• Alles voor huis, tuin & dier
 • Voor de beste groeninspiratie
 • Handige groenvideo's
terras, tuin, muur, veldbloemen, stoel, tuinset, tafel, wit, wicker
minuten lezen

Milieuvriendelijk onkruid bestrijden

Onkruid wil in alle rust kunnen groeien. Een pad of terras dat weinig wordt gebruikt en waar wortelruimte en water komt, is een prima groeiplaats. Een diepe voeg of een verzakking tussen de stoeptegels is voldoende. Het zand dat zich hier verzamelt, vormt een ideale voedingsbodem. Wij geven je een aantal tips voor een milieuvriendelijke onkruidbestrijding.

Gebruik worteldoek en voegzand bij aanleggen van je terras of pad

Ga je een nieuw terras of een pad in je tuin aanleggen? Egaliseer eerst de ondergrond en breng vervolgens altijd een anti-worteldoek aan, zodat er geen gras of onkruid doorheen kan groeien. Eenmaal aangelegd, veeg dan geregeld de bestrating met voegzand. Dit komt tussen de voegen waardoor onkruid weinig tot geen kans krijgt. Zorg ook voor een goede afwatering, dan droogt de bestrating snel. Op natte tegels doet onkruid en mos het erg goed, een droge omgeving geeft het minder kans.

Onkruidbezem en onkruidsteker voor het handmatig verwijderen van onkruid

Onkruid tussen tegels is goed te verwijderen met een speciale onkruidbezem of onkruidborstel. Verwijder goed de bovengrondse en ondergrondse plantendelen, dit geeft onkruid weinig kans om terug te komen. Met een onkruidsteker kun je eenvoudig onkruid weghalen met lange penwortels zoals paardenbloem. Gebruik geen extra zeep, chloor of andere schadelijke middelen. Dit is slecht voor de planten, nuttige insecten en het milieu.

Kleine en grote oppervlakken bewerken met biologische afbreekbare onkruid bestrijding

Bij Intratuin vind je ook biologische onkruidbestrijdingsmiddelen. Met deze middelen verwijder je onkruid, mos en algen snel en effectief. Tevens voorkomt het dat het terugkomen. Kleine oppervlakken kun je direct met een spuit behandelen en na 3 uur zie je al resultaat. Voor grote stukken gebruik je een drukspuit met reservoir gevuld met onkruidbestrijdingsmiddel. Een concentraat, verdund met water is een slimme keuze. Concentraat kun je goed doseren door de doseerkamer in de fles. Richt de drukspuit goed op het onkruid: alles wat je raakt zal afsterven. Het is belangrijk om het onkruid echt goed nat te maken; tot aan druipens toe. Een stralende zon en warmte bevorderen het afstervingsproces.

Voor hardnekkige onkruidsoorten, zoals bijvoorbeeld Zevenblad, ook wel tuinmansverdriet genoemd, zijn specifieke middelen verkrijgbaar.

Onkruid wegbranden met een elektrische onkruidbrander

Voor een nauwkeurig en efficiënt resultaat op gazon, bloembed of terras, gebruik je een elektrische onkruidbrander. De brander vernietigt het onkruid door het slechts enkele seconden aan een zeer hoge temperatuur bloot te stellen. Hierdoor sterven de plantencellen langzaam af. Tijdens het gebruik wordt het lichaam nauwelijks belast. Dit is een zeer gemakkelijke oplossing als je veel onkruid hebt. Te gebruiken bij alle soorten onkruid.

Ook leuk om te lezen

Reacties

 1. Avatar

  Ik heb heel hardnekkig onkruid tussen mijn perkplanten en in de voegen van mijn terrastegels.. Namelijk paardenstaart of heermoes Hoe kan ik dit verwijderen? Dat vermenigvuldigt zich zienderogen.

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   7 juni 2018, 09:13 / Beantwoorden

   Hi Mireille, je kunt er kokend water overheen gieten als het erg veel is. Anders is het met de hand verwijderen toch het meest effectief. Succes

 2. Avatar

  Wat is jullie ervaring met het bestrijden/verwijderen van onkruid in voegen met een elektrische borstelmachine?

  • het inspiratieteam

   het inspiratieteam

   23 mei 2019, 15:27 / Beantwoorden

   Hi Nanno, het verwijderen van onkruid kan inderdaad met een elektrische borstelmachine. Je verwijdert daarmee natuurlijk niet de wortels, dus het zal wel weer terugkomen. Het meest effectief is onkruid voorzichtig met de hand verwijderen zodat je zoveel mogelijk van het wortelgestel weghaalt. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *