Laden..
Top 10 siergrassen voor in de tuin

Top 10 siergrassen voor in de tuin

Gras: dat klinkt misschien een beetje saai. Maar dat is het niet! Gras is veel meer dan alleen de groene sprieten van je gazon. Je hebt ook honderden soorten siergrassen die je tuin kunnen verfraaien. Er zijn wintergroene siergrassen die je bijvoorbeeld kan toepassen als bodemdekker. Ideaal als je een mooie tuin wilt waar je niet veel onderhoud aan hoeft te hebben. Zet ze op een zonnige plek of een plek in de halfschaduw, geef water tijdens droogte en knip oude stengels af, meer hoef je niet te doen. Hier vind je onze top 10 mooiste siergrassen.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd
1

Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Hameln')

Dit is veruit één van de meest geliefde siergrassen. De meest bekende is Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ die opvalt door zijn compacte groei en mooie pluimvormige bloei. De aren hangen sierlijk over en wuiven in de wind. Het is een aanwinst voor iedere tuin. Heb je iets minder ruimte? Voor de kleine tuin is er ook de Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’, die iets lager blijft – zo’n 30 tot 40 centimeter. Lampenpoetsersgras sterft in de winter af. Het afgestorven blad kun je half maart afknippen op 10-20 cm hoogte.

Bloeitijd: juli – september

 

Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Hameln')Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Hameln')
2

Blauwgras (Festuca glauca)

De kleur van het blauwgras is geweldig. Zeker de Festuca ‘Intense Blue’ heeft een diepe blauwgrijze kleur. Vooral in moderne tuinen zien we dit siergras veel terug. Hij heeft fijn blad en krijgt vanaf mei blauwgroene bloeiaren. Het is een goede plant om accenten aan te brengen in je tuin. In een tuin met siergrassen mag deze soort ook eigenlijk niet ontbreken.

Bloeitijd: mei-juni

 

Blauwgras (Festuca ‘Intense Blue’)Blauwgras (Festuca ‘Intense Blue’)
3

Chinees riet (Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’)

Chinees riet heet ook wel Prachtriet en zoals deze naam al zegt is dit een prachtig siergras. Anders dan de voorgaande twee soorten kan Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ erg hoog worden – tot wel twee meter – en het is dan ook een opvallende plant. Als hij bloeit krijgt hij prachtige pluimen. Maar het meest spectaculair is toch wel het smalle blad, dat sierlijk wuift in de wind. Dit is een van de minst woekerende siergrassen. Plant hem eens als niet-wintergroene haag of als blikvanger naast het terras of gazon. Een andere soort is Miscanthus sinensis ‘Strictus’, deze staat juist strak rechtop en zal dus niet zo mooi wuiven in de wind.

Bloeitijd: vanaf augustus

 

Chinees riet (Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’)Chinees riet (Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’)
4

Struisriet (Calamagrostis X acutifolia ‘Karl Foerster’)

De rechtopstaande groei van dit gras is mooi te combineren met een strakke tuin of juist met een losse border als goede tegenhanger. De soort ‘Karl Foerster’ is een bekend soort en kan met zijn forse hoogte (125-150cm) flink uitstijgen boven de border. Deze grassoort breidt zich langzaam in de breedte uit. Snoei de Calamigrostis niet te snel kort, want het is een echt siermaker in de wintermaanden door zijn blijvende rechtopstaande vorm.


Bloeitijd: juli – augustus

 

Struisriet (Calamagrostis X acutifolia ‘Karl Foerster’)Struisriet (Calamagrostis X acutifolia ‘Karl Foerster’)
5

Zegge (Carex)

Er zijn wel duizenden soorten Carex. Eigenlijk is dit geen gras, maar een zegge. Het is er wel nauw aan verwant en net als bij gras bloeit een zegge met pluimen aan de aren. Twee mooie soorten voor in de tuin zijn Carex comans ‘Bronze Form’ en Carex morrowii ‘Ice Dance’. Carex comans ‘Bronze Form’ heeft een prachtige lichtbruine kleur die een beetje doet denken aan een kopje koffie met melk. ‘Ice Dance’ heeft groen blad en bloeit met geelachtige aren. Beide soorten zijn wintergroen.

Bloeitijd: april-mei

 

Zegge (Carex)Zegge (Carex)
6

Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’)

De prachtige rode kleur maakt dat veel mensen dol zijn op dit siergras. ‘Red Baron’ is de enige soort die bij ons te koop is, maar het is dan ook dé soort uit Japan. In het begin is het bad nog groen, soms met een enkele rode punt, maar later in het seizoen zal het blad prachtig felrood kleuren. Een schitterend gezicht, zowel in potten op het terras of balkon als in de border.


Bloeitijd: juli-augustus

 

Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’)Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’)
7

Japanse slangenbaard (Ophiopogon planiscapus ‘Niger’)

Van rood naar zwart! Want siergras is er ook in een – misschien een beetje vreemde – zwarte kleur: de Japanse slangenbaard. De laatste jaren zien we dit plantje in steeds vaker terug, zeker in moderne strakke tuinen. Het zorgt voor een mooi contrast met andere beplanting, groen blad komt naast dit zwarte gras namelijk super mooi uit. De plant zelf bloeit zelf met kleine lila bloemen die ook mooi afsteken tegen het blad. Daarna vormen zich bessen die tot in de winter blijven zitten.


Bloeitijd: augustus – september

 

Japanse slangenbaard (Ophiopogon planiscapus ‘Niger’)Japanse slangenbaard (Ophiopogon planiscapus ‘Niger’)
8

Pampasgras (Cortaderia selloana)

Pampasgras staat bekend om de grote hoge pluimen die aan het einde van elke zomer tevoorschijn komen. Wat minder bekend is over het pampasgras, is dat er ook kleine soorten zijn die makkelijker in de borders toepasbaar zijn (Pampasgras – Cortaderia selloana ‘Pumila’) en dat er ook roze varianten zijn. Het pampasgras of Cortaderia is helaas wel een beetje een koukleum. Bij strenge vorst kan een deel van het gras afsterven. Dek jongere planten af met noppenfolie, voor oudere planten die al langer op dezelfde plaats staan hoeft dit niet. De pluimen zijn goed te drogen.


Bloeitijd: augustus – oktober

 

Pampasgras (Cortaderia selloana)Pampasgras (Cortaderia selloana)
9

Vedergras (Stipa tenuissima)

De pluimen van dit siergras zijn ontzettend fijn en zien er zacht uit, ze lijken wel van dons! De halmen hangen over en vormen zo een soort golven, zeker als je meerdere van deze planten bij elkaar zet. Als de wind er doorheen waait geeft dit een spectaculair effect. Vedergras heeft groene halmen die naar lichtbruin verkleuren. Zeker als hij gaat bloeien is het de moeite waard, want de zeer fijne witte bloempluimen deinen sfeervol op en neer.


Bloeitijd: juli-augustus

 

Vedergras (Stipa tenuissima)Vedergras (Stipa tenuissima)
10

Pijpenstrootje (Molinia caerulea)

Molinia caerulea is een siergras dat echte pollen vormt. Uit de pollen komt heel veel dun groen blad en daarboven ontspringen de stijve fijne bloeiaren. Vroeger werden deze bloeiaren gebruikt om pijpenstelen mee te reinigen, vandaar de naam. Vooral in de nazomer en herfst zal het plantje opvallen in je tuin, want hij steekt vrolijk boven het gevallen blad uit. Tijdens dit seizoen is hij dan ook op zijn mooist.


Bloeitijd: augustus-september

 

Pijpenstrootje (Molinia caerulea)Pijpenstrootje (Molinia caerulea)

Siergrassen verzorgen

Siergras heeft weinig verzorging nodig. De meeste grondsoorten zijn voedzaam genoeg voor siergras. En sommige siergrassen houden helemaal niet van voedzame grond – let daar dus op als je in de winkel staat. Je kunt je siergras simpel vermeerderen. Als je pollen flink zijn gegroeid, kun je ze in tweeën delen, en de nieuwe delen op een andere plek planten. Geef je siergras na het verplanten even lekker veel water.

Siergras planten

Je kan siergras planten vanaf maart tot aan de late herfst. Kies wel een ‘natte’ vorstvrije periode. Siergras doet het goed op veel verschillende bodemsoorten. Bemesten is meestal niet nodig. Als je siergras in de herfst plant, is extra water ook niet nodig. Plant je siergras in de zomer? Geef dan water aan de plantbasis. Als het winter wordt, bedek dan de plantbasis van je jonge siergras met wat bladeren of met noppenfolie.

Siergras snoeien

Als je siergrassen hebt die in de winter afsterven, snoei ze dan in het voorjaar. Knip ze af tot vlak boven de grond. Heb je groenblijvende siergrassen? Pluk dan in het voorjaar het dode loof uit de pol. Lees hier alles over het snoeien van siergras.

Wil je in jouw tuin genieten van siergrassen? Zoek jouw Intratuin winkel en kies jouw favorieten.


Siergrassen

Reacties (15)
e
e janssen lijnkamp
17 september 2017, 19:12
Heel leuk al die verschillende soorten gras
S
Susanne
28 augustus 2018, 18:25
Vraag me af of deze siergrassen zich ook uitzaaien?
h
het inspiratieteam
31 augustus 2018, 11:11
Hi Susanne, als een siergras een bloem-aar maakt kan hij zich uitzaaien. Sommige zaaien zich beter uit dan de andere: zo heb je nooit plantjes van de Pennisetum maar komt het wel veel voor bij Zegge (Carex). Dat wilt niet zeggen dat het uitzaaien in grote mate voorkomt.
G
Guido Slosser
29 augustus 2018, 17:59
Ik heb dit jaar al diverse siergrassen in de uitprobeerfase. Ik mis bij de omschrijvingen (voor de aanschaf) wel soms of het grasje winterhard is of niet. Maar internet biedt uitkomst. Ik vind de combinaties erg sierlijk, en erg mooi.
C
Christiane bracke
2 december 2018, 16:55
Zo mooi
m
marja
1 juli 2019, 22:04
Ik zou graag nu al grasjes doen in de manden die op mijn balkon hangen, is dat mogelijk of moet ik echt tot maart wachten?
h
het inspiratieteam
4 juli 2019, 12:22
Hallo Marja, dit is niet nodig. Vul de manden met mooie soorten en varieer leuk met verschillende soorten. Succes!
L
Lisa B
19 augustus 2019, 11:12
Wij hebben net siergrassen van jullie gepland en onmiddellijk water gegeven. Maar nu lijken ze helemaal bruin te worden/ verdorren...\ Wat kunnen we hieraan doen?
h
het inspiratieteam
28 augustus 2019, 14:21
Hallo Lisa, als de grassen meteen in de volle zon zijn gezet kan het zo zijn dat ze verbranden. De bladeren krijgen niet genoeg vocht en drogen dan uit. Water water water, dat is op dit moment het beste wat je kan doen. Succes!
C
Cdiontje
22 augustus 2019, 20:13
Kan je de uitgebloeide aren/stengel van het gras afknippen of moet je ze laten zitten van bv de Carex of Festuca?
h
het inspiratieteam
28 augustus 2019, 14:18
Hallo, ja zeker! Geen probleem. De bloem-aren kunnen bij sommige siergrassen ook nog sieren als ze uitgebloeid zijn, maar dat is bij deze soorten niet aan de orde! succes!
M
Marlies Terpstra
27 mei 2023, 23:29
Welke siergras zouden jullie adviseren om te combineren met verbena?
I
Intratuin
30 mei 2023, 19:46

Beste Marlies,

Verbena kun je prima combineren met bijvoorbeeld lampenpoetsergras, vedergras of Festuca glauca. Er zijn vele soorten siergrassen en zolang deze hoog genoeg worden staan ze prachtig met Verbena!

^Intratuin

i
i.
3 juli 2023, 20:33
vraagje: Je hoort nu veel over honden en andere dieren, die erg veel last kunnen hebben van grasaren met weerhaken. Maar welke grassoorten hebben die weerhaken en welke niet? Kortom: Welke soorten gras kan je het best zaaien op een plek waar niet meer gemaaid gaat worden, en waar onze huisdieren en kinderen wel voorbij komen?
I
Intratuin
5 juli 2023, 09:10

Beste i,

Het zijn wilde grassen die de grasaren ontwikkelen, het zijn de zaden van het gras. Graszaden die je koopt zal deze niet ontwikkelen. Echter kunnen wilde grassen wel op een natuurlijke manier aan komen waaien en mengen met gezaaid gras, dus er bestaat altijd een risico. Het beste advies dat ik kan geven is om je hond altijd goed te controleren op grasaren als hij of zij in het hoge gras heeft gelopen.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top