• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
Porchetta, varkensbuik, slagerstouw
minuten lezen

Recept: porchetta

Porchetta is een heerlijk Italiaans gerecht waarbij een stuk buikspek, of een hele buik, wordt gekruid, opgerold en gegaard. Het vel wordt tijdens de bereiding heerlijk knapperig. Perfect voor op de barbecue! In dit recept maken we Porchetta met onder andere knoflook, citroen- en sinaasappelschil.

Weetje: omdat Porchetta Italiaans is spreek je het uit als ‘porketta’. Want in Italië spreek je de ‘ch’ uit als een ‘k’.

Barbecue benodigdheden

Ingrediënten

  • 2.5-3 kg varkensbuik
  • 40 g +2 el zout
  • 2 el fijngehakte verse salie
  • 8 tenen knoflook
  • Sinaasappelschil (rasp)
  • Citroenschil (rasp)
  • ½ tl chilivlokken
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl versgemalen peper

 

  • Plasticfolie
  • Slagerstouw
  • Thermometer
  • Plate setter

Porchetta bereiden

  1. Eerst moeten we dit varkentje even wassen natuurlijk. Spoel de varkensbuik dus goed af en dep droog.
  2. Meng in een kom 40 gr zout, salie, knoflook, sinaasappel en citroenrasp en de chilivlokken.
  3. Verdeel dit kruidenmengsel over de varkensbuik, rol op en wikkel in plasticfolie. Leg het minimaal 24 uur in de koelkast.
  4. Haal 3,5 uur voor de bereiding het vlees uit de koelkast en haal de plasticfolie eraf. Knip twaalf stukken slagerstouw en knoop deze goed om de porchetta.

TIP: gebruik roestvrijstalen pennen om de porchetta goed opgerold te houden om makkelijker te kunnen knopen.

  1. Snijd de porchetta doormidden en smeer beide stukken in met olijfolie, het overige zout en zwarte peper naar smaak.
  2. Zorg ervoor dat de barbecue op 160 graden is en leg de porchetta op het rooster boven de plate setter. Laat hem 2,5 uur liggen.
  3. Draai de porchetta regelmatig om en wacht tot hij een kerntemperatuur heeft van 70 graden.
  4. Haal het vlees van de barbecue en voer de temperatuur op tot 250 graden. Het vlees mag kort terug op het rooster voor een krokante huid.
  5. Snijd de porchetta in plakken.

Porchetta, varkensbuik, slagerstouw

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *