Laden..
Schutting plaatsen

Schutting plaatsen? Zo doe je dat

Wil jij zelf een schutting plaatsen? Wij vertellen je hoe je dat moet doen! Een schutting biedt privacy en is een veel gekozen tuinafscheiding in steden. Houten schuttingen zie je het meest, maar bamboe schuttingen en tuinschermen, wilgenschermen en gaasschermen winnen steeds meer aan populariteit. De tuinschermen van bamboe of wilgentakken geven een meer natuurlijke look aan je tuin en een gaasscherm kun je mooi laten volgroeien met een klimplant. Overigens is een tuinafscheiding van haagplanten de beste keus voor de biodiversiteit in de tuin, maar kies je voor een schutting, dan vertellen wij je in deze blog hoe je de door jouw gekozen schutting moet plaatsen! Moet je de keus nog maken? Lees dan eerst onze blog: “Tuinafscheiding kiezen: groen, natuurlijk of hout?“.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Opmeten

Om te weten hoeveel materiaal je nodig hebt voor je schutting, moet je eerst de tuin opmeten. Het bepalen van het uiteindelijk aantal benodigde schuttingdelen, planken en palen hangt dan af van je gekozen schutting. Uiteraard begin je bij elk type schutting met het opmeten van de lengte van de plek waar de schutting moet komen. Daarnaast is het ook aan te raden om even een tekening voor jezelf te maken, zodat je precies kunt zien hoe je uitkomt.

MeetlintMeetlint

Schuttingdelen of tuinschermen

Om het aantal schuttingdelen of tuinschermen te berekenen moet je er rekening mee houden dat de schuttingpalen nog tussen de schermdelen moeten komen. Het is het meest handig om de breedte van deze palen bij de schuttingdelen op te tellen. Schuttingpalen zijn meestal tussen de 6,5 en 9 cm. Heb je een tuin van 5 meter, zijn de schuttingdelen 180 cm en je palen 8 cm? Tel dan een paal op bij een schuttingdeel: 180+8 =188. Je komt dan op 500/188=2,7 schuttingdelen. Je zal wel merken dat je vaak op halve schuttingdelen zal uitkomen, er zal dan een stuk van het laatste schuttingdeel overblijven. Wellicht kun je nog eens kritisch kijken naar je tuin en is een trellisscherm of een groene afscheiding in de vorm van een mooie haagplant een mooie oplossing voor het extra stukje!

Schuttingdelen 

Schuttingplanken

Met schuttingplanken maak je zelf je schutting precies op maat en je hebt dus niet snel restmateriaal zoals bij schuttingdelen. Je kunt hierbij 2 kanten op: je kunt de planken horizontaal of verticaal bevestigen.

Met verticale planken…

  • ..kunnen katten, kinderen of ongewenst bezoek minder makkelijk over de schutting klimmen
  • …heb je minder zaagwerk bij het plaatsen

Met horizontale planken…

  • … klimt een klimplant makkelijker omhoog
  • … kan je eenvoudig plantenbakken aan je schutting hangen
  • … kun je de kieren groter houden met toch voldoende privacy, waardoor je minder hout nodig hebt

De keus is aan jou! Het is natuurlijk ook wat jijzelf mooi vind.

 

Schutting met horizontale plankenSchutting met horizontale planken

Aantal horizontale planken berekenen

Bij horizontale planken houdt je ongeveer 6 cm tussen de planken. Bepaal eerst hoeveel planken je nodig hebt voor de hoogte. Schuttingplanken zijn meestal 14 of 20 cm breed. Als je planken kiest van 14 cm (meest gangbaar), tel daar dan de tussenruimte van 5 á 6 cm bij op. Neem vervolgens de hoogte van je schutting (bijvoorbeeld 180 cm) en deel dit door 20 cm. Dan kom je op 9 planken. Dan is 1 kant van de schutting bedenkt, voor beide zijden kom je dan op 17 planken, omdat je de andere kant ertussen plaatst. Kom je minder mooi uit? Kijk dan voor jezelf even of je de schutting iets minder hoog maakt zodat je mooi uitkomt, of de ruimte onderaan wat groter laat. Een tekeningetje kan hierbij helpen. Om uiteindelijk op het benodigd aantal planken uit te komen moet je de lengte natuurlijk ook meenemen. Neem de lengte van je tuin (500 cm) en vermenigvuldig deze met het aantal planken: 500 * 17 = 8.500 cm plank. Deel deze lengte door de lengte van de planken. Deze lengte is aan jou om te bepalen. Iets kortere planken zijn handelbaarder, grotere planken gaan sneller en het staat iets strakker. Indien je een plank kiest van 5 meter, dan heb je 8.500 / 500 = 17 planken nodig.

Aantal verticale planken berekenen

Als je de schuttingplanken verticaal gaat monteren, kies dan voor planken die al de juiste lengte hebben voor de gewenste hoogte. Bij verticale planken houdt je enkele centimeters tussen elke plank. Schuttingplanken zijn meestal 14 of 20 cm breed. Als je planken kiest van 14 cm (meest gangbaar), tel daar dan de tussenruimte bij op, bijvoorbeeld 4 cm. Neem vervolgens de lengte van je tuin (500 cm) en deel dit door 18 cm. Dan kom je op 22 planken. Dan is 1 kant van de schutting bedenkt, voor beide zijden kom je dan op 43 planken, omdat je de andere kant ertussen plaatst.

Horizontale liggers

Bij losse verticale schuttingsplanken heb je ook planken nodig als horizontale liggers. Dit zijn er 3 over de gehele lengte. Dus heb je een tuin van 500 cm, dan heb je 1500 cm aan horizontale tussenliggers nodig. Je kunt deze met dezelfde dikte nemen als je schuttingpalen, dan komen de verticale planken over de hele lengte. Je kunt de planken ook ‘verzinkt’ tussen de palen plaatsen, de palen blijven dan zichtbaar. De dikte van de liggers moeten in dat geval zijn: dikte schuttingpalen – (2 x dikte schuttingplank). Dus met een paal van 7 cm en planken van 1,5 cm moet de tussenligger 7 – (2 * 1,5) = 4 cm zijn. Kies dan geen balkje van 4×4, maar een plank van 7×4 zodat je wel voldoende ruimte hebt om te schroeven. Deze komt dan recht opstaand tussen de schuttingpalen.

Schutting met verticale plankenSchutting met verticale planken

Schuttingpalen

Voor alle soorten schuttingen heb je schuttingpalen nodig, of eigenlijk schuttingbalken. Je kunt kiezen voor dezelfde houtsoort als de rest van de schutting, maar vaker wordt er gekozen voor hardhouten schuttingpalen, omdat deze beter bestand zijn tegen rotten. Kies het hardhout zorgvuldig: kies hardhout met een FSC en PEFC keurmerk en afkomstig uit Europa. Bij pakketten met kant-en-klare schuttingdelen zitten de palen er soms al bij, let daarop!
De schuttingpaal moet voor 1/3 de grond in, dus als je een schutting van 180 cm hoog wil, dan moeten de schuttingpalen 270 cm zijn (anderhalf keer zo lang). Bekijk ook altijd even of je grond niet schuin loopt. Een schutting zet je altijd waterpas, dus als je tuin schuin afloopt is er een kans dat de palen aan één kant langer moeten zijn!
Je hebt altijd 1 paal meer nodig dan het aantal schuttingdelen, voor de beginpaal.

Bij losse horizontale schuttingplanken plaats je een paal om de 50 á 70 cm. Hou hier rekening met de lengte van de planken, zodat op het begin en uiteinde precies een paal staat. Je schutting wordt het meest stevig als de overgang van de planken zoveel mogelijk op een paal zitten. Kijk daarnaast wat mooi uitkomt met de totale lengte en bereken het aantal palen. Bij losse verticale planken zet je de palen om de 70 tot 150 cm. Vergeet bij losse planken ook de beginpaal er niet bij te tellen!

Schuttingpalen / tuinbalken

Benodigd gereedschap en overig materiaal

  • Tuinhark, voor het vlakmaken van de grond
  • Draad
  • Waterpas, bij voorkeur één die ook verticaal te gebruiken is
  • Zwarte teer of bitumenverf
  • Grondboor
  • Palenrammer of hamer
  • Boormachine
  • Decoupeerzaag of cirkelzaag
  • Voldoende RVS schroeven
  • Voldoende RVS verbindingshoekjes
  • Snelbeton bij zachte grond
  • Lijmklemmen (bij losse planken)
  • Werkhandschoenen tegen splinters
  • Een extra paar handen: een schutting plaatsen is een klus voor 2 mensen!

Vraag de buurman of buurvrouw om gezellig samen de schutting neer te zetten!

Voorbereiding

Zorg allereerst dat de plek vrij is waar de schutting moet komen. Haal eventuele planten en onkruid weg en maak de plek zoveel mogelijk vlak met een tuinhark. Span een draad zo’n 5 tot 10 cm boven de grond en zorg dat deze waterpas loopt. Dit is de leidraad voor het recht plaatsen van de tuinschutting, de onderkant van de schutting moet straks precies boven deze draad komen. Je kunt ook eerst de eerste paal neerzetten en dan daaraan de leidraad spannen. Bescherm de schuttingpalen tegen houtrot met zwarte teer of bitumenverf. Bedek het gedeelte van de tuinpaal dat onder de grond komt en nog zo’n 5 centimeter boven de grond voor de beste bescherming.

Let op: boor alle schroeven altijd even voor met een dun boortje, dit voorkomt splijten van het hout!

Het plaatsen van de schutting

De schuttingpalen plaatsen

De eerste schuttingpaal maak je vaak aan je gevel vast. Deze paal hoeft niet voor 1/3 de grond in, hou deze liever 5 cm boven de grond! Maak de paal met verbindingshoekjes aan je buitenmuur. Mooier is het nog als je de hele paal doorboort en met pluggen en bouten deze aan de muur vastzet. Zorg dat deze in de voegen terecht komen, probeer niet in de bakstenen zelf te boren! Voor je de paal vastzet moet je ook even controleren of je muur wel waterpas is, je wil je schuttingpaal wel helemaal recht! Meet altijd aan 2 zijden van de paal (voor- en zijkant) om te kijken of hij waterpas staat.

Komt de eerste paal niet tegen een muur, maar los? Maak dan met een grondboor een gat in de grond. Dit kan ook met een schep, maar een gat van 90 cm is een behoorlijke graafklus en dat moet voor elke paal! Maak het gat zo’n 10-20 cm minder diep dan de paal erin moet. Hou de paal zo recht mogelijk en sla hem het laatste stukje de grond in met een rubberen hamer of met een palenrammer. Is de grond erg droog? Maak de aarde dan eerst nat, daarna gaat de paal makkelijker de grond in. Controleer regelmatig of de paal waterpas staat, want corrigeren kan niet meer als hij er eenmaal helemaal in zit. Controleer altijd aan 2 zijden (voor- en zijkant). Staat de paal waterpas? Stamp dan de grond aan rond de paal.

Let op: heb je vaste grond (zand of klei) dan is het voldoende om de grond goed aan te stampen. Is je grond zachter, bijvoorbeeld turfgrond, dan moet je snelbeton rond de palen in de grond toevoegen. Bekijk de verpakking voor de toepassing hiervan, maar meestal komt het erop neer dat je het gat tot de helft vult met water en daar het beton bij kiept. Na een minuut of 15 staat de paal vast.

Zet na de eerste paal de 2e op dezelfde manier als de eerste. Hou de leidraad aan voor de positie. Heb je schuttingdelen of gaasschermen? Neem dan een extra cm speling, zodat je ruimte hebt voor de verbindingshoekjes. Bij schuttingdelen van 180 cm zet je de tweede paal dus op 181 cm afstand.

Schuttingpalen plaatsenSchuttingpalen plaatsen

Zet niet alle palen in één keer neer, maar bevestig het schuttingdeel na de 2e paal ertussen. Als je dan ergens een meetfout maakt, heb je het direct door en hoef je niet meerdere palen op te schuiven. Maak je de schutting met losse planken, dan moet je wel eerst alle palen plaatsen voor je verder kan. Let bij horizontale planken erop dat de palen zoveel mogelijk op de plekken komen waar je overgaat naar een nieuwe paal, dus dat de naad op de paal terecht komt. Dit is het meest stevig.

Schuttingdelen of gaasschermen bevestigen

De schuttingdelen (of gaasschermen) zet je vast met verbindingshoekjes. Je hebt er 6 nodig per schuttingdeel: aan beide zijden boven, onder en in het midden. Bij een lichter gaasscherm kun je ook volstaan met 4 hoekjes. Het schuttingdeel moet zo’n 5 tot 10 cm van de grond of tegels afblijven, om rotten door vocht van de grond te voorkomen. Als het goed is hangt daar je leidraad. Je kunt een aantal (stoep)tegels precies tot de hoogte van leidraad leggen, dan kun je het schuttingdeel daarop laten rusten bij het bevestigen. Boor eerst 3 gaatjes aan de binnenkant van de palen, op ongeveer 30 cm van de grond en 20 vanaf de bovenkant van de paal en daar tussenin. Bevestig de verbindingshoekjes dan eerst aan de paal. Daarna zet je het schuttingdeel ertussen en maak je deze vast.

Grote kans dat je laatste schuttingdeel niet geheel past en dat hij kleiner gemaakt moet worden. Helaas: je zal hem moeten doorzagen! Meet de afstand tussen de laatste 2 palen en trek hier 1 cm vanaf voor het bevestigen van de hoekjes. Teken dit af op je schuttingdeel en zaag dit met een decoupeerzaag of cirkelzaag.

Schuttingdelen bevestigenSchuttingdelen bevestigen

Horizontale planken bevestigen

Als je gekozen hebt voor horizontale schuttingplanken, begin dan met de onderste plank. Ook deze hou je 5 tot 10 cm van de grond of tegels. Wees zeer nauwkeurig met de eerste plank, deze is bepalend voor de rest en wil je zo waterpas mogelijk hebben! Gebruik lijnklemmen om de plank vast te houden tijdens het recht stellen. De planken bevestig je met 3 schroeven aan elke kant. Boor altijd even voor en plaats de schroeven niet te dicht bij de rand van de plank om splijten te voorkomen.

De volgende plank plaats je erboven met een tussenruimte van 5 of 6 cm, maak hiervoor houten blokjes om ertussen te plaatsen. Het is ook handig om hiervoor de waterpasdikte te gebruiken of een paal! Controleer elke plank ook weer met de waterpas.

Zorg dat de planken niet allemaal verspringen op dezelfde paal, dat is niet zo mooi, laat hier altijd een plank tussen. Als je ene kant klaar hebt, kun je de andere kant gaan bekleden. Zorg dat de opening tussen de planken precies in het midden zit van de plank aan de andere kant. Kom je met de bovenste plank niet precies tot de hoogte van de paal? Ga geen planken horizontaal doorzagen, maar haal een stukje van de paal zodat deze aansluit op je laatste plank! Uiteraard kan dit maar aan 1 kant van de schutting, aan de andere kant zie je een stukje paal.

Horizontale planken aan schuttingHorizontale planken aan schutting

Verticale planken bevestigen

Voor het monteren van verticale planken begin je met de horizontale liggers. Plaats deze onderaan bovenaan en in het midden van de palen Zijn jouw liggers net zo dik als je palen en komen de planken dus aan de buitenkant? Bevestig de liggers links en rechts met een bevestigingsplaatje. Boor eerst 2 gaatjes aan de binnenkant van de palen. Bevestig de verbindingshoekjes daarna aan de paal en dan pas maak je de ligger eraan vast.

Worden jouw verticale planken verzinkt? Maak dan de liggers vast met een schroef links en rechts.

Hierna kun je de verticale planken bevestigen aan de liggers, met 2 schroeven per ligger. Hou voor minimale inkijk een tussenruimte van maximaal 4 cm en maak hem nooit kleiner dan 1 cm, want het hout moet ruimte hebben om te kunnen werken.

Als je ene kant klaar hebt, kun je de andere kant gaan bekleden. Zorg dat de opening tussen de planken precies in het midden zit van de plank aan de andere kant.

Verticale planken aan schuttingVerticale planken aan schutting

Bamboe tuinscherm of wilgenscherm plaatsen

Een bamboe of wilgentakken tuinafscheiding bestaat meestal uit een oprolbare mat en heeft van zichzelf dus weinig stevigheid. Bamboematten en wilgenmatten plaats je daardoor eigenlijk altijd tegen een (bestaande) schutting, muur of hek. Heb je dit niet? Maak dan eerst een frame, zoals je ook zou doen voor een schutting met verticale planken. De palen zet je dan 1 tot 1,5 meter uit elkaar.

Tegen een muur bevestig je eerst 3 horizontale latten met pluggen en bouten in de voegen. Daarna kun je de mat met een schroef met grote ring (sluitring) vastzetten in het hout. Let erop dat de schroeven tussen het bamboe  of de wilgentakken doorgaan, je wil deze het liefst niet beschadigen! Hou de mat 5 tot 10 cm van de grond, zodat hij niet in aanraking komt met het vocht van de grond. Tegen een hek, bijvoorbeeld je balkonhek, bevestig je het natuurlijke tuinscherm met tie-wrap of binddraad. Bamboe en wilgenschermen plaats je eigenlijk altijd verticaal voor het mooiste effect. Wil je een strakkere afwerken? Dan kun je er een u-profiel boven plaatsen!

Er zijn ook bamboe tuinschermen en wilgenschermen verkrijgbaar, welke al een in frame zitten. Deze plaats je hetzelfde als schutting- of tuinschermen. Hetzelfde geldt voor trellis of gaasschermen.

Afwerking

Of je nu kiest voor een houten schutting, bamboe of een wilgenscherm: het is altijd goed om je tuinafscheiding wat extra bescherming te bieden met een beits. Bij hardhout is dit niet direct noodzakelijk, maar bij alle andere soorten verlengt het de levensduur aanzienlijk, ook als het geïmpregneerd hout betreft. Besteed hierbij extra aandacht aan de kopse kanten en gezaagde stukken, dus zorg dat de beits al klaar staat voor je de schutting gaat plaatsen. Je kan dan overal nog goed bij! De bovenkanten van de schuttingpalen kun je eventueel voorzien van (zinken) afdekkappen, zodat vocht niet van bovenaf de paal in komt. Dit werkt de tuinafscheiding gelijk mooi af.

Belangrijk bij een schutting

Wij begrijpen het goed dat de schutting erg populair is als tuinafscheiding. Een schutting biedt gemakkelijk veel privacy, neemt weinig ruimte in én hoef je niet te snoeien zoals een haag. Toch willen we je graag wat tips geven om ook met je schutting een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit in ons land.

  • Heb je weleens gehoord van verticaal tuinieren? Hang je schutting vol met muur bloempotten en plantenbakken met de mooiste bloeiers voor vlinders en bijen en heerlijke kruiden voor jou in de keuken.
  • Is je hele tuin omringd door een schutting? Voor egels betekent dit dat zij erg beperkt worden in hun leefgebied. Zorg voor een in- en uitgang voor egeltjes. Lees hier meer over egels in de tuin.
  • Schuttingen zijn uitermate geschikt voor het ophangen van insectenhotels.

Klimplanten bieden een hoop beschutting voor insecten en bloeiende klimplanten zoals de passiebloem of blauwe regen zijn leuk voor bijen én ook nog prachtig om te zien! Een begroeide tuinafscheiding houdt ook extreme hitte in je tuin tegen.

Klimplanten

Schuttingen bij Intratuin

Bij elke Intratuin én in de Intratuin webshop (alleen in Nederland) kun je schuttingdelen en tuinhout voor het maken van een schutting kopen. Het aanbod kan per vestiging verschillen. Kom vooral langs voor advies en om je te oriënteren op alle mogelijkheden om je tuin af te schermen. Onze specialisten staan voor je klaar!

 

Reacties (8)
b
bas
17 augustus 2017, 12:21
ik kan geen houten trellis vinden in het assortiment, hebben jullie die niet?? \ zoek trelli geimpregneerd grenen, of ander materiaal hout, gekaderd en diagonaal rasterwerk in de afm 180 x 60 cm \ gaarne berichtje \ bas
I
Intratuin
17 augustus 2017, 17:03
Hi Bas, we hebben helaas niet het volledige assortiment online staan. Je kunt het beste even contact opnemen met de vestiging bij je in de buurt. Zij kunnen je vast verder helpen. Zie hier ons vestigingsoverzicht: https://www.intratuin.nl/winkels. Succes!
F
Frank Kaagman
11 februari 2018, 20:16
Schutting. \ Palen met gaas en hedera. \ Kunt u zo'n schutting leveren ? \ Zo ja ....mag ik van u een prijs indicatie. \ Schutting van zes bij twee meter. \ Hoop van u te lezen..
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:30
Hoi Frank, niet elk filiaal verkoopt schuttingen. Je kunt het beste even binnenlopen bij jou dichtstbijzijnde filiaal en daar om aanvullende informatie te vragen. Veel succes!
P
Peter
9 maart 2019, 21:35
Ik heb een intratuinbon gehad om ijn tuinhek te vervangen, maar als ik op de website kijk dan zie ik totaalniets van een tuinhek of schutting. \ Verkopen jullie dit wel? \ \ Groet peter
h
het inspiratieteam
11 maart 2019, 11:15
Hoi Peter, die staan inderdaad niet op de website! Elke vestiging heeft zijn eigen assortiment en koopt de hekken/schuttingen zelf in. Je kunt het beste even bellen of langs gaan bij jou lokale Intratuin!
t
tonny maaswinkel
24 mei 2019, 16:38
heb een vraag verkoop u rieten matten op een rol. ik moet het hebben voor een af dak van de pergola . oppervlakte van 18 vierkant meter, ik hoor het graag.
h
het inspiratieteam
28 mei 2019, 14:24

Hi Tonny, die verkopen wij zeker. Je kunt voor de voorraad het beste even contact opnemen met jouw dichtsbijzijnde Intratuin winkel.

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top