Laden..
Welke orchidee past in jouw interieur?

Welke orchidee past in jouw interieur?

De orchidee geeft kleur aan je huis, doet je goed voelen en laat zien wie je écht bent. En dan hebben we het nog niet eens over hoe goed deze plant past bij de laatste woontrends! Tijd dus om de orchidee, in al haar rijke kleuren en vormen, in huis te halen. De orchidee is één van de meest veelzijdige planten die er bestaat. Met ruim 25.000 soorten op haar naam vind je altijd de perfecte match. Met alle soorten die er bestaan is de orchidee op vele manieren te stylen in huis. Of je nu liefhebber bent van een Industriële, Romantische of Basic stijl, voor ieder interieur is er een orchidee.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Maar welke orchidee past in jouw interieur?

De populairste orchidee is zonder enige twijfel de vlinderorchidee, of Phalaenopsis. De naam Phalaenopsis komt van het Griekse “phalaina” wat “mot” betekent, en “opsis” wat “gelijkend” betekent. De benaming beschrijft de bloeiwijze van sommige soorten, die op een vliegende mot of vlinder lijkt. De planten komen oorspronkelijk in zuidoost Azië voor. Typerende plaatsen waar ze in het wild gevonden worden zijn onder het bladerdak van de hoogste bomen in het regenwoud en vochtige laaglandbossen, beschermd tegen direct zonlicht, want daar houden ze niet van.

Orchidee, perfect voor in je badkamer

Een orchidee in de badkamer klinkt misschien niet erg logisch. Maar doordat de roots van de orchidee in de tropen liggen, vertoeft zij graag in een vochtige omgeving. Zorg er wel voor dat de orchidee een beetje licht krijgt en je hebt een ware eyecatcher in je badkamer. Een Vanda is bij uitstek geschikt om op te hangen, omdat deze plant luchtwortels heeft. Met een ijzeren draad als ophangsysteem voeg je net dat industriële tintje toe. Ga je liever voor wat romantiek in de badkamer? Kies de juiste orchidee en sierpot en klaar is Kees. Zet bijvoorbeeld een glanzende koperen pot met een sierlijke dieprode Cymbidium naast het bad. Is je badkamer iets donkerder? Combineer dan een pastelkleurige pot met een Phalaenopsis in een rijke paarstint, dé romantische kleur van dit jaar. Lees hier welke planten er nog meer graag in de badkamer staan.

Tip: Met een stukje leer en een simpel touw kan je jouw basic pot al een geheel andere look geven. Wikkel het stuk leer om de pot, bind het vast met een stukje touw en voilà, jouw industriële pot is klaar!

Verzorging van de orchidee

1. Water geven

Verreweg de belangrijkste stap van de verzorging van een orchidee: water geven. Dit is meteen ook het onderdeel waar de meeste van ons een beetje zenuwachtig van worden. Geef ik te veel water of juist te weinig? Hoe vaak je een orchidee water moet geven, hangt af van het seizoen. In de zomer heeft je orchidee iets meer dorst en kun je het beste één keer per week water geven. In de winter is één keer per twee weken voldoende. Maar ben je een echte koukleum en heb je in de winter altijd de verwarming (hoog) aan staan, dan is één keer per week water geven aan te raden.

2. Dompelen

Wanneer jouw orchidee nog in haar originele (plastic) binnenpot staat, dan kun je het beste de dompelmethode gebruiken. Hierbij geef je de orchidee een badje door haar voor korte tijd (5-10 minuten) met de kluit in water te dompelen. Je kunt hiervoor een bak, een emmer of de gootsteen gebruiken. Let wel op: de (plastic) binnenpot moet je laten zitten, anders beschadig je de wortels. Ook moet je de plant na het dompelen heel goed laten uitlekken, een orchidee houdt namelijk niet van natte voeten!

3. Schaaltje water

Als je geen geschikte bak, emmer of gootsteen hebt om je orchidee in te dompelen, kun je ook een schaaltje met water gebruiken. Door de orchidee in haar (plastic) binnenpot hierop te zetten (5-10 minuten), nemen de wortels het water op. Ook hierbij is het belangrijk om de orchidee goed te laten uitlekken.

4. Borrelglaasje

Heb je weinig tijd en staat jouw orchidee zonder plastic binnenpot in een mooie sierpot, dan is het borrelglaasje dé ultieme tip! Om een orchidee precies de juiste hoeveelheid water te geven hoef je alleen maar één borrelglaasje (ca. 60 ml.) water aan de zijkant van de kluit te gieten (Nooit in het midden, want dan gaat het blad rotten!).

Onderhoud van de orchidee

1. Potgrond

Als je een orchidee koopt, staat deze standaard al in het juiste type grond. Je kunt je orchidee natuurlijk in deze pot laten staan, maar je kunt haar ook stylen in je eigen pot of meerdere orchideeën bij elkaar zetten. Het type grond dat je gebruikt bij het verpotten is dan heel belangrijk. Gebruik nooit (!) gewone potgrond, want deze bevat niet de juiste voedingsstoffen en heeft niet de juiste structuur. Bij Intratuin kan je daarom speciale orchideeëngrond kopen die precies de juiste samenstelling heeft.

2. Standplaats

Zoek je een mooi plekje voor je orchidee, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:
Een orchidee houdt van veel licht, maar niet van direct zonlicht. Dit betekent gelukkig niet dat je een orchidee nooit in het raamkozijn kan zetten. Kies alleen een raam waar de orchidee niet in de volle zon staat.
Daarnaast houdt een orchidee niet van tocht. Af en toe wat frisse lucht kan zeker geen kwaad, maar pas op met ramen en deuren die vaak openstaan.
Ook dicht bij de verwarming staan vindt een orchidee niet fijn. In de zomer, wanneer de verwarming uit staat, is dit natuurlijk geen probleem.
Orchideeën houden van een kamertemperatuur van minimaal 15 tot maximaal 25 °C. De meeste kamers in huis voldoen aan deze wens.
De keuken is een prima plek voor orchideeën, maar pas op met fruit en groenten. Fruit en groenten geven de stof Ethyleen af. Dit kan ervoor zorgen dat je orchidee in één keer al zijn knoppen laat vallen.

3. Knip uitgebloeide bloemen af

Als de bloemen van de orchidee uitgebloeid zijn, verdrogen ze en vallen ze uiteindelijk eraf. Mocht dit niet vanzelf gebeuren, dan kun je de verdroogde bloemen ook zelf voorzichtig afknippen. Dit zorgt ervoor dat de plant al zijn energie kan richten op de nog bloeiende bloemen en nieuwe knoppen. Tijdens de bloei van de orchidee is het niet nodig deze te snoeien. Wanneer de orchidee helemaal uitgebloeid is, kan je dit eventueel wel doen om nieuwe knopvorming te stimuleren. Voor de meesten soorten (Cymbidium, Cattleya, Oncidium, Cambria, Miltonia, Paphiopedilum, Vanda, Zygopetalum en Dendrobium) geldt dat je na de bloei de tak(ken) van de orchidee zo laag mogelijk moet afknippen. Voor de meest bekende soort, de Phalaenopsis, werkt het beter om de tak boven het tweede oog af te knippen. Het “oog” is de verdikking (het bobbeltje) op de tak.

Nieuwe bloei?

Als jouw orchidee is uitgebloeid, kun je haar verplaatsen naar een wat koeler plekje (ongeveer 7 graden koeler dan tijdens de bloeiperiode). Vaak wordt er gezegd dat deze plaats ook donker moet zijn, maar dit is niet waar. Een orchidee kan ook in deze periode vrij veel licht gebruiken, maar net zoals tijdens de bloeiperiode mag dit geen direct zonlicht zijn. Na de bloeiperiode wil de orchidee wat minder water. Maar vergeet haar niet! Over het algemeen zal één keer per twee weken water geven in dit stadium genoeg zijn. Ook is het belangrijk om de plant af en toe extra te verwennen met orchideeënvoeding. Ook dit kan minder vaak dan tijdens de bloeiperiode, ongeveer één keer per twee maanden is voldoende. Na verloop van tijd groeien de takken weer en vormen zich nieuwe knoppen. Zodra je dit ziet gebeuren, kan de orchidee terug naar haar vertrouwde plek en kun je de normale verzorging weer oppakken. Vanaf dan geniet je opnieuw van een schitterende orchidee! De bekende Phalaenopsis kan soms wel twee tot drie keer per jaar opnieuw bloeien.

Logo EULogo EU

De promotiecampagne ‘Show who you are’ is een initiatief van Stichting Bloemenbureau Holland en wordt mede gefinancierd door de Europese Unie. Het doel van de campagne is om consumenten in Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland op de hoogte te stellen van de veelzijdigheid van de orchidee, om ze zodoende te inspireren en om bekendheid en verkoop te stimuleren.

Orchideeën

Reacties (8)
W
Wil
23 oktober 2018, 17:43
Ik heb alleen maar orchideeën in huis en ik dompel ze altijd. Ze staan in glazen bloempotten omdat de wortels ook graag licht willen hebben. Wanneer de zon schijnt, gaan de plisé rolgordijnen omhoog. Wel licht maar geen direct zonlicht. En..... ze blijven maar bloeien. Jammer dat de Vanda’s het hier niet doen. Ze zijn zo mooi maar hier in huis is waarschijnlijk de luchtvochtigheid te laag. Wij zijn gek op orchideeën.
A
A.v.Agt
23 oktober 2018, 18:11
Dank voor info
L
Lindeboom
23 oktober 2018, 19:09
Interessant.
R
Riet Roelofs
23 oktober 2018, 21:40
Bedankt voor de uitleg ,gelukkig doe ik het goed ,Wij hebben zeker wel 10 orchideeen in huis .Ze komen elke keer weer in bloei .Daar geniet ik dan van groet
R
Rina de Graaf
27 oktober 2018, 19:42
Ik heb alleen maar orchideeen, Sommige al 10 jaar oud, krijg ze altijd weer in bloei. \ Nu ben ik wat aparte gaan kopen , kijk of ik die ook in bloei weer krijg. \ Ik vind ze geweldig. Mijn kamer staat er vol mee. ik lees er veel over.Zit ook via facebook b ij een Orchideeenhoekje. wat ook erg leuk is. om ieders orchideeën te zien. ook mensen uit Suriname zitten erbij.
D
Diny Leijs
31 oktober 2018, 13:32
bedankt voor deze tips .Ik ga nog beter mijn best doen, orchideeën zijn mijn liefste planten Groetjes Diny
i
ine stoltenborgh
23 oktober 2019, 16:16
Vaak komen mijn orchideeën weer in bloei. Meestal ergens uit de kern van de plant. Soms ergens midden ui een steel van een uitgeboeide tak. Maar nü komt er een nieuwe plant ergens midden uit zo'n tak. Wat kan ik daarmee doen?
h
het inspiratieteam
5 december 2019, 12:06
Hi Ine, het lijkt erop dat jou orchidee een kindje heeft! ;) Als je het leuk vind om deze te gaan stekken dan moet je hem nog even door laten groeien totdat het plantje minimaal 3 wortels heeft van ongeveer 6cm. Je kan het ook langer laten zitten, daarmee vergroot je de kans dat het plantje blijft leven. Wanneer je het stekje hebt af geknipt kan je deze planten in een doorzichtig potje met boomschors. Succes!
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top