• Alles voor huis, tuin & dier
  • Voor de beste groeninspiratie
  • Handige groenvideo's
Spareribs, spareribrek, kwas, ribben
minuten lezen

Recept: snelle spareribs

Spareribs, daar lik je sowieso je vingers bij af. Bovendien is het een gerecht waarbij de kamado zijn kracht laat zien. Low and slow, met als resultaat de supermalse ribs. Het bereiden volgens de gangbare 321-methode kost alleen best veel tijd. Gelukkig is er een mooie hack voor de snelle trek: de Easterwood methode. Een naam die je doet denken aan een rijke BBQ-cultuur ergens in het oosten van de United States. Niet is minder waar, want deze naam is bedacht door een Nederlandse blogger die hier de methode heeft geïntroduceerd en refereert naar het prachtige plaatsje Oosterhout.

Benodigdheden

Ingrediënten

Pork rub

  • 2 el paprikapoeder
  • 40 gr lichtbruine suiker
  • 3 el chipotlepoeder
  • 40 g gemalen zwarte peper
  • 2 el knoflookpoeder
  • 3 el zout
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 el salie
  • 2 el korianderpoeder
  • 2 el komijnpoeder
  • 2 tl maiszetmeel

BBQ saus

  • 2 el olijfolie
  • 1 gele ui, gesnipperd
  • 3 cm verse gember (blokjes)
  • zout/peper naar smak
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 300 g ananas (stukjes)
  • 3 chipotlepepers in adobosaus
  • 1 blik tomatenblokjes (400g)
  • 450 ml anananssap
  • 1 el worcestersaus
  • 50 ml rietsuikersiroop
  • 50 ml cognac
  • 40 ml appelciderazijn
  • 2 el fijngehakte verse koriander
  • halve tl kaneel
  • halve tl pimentpoeder
  • halve tl kruidnagelpoeder

Barbecue saus

  1. Bak de ui en gember in wat olie. Breng op smaak met wat zout en zwarte peper en roer de knoflook er doorheen als de ui en gember bruin begint te worden.
  2. Voeg na 30 tot 45 sec de ananas, chipotle pepers, tomatenblokjes en het ananassap toe. Laat afkoelen.
  3. Voeg de worcestersaus, rietsuikersiroop, cognac, appelciderazijn, koriander, kaneel, pimentpoeder en kruidnagelpoeder toe en laat 30 minuten sudderen onder af en toe roeren.
  4. Mix de saus in een keukenmachine tot een glad geheel.

Snelle ribs

  1. Maak de barbecue klaar voor indirecte bereiding op 160 graden. Gebruik dus een platesetter om de ribs niet direct op het vuur te grillen.
  2. Verwijder het vlies aan de achterkant van de ribben. Hiervoor is een kleine handigheid vereist. Ga vooral niet aan de slag met scherpe messen, of door de ribs onnodig voor te koken. De ribs zijn glad, maar met een klein stukje keukenpapier heb je precies voldoende grip om in een soepele beweging het vlies van de ribs af te kunnen trekken.
  3. Smeer nu de ribben in met olie. Gebruik hiervoor simpele mayo, of mosterd. Het is er enkel voor bedoeld om de rub te laten hechten aan de ribs en geeft helemaal geen smaak mee.

TIP: Niet alleen rubs en sauzen geven smaak. Door te koken met een kamado kan je een extra dimensie meegeven aan het gerecht: roken. Voeg dus wat rookhout toe aan het vuur.

  1. Leg de ribs in het rek op de barbecue (indirect dus, voor een langzame garing) en sluit de deksel. If you’re looking, you ain’t cooking, dus open de dome niet te vaak.
  2. Check na anderhalf uur of de ribs bijna gaar zijn. Dit doe je door een (sate)prikker, tussen de ribben te prikken. Is de weerstand vergelijkbaar met het prikken in een pot pindakaas, dan zit je goed. Heb geduld. De easterwood-methode geeft door de beperkte garingstijd iets meer structuur dan de langzame garing. Haal de ribs er dus niet te snel af.
  3. Zijn ze gaar, smeer ze dan in met barbecuesaus. Laat de saus een kwartier tot 20 minuten karamalliseren. Hierna kan je de ribs nog even 10 minuten laten rusten voordat je ze aansnijdt. Als je die discipline kunt opbrengen tenminste.

Eet smakelijk!

Spareribs, spareribrek, kwas, ribben

Ook leuk om te lezen

Reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *