• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
zwart, roze, zalm, bieten, citroen, peper, toast, rood, geel, groen
minuten lezen

Recept: In biet gerookte zalm

Ingrediënten

  • 1 zijde zalmfilet met vel, ongeveer 1500 gram
  • 500 gram rode biet
  • 300 gram grof zeezout
  • 160 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 limoenen
  • 40 gram vanillesuiker

Benodigdheden

  • platte diepe bak
  • rookhouder (koud roken)
  • houtmot

Werkwijze

  1. Leg de zalm met vel naar beneden in een platte diepe bak.
  2. Meng al het zeezout met de basterdsuiker en vanillesuiker, strooi dit over de hele zalm en verdeel het gelijkmatig.
  3. Snij de rode biet fijn en meng dat met de rasp van de 2 limoenen. Deze leg je voorzichtig over de zoutlaag heen.
  4. Laat de zalm met de 2 lagen 12 uur marineren in de koelkast.
  5. Na 12 uur haal je de zalm uit de koelkast en was je het zout en bietenmengsel eraf, je legt de zalm hierna in 2 doeken om te drogen. Dit laat je ook weer 12 uur staan.
  6. Na 12 uur kun je de zalm gaan roken, vul de houtmot roker gelijkmatig met 200 gram houtmot. Je hebt verschillende soorten maar eikenhout is prima.
  7. Laat de zalm tussen de 12 en 16 uur roken, controleer ondertussen voorzichtig of die klaar is. Let wel op, de buitentemperatuur mag niet warmer zijn van 28 graden!

TIP: Combineer de zalm met een frisse salade of op een stuk toast met een limoen mayonaise.

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *