• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
wesp
minuten lezen

Intratuin helpt de wilde bij

Het ‘bloemetjes en de bijtjes’ verhaal is ons allemaal wel bekend. Maar hoe zit het nou eigenlijk bij de échte bloemetjes en bijtjes in de natuur? Bijen bezoeken bloemen vooral om voedsel voor zichzelf en hun larven te verzamelen. Doordat bijen hierbij van bloem tot bloem vliegen, en zo stuifmeel verspreiden, zorgen ze hierbij min of meer ‘per ongeluk’ voor de bestuiving van bloemen.

De meeste planten moeten bestoven worden om zich te kunnen voortplanten. Dit betekent dat stuifmeel van een mannelijke bloem op de stamper van een vrouwelijke bloem terecht moet komen. Bij sommige planten vindt de verspreiding van stuifmeel plaats via wind of water, of de plant doet aan ‘zelfbestuiving’. Maar het merendeel van de planten, in Nederland maar liefst 80% van de wilde plantensoorten, zijn voor hun bestuiving echter in belangrijke mate afhankelijk van insecten o.a. de bij.

Het verzamelen van nectar en stuifmeel

Bijen zijn vegetarisch en leven alleen van nectar en stuifmeel. Ze eten dus geen andere insecten. Volwassen bijen hebben vooral suikers nodig als brandstof om in beweging te blijven. Zowel vrouwtjes- als mannetjesbijen drinken daarom nectar; een zoete, suikerrijke vloeistof die door bloemen wordt gemaakt. Ze zijn meestal niet erg kieskeurig in welke bloem ze hiervoor bezoeken.

Naast nectar voor de energie, is stuifmeel vooral belangrijk voor de levering van eiwitten, vetten, mineralen en vitamines. Het speelt een belangrijke rol bij allerlei ontwikkelingsprocessen van bijen en is heel belangrijk voor het verzorgen en laten groeien van larven. Bijenlarven zijn hulpeloze, pootloze ‘wormpjes’, die zelf geen stuifmeel kunnen verzamelen. Het zijn de volwassen vrouwtjesbijen die dit doen. Zij verzamelen het stuifmeel in hun lichaamsbeharing en brengen dit naar het nest, waarna ze er hun eieren op leggen.

Wilde bij en honingbij

Er wordt onderscheid gemaakt tussen solitaire en sociale bijen. Solitaire bijen leven alleen en sociale bijen, zoals hommels en honingbijen, leven in een volk. Solitaire bijen leven hun hele leven alleen. Ze maken alleen een nestje, zoeken voedsel en leggen eitjes. Sociale bijen leven in kolonies, waar verschillende ‘beroepen’ of taken zijn: werkbijen/werksters die schoonmaken, voeden, bouwen en portier zijn. Darren mannetjes die de koningin bevruchten, en een koningin die eitjes moet leggen.

Het belang van de wilde bij

80% van de bestuiving is afhankelijk van insecten, zoals de wilde bij. Als de wilde bij verdwijnt, betekent dat er veel minder bestuiving plaatsvindt van onze eetbare gewassen. Wilde bijen zijn nodig voor het produceren van alle fruitsoorten en groenten zoals; aubergine, paprika, soja, zonnebloemen, koolzaad. Deze gewassen zorgen voor 35% van de landbouwproductie. Het gaat niet alleen om eten, maar bijvoorbeeld ook om de bestuiving van katoen voor kleding. Planten kunnen niet zomaar overschakelen op een andere manier van bestuiven, dus op korte termijn zouden veel plantensoorten het zwaar krijgen. Met als gevolg; minder productie en hogere prijzen.

Nationale Bijentelling

Intratuin komt in actie voor de bij. Wil jij ook helpen? Doe dan mee aan de Nationale Bijentelling op 17 en 18 april 2021 en tel de bijen in jouw tuin of balkon. Als we meer weten over bijen, kunnen we ze ook beter helpen. Je hoeft maar 20 tot 30 minuten te tellen in je eigen achtertuin of vanaf je balkon. Wat zoemt er in jouw tuin?

Ga naar www.nationalebijentelling.nl voor meer informatie over de bijentelling.

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  gerda van werkhoven

  28 maart 2018, 16:56 / Beantwoorden

  ik geniet al van de mooie plaatjes ,ondanks dat het buiten hard regent !

 2. Avatar

  Het is fijn dat we hier kunnen lezen wat we het beste kunnen kopen om een handje te helpen. Want de wilde bijen hebben hard onze hulp nodig.

 3. Avatar

  We kochten een jaartje of 4 geleden een bijenhotel in Intratuin. Het eerste jaar zagen we geen bewoners, maar de volgende jaren was het een gezoem van jewelste. De ene bij na de andere maakte de gaatjes dicht. Ze proberen zelfs tussen het roostertje te kruipen om bij de dennenappels te geraken. Ik ben aan het overwegen om nog een hotelletje bij te kopen. Door ons enthousiasme willen de buren het ook doen.

 4. Avatar

  Zou graag willen weten welke aanbevolen bloemen je vanaf maart in de tuin kan zetten ter bevordering van de bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *