• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
Griekse Burger
minuten lezen

Recept: Griekse burger

Ingrediënten

Voor de hamburger

  • 800 gram lamsgehakt of rundergehakt
  • 2 theelepels oregano
  • 3 theelepels BBQ kruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ei
  • 2 beschuiten (fijn gemalen)
  • rasp van 1 citroen
  • 1 geraspte ui
  • zout en peper
  • 200 gr féta
  • 4 hamburger broodjes of Turkse broodjes

Gegrilde groenten

Zie het recept gegrilde groenten.

Tzatziki (yoghurtsaus)

  • 500 ml volle yoghurt (1 nacht van te voren uithangen in een doek)
  • 100 gr mayonaise
  • 3 tenen knoflook
  • 1 komkommer (komkommer raspen en in een zeef uitlekken)
  • 1 lepel fijn gehakte munt
  • 1 lepel fijn gehakte peterselie
  • rasp en sap van 1 limoen
  • zout en peper

Gemarineerde komkommer

  • 1 komkommer
  • 200 ml witte wijn azijn
  • 100 ml water
  • 150 gr suiker
  • 6 peperkorrels
  • 2 laurier blaadjes
  • 1 theelepel

Benodigdheden

  • hamburgerpers
  • 2 kommen
  • pan
  • zeef

Werkwijze

  1. Om de hamburger te maken doe het gehakt, oregano, BBQ kruiden, kaneel, ei, beschuit, citroenrasp en de geraspte ui in een kom en kneed je het tot een goed gemengd geheel. Laat dit vervolgens een half uur rusten in de koelkast.
  2. De gemarineerde komkommer maak je zo, doe de witte wijn azijn, water, suiker, peperkorrels, laurierblaadjes en een theelepel zout in een pannetje en laat het zo’n 2 minuten doorkoken. Het moet geen siroop worden dus houd het goed in de gaten. Terwijl de marinade aan het afkoelen is kan je de komkommer snijden of schillen in plakken. Leg de komkommer in de marinade en laat het minimaal een half uur intrekken.
  3. Voor de tzatziki/yoghurtsaus meng je de uitgelekte yoghurt, mayonaise, geraspte komkommer, munt, peterselie, limoen sap en zout en peper naar smaak met elkaar.
  4. De gegrilde groenten die op de burger komen staan in dit recept.
  5. Maak met gebruik van de hamburgerpers 4 mooie hamburgers.
  6. Leg de hamburgers en de broodjes op de grill. Deze moeten ongeveer 5 minuten grillen, vergeet ze niet om te draaien. Uiteraard kunnen de broodjes later op de grill omdat ze anders verbranden.
  7. Nu is het tijd om het burger te gaan maken. Leg een broodje op het bord en doe daar een beetje BBQ saus op, de hamburger en de gegrilde groenten. Je kunt natuurlijk ook verse sla gebruiken. Kruimel vervolgens een beetje fèta over de burger en groenten. Als laatste kun je naar smaak de tzatziki toevoegen.
  8. De gemarineerde komkommer serveer je naast de burger voor een frisse smaak ernaast.

 

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *