• Voor de beste groeninspiratie
  • Alles voor huis, tuin en dier
  • Handige groenvideo's
minuten lezen

10 mooiste grassen voor in de tuin

Gras – dat klinkt misschien een beetje saai. Maar dat is het niet! Gras is meer dan alleen de groene sprieten van je gazon. Je hebt ook tientallen soorten siergrassen die je tuin kunnen verfraaien. Er zijn wintergroene siergrassen die de bodem van je tuin altijd bedekken. Ideaal als je een mooie tuin wilt waar je niet veel onderhoud aan hoeft te hebben. Zet ze op een zonnige plek, geef water tijdens droogte en knip oude stengels af, meer hoef je niet te doen. Hier vind je onze top 10 mooiste siergrassen.

1. Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides`Hameln’)

Dit is veruit een van de meest geliefde siergrassen.  De meest bekende is Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ die opvalt door zijn compacte groei en mooie pluimvormige bloei. De aren hangen sierlijk over en wuiven in de wind. Het is een aanwinst voor iedere tuin. Heb je iets minder ruimte? Voor de kleine tuin is er ook de Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’, die iets lager blijft – zo’n 30 tot 40 centimeter. Lampoetsersgras sterft in de winter af. Het afgestorven blad kun je half maart afknippen op 10 cm hoogte.
Bloeitijd: juli – september

2. Blauw schapengras (Festuca ‘Intense Blue’)

De kleur van het blauw schapengras is geweldig. Zeker de Festuca ‘Intense Blue’ heeft een diepe blauwgrijze kleur. Vooral in moderne tuinen zien we dit siergras veel terug. Hij heeft fijn blad en krijgt vanaf mei blauwgroene bloeiaren. Het is een goede plant om accenten aan te brengen in je tuin. In een tuin met siergrassen mag deze soort ook eigenlijk niet ontbreken.
Bloeitijd: mei-juni

3. Prachtriet (Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’)

Zoals de naam al zegt is dit een prachtig siergras. Anders dan de voorgaande twee soorten kan Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ erg hoog worden – tot wel twee meter – en het is dan ook een opvallende plant. Als hij bloeit krijgt hij prachtige pluimen. Maar het meest spectaculair is toch wel het smalle blad, dat sierlijk wuift in de wind. Dit is een van de minst woekerende siergrassen. Plant hem eens als niet-wintergroene haag of als blikvanger naast het terras of gazon. Een andere soort is Miscanthus sinensis ‘Strictus’, deze staat juist strak rechtop en zal dus niet zo mooi wuiven in de wind.
Bloeitijd: vanaf augustus

4. Struisriet (Calamagrostis X acutifolia ‘Karl Foerster’)

De rechtopstaande groei van dit gras is mooi te combineren met een strakke tuin of juist met een losse border als goede tegenhanger. Het soort ‘Karl Foerster’ is een bekend soort en kan met zijn vorse hoogte ( 125-150cm) flink uitstijgen boven de border. Dit grassoort breidt zich langzaam in de breedte uit.
Bloeitijd: juli – augustus

5. Zegge (Carex)

Er zijn wel duizenden soorten Carex. Eigenlijk is dit geen gras, maar een zegge. Het is er wel nauw verwant aan en net als bij gras bloeit een zegge met pluimen aan de aren. Twee mooie soorten voor in de tuin zijn Carex comans ‘Bronze Form’ en Carex morrowii ‘Ice Dance’. Carex comans ‘Bronze Form’ heeft een prachtige lichtbruine kleur die een beetje doet denken aan een kopje koffie met melk. ‘Ice Dance’ heeft groen blad en bloeit met geelachtige aren. Beide soorten zijn wintergroen.
Bloeitijd: april-mei

6. Japans bloedgras (Impereta cylindrica ‘Red Baron’)

De prachtige rode kleur maakt dat veel mensen dol zijn op dit siergras. ‘Red Baron’ is de enige soort die bij ons te koop is, maar het is dan ook de echte soort uit Japan. In het begin is het bad nog groen, soms met ene rood puntje, maar later in het seizoen zal het blad prachtig felrood kleuren. Een schitterend gezicht, zowel in potten als in de border.
Bloeitijd: juli-augustus

7. Japanse slangenbaard (Ophiopogon planiscapus ‘Niger’)

Van rood naar zwart! Want siergras is er ook in een – misschien een beetje vreemde – zwarte kleur: de Japanse slangenbaard. De laatste jaren zien we dit plantje in steeds vaker terug, zeker in moderne strakke tuinen. Het zorgt voor een mooi contrast met andere beplanting, groen blad komt naast dit zwarte gras namelijk super mooi uit. De plant zelf bloeit zelf met kiene lila bloemen die ook mooi afsteken tegen het blad. Daarna vormen zich bessen die tot in de winter blijven zitten.
Bloeitijd: augustus – september   

8. Struisriet (Calamagrostis acutiflora)

Het struisriet doet een beetje denken aan riet. Het is sierlijk en niet opvallend van kleur, de takken zijn groen en de pluimen gelig of iets rozeachtig. Doordat de pluimen sterk vertakt zijn is dit siergras erg decoratief. Elk seizoen kun je er weer van genieten. Zeker in de herfst wanneer de takken goudbruin kleuren, maar ook in de winter heeft de plant een sierwaarde in de tuin. Een van de mooiste soorten is Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ met zijn beige pluimen.
Bloeitijd: juli-september

9. Vedergras (Stipa tenuissima)

De pluimen van dit siergras zijn ontzettend fijn en zien er zacht uit, het lijkt wel dons! De halmen hangen over en vormen zo een soort golven, zeker als je meerdere van deze planten bij elkaar zet. Als de wind er doorheen waait geeft dit een spectaculair effect. De plant heeft groene halmen die naar lichtbruin verkleuren. Zeker als hij gaat bloeien is het de moeite waard, want de zeer fijne witte bloempluimen deinen sfeervol op en neer.
Bloeitijd: juli-augustus

10. Pijpenstrootje (Molinia caerulea)

Molinia caerulea is een siergras dat echte pollen vormt. Uit de pollen komt heel veel dun groen blad en daarboven ontspringen de stijve fijne bloeiaren. Vroeger werden deze bloeiaren gebruikt om pijpenstelen mee te reinigen, vandaar de naam. Vooral in de nazomer en herfst zal het plantje opvallen in je tuin, want hij steekt vrolijk boven het gevallen blad uit. Tijdens dit seizoen is hij dan ook op zijn mooist.
Bloeitijd: augustus-september

Siergrassen planten

Je kan siergras planten vanaf maart tot aan de late herfst. Kies wel een ‘natte’, vorstvrije periode. Siergras doet het goed op veel verschillende bodemsoorten. Bemesten is meestal niet nodig. Als je siergras in de herfst plant, is extra water ook niet nodig. Plant je siergras in de zomer? Geef dan water aan de plantbasis. Als het winter wordt, bedek dan de plantbasis van je jonge siergras met wat bladeren.

Siergras snoeien

Als je siergrassen hebt die in de winter afsterven, snoei ze dan in het voorjaar. Knip ze af tot vlak boven de grond. Heb je groenblijvende siergrassen? Pluk dan in het voorjaar het dode loof uit de pol.

Siergrassen verzorgen

Siergras heeft weinig verzorging nodig. De meeste grondsoorten zijn voedzaam genoeg voor siergras. En sommige siergrassen houden helemaal niet van voedzame grond – let daar dus op als je in de winkel staat. Je kunt je siergras simpel vermeerderen. Als je pollen flink zijn gegroeid, kun je ze in tweeën delen, en de nieuwe delen op een andere plek planten. Geef je siergras na het verplanten even lekker veel water.

Wil je in jouw tuin genieten van siergrassen? Zoek dan een Intratuin bij jou in de buurt en kies jouw favorieten.

Ook leuk om te lezen

Reacties

  1. Heel leuk al die verschillende soorten gras

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *