulde bloemen. Ze doen een beetje aan Engelse rozetten denken en steken mooi af bij het glanzende donkergroene blad. Deze rozen verspreiden ook een heerlijke licht fruitige geur. Grootbloemige rozen zijn sterke soorten en ideaal voor de beginnende tuinier.
Bloeitijd: juni-november

6

Bodembedekkende roos (Rosa ‘Flowercarpets’)

Sommige rozen zijn geschikt als bodembedekker en vormen zo een kleurrijk tapijt in je tuin. De nummer één onder de bodembedekkende rozen zijn de Flower Carpet rozen. Ze zijn ontzettend sterk en hebben maar weinig verzorging nodig. Deze soorten zijn ziekteresistent, doorbloeiend een zeer gezond. Ze zijn zelfs zo sterk dat ze bijna op alle plekken een goed resultaat geven. Vanaf de late lente zorgen ze voor een indrukwekkend bloementapijt. Ook dit is een fantastische plant voor de beginnende tuinier.
Bloeitijd: juli-oktober

7

Stamroos (Rosa ‘Leonardo da Vinci’)

Stamrozen zijn zo gekweekt dat ze op een stam groeien. Veel soorten rozen, zoals grootbloemige rozen, trosrozen en heesterrozen kunnen op deze manier op een stam groeien. Roos ‘Leonardo da Vinci’ is een trosroos, door deze op stam te kweken ontstaat er een treurroos waarbij de bloemen omlaag hangen. Hij heeft donkerroze goedgevulde bloemen die een beetje op pioenen lijken.
Bloeitijd: juni-september

8

Dubbelbloemige roos (Rosa ‘Cream Abundance’)

Bij een dubbelbloemige roos groeien er meerdere bloemen aan elke tak. Roos ‘Cream Abundance’ is een ouderwetse, zoet geurende roos met crèmekleurige bloemen. In de zomer bloeit hij overvloedig en hij bloeit ook goed door. De donkergroene bladeren zorgen dat de bloemen prachtig uitkomen.
Bloeitijd: juni-november

9

Geurende struikroos (Rosa ‘Minerva’)

De ene roos geurt sterker dan de ander. Als je op zoek bent naar een sterk geurende roos dan is roos ‘Minerva’ iets voor jou. Deze soort verspreidt een diepe, volle rozengeur en behaalde zelfs de geurprijs op het Concours van Saverne. Het is ook nog eens de blauwste tuinroos die er is.
Bloeitijd: juni-oktober

10

Floribundaroos (Rosa ‘Friesia’)

Floribundarozen zijn zeer populair geworden door de langdurige en rijke bloei. Roos ‘Friesia’ is een trosroos die bloeit tot diep in september met heldere gevulde goudgele bloemen. De bloemen hebben een heerlijke frisse geur. Hij staat prachtig in de border door zijn opgaande groeiwijze.
Bloeitijd: juli-september

Rozen verzorgen

Als je wilt dat je rozen elk jaar weer volop bloeien moet je ze een beetje vertroetelen. Dat betekent snoeien op het juiste moment, water geven en bemesten. Ook zorg je zo dat je roos minder kans heeft om ziek te worden. Lees hier alles over het snoeien en verzorgen van rozen.

Wil jij ook genieten van de mooiste rozen in je tuin? Kom dan lang bij een Intratuin bij jou in de buurt.

Ook leuk om te lezen

Reacties

  1. Avatar

    Ik had graag de “Rosa A Shropshire Lad” gekocht. Kunnen jullie die voor mij eventueel bestellen?

  2. Avatar

    Mijn favoriet is de Nostalgie. Ik heb er verschillende staan in mijn achtertuin en mijn adoptiestuk van de gemeente. Ik krijg veel commentaar van voorbijgangers.

    Ik heb nog een roos, maar weet niet meer hoe die heet. Het was de eerste plant die we voor onze tuin kochten toen we hier kwamen wonen. Dat was in 1987! Die roos is dus 30 jaar oud!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *